d

Lorem ipsum dolor sit amet, consectet uradip iscingelit, sed do eiusmodu tempor incididure ntutm abore

Daha İyi Portre Fotoğrafları İçin İpuçları

Sevgili fotoğrafçı ve blogger arkadaşım Kudret Çayıroğlu, “Daha iyi portre fotoğrafları için ipuçları” isimli bir konu ele almış ve beni de (Mim) leyince ben de bu yazıyı ele aldım. “Mim”lemek blog dünyasında hem yazmaya teşvik etmek, hem de yeni bloglar tanıtmak amacıyla kullanılıyor. Gelelim konumuza:

Portre, her ne kadar fotoğrafın bir dalı olsa da temel fotoğrafçılık bilen herkesin yapabileceği bir dal aslında ama tek fark “insanla” uğraşmanız. Bu da günlük hayatta sık sık duyduğunuz “En zoru insanla uğraşmak azizim” lafının oturduğu fotoğraf dalı oluyor. Konu insan olduğunda da olaya bir bilinmeyen katılıyor ve bu bilinmeyen de fotoğrafı bir kat daha zorlaştırıyor. Nasıl poz verdirtmeli, nereye netlemeli, nasıl lens seçilmeli, ne ayarlar kullanılmalı gibi bir çok soru geliyor akla ve ayrıca bakış boşluğu gibi ekstra kurallar da ekleniyor.

Daha iyi portre fotoğraflar için neler yapabiliriz, madde madde sıralamaya çalışayım:

Önce Arka Planınızı Belirleyin

Arka plan çok çok önemli, ilk sıraya bunu yazmak istedim. En başarılı portre fotoğraflarına bakarsanız hemen hemen hepsinin çok sade arka plana sahip olduğunu görürsünüz. Özellikle Türkiye’de en az dikkat edilen meselelerden bir tanesi bu, dikkat edin, fotoğrafçı arkadaşlarınızın çoğunun paylaştığı fotoğraflar özensiz arka planlara sahip. Bir kaç adım sağa veya sola geçin, emin olun çok daha iyi portreler çekeceksiniz.

Аndrei Alesin

Аndrei Alesin

Doğru Lensi Seçin

Doğru lens çok önemli, portrelerde arka planı öldürmeniz gerekir, bunun için de en önemli aygıt lensiniz. Doğru ve bükülme yapmayan bir lens olması çok önemli, bu da geniş açılardan kaçınmanız demek. Portre için 50mm’den sonrasını öneriyorum. Benim portre açım 85mm. Uzun yıllar sadece 85mm 1.8 ile çekimler yaptıktan sonra 85mm 1.4 ile devam ettim, hala da o şekilde devam ediyor. Önemli olan açık diyaframlı lens kullanmanız, bu sayede konunuzu arka plandan çekip alabileceksiniz.

Tahir Yildiz

Tahir Yildiz

Modeliniz Rahat Olmalı

Özellikle ülkemizde fotoğraf çekmek, hem de portre çekmek pek kolay değil, insanlar garip garip bakarlar, neden çekiyorsun diye sorarlar… Ama modelle çalışıyorsanız ve tanımıyorsanız öncelikle onunla bir ilişki kurmalısınız. Biraz muhabbet, belki bir kahve, iletişim kurmanın en güzel yollarından biridir ve model ve fotoğrafçının birbirine ısınmasına hem de fotoğraf üzerine konuşmasına neden olur, bu da fotoğrafçı olarak bizim işimizi kolaylaştırır, eğer model sizin ne yapmak istediğinizi bilirse çok daha rahat edersiniz. Eğer direkt olarak çekime geçerseniz kasılmalar ve “Elimi nereye koyayım?” gibi klişe sorularla karşılaşabilirsiniz.

