Herkesin yavaş yavaş DSLR fotoğraf makinesi almaya başladığı bu günlerde, bu konunun temeline inmek istedim. Cep telefonlarının fotoğraf özelliklerinin gelişmesinin fotoğraf makinesi satışlarına olumsuz yönde etki edeceği beklenirken tam tersi oluyor ve profesyonel fotoğraf makinesi satışları gün geçtikçe artıyor. Peki DSLR Fotoğraf Makinesi Nedir, Nasıl Çalışır?
DSLR, eski SLR fotoğraf makinelerinin başına D harfi gelmesiyle oluşmuş bir sözcük aslında. D harfinin anlamı hepimizin bildiği “dijital“. DSLR de Digital Single Reflex Camera kelimelerinin kısaltılmış hali. Türkçeye tam olarak çevrilemese de dijital lensi değiştirilebilir fotoğraf makinesi diyebiliriz sanırım.
DSLR nelerden oluşuyor?

Yukarıda bazılarını Türkçeye çevirmekte zorluk çektiğim elemanları ve yerlerini görüyorsunuz. Çalışma mantığı aslında bu şekille anlatmak oldukça kolay.
Fotoğraf Makinesi (DSLR) Nasıl Çalışıyor?
Vizörden baktığınızda görüntüyü şu şekilde görüyorsunuz: Lensten geçen ışık ve görüntü 2 numaralı 45 derecelik aynaya çarpar ve 7 numaralı pentaprizmaya ulaşır, buradan yansıyan görüntü de gözümüzle gördüğümüz, yani vizöre gelen görüntüdür. Ben bunu her zaman denizaltıların çalışma prensibine benzetiyorum, oradaki denizin altından bakılan dürbünümsü aleti düşünün (periskop), denizin altından yeryüzünü görmesini sağlayan sistem de aynı bu şekilde çalışır.
Fotoğraf çektiğinizde ise, yani deklanşöre bastığınızda, 2 numaralı ayna ok istikametinde kalkar ve görüntü obtüratör de denen enstantaneye(3) gelir ve ışık sensöre(4) düşer. Sensör, görüntünün oluşması ve kaydedilmesi için yeterli derecede ışık elde edene kadar kadar enstantane açık kalır. Daha sonra enstantane(3) kapanır ve ayna(2) da eski yerine geri gelir. Aynanın yukarıda olduğu durumlarda vizörden hiç bir şey göremezsiniz, ayna tekrar eski yerine geldikten sonra vizör görüntüsü de geri gelir. Daha sonra fotoğraf makinesi işlemcisi sensörde oluşan görüntüyü alır ve uygun formatta hafıza kartına kaydeder. Tabi bütün bunlar çok hızlı olduğu için okuduğumuz zaman inanması çok zor olabiliyor ama artık günümüzde ortalama bir DSLR fotoğraf makinesi bu saydıklarımı saniyede 5 defa yapabiliyor.
Çok basit şekilde anlatmaya çalıştım, biraz komplike gibi görünüyor ama olayı özümsemek fotoğrafçılığın temeli açısından çok önemli…

31 comments
Gercekten basarili ve bilgilendirici bir anlatim olmus.Tesekkurler.
Hep makinanin icinde ne var diye merak ederdim…Ancak bu guzel makinayi bu hale getiren eller kirilsin ;))
Ahahah, teşekkürler Murat :)
merhaba emlak işimle ilgili dairelerin,arsaların fotoğraflarını çekmek ve internette yayınlamak , hobi olarak ta doğa manzaralarını çekmek , işimi görebilecek kaliteli görüntü, uygun fiyat fotoğraf makinası tavsiye edermisiniz…
sony A58 alabilirsiniz başlangıç için her işinizi görür.
ben fotoğrafçılık kurslarına katıldım orta düzey bilgim var yarı profosyonel makinam var ama ilerletmek istiyorum neyi tavsiye edersiniz bütçe açısından sorunum yok
İlerletmek için eğitime devam etmenizi öneririm öncelikle, bütçe sorunu yoksa Canon 5D Mark III veya nikon D800 öneririm.
merhaba ben yeni kursa kayıt oldum,yeni makine alacağım,kurs bitiminde bu makine yetersiz diye yeni bir makine almak,sonradan değiştirmek istemiyorum,hangi makineyi önerirsiniz?
Merhaba Nikon D5100-D5200 veya Canon 600D-650D-700D serisi makineler ile başlayabilirsiniz.
merhabalar, ben fotoğrafçılığa yeni başladım ve acemiyim profosyonel bir makina almak istiyorum ve öğrenci olduğum için çok pahalı bir makina alamam. bir fotoğrafçı canon nun video çekim özelliği olmayan biraz eski bir makina önermişti, sizin bu durum hakkında bilginizi alabilir miyim? teşekkürler.
