Full Frame Nedir? Full Frame vs Crop Sensör

En çok gelen sorulardan bir tanesi de bu. Full frame nedir, neden tercih edilmelidir, şart mıdır, crop sensör nedir, aralarındaki farklar nelerdir, hangisi daha iyidir gibi soruları bu yazımda açıklamaya çalışacağım. Umarım aklınızda bir soru kalmaz.

Güncelleme: Temmuz 2017.

Full Frame Nedir, Ne Demektir?

full-frame-nedir-sensor
Canon 6D Sensörü

Önce şu sensör nedir, onu anlatmaya çalışayım, tanıyanlar bilir, çok tekniğe girmeyi sevmem, bu sebeple daha basit şekilde anlatmaya gayret edeceğim. Kendimizden örnek verelim, gözümüzü düşünün. Fotoğraf makinesinin lensini gözünüzün korneası olarak tasavvur edin. Kornea gözü dış etkenlerden korurken, iris ile beraber ışığın retinaya düşmesini sağlar. İris de bu ışığın ne kadarının retinaya düşeceğini kısılıp açılarak belirler. Bunu kendiniz de görebilirsiniz. Aynanın karşısına geçin ve gözlerinizi tamamen açıp gözbebeğinize bakın. Şimdi gözlerinizi sımsıkı kapatın ve 5 saniye kadar o şekilde kalın, gözlerinizi tekrar açtığınızda gözbebeğinizin küçüldüğünü ve hızlıca büyüyeceğini göreceksiniz. Fazla ışıkla karşılaşan iris, kısılarak daha iyi görüntüyu retinaya aktarmaya çalışır. Retina da ışığa duyarlıdır, fazla ışıkta hassasiyetini azaltır ve karanlıkta da hassasiyetini artırır. Buna da fotoğrafta ISO diyoruz. Karanlık ortamda nasıl görmekte zorlanıyorsanız, ISO da bu şekilde, karanlıkta daha iyi görmek istiyorsanız iyi ISO’ya sahip bir fotoğraf makineniz olmalı. Fotoğraf makinesi de göz mantığında çalışıyor aslında. Lens ışığı süzüyor ve sensöre iletiyor. Sensörde de görüntü oluşuyor. Şunu da belirtmekte fayda var; her ne kadar teknoloji gelişse ve gelişmeye devam etse de hala bir insan gözü değil, belki de hiç bir zaman olamayacak…

Şimdi esas konumuz olan sensöre dönelim. Sensör bir fotoğraf makinesinin kalbi diyebiliriz, çünkü görüntü burada oluşuyor. Megapiksel denilen olaya da bunu katalım. Diyelim ki 10 Megapiksel bir makineniz var, bu demektir ki sensörünüzde 10 milyon piksel var. Bu piksellerin hepsinin de ışığa belli bir duyarlılığı var. Ne kadar büyük piksel varsa ışığa duyarlılığınız, dolayısıyla da daha iyi bir ISO kapasiteniz oluyor. Bu piksellerin verdiği bilgi de makineniz işlemcisine geçiyor ve son görüntü ortaya çıkmış oluyor.

Sensör büyüdükçe de maliyeti artıyor, şu anda piyasadaki ağırlıklı fotoğraf makinesinin full frame olmamasının sebebi de bu, çoğu crop sensör; buna Türkçede kırpılmış sensör diyebiliriz ama bu genel bir terim ve bu yazımda da crop sensör olarak geçecek. Fotoğraf makinesi üreticileri maliyetleri minimumda tutmak için crop sensörlü makineler üretseler de önümüzdeki yıllarda ben artık crop sensör kalmayacağını düşünüyorum, tabi full frame uyumlu olmayan lenslere de bir çözüm bulunacaktır diye tahmin ediyorum.

Crop Sensör Nedir, Hangi Makineler Crop Sensöre Sahip?

Full frame boyutu: 36x24mm (35mm film boyutu)

Crop sensör boyutu: 24x16mm

Gördüğünüz gibi arada 1,5 kat fark var. Dolayısıyla crop sensör kullanan makinelerde lenslerin odak uzaklıkları 1,5 ile çarpılıyor. Bu rakam Canon’da 1.6 bu arada…

Nikon Gövdelerde ayrım şu şekilde yapılıyor:

FX = Full Frame

DX = Crop Sensör

Nikon Full Frame gövdeler, her crop lensler dahil her lensi kullanabilirler.

