Fuji Fotoğraf Makinesi ve Lensler Geniş İnceleme

Herşey sevdiğim bir forumda Fuji X-T1 başlığı açılması ile başladı. İnsanların yorumları, merakları üst üste yazılırken Fuji Türkiye ‘de çalışan samimi bir dost (Namı değer Komodor, gerçek ismi ile Oğuzhan) ın katkıları ile olay X-T1 den Fuji Türkiye ‘nin gerçekleştireceği workshop (Tüm Fujifilm aynasız ve lenslerinin elden ele dolaştırılarak sokakta test edildiği) bir organizasyona dönüştü.

Buluşma öncesi getireceği tüm Fuji makinelerin ve lenslerin fotoğraflarını foruma koyan ve deklanşörün suyu aka aka o günün gelmesini bekleyen bizlere, hiçbir masrafa sokmadan (Yemekten içtiğimiz çaya, hatta Fuji 8Gb hafıza kartına kadar) tüm detayları düşünen başta Mustafa Bey (Fuji Türkiye ‘nin en üst yöneticisi) ve eğitim biriminden Oğuzhan ile Ferhat a çok teşekkürler.

Demek ki istenirse insanları “ciddiye” alıp sadece ürün alan birer koyun değil,fotoğraf çekmesini, konuşmasını ve ürünü tanıtmasını bilen firmalarda ülkemizde yer bulabiliyormuş. Yazdığımız her anektodu dinleyen, sorduğumuz her soruya doğru cevaplar verip bizi yönlendiren tüm Fuji Türkiye ekibine kendi adıma teşekkür ederim.

Fujifilm Türkiye nin diğer firmalardan ayrılan en büyük özelliği ürün fiyat skalasının Amerika ile kafa kafaya olması ve buna karşılık her ürüne 3 yıl garanti verebiliyor olması. Ülkemizde “kazıkçı” politika ile bizlere fotoğraf makinesi satmaya çalışan insanların artık bir daha düşünmesi gerekiyor. İstenirse Amerika ve Avrupa piyasasına göre TC den makine alabilmek mümkünmüş. Bu yazıda son kez (bu 3. olacak) Fuji Türkiye ye teşekkür edip tek hataları olan o buluşmaya Kredi Kartı POS makinesi getirmemeleri olduğunu hatırlatıyor ve değerlendirmelerime başlıyorum. :)

Fuji workshopunda sanırım 4 adet makine ve bunlara bağlı 5 adet lensi test etme şansına eriştim. Bu izlenimlerimi sizler ile paylaşıyorum;

Kullandığım Modeller ve Lensler

  • X 100S ve 23MM f:2
  • X Pro 1 ve 18-55 f:2.8-4
  • X Pro 1 ve 35mm f:1.4
  • XE-2 ve 14mm f:2.8
  • XT-1 ve 14mm f:2.8
  • XT-1 ve 23mm f:1.4
  • XT-1 ve 60mm(macro) f:2.4 

Fujifilm Finepix X-T1

29

İlk olarak buluşmanın ana konusu olan Fuji XT1 huzurlarınızda.

Daha önce ciddi bir aynasız ilişkisi yaşamamış biri olarak ilk kez kollarıma aldığım X-T1 dolgun hatları, zarif el tutuşu, öğrenilebilir kullanım özellikleri ile (Bir DSLR kullanıcısı için aynasızlara alışmak biraz emek gerektiriyor) dikkatimi çekti.

“Ustalar, profesyonel cihazlar kullanmayı severler.” öngörüsü ile yola çıkan Fuji X-T1 (İsmi son model Terminatörü andırsa da) ile karşımıza çıktı. Daha önce yazdığım haberde ürünün özelliklerine karşılık yaptığım yorumları okuyabilirsiniz. Ama linke tıklamaya üşenenler için: (Yorumsuz olarak)

