Manzara fotoğrafı çekmek hemen hemen her fotoğrafçının fotoğrafa başlama sebebidir. Siz sevmeseniz bile etrafınızdan gelen baskılar sizi zaman zaman bu yöne iter, “Şurası harikaymış neden çekmiyorsun?” , “Burayı çek al duvarına as” gibi cümleler arka arkaya gelir. Ben de fotoğrafa başlamadan önce ve ilk başladığım zamanlar bazen renkli bazen siyah beyaz olmak üzere sıkça manzara fotoğrafı çekiyordum, bu yazımda bana en çok gelen sorulardan bir tanesi olan “Manzara fotoğrafı nasıl çekilir?” sorusunu cevaplamaya çalışacağım, umarım aklınızdaki sorulara cevap olabilirim.
Neden Manzara Fotoğrafı?
Doğa güzellikleri herkesi etkiler, gittiğiniz gördüğünüz bir mekanı ölümsüzleştirmek istemek çok doğaldır. Bazen öyle anlar olur ki o manzarada çektiğiniz fotoğrafı başka hiç kimse çekemez, bu da sizin fotoğrafınızı özel kılar. Dünyanın en çok görüntülenen fotoğrafı nedir diye düşündünüz mü hiç? Tabii ki bir manzara fotoğrafı. Çok düşünmenize gerek kalmadan eminim ki buldunuz. Windows XP ‘nin masaüstü fotoğrafı olarak adını duyuran altttaki fotoğraf, tüm zamanların en çok görüntülenen fotoğrafı. Fotoğrafçı Charles O’Rear öyle bir zamanda, öyle bir yerde çekmiş ki fotoğrafı bir daha benzerini yakalamak isteyenler epey uğraşması gerek. Fotoğraf ABD – Kaliforniya ‘da Sonomo County bölgesinde çekilmiş. Işık, bulutlar, yeryüzünün o dönemki şekli ona o kadar iyi bir fotoğraf vermiş ki bunu Microsoft ‘a satmış ve Microsoft ‘un açıklamalarına göre fotoğraf 1 milyardan fazla izlenme almış durumda. Ama bir daha aynı fotoğrafı çekmek isteyenler ne yazık ki aynı başarıyı elde edemediler, bir daha asla o bölge benzer bulutlara sahip olmadı veya bir daha asla yeryüzü o şekli almadı. Bir çok manzara fotoğrafınız olabilir ama çektiğiniz bölgedeki en benzersiz fotoğrafı çekerek kendinizi tatmin etmelisiniz. En iyi fotoğraf idealizmle sağlanır. Siz de Charles gibi aynı bölgeye defalarca giderek, her mevsimde inceleyerek ve her saatte nasıl göründüğüne bakarak o bölgenin en iyi fotoğrafını çekebilirsiniz.
Her fotoğrafçılık dalında oldıuğu gibi manzara fotoğrafçılığında da üç etmen önde geliyor; ekipman, ışık ve teknik. Bu üç etmene de değinmeye çalışacağım.
Manzara Fotoğrafçılığında Ekipman
Fotoğraf ekipmanları her fotoğrafçılık dalında oldıuğu gibi manzara fotoğrafçılığında da çok önemli. Muhtemelen internette görüp beğendiğiniz fotoğraflar manzara için en iyi lenslerle çekilmiştir. Her ne kadar biz sürekli fotoğrafçının gözünün her şeyden önemli olduğunu söylesek de tabii ki alabileceğiniz en iyi ekipmana sahip olarak fotoğraf kalitenizi yükseltebilirsiniz. Sonuçta kalitesiz lenslerle çok kaliteli fotoğraflar elde etmeniz teknik olarak mümkün değil, ama öyle bir kompozisyon yakalarsınız ki herkesi etkiler, o ayrı… Manzara fotoğrafçılığında kompozisyon yakalama (anı dondurma) gibi bir imkan olmadığını söylersem yanlış olmamış olur sanıyorum.