Franck GOMEZ

Franck GOMEZ

Farklı Kadrajlar Seçin ve Açılarla Oynayın

Klasik portreler güzeldir ama farklı açılarda olursanız mükemmele doğru yol alırsınız. Kimsenin daha önce yapmadığını yapmaya çalışın, en iyi fotoğrafları bunu düşünerek çekersiniz. Yalnız şuna dikkat etmek gerekli; modeliniz mükemmel bir vücuda ve yüze sahip değil (Scarlett Johansson ile çalışmıyorsanız), çekimden önce modelinizi inceleyin ve örneğin burnu yan açıdan çekime uygun değilse o açıları hiç denemeyin (veya Photoshop’unuzu güçlendirin)

Frédéric Ruaudel

Frédéric Ruaudel

Bakış Boşluğu Bırakın

Portrede en önemli etkenlerden biri de bu, modelin baktığı tarafta boşluk bırakırsanız, izleyende bir merak uyandırabilirsiniz. Aynı zamanda bu sıkışık bir kadraja sahip olmamanızı sağlar. İzleyici bazen fotoğrafa baktığında kendisini daralmış ve sıkışık hisseder, bu onu fotoğraftan uzaklaştıran en önemli negatif etmendir.

 

Tahir Yildiz

Tahir Yildiz

Mutlaka Göze Netleyin

Portrede net bir kural vardır: “Eğer gözler net değilse fotoğraf net değildir.” Bunu aklınızdan çıkarmazsanız çok daha başarılı olabilirsiniz. Netleme noktasını manuel olarak seçmek burada çok önemli yer tutuyor. Çünkü bu işi makineye bırakırsanız farklı yeri netleme olasılığı çok yüksek ve sizin hiç istemediğiniz bir şey.

Tahir Yildiz

Tahir Yildiz

Işık Kullanımına ve Gölgelere Dikkat

Fotoğrafın temeli ışık ve bu konuda da çok önemli. Eğer tepe noktadan gelen bir ışık varsa o portre genelde hiç bir işe yaramaz, yanal, yumuşak bir ışık ise her türlü güzelliği ortaya çıkarır. Doğal ışıkla çalışıyorsanız gün doğumu ve gün batımları ışık için en uygun zamanlar. Eğer harici ışık olarak makinenizin dahili flashını kullanmak istiyorsanız mutlaka önüne bir ince A4 beyaz kağıt koyun yoksa modelinizin yüzünde (muhtemelen alnında) geniş bir parlamaya hazır olmalısınız. En güzel doğal ışık kullanma yöntemlerden bir tanesi de pencere yanlarıdır.

Charles Hildreth

Charles Hildreth

Makyaj ve Aksesuar gibi Etmenleri de Öğrenin, Gözardı Etmeyin

Portre fotoğrafçıların en çok zorlandığı noktalardan bir tanesi de bu, modelinizin ne giyeceğine ve nasıl makyaj yapacağına karar vermek durumundasınız, yapmıyorsanız da yapın, kontrol tamamen sizde olmalı. Nasıl makyaj yapılır, nereye yapılırsa nasıl etkileri olur, doğrusu nasıl olmalıdır, hangi aksesuar hangi renkle uyumludur gibi bir çok fotoğraf harici etmene de hakim olmak gerekiyor. Ben genellikle kıyafet seçimini yapıyor, makyajı Photoshop’a bırakıyorum, modelden tek istediğim eyeliner, Photoshop ‘ta biraz zahmetli olabiliyor :)

Tahir Yildiz

Tahir Yildiz

Bütün Bu Kuralları Unutun

Fotoğraf özgürdür, ben bu şekilde yapıyorum diye veya bir başkası şu şekilde yapıyor diye bir kural yok. Kendi nedenleriniz, kendi kurallarınız olabilir. Kuralları bilin, isterseniz uygulayın, isterseniz uygulamayın, bu tamamen sizin hayal dünyanız ve sizin fotoğrafınız. Yine de tecrubelerden faydalanmak her zaman önemlidir…

İyi fotoğraflar, az kaprisli modeller diliyorum :)

Tahir Yıldız

#marketing #photography #socialmedia #seo #sem #digitalmedia #ecommerce #photoshop #wordpress #design #blogger #geek

41 Comments
  • Kudret Çayıroğlu

    Oca 8, 2013 at 21:19 Cevapla

    Eline sağlık Tahir, harika! Ve teşekkür ederim cevapladığın için. :)

    • tahiryildiz85

      Oca 8, 2013 at 21:21 Cevapla

      Rica ederim Kudret, umarım faydalı olmuştur okuyanlara :) Ben teşekkür mimlediğin için…

  • Nurettin

    Oca 8, 2013 at 22:04 Cevapla

    güzel bir döküman olmuş ellerine sağlık

  • Engin

    Oca 8, 2013 at 22:04 Cevapla

    çok teşekkürler. bazı bilmediğin şeyleri sizin sayenizde öğrendim. ve fotoğrafiuma da çok teşekkürler size ulaştırdı bizleri.