– Büyük ebatlı ve elektronik gerçek zaman bakacı (2,36 milyon piksel)
– 16,3 Megapiksel APS-C X-Trans CMOS ışık algılayıcı
– EXR İşlemci II
– Su sıçramalarına ve toza karşı dayanıklı
– Eksi 10 dereceye kadar soğuğa dayanıklı
– FUJINON XF ve XC objektifleri için X türü bağlantı
– Çok hızlı melez AF sistemi
– Saniyede 8 kare (İzleyici AF sistemi ile)
– 7,6 cm Sıvı kristal ekran (LCD) (1.040.000 piksel)
– EF-X8 hâricî flaş (Ambalaj dâhilî)
– Hâricî flaşlar için flaş bağlantısı (Fujifilm TTL)
– Çok hızlı SDXC UHS-II bellek kartları ile uyumluluk
– ISO 51.200 seviyesine kadar ışık duyarlılığı
– Gelişmiş Wi-Fi işlevi
– Aralıklı otomatik çekim
– Netleştirme uçları vurgulaması (kırmızı, beyaz, mâvi)
– Sayısal kesit resim göstergesi
– Film benzetim kipleri

Fuji XT1 su,toz ve darbeye karşı dayanıklı olmasına karşın lenslerin bu özelliklerde olmaması şu an için sıkıntı. Bizim kullandığımız gün, havanın yağışlı olması sebebiyle dayanıklılık özelliklerine güvenerek nasıl olsa makineye bir şey olmaz diye düşündük fakat lensleri hesaba katmadık. Allahtan hava beklediğimiz kadar kabarmadı ve fotoğraf çekmemize mani olmadı.Bu vesile ile  Fujifilm bu sene içerisinde XT1 ile kullanılabilecek suya, toza ve darbeye dayanıklı 3 tane lens piyasaya sürmeye hazırlandığını yetkililer aracılığı ile öğrenmiş olduk.

DSLR ile fotoğraf  çekme refleksine sahip birisi için XT1 e alışmak biraz zaman aldı. Diyaframın lensten ayarlanması (Tüm Fuji X serisi bu şekilde), enstantane ve ISO ‘nun yukarıda yer alan yuvarlak tekerleklerden ayarlanıyor olması gibi özelliklere kullanarak alışıyorsunuz. ISO tekerleğinin altında daha ince olarak çekim mod tekerleği bulunması sebebiyle her ISO değiştirmemde yanlışlıkla çekim modunu da değiştirme gafletinde bulundum. Her tekerleğin üstünde yer alan düğmeler ile tüm ayarlarınızı sabitleme şansınız var. İlk cümlede bahsettiğim gibi bu tarz detaylara hakim olmak için biraz zaman geçmesi gerekti benim için.

XT-1 ve 60mm(Macro) f:2.4 

Fuji  Lens 60mm (macro) f:2,4
Fuji Lens 60mm (macro) f:2,4

Öncelikle 60mm lens macro olarak geçse de tam bir macro objektif değil. Fotoğraf çekiminde 1/1 büyütme özelliğine sahip değil. Bu demek değil ki lens yetersiz. Yanlış anlaşılmasın. 1.5 Çarpanlı sensörlerde 60mm=90mm olacağı için lens müthiş bir portre ve detay lensine dönüşüyor. Bu lens ile yaptığım çekimlerde özellikle portre ve detaylara yöneldim. Keskinlik ve bokeh açısından tatmin edici sonuçlar elde ettim. Eğer aynasız ile portre ve fonun “bokeh” ile yok olduğu fotoğraflardan hoşlanıyorsanız kesinlikle Fuji ile almanız gereken lens bu.

XT1-60MM 3

Fuji XT-1 60mm (macro) f:2,4
Fuji XT-1 60mm (macro) f:2,4

XT-1 ve 14mm f:2.8

Fuji Lens 14mm f/2.8
Fuji Lens 14mm f/2.8

XT1 i elime alıp kullanmaya başladığımda bu lens takılıydı. Workshop un tanışma, kaynaşma dönemine denk geldiği için sadece bulunduğumuz mekanda fotoğraflar çekme şansına sahip oldum. Başka bir Fuji ile daha fazla lensi test etme imkanım olduğu için karakterislik olarak XT1 üstüne çok yakıştığını ve benim gibi geniş açı seven birini yeterince tatmin ettiğini söyleyebilirim.