Canon Gövdelerde ise böyle bir ayrım yok, bunun yerine lenslerde ayrım var:

EF: Full Frame ve Crop Body’lere uygun

EF-S : Crop Body’lerde kullanılabilir.

Canon Full Frame gövdeler, EF-S lensleri kullanamazlar.

full frame vs crop sensor
Burada full frame sensör ile crop sensör farkını görebiliyorsunuz

Aradaki 1,5 kat farkı lenslerde şu şekilde hissediliyor; örnegin Nikon 50mm f/1.8 lensiniz var. Bunu full frame bir gövdede yine 50mm olarak kullanırken, crop sensörde 1.5 ile çarpılarak 75mm olarak kullanılıyor.

ff-crop boyut farkı
FF makine ile Crop Makine sensör boyut farkı

Crop sensörun bazı durumlarda avantajları da var tabi; konuya daha yakın olmak istediğiniz zamanlar örneğin. Kuş fotoğrafçıları sıkça crop makine kullanırlar, örneğin Canon EOS 7D. Bunun sebebi kullanacağınız 300mm lensin crop body’de 480mm gibi davranacaktır. (Canon’da 1.6 ile çarpıyoruz) Bu da 1.6 kat daha fazla yakınlaşmak demektir. Yani 1.6x extender kullanmış gibi oluyorsunuz aslında. Dolayısıyla crop sensör her zaman istenmeyen bir şey de değildir.

Hangi Canon Makineler Crop Sensörlü?

Alttaki modeller şu anda satılan 1.6x crop modellerdir:

Canon 1200D, 1300D

Canon 100D, 200D, 700D, 750D, 760D, 800D

Canon 7D, 70D, 77D, 80D, 7D Mark II

Hangi Nikon Makineler Crop Sensörlü?

Alttaki modeller şu anda satılan 1.5x crop modellerdir:

Nikon D3200, D3300, D3400

Nikon D5100, D5200, D5300, D5500, D5600

Nikon D7100, D7200, D7500, D500

Hangi Sony Makineler Crop Sensörlü?

Alttaki modeller şu anda satılan 1.5x crop modellerdir:

Sony A6000, A6300, A6500

Full Frame Nedir, Hangi Makineler Full Frame Sensöre Sahip?

Crop sensör makineler düşük ışıklı durumlarda çok büyük sıkıntı çıkarıyordu, sensörün boyutu ışığa yeterince duyarlı değildi ve bu düşük ışıklı koşullarla başa çıkabilmenin tek yolu sensörü büyutmekti. Dolayısıyla daha pahalı ama full frame sensörlü DSLR makineler gelmeye başladı. Megapiksel değeri yükselmeden sensörü büyütmek daha fazla ışık bilgisi tutabilmek ve dolayısıyla daha iyi ve grensiz bir görüntü vermek demekti. Aynı zamanda artık lensler de orjinal değerlerinde idi.

Hangi Canon Makineler Full Frame Sensörlü?

Alttaki modeller şu anda satılan full frame modellerdir:

Canon 5D Mark III, 5D Mark IV, 6D

Canon 1D X Mark II

Hangi Nikon Makineler Full Frame Sensörlü?

Alttaki modeller şu anda satılan full frame modellerdir:

Nikon D610, D750, D810

Nikon D4s, D5

Hangi Sony Makineler Full Frame Sensörlü?

Alttaki modeller şu anda satılan full frame modeller:

Sony A7, A7s, A7R, A7 II, A7s II ve A7R II, A99 Mark II, A9

Crop Sensörün Artıları ve Eksileri Nelerdir?

+ Ucuz, üretilmesi daha kolay.

+ Lens keskinliği, crop sensörler lensin orta bölgesini kullandığı için köşelere göre daha keskin bir sonuç alırsınız. Çünkü en iyi lensler bile orta bölgede köşelere göre daha keskindir.

+ Daha az köşe kararması, üstteki sebeple aynı…

+ Daha ucuz lensler, daha az alana ışık düşürebilen lensler daha az üretim maliyeti demek.