Her şeyden önce full frame bir gövde sahibi olmanız size en baştan avantaj sağlar. Full frame bir gövdeyle hem ISO başarımınız artar hem de kağıt üzerinde daha keskin fotoğraflar elde edersiniz. Full frame vs crop sensör makine hakkında daha fazla bilgi almak için önceki yazımı okumanızı tavsiye ederim: Crop VS Full-Frame. Daha sonra da full frame gövdelere manzara çekimi için en uygun lenslerden bütçenize uygun olanını tercih etmeniz gerekir.
1- Manzara Fotoğrafçılığında Lensler
1-a) Manzara Fotoğrafçılığı için En Uygun Canon Full Frame Uyumlu Lensler
Canon gövdelerde full frame uyumlu lensleri crop makinelerde de kullanabiliyorsunuz. Bu lensler Canon ‘da EF diye geçer. Dolayısıyla altta listelenen lensleri şu anda satışta olan Canon ‘un her gövdesiyle kullanabilirsiniz ama tabii full frame ‘de aynı odak uzaklıklarında kullanılıyorlar.
Canon EF 17-40mm f/4L: Canon ‘un ünlü L serisi lenslerinin en alınabilirlerinden. 17mm ve 40mm arasında kullanabiliyorsunuz ve bu da manzara fotoğrafçılığının gereklerinden olan geniş açı lens ihtiyacını karşılıyor.
Canon EF 16-35mm f/2.8L: Canon ‘un geniş açı lenslerinin kralı. 2.8 sabit diyaframıyla 17-40 ‘a göre daha hızlı ve özellikle köşelerde daha keskin. Tabii fiyatı da daha yüksek.
Canon EF 24-70mm f/2.8L II: Canon ‘un zoom lenslerinin kralı. 24’ten 70’e kadar oldukça keskin, üstteki lensler kadar geniş açılı olmasa da hemen hemen her şeyi çekebileceğiniz aralığa sahip, ama fiyat olarak hepsinden pahalı.
Canon EF 24-105mm f/4L IS: Canon ‘un üst seviye makinelerinin kit lensi olan 24-105 ile hemen hemen her şeyi çekebilirsiniz, buna manzara da dahil. 24mm eğer size yeterince geniş açı değeri veriyorsa hiç durmayın, çekime devam.
Canon EF 8-15mm f/4L Fisheye: Canon ‘un balıkgözü çözümlerinden olan lens diğerlerinden daha geniş açıya sahip. Balıkgözü efektini manzara fotoğraflarınızda elde etmek istiyorsanız bu lens tam size göre.
1-b) Manzara Fotoğrafçılığı için En Uygun Canon Crop Uyumlu Lensler
Canon crop uyumlu lensleri, yani EF-S lensleri full frame makinelerde kullanamıyorsunuz. Dolayısıyla alttaki lensler her Canon makinede kullanılmıyor.
Canon EF-S 10-22mm f/3.5- 4.5: Crop gövdelerdeki geniş açı kralı. Kenarlarda hafif bükülme efekti lensin ünlü özelliklerinden.
Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS: Titreşim engelleyici özellikli, gizli L olarak adlandırılan croptaki en iyi MTF değerlerine sahip lenslerden. Fiyatı biraz üzse de lens asla sizi üzmez.
1-c) Manzara Fotoğrafçılığı için En Uygun Nikon Full Frame Uyumlu Lensler
Nikon bu konuda Canon ile biraz farklı düşünüyor. Tüm Nikon lensler tüm Nikon gövdelerde kullanılabiliyor fakat crop lensler, full frame gövdelerde crop olarak iş görüyor. Yani dilerseniz crop ile 1.5 çarpanını kullanıyorsunuz, dilerseniz kenarları siyah bırakıyorsunuz.
Nikon 24mm f/1.4G: Prime lenslerin Nikon ‘daki harika temsilcisi. Nikon kullananların mutlaka denemek istediği lens gerçekten çok kaliteli sonuçlar veriyor.
Nikon 24-70mm f/2.8G: Üstte Canon 24-70 için söylediklerimiz burada da geçerli. Canon rakibi kadar iyi olmasa da Nikon 24-70 hala Nikon ‘daki en iyi zoom lenslerden.
Nikon 24-120mm f/4G VR: Nikon üst seviye makinelerin kit lensi olan ve Canon 24-105 ‘in direkt karşılığı olan lens, titreşim engelleyicisinin olması ve geniş odak uzaklığı aralığı ile dikkat çekiyor.