Fuji Lens XF 14mm f/2.8
Fuji Lens XF 14mm f/2.8 ile Fuji Cenneti

XT-1 ve 23mm f:1.4

Fuji Lens XF 23mm f/1.4
Fuji Lens XF 23mm f/1.4

Eğer Fuji ler ile amacınız sokak fotoğrafı çekmek ise alacağınız tek lens kesinlikle 23mm. Hem 1,5 çarpanlı sensör de 35mm e tekabül ediyor olması -bu açıda portrede çekme şansınız var, sokak manzarası vb.-hem de 1,4 F değeri ile dışık ışık koşullarında sizi yarı yolda bırakmayacak olması büyük avantaj.

Lensin en belirgin özelliği fonda bıraktığı krematik bokeh ve kontraslı renk dağılımının hastası olduğumu söyleyebilirim. Lensin eski tip analog lenslere benzemesi retro tasarımlı Fujileri daha yakışıklı yapıyor.

XT1 23MM 7

Fuji Lens XF 23mm f/1.4
Fuji Lens XF 23mm f/1.4

XE-2 ve 14mm f:2.8

Fujifilm X-E2 Gümüş
Fujifilm X-E2 Gümüş

XT-1 den sonra bu sefer de test için elime Fuji XE-2 modeli geçiyor. Retro tasarımlı-ki ben gümüş rengini çok beğeniyorum-, deri kasalı makine insanın kendisini daha “fotoğrafçı” hissetmesini sağlıyor. XT-1 den aynasızlara alıştıktan sonra XE2 ye daha rahat alıştım. Bazı özelliklerine menüden ulaşılması dışında ana kullanım olarak XT-1 e yakın olan makinede özellikle farklı efektler kullanarak yaratıcı fotoğraflar çekmeniz mümkün. XE-2 nin özellikleri;

  • 16.3 megapiksel APS-C X-Trans CMOS II Sensor
  • 2.36 milyon noktalı OLED elektronik vizör
  • 3-inch (1.04 milyon) premium clear LCD
  • ISO 200 – 6400, arttırılabilir ISO 100, 12800, 25600
  • AF hızı 0.08sec*2
  • Full HD Video Çekim, @60fps, AF takip özelliği ile beraber

Panaroma özelliği sarsıntıyı kendi içinde absorbe ederek hatasız panaromalar çekmenizi sağlıyor.

XE-2 ile Panaroma
XE-2 ile Panaroma

Canon makinelerde olmayan fakat Nikon larda standart  olan üst üste pozlama özelliği ile “enteresan” fotoğraflar yaratmanız muhtemel.

XE-2 ile "çift pozlama"
XE-2 ile “Çift Pozlama”

Benim deneme fırsatım olmadı fakat çekim efektleri arasında yer alan belirlediğiniz rengi odaklanıp o rengi siyah-beyaz kare içerisinde renkli olarak gösteren değişik bir modda mevcut.

En son test ettiğim mod ise fotoğrafçılıkta HDR olarak bilinen karelere yakın aşırı tonlanmış ve kontraslı göstermeye yarayan farklı bir efekt mevcut.

XE-2 ve Yüksek Tonlama
XE-2 ve Yüksek Tonlama

Benim gibi geniş açı delisi birine verilebilecek en güzel açılardan biri kesinlikle 14mm. Herkesin kendine has bir fotoğraf bakışı var ve ben geniş açı ile olaylara yaklaşmayı seviyorum. XE-2 ile çok başarılı bir ekip olan 14mm hayata istediğim gibi bakmamı sağladı. Gündüz, sokakta rahatlıkla kimseyi rahatsız etmeden herşeyi çekebileceğim ikili XE-2 ile 14mm olduğuna kanaat getirdim diyebilirim.

