Arama motorlarında önde gelebilmek (SEO), başlı başına bir sektör haline geleli epey oldu. Google da bu konuda bilgilendirici açıklamalarda bulunuyor ve son dönemde en önemli hale gelen iki etmen: Mobil önceliği ve site hızı. Bu yazıda site hızının Google Analytics ile nasıl ölçüldüğünden bahsedeceğiz.
Site hızını ölçmek için pek çok araç var, bunların en çok kullanılanları Pingdom ve GTMetrix. Her iki araç da oldukça detaylı analizler veriyorlar ve önerileri kesinlikle değerlendirilmeli. Google Analytics’in onlardan temel farkı, herhangi bir server üzerinden değil gerçekten sitenizi ziyaret etmiş kullanıcılar üzerinden analiz yapıyor olması. Bu durumda tabii ki daha doğru bir analiz almayı bekliyoruz ama bu verinin de bazı kısıtları var. Biz en baştan başlayalım:
Site Hızı Ölçümünü Optimize Etme
Google Analytics ‘i sitenize kurduğunuzu varsayıyorum. Türkçe kullananlar için Davranış > Site Hızı, İngilizce kullananlar için Behaviour > Site Speed altında ilgili bölümü bulabilirsiniz. Google Analytics site ziyaretçilerinin %1lik bir kısmından bu verileri alarak örnekleme yapıyor. %1 ne yazık ki doğru bir analiz için çok küçük bir değer, siz bu değeri değiştirmek isterseniz alttaki şekilde Analytics kodunuzu düzenlemelisiniz:
Site Hızı Genel Bakış Raporu
Site hızı sekmesine girdiğinizde en üstteki rapor “Site Hızı Genel Bakış (Overview)” oluyor. Buradaki rakamlara tek tek bakalım:
Ort. Sayfa Yükleme Süresi: Herhangi tek bir sayfanın yüklenme süresi (Site içi linkli bir sayfaya tıkladıktan sayfanın açılışına kadar geçen süre gibi bakabilirsiniz)
Ortalama Yönlendirme Süresi: Sitenizde yönlendirme varsa bu yönlendirme için geçen süreyi belirler, yönlendirme yoksa bu rakamın 0 olmasını bekleyebiliriz.
Ortalama Alan Arama Süresi: Alan adınızın (domain) DNS araması için geçen süreye denir. Bu konuda bir optimizasyon yapamıyoruz, elimizde olmayan bir metrik.
Ortalama Sunucu Bağlantı Süresi: Sitenizi barındıran sunucuya bağlantı süresini ifade eder. Hosting şirketini gözden geçirebileceğimiz bir metrik.
Ortalama Sunucu Yanıt Süresi: Sunucunuzun bağlantı sonrası yanıt süresine denir. Yine hosting şirketimizle doğrudan ilgili bir metrik. Fakat burada cache pluginleri kullanarak yanıt süresini kısaltmak da mümkün. Ne kullanıyor olursanız olun sitenizdeki bazı içerikler statik olarak hayatına devam ediyor, yani sık sık değişmiyor. İşte bu içerikleri cache’leyerek tekrar yüklenmesine gerek olmadan ziyaretçilerinize gösterebilirsiniz. Bu da hızınızı ciddi derecede artırır.
Ortalama Sayfa İndirme Süresi: Sayfanın indirilme süresine denir. Burada yapmak gereken CSS ve javascript kodlarına el atmak, kodlama bilmiyorsanız birinden yardım almanız gerekebilir.
Sürelerin hepsi saniye cinsindendir. Sayfa yükleme süresi (en üstteki) buradaki en çok dikkat etmemiz gereken metrik, diğer metrikler de önemli tabii ki ama ana metrik sayfa yükleme süresi olduğu için genellikle raporlarda onun ismi geçer. Temel olarak daha iyi bir hosting firmasına sitenizi geçirmeniz buradaki rakamlarda ciddi iyileşmeler gözlenmesine neden olacaktır.
Hemen bu raporun alt tarafında ise kullanıcı tiplerine göre site hızına olan etkiler görülüyor. Kullanılan tarayıcıya göre, ülkeye ve sayfaya göre olan etkilere de bu kısımdan göz atabilirsiniz.
Sayfa Zamanlamaları
Genel bakışın bir altındaki rapor türüdür, site içeriğine daha derinlemesine girmek için kullanılır. “Ortalama 16 saniyede açılıyor ama hangi sayfalarım bu ortalamanın üstünde, neden üstünde, görsel optimizasyonu mu yapmalıyım, hostingi mi değiştirmeliyim?” gibi soruların cevaplarını bu noktada daha iyi verebiliyoruz.
Örneğin sitenin en çok okunan yazısı olan “Erkekler için moda, günlük giyim tavsiyeleri” yazısı site ortalamasının biraz daha üzerinde bir hız ortalamasına sahip. Sayfadaki görsel sayısının site ortalamasına göre daha yüksek olmasını direkt etken olarak görsek de bu durumu iyileştirmek için bir şeyler yapıp yapamayacağımıza bakabiliriz.
Bu görselde de sayfalarımızın dağılımını görüyoruz. 4 adet 60 saniye üzerinde açılan sayfa var ki ilk optimize edilmesi gereken sayfalar olduğu çok açık.
Ort. Belge Etkileşim Süresi
Site hızı kısmında ele alabileceğimiz biraz gizli kalmış bir metrik de bu. Yukarıda gördüğümüz 16 saniye rakamı ne kadar fazla görünüyor değil mi? Ama bu rakam aslında sayfanın tam yüklenmesi için geçen süre, yani yükleme sürecinde aslında ziyaretçiler içeriği görebiliyor ve etkileşime geçebiliyorlar. Bu durumda esas önemli olan etkileşim süresi değil midir? Ortalama belge etkileşim süresini üstteki “Bir metrik seçin” kısmından aktif edebilirsiniz. Sayfa yükleme süresiyle kıyaslandığında aradaki ciddi fark da ortaya çıkıyor. Örneğin 16 Ekim Pazartesi belge etkileşimi 4,88sn iken, sayfa yükleme süresi 17,28sn. Bu farkın sayfalardaki görseller tabanlı olduğunu öngörebiliriz. Sayfalarınızda Lazyload kullanımını artırmak bu sorunun bir nebze önüne geçebilir.
Hız Önerileri
Google bu konuya verdiği önemi her defasında tekrarlarken Analytics’te de aksiyon almanız için önerilerde bulunuyor. Her sayfayı ayrı ayrı PageSpeed Insights aracına sokarak yapmanız gereken değişiklikleri sunuyor. En sağdaki pagespeed puanlarını alçaktan yükseğe doğru dizerek başlangıçta hareket etmeyi deneyebilirsiniz.
Sonuç
Site hızını artırmak SEO için yapılabilecek en önemli aksiyonların başında geliyor. Google bu konuda pek çok veri sunuyor ve bu veriyi doğru değerlendirmek de bize kalıyor. Cache kullanmak, hosting şirketi ile durumu değerlendirmek, Analytics haricinde araçları kullanarak derinlemesine analiz yapmak yapabileceklerimizden bazıları. Amazon’un kendi verilerine göre siteyi 100ms artırmak (evet milisaniye) ciroyu %1 artırmış. Fazla bir şey söylemeye gerek var mı?