+ Daha fazla yaklaşma imkanı, 1.5 ile çarpıldığı için 50mm lensinizi 75mm olarak kullanıyorsunuz, bu da daha yakınlaşmayı sağlıyor.

+ Hafiflik, daha küçük gövdeler, daha hafif oluyor.

Fazla Gren(Noise) : Işığa duyarlılık full frame’e göre daha az olduğu için daha fazla gren oluşuyor.

Dinamik aralık: ISO ile aynı sebepten dolayı, elde edilen siyah-beyaz dengesi değerleri daha az oluyor.

Geniş açı sorunu: Lensler 1.5 ile çarpıldığı için geniş açı lens alsanız dahi full frame kadar geniş olamıyor.

Bokeh, alan derinliği: Alan derinliği sensörle direkt bağlantılıdır, daha büyük sensörde daha sığ alan derinliği elde edersiniz.

full frame nedir
Crop makinede çok daha fazla yakınlaşıyorsunuz

Full Frame Sensörün Artıları ve Eksileri Nelerdir?

+ Daha geniş lens seçenekleri: Nikon makinelerde hem crop hem full frame lensleri kullanma şansınız var.

+ Az gren, düşük ışıkta daha iyi performans: Daha büyük sensör = daha çok ışık bilgisi = daha iyi kalitede fotoğraf

+ Daha geniş dinamik aralık: Daha büyük sensör = daha fazla siyah+beyaz arası bilgi = daha geniş aralıkta gölge ve parlaklık bilgisi

+ Daha geniş açı: Lensler aynı aralığı verdiği için 8mm lens artık 8mm

+ Daha iyi bokeh kalitesi: Daha büyük sensörle daha iyi bokeh kalitesi alırsınız (Daha yumuşak daireler)

Pahalı, daha büyük sensör, daha pahalı üretim maliyeti

Lens keskinliği: Cropta anlattığım sebepten dolayı köşelerde keskinlik azalması yaşanabilir.

Ağır bodyler: Sensör büyük olduğu için gövdeler de büyük olmak zorunda.

ffvscropbokeh
Bokeh kalitesi farkını görebilirsiniz

Sonuç

Kimisi için crop sensörler daha iyiyken kimisi için full frame vazgeçilmezdir. Özellikle portre için full frame ‘in vazgeçilmez olduğunu düşünüyorum çünkü en iyi portreler için en iyi bokeh kalitesini almanız gerekir. Tabii bunların hepsi teoride, sonuçta iyi kompozisyonlu bir fotoğrafta kimse tekniği düşünmez bile. Sadece bokeh kalitesi değil, dinamik aralık da çok önemli bir faktör, özellikle manzara çekenler olabildiğince fazla gölge elde etmek isterler bu da full frame ile mümkün. Ama daha fazla yakınlaşmak istiyorsanız veya hıza gereksinim varsa crop sensör seçmelisiniz. Sonuç olarak bu makalede size detaylı şekilde anlattığımı düşünüyorum, ben bile bu kadar uzun yazacağımı tahmin etmiyordum inanın. Seçim size kalmış…

1 Shares:
102 comments
  1. çok net ve açıklayıcı bir yazı olmuş, tebrikler. :) ne kadar az rakam ve bölü işareti o kadar anlaşılabilir fotoğraf kavramı benim için :)

  2. Varol Aksoy'a katiliyorum , fotografciliga yeni adim atan ve internet uzerinden birseyler ogrenmeye calisan hepimizin en buyuk sorunu, gerekli bilgiyi kafamizi karistirmadan almak ve uygulayabilmek . Bu blogta fotografciligi en kolay ve zevkli sekilde ogrenebiliyoruz.Tekrar tesekkurler Tahir Yildiz.

  3. Açıkcası ben büyütme oranını unutmuştum :( .. Ben sadece ilk fotoğraftaki gibi mesela, crop olan alanın dışında kalan yani full-frame yazan alandakini kesilip atıldığını sanıyordum.. O fotoğrafta öyle aksettirmiyor mu ? Yani yakınlaştırmadan kesip, sıyırıp atıyormuş gibi.. Fakat kahve fotoğraflarında tam tersi durum söz konusu.. Yani ben 50mm lensin 75mm'nin sadece darlığına denk düştüğünü sanıyordum zoom'una değil..