Nikon 16-35mm f/4G VR: Canon ‘un aynı açılı lensi ile hemen hemen aynı özelliklerde olan lens fiyat/performans oranıyla öne çıkıyor.
1-d) Manzara Fotoğrafçılığı için En Uygun Nikon Crop Uyumlu Lensler
Nikon 12-24mm f/4G DX: Nikon ‘un tartışmasız en iyi lenslerinden. Manzara fotoğrafçılığının olmazsa olmazı.
Nikon 10-24mm f/3.5-4.5G DX: Kardeşi 12-24 ‘ün biraz daha uygun fiyatlısı, performansı da doğal olarak az daha kötü ama hala o bir prens.
Nikon 17-55mm f/2.8G: Canon ‘daki 17-55 ‘in neredeyse aynısı. Çok yüksek kalite, ciddi fiyat.
Nikon 35mm f/1.8G DX: Prime lens istiyorsunuz ve hem portre hem manzara çekmek istiyorsanız bu lens bir fiyat/performans canavarı.
1-e) Manzara Fotoğrafçılığı için En Uygun 3. Parti Lensler
Artık üçüncü parti markaları göz ardı etmek mümkün değil. Sigma, Tamron ve hatta Tokina ‘nın gerçekten çok iyi lensleri var. Canon ve Nikon gibi detaylı anlatıma hiç girmeyeceğim çünkü saymakla bitmeyecek. Tavsiye ettiğim üçüncü parti lensler şunlar:
Sigma AF 10-20mm f/3.5 EX DC HSM
Tokina 11-16mm f/2.8 AT-X Pro DX
Tamron 17-50mm f/2.8 XR Di II LD
Sigma 35mm F1.4 DG HSM
Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD
Sigma 24-105mm f/4 DG OS
2- Manzara Fotoğrafçılığında Tripod
Tripod, manzara fotoğrafçılığının olmazsa olmazlarından bir tanesi. Siz her ne kadar sabit durabileceğinizi düşünseniz de sonuçta insanoğlu istemese de titreyen bir varlık ve özellikle düşük ışık koşullarında ISO’yu artırmak yerine tripod kullanımı size çok daha detaylı ve kaliteli bir fotoğraf verir. Titreşimi en aza indirmek her fotoğraf dalında yapmanız gereken en önemli şey. Tripod konusuna lenslerde olduğu gibi çok detaylı girmeyeceğim ama ekipmanınızı rahatlıkla taşıyacak ve çekim sırasında eğilip bükülmeyecek sağlam bir tripod seçin; örneğin Gitzo, Manfrotto veya Vanguard.
3- Manzara Fotoğrafçılığında Filtreler
Filtrelerin efektlerine hala Photoshop ‘ta sahip olabileceğinizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz, fotoğraftaki en büyük yanılgılardan bir tanesi de “Ben bu filtreye bu kadar para vermem, aynısını Photoshop’ta iki tıkta yaparım” cümlesidir. Tabii ki nasıl en kaliteli lensin efektini Photoshop’ta yapamazsanız filtrenin de efektini yapamazsınız, ya da yapmak için saatlerinizi, günlerinizi harcarsınız diyelim. Manzara fotoğrafçılığı, filtrelerin kullanımının en yaygın olduğu dal aslında, özellikle polarize filtre hemen her fotoğrafta kullanılıyor. Temel işlevleri şöyle bir gözden geçirelim:
Ultraviyole Filtre (UV): Lensinizi korur, çekim sırasında tripodla beraber makineniz düşebilir, bu sırada önünde UV yoksa, geçmiş olsun.
Polarize Filtre: Gökyüzünün daha mavi çıkmasını, bulutların daha koyu renkli çıkmasını sağlar, parlayan bölgeleri alır, kağıt üzerinde daha net fotoğraf alırsınız.
ND Filtre: Suya tül etkisi verir, ışıkların uzamasını ve çok ışıkla baş etmenizi sağlar.
Önerdiğim filtreleri ilgili hemen her yazımda yazıyorum burada da sıralayayım; B&W, Lee ve Hoya.