Fuji Lens 14mm F2,8
Fuji Lens 14mm F2,8
Fuji Lens 14mm F2,8
Fuji Lens 14mm F2,8

X Pro 1 ve 18-55 f:2.8-4 ve 35mm f:1.4

Fujifilm X-Pro1
Fujifilm X-Pro1

XE-2 ye göre daha üst bir-adından da anlaşılacağı üzere- gövde X-Pro1. XT-1 çıkmadan önce Fuji aynasızların kralı kesinlikle X-Pro 1. XE-2 ye nazaran optik vizörü bulunan X Pro 1 in bu fonksiyonunu kullanılmasını pek tavsiye etmiyorum. Adı üstünde aynasız sınıfına giren bu makinelerde yer alan optik vizör sizi paralaks hatasına sürüklüyor. Hele kadraja bakarken sağınızda kullandığınız lensi görmeniz moral bozucu. Eğer aynasız kullanacaksanız elektronik vizörlere alışmak gerekiyor. Kullandığım hiçbir Fuji modelde elektronik vizör ile ilgili bir sıkıntı yaşamadım. Özellikle XT-1 in elektronik vizör çözünürlüğü ve genişliği ile optik vizörü aratmayacak kalitede.

X-Pro 1 in özelliklerini aşağıda belirttim. Fiyat olarak XE-2 ile XT-1 arasında. DSLR kullanan ve ek makine olarak yanında profesyonel bir aynasız taşımak isteyenler rahatlıkla X Pro 1 i alabilir.

  • APS-C 16.3 Megapiksel
  • X-Trans CMOS Sensör
  • Mükemmel Görüntü Kalitesi
  • Fujifilm Film Simülasyon Modu
  • Fujifilm X Mount
  • Çoklu Hibrid Vizör
  • Multiplex Pozlama
  • 3.0″ LCD Ekran
  • 100-25.600 ISO Hassasiyeti
  • Retro Tasarım

X Pro 1 ve 35mm f:1.4

Fuji Lens 35mm F1,4
Fuji Lens 35mm F1,4

35mm in çarpanlı karşılığı 53mm e tekabül ediyor. Bu değerde yaklaşık gözün gördüğü açı. Elinizde tuttuğunuzda tokluğunu hissettiğiniz X-Pro 1 ve 35 mm lens ile her türlü ortamda rahatlıkla fotoğraf çekebilirsiniz.  Optik vizör kullanılmayacak olsada görüntüye kattığı “fotoğraf makinesi” havası, retro deri kasası ile X Pro 1 kendinizi ifade ederken size sunulmuş bir nimet.

35mm i daha çok karanlık ortamlarda test etme şansına sahip oldum ve ISO 200 de 35mm in f/1,4 değerinin artılarını kullandım. Fuji aynasızlar 100 ISO değerine inebiliyor olmasına karşın bunu yapmak için ya menüden bir yeri aktif etmeniz için ISO çarkında farklı bir harf ile ifade edilen değere getirmeniz gerekiyor. (Bunu geç öğrendiğim için genelde fotoğraflarımı 200 ISO da çektim)

Parasoley fetişi birisi iseniz (ben öyleyim şahsen) 35mm in eski tip köşeli parasoleyine hasta olacaksınız.

Fuji Lens  35mm F1,4
Fuji Lens 35mm F1,4

X Pro 1 ve 18-55 f:2.8-4

Fuji Lens 18-55mm F2.8-4
Fuji Lens 18-55mm F2.8-4

Eğer sabit odaklı “prime” lenslerden hoşlanmıyorsanız ve benim tek lensim olsun, herşeyi çeke biliyim istiyorsanız Fuji aynasızlar da bu işi en iyi yapan kit lens 18-55 f:2.8-4. Uygun fiyatlı alternatifi 16-50 f:3,5-5,6 ya nazaran içine daha çok ışık alabilen 18-55 kesinlikle daha keskin. Elbette bu kalitenin fiyatsal bir bedeli var ama dediğim gibi sadece tek makine ve tek lenslik bir Fuji set düşünüyorsanız alınacak lens kesinlikle 18-55. En geniş açıda diyaframın 2,8 e inmesi karanlık ortamda sizi ışıksız bırakmayacaktır, ayrıca 55mm deki f:4 değeri bulanık arka planlar için ideal.