Necdet Bey, şu yazımda detaylı anlattım: https://tahiryildiz.com/fotografa-baslarken-hangi-…
teşekkür ederim, bi sorum daha olacak canon 400D ne kadar işimi görür?
merhaba ben yeni başlayacağım fakat kararsızım canon dediler ama canonun hangi makinası daha iyi olur bazende video cekimi yapacağım hangi makınayı tavsiye edersiniz.bütce biraz sıkıntılı
Merhaba sualtı fotoğrafçılığa ilgim var, bunun için fiyatı çok pahalı olmayan çekim kalitesi yüksek hangi makinayı önerirsiniz ?
Teşekkürler.
Merhabalar.. 17 yaşındayım ve 3 yıldır dslr ile hasbihalim. Artık işi aştığımı düşünürken aklıma bi soru takıldı. Diyafram, sensörün onunde ise bu görüntünün kırpılmasına sebep olmaz mı?
Nasıl yani?
full frame bir makina ile aps-c olanın arasındaki fark gibi mesela… f/1,4 değerinde fotoğraf daha geniş alanı görüp, f/22 de daha dar bir alanı görmesi gerekmez miydi
Hayır, biraz daha grafiği inceleyin isterseniz bir karışıklık var gibi duruyor.
Verdiğiniz bilgiler için öncelikle teşekkürler. Ben fotoğrafcılık konusunda bir profesyonel olmayacığıma eminim, çünkü bu konudaki çabam yetersiz ama yinede fotoğrafcılığa olan ilgimi bastıramıyorum. Sizden ricam, eşimle dostumla birlikdeyken veya bir seyahat esnasinda yada tatilde bu ilgimi karşılayacak kompakt fotoğraf makinesi önermeniz. Bütçe konusunda esneğim.
Merhaba Soner Bey, kompakt makineleri hiç tanımadığım için öneride bulunmam imkansız çünkü kağıt üzerindeki özelliklere bakarak değil, kendi tecrübelerime göre yorumlar yapıyorum, kusura bakmayın lütfen.
Doğru sorularla ve birazda seçim alanını daraltarak sizden bir öneri alabileceğimi düşünüyorum :)
Zoom delisi kompakt makinalar ciddi anlamda albenisi olan cihazlar haline geldi ama sensörleri ikinci plana atılarak biraz daha alınabilir duruma getirilmiş. Canon powershot sx60 hs – Nikon coolpix p600 – Sony cybershot dsc hx400v gibi ürünler ve zoom çılgınlığı hakkında '' fikirlerinizi '' merak ediyorum.
Merhaba bu zoom delisi makineler genellikle zoom delisi insanlara satılıyor :) Kaliteli makinenin çok zoom yapacağını sanıyor son kullanıcı ama fotoğraf kalitesi imajın çözünürlüğüyle yani lensle ilgilidir, dolayısıyla iyi imaj kalitesi için sensörü büyük bir makineye ve iyi lenslere ihtiyacınız var.
Merhaba :) Ben bi fotoğraf makinesi almak istiyorum ama hem en iyisi hemde en uygunu olsun istiyorum. Full frameleri beğeniyorum ama öğrenci olduğum için şuan onları alabilecek güçte değilim crop sensör özelliğine sahip olanlardan hangisisini almamı önersiniz acabası
merhaba, ben bir DSLR makina ile video çekimi yapmak istiyorum. Genellikle iç mekanları pan yaparak çekeceğim için bir köşeden diğerine dönerken ortam ışığı pencerelerden geçerken değişiyor. Foto çekimindeki gibi video çekiminde ışık oranını saibtlemenin bir yolu var mıdır? Tabi sabitlemeninde dezavantajı olacak ama öğrenmek lazım.
Sürekli ışık kullanmanız gerekir Mete Bey, sonuçta ışık değişeceği için makinenin bunu ayarlamasına imkan yok şu anki teknolojiyle…
Biz emlakçılar için kompakt makinalar hakkında biraz bilgi verirseniz sevinirim. DSLR bizim için büyük makinalar.
Kompakt makinelerde titreşim engelleyicili bir makine seçmeniz yeterli olur, örneğin: http://www.fotopazar.com/sony-cybershot-w800-komp…
CANON EOS 700D 18-55mm IS Lens Kit Dijital SLR yerine aynı fiyatlarda nikonda daha iyi makina varmıdır acaba ? bunun yerine tercih edlebilecek 2000 3000 tl arası
Profesyonel bir fotoğraf makinesi almak istiyorum.En uygun alabileceğim prof makine fiyatını öğrenebilir miyim ve bazı canon samsung nikon dijital foto makineleriyle alacağım prof makine arasında çok fark olur mu şimdiden teşekkür ederim sabırsızlıkla cevabınızı bekliyorum
Burada yazdım: https://tahiryildiz.com/fotografa-baslarken-hangi-profesyonel-fotograf-makinesini-almali/
Hemen hemen tüm ilgili yazıları okudum. Teşekkürler verdiğiniz bilgiler için. Kafa da bir şeylerin şekillenmesi için gayet başarılı olmuş . ^^
Teşekkürler, yararlı olmasına sevindim :)