Fuji XT1 Stüdyo Testi

Baharın hürmeti bereketine her hafta yakaladığımız bir aynasızı stüdyoya kapatıp inceleme şansına sahip oluyoruz.

Fujifilm Türkiye ‘nin test etmek istediğimiz her lens ile XT1 i bize vermesi (ya da kaptırması mı desek) ile başlayan Fuji maceramız tüm hızıyla stüdyoda devam ediyor. Daha evvel Sony A7 ‘yi konuk ettiğimiz stüdyo yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. 
Sitemizde Tahir Yıldız ve Halil İbrahim Duran’ın ortak incelediği Fuji XT1 yazısına da şuradan ulaşabilirsiniz: Fuji XT-1 İncelemesi
Fuji XT1
Fuji XT1
Aslında XT1 i bolca kurcalayan üç kişi olarak  bir yazı yazmaya başlasak da benim iş yoğunluğum sebebiyle Fuji XT1 Genel İncelemesine dahil olamadım. Bu sebeple ufak bir  paragraf açıp XT1 ile ilgili genel kendi görüşlerime yer vermek istiyorum.
Aynasızların en büyük problemlerinden ilki fokus hızlarıydı. XT1 in diğerlerinden ayıran en büyük fark; fokus hızının beklemenin üstünde sergilemiş olması. Bir Canon kullanıcısı olarak elbette bir “L” serisi “USM” performansı beklemiyorum fakat eski tip aynasızların kat kat üstünde olduğunu ve hareketli nesneleri daha rahat çekebildiğinizi belirtmek isterim. Diğer kusur pil ömrünün yeterli olmaması idi. Tüm aynasızlarada bu durum söz konusu. Sony için bu sıkıntı daha üst düzeyde olmasına karşın Fuji XT1 alacaksanız muhakkak yedek batarya almanızda fayda var. Bu handikaplarını göz ardı edersek XT1 “olmuş” dedirten ender aynasızlardan.
Fuji XT1
Fuji XT1 ile elde çekim
Çarpanı 1,5 olan  aynasıza göre beklenenin üstünde performans sergileyen bir “canavar” ile karşı karşıyayız.
Sensör
Sensör Boyutu
Özellikle uygulaması indirilerek cep telefonu ve tablet ile makinenin tüm ayarlarına hükmetmek mümkün. İOS ve Android sürümleri mevcut.
Fuji App
Fuji App

Aynasızlar arasında moda olan dönebilir ekran XT1 içinde mevcut fakat ekran dokunmatik değil. Bu avantaj mı yoksa dezavantaj mı ? Tamamen siz kullanıcılara kalmış.

IMG_6718

Fuji XT-1 Stüdyo Performansı

Tüm yeni aynasızlar hotshoe özelliğine sahip. Fujinin amiral gemisinin de bu özellikten mahrum kalması düşünülemezdi. Hotshoe denilen bölüm alttaki fotoğrafta gördüğünüz üzere ayansızın veya herhangi bir DSLR ın flash takıldığı kısma stüdyo da kullanılan paraflashların tetikleyicisinin takılabilmesine olanak sağlıyor.

Hotshoe özelliği olan tüm makinelerde parafalsh kullanılabilir. Elbette sadece kullanılabiliyor olmak yetmiyor. Kullandığınız ışık senkronları ile uyumlu olması ve siz deklanşöre bastığınızda -kullandığınız ışık ne marka olursa olsun- çevresindeki tüm yapay ışık kaynaklarını patlatması gerekiyor. Bu sebeple XT1 için üç farklı yapay ışık kaynağı kullanarak makinenin sınırlarını zorlamak istedim.

Örnek fotoğraflarda görüldüğü üzere tüm paraflashlar aynı anda batladı ve istediğim yanal ışık+fonda yer alan mavi ışık bir arada kompozisyonda yer aldı.

Çekim Esnası
Çekim Esnası 7D ile çekilmiştir.

Aynasızların stüdyo performansını en çok etkileyen durum elde ufak kalmaları. Fuji sağolsun bu dez avantajı bir avantaja dönüştürerek ç0k şık bir gripte mevcut. Hem makineyi kavramak hemde fotoğraf alınına hükmetmek için gripli versiyonu stüdyo ortamı için daha uygun.

XT1+grip
XT1+grip

Ayrıca XT1 inizi Leica lensler ile kullanabileceğiniz orijinal fuji adaptörü bulunmakta. Eğer stüdyo fotoğrafçısıysanız ve kaliteli bir iş için Leica lens kullanmanız gerekiyorsa bu adaptör ile kiralayabileceğiniz veya satın alabileceğiniz Leica lensleri Fuji XT1 ile kullanmanız mümkün.