  • cem

    Oca 8, 2013 at 22:12 Cevapla

    Çok yararlı bir konu paylaşmışsınız tahir bey ben sizi İsveç'ten takip ediyorum.Çok güzel işler yapıyorsunuz.
    Selamlar :)

    • tahiryildiz85

      Oca 8, 2013 at 22:19 Cevapla

      Cok mutlu oldum Cem Bey :) Tesekkurler…

  • İbrahim Türk

    Oca 8, 2013 at 22:38 Cevapla

    Çok teşekkürler tertibim… Aslında alanım doğa ve makro ama illa portre isteyen arkadaşlarım içinde portre çekmek zorunda kalıyorum…

    • tahiryildiz85

      Oca 8, 2013 at 22:40 Cevapla

      Her fotografci, mutlaka ister istemez portre cekmek zorunda bu yuzden :)

      • İbrahim Türk

        Oca 9, 2013 at 09:33 Cevapla

        Arka plan flu olsun sadece ben görüneyim tamam mı :)

  • emre

    Oca 8, 2013 at 22:48 Cevapla

    fotoğraf makinesi almadan önce potre çekimler için gereken lenslerin neler olduğunu öğrendiğim iyi oldu bu paylaşımla teşekkür ederim tahir bey

    • tahiryildiz85

      Oca 8, 2013 at 22:51 Cevapla

      Ben teşekkür ederim, faydalı olabilmek güzel…

  • Orçun Yurtseven

    Oca 8, 2013 at 23:18 Cevapla

    Teşekkürler öğretici ve cok keyifliydi

  • leyla canan er

    Oca 10, 2013 at 04:44 Cevapla

    Merhaba, öncelikle yazı için teşekkürler..

    '' Netleme noktasını manuel olarak seçmek burada çok önemli yer tutuyor. '' kısmı, ''netle kadrajla'' yöntemini mi kasıt ediyor yoksa, af noktalarının seçimini mi ?

    • tahiryildiz85

      Oca 10, 2013 at 09:48 Cevapla

      AF noktalarının seçiminden bahsediyorum, netle kadrajla farklı bir olay, onu ayrıca anlatacağım.

  • Eyüp Cansoy

    Oca 22, 2013 at 12:34 Cevapla

    Çok başarılı bi yazı hiç sıkılmadan okudum bi portre sever olarak bilmediğimiz konulara ışık tutmanız çok güzel…

  • FUSUN YALCIN

    Mar 7, 2013 at 22:17 Cevapla

    TESEKKURLER,COK AYDINLATICI BILGILER…

  • Galip Demirci

    Nis 12, 2013 at 12:32 Cevapla

    Harika ipuçları, teşekkürler

  • Oktay Çolakoğlu

    Haz 17, 2013 at 16:03 Cevapla

    "Doğru Lensi Seçin" Başlığı altındaki resmin neyle çekildiğini öğrenebilme şansım var mı?

    • tahiryildiz85

      Haz 17, 2013 at 16:05 Cevapla

      70-200 f/2.8 L ile çekildi.

      • Oktay Çolakoğlu

        Haz 17, 2013 at 17:11 Cevapla

        Peki makinanın marka ve modeli nedir?

        • tahiryildiz85

          Haz 17, 2013 at 17:14 Cevapla

          Canon EOS 5D

  • Murat

    Haz 21, 2013 at 01:21 Cevapla

    Teşekkürler, çok faydalı bilgilere yer vermişsin tahir :)

    • tahiryildiz85

      Haz 21, 2013 at 09:53 Cevapla

      Herkes okuyup yararlandıysa ne mutlu :)

  • handan

    Tem 8, 2013 at 19:11 Cevapla

    bu bilgiler çok işime yarayacak teşekkürler:))))

  • serhat

    Ağu 16, 2013 at 23:01 Cevapla

    yazi icin tskler. ogretici olmus butun yazilariniz gibi.ben isvecte ysiyorum ve portre fotografi dalinda kendimi gelistirmek istiyorum nikon kullanicisi oldugum icin nikon daha kolay yada cazip geliyor. yeni makine almak istiyorum lens 50 mm 1.8 fiyati uygun ve nikon d600 almak istiyorum ama acaba biraz daha bekleyip d800 mu alsam diye dusunuyorum. siz ne onerdiniz acaba. simdiden tesekurler

