Kuzey Büyüyor – O Şimdi 6 Aylık

Kuzey ‘le ilgili yazılar ve fotoğraflar o kadar çok paylaşılıyor ve ilgi görüyor ki, devamını yazmak farz oluyor benim için. Ben de aklımdan geçenleri buraya döküyorum, hiç bir not almışlığım yok, sadece oturup tek seferde yazıyorum okuduklarınızı…

Processed with MOLDIV
Boooo!

Her şeyden önce şunu söyleyebilirim ki bebeklerin büyüme aşamasını mutlaka yakından takip edin, bir günde bile ne kadar geliştiklerine, ne kadar çok şeye adapte olduklarına inanamayacaksınız. Sabah işe gidiyorum ve akşam geldiğimde “bir şey yapıyor oluyor” ya, onunla o kadar mutlu oluyorsunuz ki. Hem de o “bir şey” aslında çok basit şeyler, bazen “elini ağzına götürmek”, bazen “çatal tutabilmek”, bazen “kaka yapmak” da olsa Kuzey için müthiş aşamalar. Aynı zamanda o kadar güzel “survive” edebiliyorlar ki şaşırıyorsunuz. Hayatta kalma dürtüsünden bahsediyorum, evet çok muhtaçlar, her şey için başkasına bağlılar ama öksürük, hapşırma, öğürme gibi eylemleri çok güçlü yapabiliyorlar. Ben genel olarak hayatta çok soğukkanlıyımdır, kolay kolay panik olan biri değilim. Ama geceleri Kuzey bazen emerken, bazen ise sadece kendi tükürüğünden öksürmeye, öğürmeye başlayınca kalbim yerinden çıkacak gibi uyanıyordum. Yavaş yavaş alıştım ama hala korkuyorum, takip ederken de bu dürtülerinin müthiş geliştiğini görüyorum. Yani bebek deyip küçümsemeyin, kendilerini her şekilde kurtarıyorlar. Hem de sonrasında hiç bir şey yokmuş gibi gülmüyorlar mı dünyalar sizin oluyor.

Processed with MOLDIV
Kuzey tatilde.

3 Aydan Sonra Neler Değişti?

Gözlemlediğim kadarıyla bebeklerin büyüme süreci üçer aylık dönemler halinde. Hamilelikte trimester diye adlandırılan bu dönemler doğum sonrasında da benzer şekilde devam ediyor. Her gün gelişseler dahi üç aylık dönemlerde bu gelişme daha somut şekilde kendini gösteriyor. Mesela bu 3-6 aylık dönem için ben “iletişim” dönemi diyebilirim. 3 aylıkken daha kendi halindeyken, altı aylık bir bebek daha dışa dönük, anne-babayı tanıyan ve tepki veren hale geliyor. Bu çok mutlu edici bir şey tabii çünkü önceleri ne kadar “agucuk, bugucuk” yapsanız da sizinle alakası olmayabiliyor. Ama şimdi ben bir şey diyeyim, bir mimik yapayım diye ağzımın içine bakan bir ufaklık var.

Processed with MOLDIV
Bu şekilde durmayı hiç bir zaman sevmedi, hala sevmiyor, burada güldüğüne bakmayın :)

Beslenme: Kuzey şu an yaklaşık 6buçuk aylık. 6 ay sadece anne sütü aldı. 6 aydan sonra ek gıda alımına başladı. Başladı desem de çok inanmayın, pek yemese de annesi ona haşlanmış kabak, buharda haşlanmış tatlı patates ve haşlanmış armut verdi. “Neden mama değil?” ve benzeri sorularınız varsa BLW yöntemini duymamış olabilirsiniz. Çok kısa bahsetmem gerekecek burada. BLW (Baby led weaning) bebeğin yemeği kendi yediği bir yöntem. Bu sayede hem el göz koordinasyonu gelişiyor, hem de size rahatlık oluyor çünkü birlikte yemek yiyebiliyorsunuz. Genellikle bilirsiniz anne veya baba bebeğe yemek yedirir, kendi yiyemez vs. Bu yöntemde (uygulayabilirseniz tabii) herkes kendi yemeğinden sorumlu, 6 aylık olsa dahi. Uygulayabilirseniz dememin sebebi biraz zor olması, eğer etrafınızda sizin bebeği büyütmenize ciddi derecede karışan birileri varsa (genelde büyüklerden birileri) uygulama çok zor hale geliyor çünkü bebek yemeği yerken genelde her yere döküyor, fırlatıyor, akıtıyor. Dolayısıyla epey bir temizlik gerekebiliyor. Sabır isteyen bir yöntem. İnternette binlerce blog ve video bulabilirsiniz konuyla ilgili. Şu anda biz uygulamaya çalışıyoruz, pek yemiyor ama yine de en azından emiyor, ısırıyor… İlk denememizi de videoya çektik onu da ekliyorum. Bu arada ilk denemeden önce elini ağzına götürmeyen bir bebekken bunu da hemen öğrenmesi bizi oldukça şaşırttı, şimdi her bulduğunu ağzına götürüyor.