Adaptör opsiyonu Canon makineler içinde mevcut fakat bu ürün fujiye ait değil, sadece yan sanayi olarak bulunmakta. Fuji XT1 e Canon lesnleri takmanız halinde oto fokus devre dışı kaldığı için sadece manüel fokus yapabiliyorsunuz. Yapay ışık altında sabit obje veya ürün çekerken Canon lensleri kullanabilecek olmak güzel bir avantaj.

Çekim esnasında üç adet  RİME LİTE FAME 600 W/S FLASH- 1/125 Enstantane değerinde ve 1/4 güçte kullanıldı. Sağ ve solda yer alan paraflash ların üstüne 1 adet RİMELİTE RECTA BOX 75X100 Soft Box takıldı. Arkada yer alan mavi ışık için parafalash ın üstüne sadece mavi filtre takıldı.

Fuji XT1 de ISO 100 de fotoğraf çekmek için ISO kadranının L konumuna almanız gerekiyor, fakat bu durumun şöyle bir handikapı var L -hatta H1 ve H2 konumlarında- RAW fotoğraf çekemiyorsunuz. Sadece jpeg çekiliyor. Umarım bu durum en kısa sürede bir versiyon update i ile düzeltilir. Bir stüdyo fotoğrafçısı olarak 100 ISO da RAW fotoğraf çekememek benim için bir handikap.

Çekim Esnası 7D ile çekilmiştir.
Çekim Esnası 7D ile çekilmiştir.

Fujinon XF 60mm Macro:

İlk olarak 60mm macro objektif ile deneme çekimleri yaptık.

Fuji 60mm Macro
Backstage fotoğrafları Canon 7D ile çekilmiştir.
XT1 Üstünde macro işlevini aktif etmek için ek bir opsiyon mevcut.
Macro Aç/Kapa
Macro Aç/Kapa
Hem macro açık hemde kapalı olarak örnek fotoğraf çekimleri gerçekleştirdim. Macro modu açık ve kapalı örnek fotoğraf örneklerini yükledim fakat ben iki mod arasında pek bir fark  göremedim.
DSCF5657
DSCF5658
Macro 60mm ile çekilmiş tüm fotoğraflar için;
http://www.flickr.com/photos/nezihigozen/sets/72157643604417254/show
Macro objektif in performansı %100 macro deneyimi yaşatabilecek bir düzeyde olmadığını kabul ediyorum ama şunu da eklemek isterim stüdyo ortamında veya doğal ışıkta mükemmel bir “portre” lensi olarak coşmakta. Özellikle crop sensör ile 90mm e tekabül eden açı portre çekenleri tatmin edecektir.

Fujinon XF 18-55mm F2.8-4 R LM OIS:

Çekimde kullandığım bir diğer lens 18-55 f:2.8-4 olan “pahalı” kit.
IMG_6722
Sırasıyla 55-35-23 ve 18 mm lerde fotoğraflar çekip inceleme fırsatına eriştim. Kit lens diye geçiyor olmasına karşın 18mm de f değeri 2,8 e inmesi ve 55mm de en fazla f in 4 olması düşük ışık koşullarında çekim yapmak isteyenlerin tercih edeceği bir lens ile karşı karşıyayız anlamına geliyor.
Geniş açı yada zoom açıda gözü rahatsız edici bir distorsiyon ile karşılaşmadım. Özellikle çektiğim fotoğrafların %100 crop alınmış halini sizler ile paylaşmak istedim.
%100 Crop 18mm
%100 Crop 18mm

 

%100 Crop 55mm
%100 Crop 55mm

18:55 ile çekilmiş tüm fotoğraflar için;

ISO Performansı;

İyi herşey hoş, güzel de nedir bu “dayı” nın ISO performansı diyenleri unutmadık ve XT1 i zor şartlarda ISO performansına tabi tuttuk.

Sırasıyla 100-200-400-640-800-1600-3200-6400-H1 12800 ve H2 25600 değerlerinde fotoğraflar çektik.

Kullanılabilecek maksimum değer bana göre 1600. Iso 3200 den sonra renk saçılmaları gözlemlenmekte. Ekstra olan 12800 ve 25600 ISO ya çok zorda kalmadıkça çıkacağınızı pek zannetmiyorum. H1 ve H2 değerlerinde sadece jpeg fotoğraf çekebilirsiniz, makine RAW çekime izin vermiyor. Bu tip bir durumda aslında RAW çekmek daha avantajlı. Dijital ortamda müdahale ile fotoğrafı kurtarma şansınız alinizden alınmış.