  4. anlamadığım şey şu; herkes diyor ki crop sensorlerde 50 mm 75 mm gibi davranıyor. Tam anlamıyla böyle mi? 50mm den alıp bi bölge kırpılmasıyla, 75mm de çekilen bir fotoğraf aynı değildir anladığım kadarıyla. 75mm dediğimiz zaman bir açı daralması söz konusu ama 50mm den alıp crop yapmak başka bişey bence

    1. Çok haklısınız. 50mm 75mm gibi kırpılsa da açısal bozulmalar değişmez.

      Örneğin 35mm'yi ele alalım. Her ne kadar 50mm gibi yakınlaştırdı desek de hala geniş açı etkisi verir. Bozulmalara neden olur. Tabi bu resim ortadan kırpılmış gibi olacağından biz çok farketmeyebiliriz.

  5. Tahir Bey'in bu makalesine bir arkadaşımın yorumu:

    Genel olarak doğru. Ama herkesin yaptığı bir kaç kritik yanlışı tahir bey de tekrarlamış:
    – Daha fazla yakınlaştırma değildir crop sensör. Yakınlaştırma ve büyütme oranı, sensörden bağımsızdır, lensin bir özelliğidir. Crop sensörler, adı üstünde sadece crop sağlar, yakınlaşma değil. 50mm 75mm olmaz yakınlaşma açısından, sadece ve sadece crop açısından olur. Büyütme, yakınlaşma değişmez. Yoksa makro lensleri bedavaya getirirdin: 0.4 yakınlaşma (aslında büyütme) oranlı bir lens alıp 1.6 ile çarparak 0.64 büyütme oranına sahip olurdun
    – Lens keskinliği crop'tan dolayı olan bir şey, her lens için de geçerli değil. Full frame'in ortası bir çok lens'te daha keskindir doğru, ama 1.4 bir lensle çekiyorsan zaten fotoğrafın çok çok çok küçük bir kısmı keskindir, diğer kısımlar yumuşaktır. Artı, kompozisyon kuralları gereğince fotoğrafa konu olan bir nesneyi o kadar kenarlara yerleştirmeyeceğin için çok kritik bir dezavantaj değil.
    – Bokeh'i, crop olayını yanlış anladığı için yanlış anlamış tahir bey.. Bokeh sensörle alakalı değil, sadece lensin odak noktası, lensin odak noktasındaki nesne, ve geri kalan (çoğunlukla arka) alan ile ilgili. Crop sensörlerde, full frame sensör ile AYNI (bire bir AYNI) kareyi yakalamak için, geriye doğru adım atmak zorunda kalırsın. Çektiğin nesnenin uzaklığının arka plan olan bokeh'e olan uzaklığına oranını değiştirmiş oluyorsun yani, o zaman bokeh değişir. Aynı uzaklıktan aynı lens ile çekiyorsanız full frame crop frame bokeh'i 1e1 aynıdır, ama sen crop makineyle daha küçük bir alan çekmiş olursun. O sayfadaki en üstteki fotoğraf herşeyi anlatıyor: Bokeh aynı, yakınlaşma aynı, herşey aynı, sadece crop farklı.
    Full frame ISO performansını artırır (dinamik aralığı da değil) ve başka türlü bir kompozisyon olanağı sağlar. 50mm'yi görüyorsun, göğüsten yukarı çekmek için 3-5 adım geri atmak zorunda kalıyorsun, full frame'de bunu yapmak zorunda kalmazsın.
    Sen çektiğin fotoğraflarda komposizyon olayına kafa yormuyorsan (kadını şuraya yerleştireyim, kadının kolu sol alt köşeden sağ üst köşeye doğru gitsin, kadınla adamın her ikisi birden bu arada bana bakıyor olsun, etrafta hakem kafası filan olmasın vb.), sana full frame crop frame kompakt makine iphone kamerası farketmez.

    1. Mehmet Bey,

      Ben kullanicilarin daha iyi anlayabilecegi sekilde anlatmayi sectim sadece. Yani crop olayini yeni baslayanlarin ozellikle anlamasi zor o yuzden yakinlastirma seklinde anlatmak olayi kolaylastiriyor. Bokeh karsilastirmasinda da ayni noktadan cekildigi varsayilir. Dolayisiyla 1.6 kat daha az olmus oluyor.