Uyku: İlk üç aya göre çok daha düzensiz diyebilirim. Bayramla beraber yaklaşık 15 günlük bir tatil yapma şansımız oldu. Kuzey tatil bölgelerinde tabii genelde daha geç uyudu, düzeni bozuldu. Bebekler düzenin bozulmasına tamamen karşılar. Bu düzen bozukluğu onu tatilde değil, Istanbul’a döndükten sonra çok etkiledi. Yatmak istemedi, bahçelere çıkmak istedi, eve girince depresyon haline büründü. Küçücük bebeğin depresyonu mu olur demeyin, bazen 2-3 dakika sadece duvara bakıyordu :) Gündüz uykuları kısa kısa, sadece bazen 2 saatlik bir uykusu olursa çok seviniyoruz. Onun dışında gece yaklaşık 3-4 kere kalkıyor.

Bebek gibi uyumak diye buna deniyor…

Günlük Hayat: Hep dışarı çıksa, hep ağaçlara baksa. Şu an en sevdiği şey ağaçlar, yapraklar, doğa. Hepsi hareket halinde diye midir bilmiyorum her gördüğü şeye iki eliyle dokunmak istiyor. Oyuncaklar, özellikle hayvan sesi çıkaranlar, müzik yapanlar çok ilgisini çekiyor. Şarkı söylediğim zaman, dans ettiğim zaman hep gülerek beni izliyor, bazen çığlıklar atıyor. Suyu seviyor, banyo yaparken gülüyor, denize de soktuk bir kaç defa, hiç korkmadı, hoşuna gitti sanırım. İlk üç aya göre çok daha hareketli günler yaşıyoruz diyebilirim. Tabii eminim bundan sonra çok daha hareketli olacak. Çünkü şimdi oturmaya başladı, emeklemeye, yürümeye başlayınca bakalım nasıl baş edeceğiz yumurcakla…

Processed with MOLDIV
Yan masayı keserken

Sağlık: Düzenli olarak ortalama ayda bir doktora gidiyoruz. O ay beklenene göre ne kadar kilo aldı, boyu ne kadar uzadı, omurga gelişimi, vücudun duruşu, kulak, göz gibi bölgelerin ne kadar geliştiği, pipide sorun olup olmadığı gibi genel kontrolleri sağlıyor. Bu kontroller sırasında bizim de fark ettiğimiz bir sorunumuz ortaya çıktı. Kuzey boynunu genelde sol tarafa doğru döndürüyor, sanki sağ tarafa pek bakmak istemiyordu. Biz de bunu doktora söyleyince o da biraz fark ettiğini ama ortopedi uzmanının görmesinin daha sağlıklı olacağını söyledi. Biz de kontrole gidince “tortikolis” olduğunu öğrendik. Tortikolis, boyun eğriliği anlamına geliyor, bazı bebeklerde ciddi ileri derecede olabilirken bazen Kuzey’deki kadar başlangıç seviyesi olabiliyor. İleri seviyelerde MR çekiliyormuş, bize doktorumuz egzersiz verdi. Egzersizde bebeğin boynunu tam sağ ve tam sola çevirip 10 saniye bırakıyorsunuz, yanaklar tam yatağa değecek şekilde olmalı. Sonrasında da yanakları tam omza değecek şekilde 10ar saniye bırakıyorsunuz. Bu onu biraz sinirlendiriyor, çok ağlıyor ama günde 5 kere bunu yapmamız gerekiyor. Umarız egzersizler hızlı sonuç verir, hızlıca iyileşir.

A photo posted by Kuzey Yildiz (@benkuzeyyildiz) on

Fotoğraflarda da gördüğünüz gibi Kuzey büyüyor, ben de yazmaya devam ediyorum. Onun büyüyüşünü daha yakından takip etmek istiyorsanız Instagram’da @benkuzeyyildiz hesabını takip edebilirsiniz. Görüşmek üzere!

0 Shares:
6 comments
  1. Çok güzelsiniz ,Maaşallah büyümüş hep güzelliklerini örün inş. Rahatsızlığnın dikkatiniz sayesin de kısa süre de geçeceğine inanıyorum. sevgiler

  2. Dostum Allah analı babalı büyütsün, verdiğin bilgilerden bizde faydalanıyoruz, teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like
bebekle ucak yolculugu
Devamını Oku

Bebekle Uçak Yolculuğu Tecrübeleri

Eğer bebeğinizle ilk kez uçakla seyahat edeceksiniz, uçak yolculuğu yapacaksanız, şunu kabullenin ki bu şimdiye kadarki yolculuklarınızdan oldukça…
Devamını Oku

Kuzey Şimdi 20 Aylık

Kuzey büyümeye devam ediyor, ben de yazmaya devam ediyorum. Artık 1,5 yaşını biraz geçti, anne deyimiyle 20 aylık,…