%100 Crop ISO 100
%100 Crop ISO 100
%100 Crop ISO 25600
%100 Crop ISO 25600

Tüm iso değerleri için;

Tüm çektiğim fotoğrafların detaylı %100 crop lu halleri için;

Madem XT1 ile o kadar haşır neşir olduk bari üşenmeyelim ufak tefek Photoshop düzenlemeleri yaparak çektiğimiz fotoğraflara bakalım dedim;

Edit 1
Edit 1
Edit 2
Edit 2

Yaptığım düzenleme değerleri;

Photoshop Ekranım
Photoshop Ekranım

Son olarak Canon 7D ile çektiğim XT1 stüdyo fotoğrafları serisi;

Son Söz;

Aynasızlar daha olmadı demek artık OUT,Fujifilm XT1 tüm önyargıları sildi süpürdü demek IN. XT1 Son zamanlarda çıkan en başarılı aynasızlardan bir tanesi. Hem doğal ışıklı ortamlar hemde yapay ışık altında rahatlıkla başarılı performans gösteriyor. Acaba hangi aynasızı almalıyım diyenler yada DSLR varken aynasız alınır mı diyenler bence XT1 e göz atmadan karar vermesin.

Bu çekimi yapmak için stüdyo kapısını bana sonuna kadar açan artifotoğraf a ve bizlere Fuji lens ve makineleri teminde destek olan başta Mustafa Bey e, ve Oğuzhan a  teşekkürlerimi sunarım.

 

 

 

0 Shares:
8 comments
  1. Üstad, eline sağlık, o kadar kurcaladım ama L, H1 ve H2 modlarında sadece jpeg çekip çekmediğini denemek hiç aklıma gelmemişti.
    Güzel inceleme olmuş eline sağlık

  2. Nezihi Bey, elinize sağlık ; kendi adıma çok faydalı bir inceleme olduğunu düşünüyorum. Bu konuda merak ettiğim bir noktaya açıklık getirebilirseniz son derece mutlu olacağım, X-T1 ile uyumlu tetikleyiciler hangileri, yurt dışı forumlarında YN 603 lerin çalıştığını söyleyenler de var. Ya da canonların bazı modellerinde olduğu gibi kendi flaşı ile diğer flaşları tetikletme imkanı var mı?

    1. Merhaba başta Pocket Wizard olmak üzere daha farklı ışık sistemlerime ait 2 farklı tetikleyici ile de kullandım ve bir sıkıntı yaşamadım. Özel bir tetikleyicisi olduğunu düşünmüyorum. Orta kalitedeki tüm ışık sistemleri ile rahatlıkla kullanabilirsiniz.

  3. Merhaba konuyla cok alakasiz ama yanitiniza cok ihtiyacim var. Ben cekimlerimi 650d ile yapiyorum. Fotograflarimi bilgisayara aktarinca hicbir kalite kaybi yasamiyorken sosyal medyada paylasim yapinca feci derecede cozunurluk kaybi yasiyorum. Bunun nedeni nedir ? Onune gecebilir miyim ? Yanitlarsaniz cok memnun kalicam lutfen. Baska bir yerden ulasamadim size.

  4. X-T1 böyle ise 2016 da tanıtılacak olan Fujifilm X-T2 ve X- Pro 2 yi düşünemiyorum ve sabırsızlıkla bekliyorum :) ayrıca bu incelemede emeği geçen ustalarımıza canı gönülden teşekkürlerimi bir borç bilirim saygılarımla…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like
Devamını Oku

Lensbaby Composer + Sweet 35 Optic İncelemesi

Bugunkü yazımda Lensbaby ‘i anlatıyorum. Kendisi de ismi kadar güzel ve eğlenceli. Fotoğrafçılıkta klasik çekimlerden sıkıldıysanız, makine çıktısı…
Devamını Oku

Fotoğraf Geçmişinizi Ortaya Çıkarın

Yazı İçeriği Hide MyShoeBox Fiyat TarifesiMyShoeBox ‘ta Neler Var?Kullandığım Fotoğraf Makineleri:Time Travel Size bugün çok severek kullandığım bir…
Devamını Oku

Portre Çekim – Basit Teknikler

Fotoğrafçılıkla uğraşınca bir çok web sitesine gün içinde uğruyor ve gerekli bilgileri almaya, öğrenmeye çalışıyorum. Sonuçta fotoğraf bitmeyen…
Devamını Oku

Samsung NX210 Stüdyo Testi

Bu sitede gördüğünüz tüm aynasız yazıları tek bir soruya cevap arıyor, “Aynasız fotoğraf makineleri, fotoğraf için ne kadar yeterli…