4- Manzara Fotoğrafçılığında Diğer Ekipmanlar
Burada detaylandıramayacağım bir çok ekipman da manzara fotoğrafçılığında kullanılabilir, örnek vermek gerekirse monopod, uzaktan kumanda ve tetikleyici aklıma ilk gelenler…
Manzara fotoğrafçılığında makinenizin kullanımı ve temel ayarları yazı dizisinin 2. bölümünde anlattım; buyrun: https://tahiryildiz.com/manzara-fotografi-nasil-cekilir-bolum2/
30 comments
Merhaba, teknik ve donanımsal bilgilerin olması çok güzel,gercekten faydalı bilgiler. Sürekli takip ediyorum herkulvarda süpersiniz paylaşımlar olarak.ilk kez yazıyorum.Elinize sağlık hocam.
filtrelerim hariç herşey tamam görünüyor, bakalım nasıl fotoğraflar çıkacak. Her zaman takipdeyim, emeğinize sağlık.
Merhaba Tahir Bey.Sizin bilgi ve deneyimleriniz sayesinde Fotoğraf cekmek artik zevkli bir hale geliyor.Size teşekkür ediyorum.Bende özellikle manzara konulu fotoğraflar cekmesini seviyorum.Sormak istediğim manzara fotoğrafcili için en uygun sabah saatlerinin olduğu sebebininde ışığın çok yumuşak olmasıymış.Bu gerçektende doğrumu ?
Sabah ve akşam saatlerinde ışık çok yumuşak olur, yani bilginiz doğru, en iyi fotoğraflar da bu saatlerde çekilir.
Tahir bey merhaba
Nikon d7100 makinam var. Manzara fotoğrafçılığına oldukça ilgiliyim. 18-200 lens ile bunun mümkün olmadığını anladım. Geniş açı lens olarak (1500-2000 tl arası)ne önerirsiniz? Kafamı kurcalayan bir soruyuda sizlere sormak istiyorum;
Geniş açı lenslerdeki en düşük mm ile başlayan rakam,en geniş lens olarak mı algılanıyor? Misal sigma 8-16mm lens ile tokina 11-16 kafamı kurcalıyor… Bu konuda yardımlarınızı rica ederiz – sağlıcakla kalınız…
Evet kısaca söylediğiniz gibi, mm olarak rakam ne kadar düşükse açı o kadar geniştir. Tokina'yı tavsiye ederim
merhaba tahir hocam geniş açılı lensler hep bi soru işareti olmuştur elimde tamron 17-35 ve sigma 35mm var sizce hangisyle devam etmem gerekir yardımcı olursanız sevinirim
İki lensin amaçları bambaşka, manzara amaçsa 17-35 kalsın, ama yok ben portre çekiyorum diyorsanız 35 dursun.
bambaşka kulvarlar olduğunu biliyorum tahir hocam ama bütçe böle demiyo artık kararımı verdim ben 35 le manzara sokak fotoğrafları çekiyorum genelde ama daha geniş çekimler için daha iyi kesnkinlikte başka bi lense bakmak gerek sanırım teşekkürler
Merhaba Tahir Bey,
Nikon D7100 için Tokina 11-16 f/2.8 almayı düşünüyorum.
Ancak 2 farklı lens var. Farkı anlayamadım.
Her ikisi de F/2.8. Birisinde Mount ilavesi var.
Yardımcı olabilirmisiniz?
2. versiyon satılıyor şu anda sadece ve AF motoru eklediler, onun dışında belli bir değişiklik yok.
Teşekkür ederim.
Merhaba tokina11-16 lensi nikon d610 da kullananilir miyim
Evet kullanabililrsiniz.
merhaba hocam dsi bölge müdürlüğün de fotoğrafçılık yapıyorum uzak mesafeden barajların resmini çekkiyorum. canon 5 d makinem 24- 70 lens var. uzak mesafeden sadece baraj görüntüsünü almak istediğimde zum yapmak zorunda kalıyorum buda derinliği azaltıyor. zum yapmadan daha dar açılı 70- 200 kullanmam bana daha iyi sonuçlar verir mi.
Merhaba Musa Bey, tabii uzaktan çekmek zorundaysanız 70-200 veya 100-400 gibi lensler tam size göre olacaktır.