    • tahiryildiz85

      Ağu 16, 2013 at 23:08 Cevapla

      Ben D600 kullanıyorum memnunum, D800 için beklemeye gerek yok…

  • ALI

    Eyl 27, 2013 at 12:48 Cevapla

    Merhaba Tahir bey bende sizi Almanyadan takip ediyorum ben ce türkiyede nasil bir Murat bardakci veya Ali Tezel , Abbas Güclü .
    Erhan Afyoncu tek ise siz de kendi Alanininzda gercekten teksiniz Türk tarihinin sayfalarinda yerinizi alacaksiniz bundan eminim

    senin bildigin benim anladigim kadardir diye bi laf vardir iste sizin bu anlatim seklinizden ötürü benim anladigim cok oluyor ..

    Saglicakla kalin

    • tahiryildiz85

      Eyl 27, 2013 at 13:20 Cevapla

      Ali Bey,

      Güzel iltifatlarınız için çok teşekkür ederim :) İşinize yarıyorsa bilgiler ne mutlu bana…

  • Bülent Toydemir

    Kas 21, 2013 at 12:38 Cevapla

    Anlatımlarımız çok yalın ve sade, Buda her anlattığınızı anlamamızı ve daha güzel fotorafları çekmemizi sağlıyor. Tesekkurler Tahir bey…..

  • Suna Azdemir

    Mar 22, 2014 at 19:20 Cevapla

    Şu sıralar fotoğraf sanatına gönül verdim, her türlü bilgiyi değerlendiriyorum. Paylaşımınız için teşekkürler.

  • msamisari

    Tem 18, 2014 at 02:57 Cevapla

    Merhaba üstad, Nikon D800E kullanıyorum genelde doğa ve makro fotoğrafı çekiyorum bu sebeple 105mm, 24-120 f4, ve 80-400 kullanıyorum. Portre çekimlerinde 24-120 mi 105mm f2.8 mi kullanmalıyım yada (bu sorulardan hoşlanmadığınızı biliyorum ama sormak zorundayım idare edin :) ) bu seriye ekleyeceğim hangi lens olmalı? (50mm, 60mm, 85mm yada bir başkası..) önerinizi bekliyorum.
    Şimdiden teşekkürler..

  • Seda Avcı

    Eki 16, 2014 at 21:40 Cevapla

    Ben fotoğrafçı değilim fakat model arayışı içerisinde olan fotoğrafçılara modellik yapabilirim.Bana ulaşabilirsiniz,fotoğraflarımı inceleyebilirsiniz :

  • Sss

    Eki 18, 2014 at 20:47 Cevapla

    Fotoğraf çekerken çok keyif alıyorum. Ama fotoğraf eğitimim yok . Makineyi daha iyi kullanmak ve daha güzel kareler çekmek istiyorum… İzmirde kolay pratik bir eğitimi nereden alabilirim.

    • tahiryildiz85

      Eki 21, 2014 at 10:02 Cevapla

      İzmir konusuna hakim değilim fakat web üzerinden fotoders.com 'dan eğitim alabilirsiniz…

  • Yakamoz Yakut

    Kas 3, 2014 at 10:06 Cevapla

    tek kelime muhteşem… Faydalı..

    alkışlıyorum sizi Tahir YILDIZ

  • cihan

    Ara 8, 2014 at 10:56 Cevapla

    Bütün örnekler güzel Hanım modeller üzerinden anlatılmış, erkeklerin portre fotoğrafı bu kurallarla çekilemiyor mu :)

  • volkan

    Şub 26, 2016 at 14:40 Cevapla

    tahir bey benim portre açım 85 mm demişsiniz, full frame makine mi crop mu kullanıyorsunuz, ben yeni başladım da crop 50 mm stm kullanıyrm. 85 mm e karşılık geldiği söyleniyor.

  • tahiryildiz85

    Şub 29, 2016 at 14:51 Cevapla

    Full frame'de 85mm, cropta 50mm öneriyorum.

  • gourmet coffee

    Mar 25, 2016 at 09:18 Cevapla

    usually posts some very intriguing stuff like this. If you are new to this site

Post a Comment