  6. Kaç saattir arıyordum anlatılanları anlamakta zorluk çekiyordum.O kadar iyi bir diksiyona ve düşüncelere sahipsiniz ki anlatamam.Ellerine sağlık.Teşekkür ederım

  7. Tahir bey…. evet bilmek güzeldir ama bilginin yalın ve iyi anlaşılır olması çok önemlidir bunu siz son derece iyi başarıyorsunuz..Bende ders veren fotoğrafçı bir eğitmenim sizi de takip ediyorum …Takdir ediyor saygı duyuyorum iyikisizler varsınız diyorum..selamlar

  8. Tahir Bey ben amatör fotoğrafçıyım ve sadece face paylaşımı için dslr almak istiyorum.bunun için full frame mi önerirsiniz yoksa crop mu ?

  9. Serkan Bey, sosyal paylasimlar icin fazla para harcamaniza hic gerek yok, herhangi bir crop makine isinizi rahatlikla gorecektir.

        1. Tahir bey selamlar.Anlatımlarınız çok doyurucu,öncelikle bunun için teşekkürler.Ben daha önce Nikon D90 ve sigma 10-20 mm 3.5 f lens kullandım.Bunu esas olarak emlak sektöründe iç mekan çekimleri için kullanmıştım.Dahili flaşın yakın objelere gölge bırakması ve zaman zaman otomatik çekimde odaklanma sorunu hariç ciddi bir sorun yaşamadım.Şimdi full frame makinalar biraz daha alınır seviyelere geldiğinden acaba daha sıradan örneğin 18-200 bir lens ile D600 veya 5D Mark 2 li bir kombinasyon kurmak daha mı doğru.Yani paranın fazlasını body'emi yoksa lensemi vermeli.Selamlar.

          1. Teşekkür ederim, her zaman söylediğim gibi önemli olan lenstir, bir body için lensten feragat edilmemelidir.

  10. Teşekkürler.İç mekan çekimleri için 2000-3000 tl fiyat aralığında body ve lens kombinasyonu öneriniz olur mu?Selamlar.

  11. Tahir Bey şunu çok merak ediyorum, diyelim 50mm f1.8 lensi hem crop hem ff gövdeye taktık, ışık dengesi olarak aynı bölgeye doğru pozlama yaptığımızda FF gövde crop ile aynı esntantaneyi mi verir? Yoksa sensör büyük olduğundan daha mı yüksek enstantane verir (diyaframları eşit olacak tabiki). Bu arada ölçüm modu değerlendirmeli de olsun.

    1. Ama aynı açıda olmuyorlar ki, birinde 85mm olurken diğerinde 50mm olmuş oluyor, dolayısıyla daha geniş alanda (yüksek ihtimalle) daha yüksek enstantane olur çünkü daha büyük alandan ışık alacak.

  12. Merhaba Tahir bey , Sormak istedigim; Cekilmis bir fotografi gorup bunun FX'le mi Yoksa DX'le mi cekildigini anlama olasiligi var midir ?
    Soruyu insallah dogru sormusumdur :)

    1. Merhaba, çok çok zor diye cevap vereyim, çok iyi teknikten anlayan biri değilse anlaması imkansız.

  13. Tahir bey merhaba,
    Doğum fotoğrafçılığı ve bebek çekimleri için kullandığım nikon d3100 makinam, 50 mm 1,8 G ve 18 -55 kit lensim var. tabi ameliyathane ışığı biraz zor çünkü çok parlamalar olabiliyor ve 18-55 mm lensimi kullanıyorum, fotoğraf kalitesinden herzaman memnun kalmıyorum. portreler içinde 50 mm objektifi kullandığımda dar odalarda rahat çekim yapamıyorum. bir yatırım yapıp nikon d 600 almak istiyorum ama arada ki görüntü kalitesi ne kadar iyileşir acaba merak ediyorum, daha küçük bir yatırım yaparak farklı bir lens ile çalışmam daha iyi mi olur sizce?
    teşekkürler

    1. D600 ile 18-55 lensinizi kullanamayacaksınız, yeni lens almanız gerekir, ayrıca full frame makineler kaliteli lenslere ihtiyaç duyarlar, yerinizde olsam lenslerimi değiştirirdim, makinemi değil. Tamron 17-50 olabilir örneğin.