Tahir bey merhaba öncelikle bu güzel paylaşımı yaptığınız için teşekkürler. Benim kafamda şöyle bir soru işareti oldu size sormak istedim. Canon 70d ve D7100 arasında kalmuıştım ilk başta. Sonra fiyatlarından dolayı 6d canon veya d610 alabilceğimi fark ettim 2.el az shutterda. Yaklaşık ortalama 3500 TL. Burda sizci makina napmam lazım hangi makinayı tercih etmem daha sağlıklı olur? Manzara fotoğrafı çekmek istiyorum ve aslında gece çekimleri de hoşuma gidiyor. Yıldızları çekebilceğim uzun pozlamayla en iyi sonucu vercek makina hangisidir sizce?
Merhaba, iki makine de güzel, ben o seviyede daha çok Nikon'a yakınım o yüzden D600 veya D610 u öneririm size, ama ikinci el her zaman risktir bilginiz olsun…
Tahir Bey,
İnternetteki bir çok yazınızı okudum, hepside birbirinden bilgilendirici hepsi için teşekkür ederim. Amatör olarak fotoğrafçılık ile uğraşıyorum. İlgi alanlarım sokak fotoğrafları, yıldız ve manzara çekimleri. Elimde giriş seviyesi olarak nikon 18-55mm ve 55-200mm lenslerim var. Bugünlerde, bu ilgi alanlarımda daha başarılı olmak için bir lens arayışına girdim. Kazakistan'da yaşıyor olmamdan ve fazla bütçe ayıramyışımdan dolayı üçüncü parti geniş açılı lensler ile nikon 35mm arasında kaldım. Benim için önemli olan fotoğraf kalitesi. Sizce nasıl bir seçim yapmalıyım? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Teşekkürler
Merhaba, teşekkür ederim. Ben olsam Tokina 11-16 gibi bir lens alırım…
İyi gunler tahir bey fotografciliga merakim var daha once nikon d7000 makinam vArdi onu sattim simdilerde yeni bir makina almak istiyorum dusundugum mAkina ise canon d70+24-105 lens ile. Manzara ve potre cekim yapmak istiyorum fazlada olmasa az zoom istiyorum. Bu makine ve lens isimi gorurmu ve onerebileceginiz filtre var mi
Merhaba, bence doğru seçim yapmışsınız, hem makine hem de lens işinizi en iyi şekilde görecektir.
Listede Nikon 14-24 dü göremedim. Olmalıydı bence. Enteresan.
Merhaba Canon 600-100veya 650 ile uyumlu ucuz canon nikon tamron farketmez en fazla 700 liralık sadece manzara fotoğrafları için lens var mı acaba?
Canon 10-18mm tavsiye ederim.
Merhabar bu aralar doğa resmi cekmeye merak saldim. Elimde nikon p900 makina var. Okuduğum yazılar dan sonra nikon d5300 almayi düşünmeye başladım size göre ne yapmam uygun olur
Merhaba, yeni başlıyorsanız Canon 750D öneririm, Nikon’a göre biraz daha avantajlı olur.
Merhabalar Tahir Bey , ben simdi sokak fotografcisiyim elimde 18-55 STM var bana yetiyor ama kus ,böcek ,manzara fotoğrafçılığına da ilgim var yeni lens seçimini ona gore yapacagim .Bu soylediklerime gore keskin ve acik diyaframli lens var mi , ne tavsiye edersiniz ? (Makinem canon 100d)
Merhaba Enes, Sigma 105mm önerebilirim istediğin özellikler için…
mrb tahir bey olympus mark 2 alıcam ilk makine tecrübem olucak forumlardan sagdan soldan biraz araştırma yapıyorum yakında karadeniz turuna çıkıcam onunda dışında günlük eşimle dostumla da fotograf çekilmek istiyorum , ama hangi lens alıcagıma karar veremedim M.ZUIKO DIGITAL ED 30mm MACRO ilgimi çekiyor bununla manzara doğa fotograflarda çekilebilirmi? yoksa M.ZUIKO DIGITAL ED 12-50mm almalıyım?? yada 30mm 1:3.5 MACRO dan pahalı olmaması kaydı ile lens önerebilirmisin yardımcı olursanız çok mutlu olurum biraz bilgisizim :)