  14. Tahir bey merhaba,Canon 18-55+55-250 mi yoksa sadece 18-135lens mi almalıyım sizce, yardımlarınızı bekliyorum

  15. Genelde dışarıda,tatilde,manzara ve çocukları çekmek için kullanmayı düşünüyorum şimdilik hangisi işimi görür… teşekkürler

  16. MERHABA SIZIN BILGILENDIRME YAZI VE VIDEOLARINIZI DEVAMLI TAKIP EDIYORUM LUTFEN CANON 70 D YI CEKIM MODLARINI INCELERMISINIZ

  17. güzel bir yer açtınız görüşünüzle bizlere,teşekür ediyorum ve sizin vasıtanızla açıklamanıza yorum getiren arkadaşlarında bilgilendirmeleri için

  18. çok teşekkürler detaylar çok açık ve fazla bilgi sahibi olmayan biri için bile çok anlaşılır. tekrar teşekkürler

  19. Hep söylenir crop gövdelerin daha fazla yakınlaştırma yaptığı ancak ff sensörlü makineyle çektiğimiz fotoğrafı sonradan PS'de aynı oranda crop yapsak fotoğraf kalitesi aynı olmaz mı? Aynı detayları yakalayamaz mıyız? Bunu özellikle ornito için soruyorum. Üstelik İSO avantajı nedeniyle daha detaylıolacağını düşünüyorum. Yanlış mı bu düşüncem? Şimdiden teşekkürler…

    1. Kağıt üzerinde söylediğiniz doğru ama teoride bazen böyle olamayabiliyor, düşünceniz bence doğru :)

    2. Niye crop yapmak zorunda kalalım ki ff ile çektiğimiz görüntüyü; görüntünün ne kadarına ihtiyacımız var ise o kadarını kadraj içine alır çekeriz; lensleri de ona göre seçeriz;

  20. Tahir bey merhaba
    Sayın Hocam, Ustalara saygısızlık etmek istemem ama, benim bildiğim FX yani Full Frame makinalarda DX lensler kullanılamıyor. Aksine DX makinalar FX lensleri (DX'miş gibi olmak kaydıyla) kullanabiliyor. Bir çok site ve Türk Nikon sitesinde böyle yazıyor. Kafam karıştı, çünkü DX gövde D7100 ile, ileriye dönük olarak kullanmak üzere Nikkor 24-70 F2,8 almayı düşünüyorum. Lütfen aydınlatır mısınız?
    Teşekkürler

    1. Nikkor 24-70i Nikon'un her makinesinde kullanabilirsiniz zaten FX lensler tüm makinelerde kullanılabilir, DX 'ler de bahsedilen şekilde FX ve DX'lerde çalışabilir.

      1. Kullanabiliriz;
        fakat 24-70mm f2.8 X 1.5 (crop faktör, nikon da);
        36-105 f2.8 halini alır crop (dx) gövdelerde;
        1000usd nin üzerinde ki ff gövdelere ait lenler dx gödelerde kullanmak ile ne kadar yafda elde edilir,
        bu tür lensler alınıp kullanılabiliyor ise niye bunlara uygun ff gövdeler temin edilmez ayrı bir mevzu…

  21. mrb 2000 2500 civarı bütcem var portre türü ve ona benzer çekımler yapıcam genelde portre derken sadece kafa degıl model cekımlerı gıbı dusunun arka plandanda goruntuye yer vermek ıstıyorum ama yer yer sadece govdede cekebılırım

    dusundugum makınalar 60d+24-105+50mm1.8 yada 5d classic +24-105+50mm 1.8 yada 5d mark2 + 50mm :) objektıf ıcınde belkı beklerım ama 50 mm yanına ucuz bı kıt benzerı bısıde alabılırım gecıcı olarak cunku butcem bukadar
    5d classicte almak ıstemıyorum acıkcası napsam bılemedım sızın bı tavsıyenız varmı veya farklı bı makına ve objektıf tavsıyesıde olabılır

    1. D7200 de kullanılan exped 4 işlemci ve AF sisteminin son model olması benim kafamı karıştırıyor
      yoksa wifi ve NFC çokta gerekli değil

  22. Merhaba Tahir bey, nikon 5100 makinem ve 24-70 kullanmak istiyorum sizce mantıklı olur mu yoksa body yükseltmeyi beklemeli miyim ? yada 10 – 24 alsam da iş görürmü? ürün çekimi ( havlu vs. ) yapmak için bilgi istemiştim. teşekkürler.

  23. tahir bey hayırlı çalışmalar,

    nikona daha yeni geçiyorum D600 için lens öneriniz nedir gezi portre düğün resimleri için

  24. Merhaba tahir bey fotoğrafçılığa daha yeni başlıyorum aklımda croplu kilonun yeni nesil nikon 1 j5 var ama biraz pahalı gibi kompakt bi makine ama aynasızdır lensi degistirilebiliyor ama fiyat 1800 kusur lira ve 10- 30 mm lensle geliyor fakat bu fiyata dslr var ne yapmalıyım sizce sunu da ekliyim 4k 15 fps – full hd de saniyede 20 fps çekim yapıyor makineyi inceleyip cevaplarsaniz sevinirim

    1. Nikon 1 serisi alınacağına A6000 tercih edilebilir, lens kaliteleri çok farklı.

  25. Oncelikle ayrintili guzel bilgilerinizden dolayi vok tesekkur ediyorum dugun fotografciligi icin dis cekim d610 mu d7100 mu onerirsiniz ikiside full frame farki disinda hemen hemen aynimi siz olsaydiniz ne alrsnz

  26. Tahir bey, ben fotoğraflara karşı hevesim var ve sadece facebook fotoğrafları (blurlu) vb. ve gittiğim yerleri (manzara olsun, gezi olsun, dikkat çeken şeyleri) çekmek için almayı düşünüyorum ve aklımda Nikon d5200 cihazı var ve 18-55 kit veriliyor yanında nasıl verim alabilirim fotoğraf özellikle de blur konusunda üzer mi?
    Teşekkürler.

  27. Tahir bey, ben fotoğraflara karşı hevesim var ve daha başlangıç seviyesindeyim daha hiç fotoğraf makinesi kullanmadım ve sadece facebook fotoğrafları (blurlu) vb. ve gittiğim yerleri (manzara olsun, gezi olsun, dikkat çeken şeyleri) çekmek için almayı düşünüyorum ve aklımda Nikon d5200 cihazı var kullanışlı mıdır hemen öğrenir miyim ayrıca yanında da 18-55 kit veriliyor yanında nasıl verim alabilirim fotoğraf özellikle de blur konusunda üzer mi?
    Teşekkürler.

  28. Merhaba,
    Bir sensörün köşegen uzunluğu nasıl hesaplanıyor anlatabilir misiniz? Örneğin 35 mm ful frame sensörün köşegen uzunluğunun 44 mm olduğu söyleniyor ve yuvarlanırsa en uygun objektifin 50 mm olduğunu görüyoruz. Bende buradan hareketle merak ettim, sensör köşegen uzunluğu nasıl bulunur?

    1. Buradaki mantık matematikteki Pisagor teoremi. Yani köşegeni bulmak için kenarların karelerini toplayıp karekökünü alıyorsunuz. a2 + b2 = c2 yani.

  29. Tahir Bey 100D ve 18-55 IS STM kullanıcısıyım. 24-105 f/4L almaya niyetlenmişken Crop makinede çok bir farkının olmayacağı gibi söylemlerle karşılaştım. FF bir makineye geçeceğim için EF-S bir lens almak istemiyorum ama 18-55ten aldığım keskinlik ve renklerden zevk almıyorum artık

    1. Merhaba Ömer Bey, farkı olmaz olur mu hiç dünya kadar olur :) Hem de L lens, cropta çok da iyi olur, siz söylenenlere bakmayın, dağlar kadar fark edecek.

          1. son olarak 5d mark IV 24-105 II ile tanıtıldı bildiğim kadarıyla. sizce lens olarak piyasaya sunulması çok sürer mi? beklemek gerekir mi acaba. özellikle 10 bıçaklı olması çok ilgimi çekti. IS sisteminin 4 stop vadetmesi de diğer tarafa. siz olsanız nasıl hareket ederdiniz?

          2. 24-105 f/4L ile II versiyonu arasında kaldım. yenisini beklemeli miyim acaba yoksa arada fiyat olarak özellik artışından çok fazla bir fark olur mu? Dün sordum arkadaşlara zaten stokta kalmamış şu an 24-105 f/4L

  30. Tahir bey, takibimdesiniz. Faydalı bilgiler sunuyorsunuz. Yenilikleri takip etmemize katkınız oluyor. Teşekkürler. D810 ve 7100 kullanıyorum ama Df modeli mutlaka ekipmanıma katmak istiyorum. Sadece Nikon eski lensler ile yeniler arasında fiyatı kurtaracak fark var mı? Tavsiyeniz gereği Tamron 15 30 aldım eksiği buna filtre takımı almak için epeyce paraya kıymak… Sigma 24 105 bu aralıkta 50 mm lensim olsa da aydınlık bir zoom lens olsa iyi olacak diye Tamron 28 75 gibi ucuz bir lens gördüm. Bu tavsiyeleriniz arasında bir yazıda var galiba. Tavsiyeniz? Bir de macro lens olarak hiç kullanmayacağımı bilerek soruyorum. İlgim Tokina100 mm tarafında. Tokinaya karşı bir sevgim var geçmişten gelen. Teşekkürler…

  31. Merhaba mahir bey sizce fotoğrafçılığa yeni başlayan birisi için hangi kanon ve nikon modellerini önerirdiniz ?

      1. bende 100d almayı duşunuyorum Tahir bey obje çekimi için hangi lensi önerirsiniz ?

  32. Merhaba, kısa film çekmek için bir makina arıyorum ama bütçem max 1000 lira ikinci elde beni çok üzmeyecek bir şey arıyorum var mı tavsiyeniz

      1. Panasonic lx7 ve Canon eos m hakkında düşünceleriniz neler? Çok çok amatörüm süper bir şey beklemiyorum zaten ama en azından başlangıç için heves mi yoksa daha fazlası mı anlarım

  33. Üstad selamlar, sizin tavsiyenizle başlangıç için Canon 100D aldım. Başlangıç için tatmin ediyor. Makinem crop bir makine. 1.4 50 mm lens alacağım ama nereye baksam full frame lens var. crop makineme full frame alsam uyarmı/ uyarsa görüntü kalitesiinde değişme olur mu eksi yönde. saygılar..

  34. merhaba hocam benim makinem nikon d7100 sorum şu dx ile fx sensör de aşırı goruntu kalitesi farkı varmıdır yani nikon d610 ile d7100 arasında mesela ? teşekkürler

  35. tahir bey merhaba, ben hobi olarak fotoğrafla ilgileniyorum a6000 vardı sattım şimdi a7 2 almak istiyorum ama a6500 de özellikleriyle çok çekici duruyor, ikisi arasında tercih yapsanız sizin seçiminiz hangisi olurdu acaba?

      1. saolun a99 eski modeli piyasada yok yeni çıkan model de fiyat çok uçuk farklı bir konuda yardımcı olurmusunuz kelebek fotoğrafçılığı için marka ve model verme imkanınız olur mu?

  36. Merhaba ben sony alpha 77II, canon 77 d mark II, canon 80 d arasinda kararsiz kaldim. Hizli bir makina olsun istiyorum hangisini tavsiye edersiniz.

  37. Merhaba, astrofotoğrafi için hangi makine ve lensi önerirsiniz? 700d var ama pek istediğim sonuçları alamıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like
Sigma 135mm Art İncelemesi
Devamını Oku

Sigma 135mm f/1.8 DG HSM Art İncelemesi

Yazı İçeriği Hide Sigma 135mm Art İncelemesiGenel BakışÖzelliklerGövde YapısıSigma 135mm f/1.8 PerformansıSon Söz ve Yorum Sigma oldukça popüler…
Devamını Oku

Sony A7 II Duyuruldu !

Uzun bir süredir dedikodu sitelerinde üstüne atılıp-tutulan ve FF aynasız segmentinde rakipsiz olan Sony nin  FF Aynasızı A7…
Devamını Oku

Aynasız Röportajlar 1 – Fuji X100S

Genel hatları ile aynasız makineleri yorumladığımız Hangi Aynasız Fotoğraf Makinesi yazımızdan sonra aynasız makineleri kullanan yetenekli fotoğrafçılar ile yaptığımız…