Fuji Lens 18-55mm F2.8-4
Fuji Lens 18-55mm F2.8-4
Fuji Lens 18-55mm F2.8-4
Fuji Lens 18-55mm F2.8-4

X 100S Sabit 23MM f:2

Fujifilm X100s Gümüş
Fujifilm X100s Gümüş

Tüm fujiler içinden en çok kullanımını merak ettiğim aynasız X100s di. Aklımda olan zaten DSLR ile set kurup yeterince para harcadım bari aynasız ile set kurmadan keyif alarak fotoğrafta bu tatmin duygusunu bana yaşatabilecek Fuji kesinlikle X100S. Bu arada Tahir de daha önce bu lensi incelemişti, şuradan okuyabilirsiniz.

Özellikleri;

  • 16MP APS-C X-Trans CMOS Sensör II
  • Fujinon 23mm f / 2 Sabit Lens
  • Hibrid Optik ve Elektronik Vizör
  • 2.8″ 460 LCD Ekran
  • EXR II İşlemci
  • Akıllı Hibrid AF Sistemi
  • ISO 100-25.600
  • 60fps Full HD 1080 Video
  • Film Simülasyon Modu
  • Gelişmiş Filtreler
  • Die-Cast Magnezyum Gövde
Fujifilm X100s
Fujifilm X100s

23mm çarpanlı değerde 35mm tekabül eden f:2 diyafram açıklıklı lensi sokakta, karanlıkta, ışıksız anlarda herşeyi çekmenizi sağlayacak nitelikte. Tek açı, tek lens ve karanlıkta yeterince ışık alan bir lens ile donatılmış X100S özellikle retro sosu bol tasarımı ile alınması en kuvvetli aynasız benim için.

Gövdede yer alan lensin ufak olması, aynasızların verdiği boyut avantajı ile buna bağlı hafiflik X100S si diper Fuji aynasızlardan farklı kılıyor. Lensin üstünde yer alan diyafram halkasını bulmam biraz zor olsa da kullanmaya başladıkça alışıyorsunuz. Tüm bu deneyim boyunca en son bu aynasızı kullandığım için Fuji menülerine ve aynasız kullanımına en hakim olduğum model X100S oldu.

23mm f:2 lensin dinamik ararlığı gayet başarılı. Sabit lens olduğu için Fuji lens kalitesinden taviz vermemiş. 23mm in diğer X serisi lenslerden kalite olarak hiçbir farkı yok. Tek eleştireceğim yanı deklanşör seslerini beğen(e)medim. Üç farklı ses atanabiliyor fakat bu seslerin hiçbiri benim beklentimi karşılamadı.

X 100S 23MM 1

Fujifilm X100s
Fujifilm X100s

Genel Değerlendirme

Bu workshop esnasında elime geçen tüm fuji lensleri oluşabilecek tüm ışık koşullarında ve havanında etkisiyle yağışlı havada bile deneme şansına sahip oldum. ISO Performansları 1600 e kadar tüm makineleri rahatlıkla kullanabilirsiniz. Yatırım yapacağınız kaliteli lensler ile düşük f değerleinde gayet keskin fotoğraflar çekilebilir.

WI-FI Özelliği olan Fuji ler ile akıllı telefonunuza indireceğiniz uygulama makineyi uzaktan kontrol etmenizi sağlıyor. Gayet efektif çalışan bu opsiyon ile farklı kadrajlar deneme ve uzaktan çekimler yapmanız çok kolay.

Fuji nin benim gözümde eksik yanları ise şu şekilde:

XT-1 için henüz çıkmamış olan su ve toz a dayanıklı lenslerin var olmaması ve pek yakında piyasada olacak olan 56mm f1.2 in bu workshop a yetişememiş olması.(Sağolsun Fuji Türkiye bu uygulamanın 2.sini gerçekleştirecek ve bu sefer 56mm f:1,2 yi de getireceklerini bizlere iletti.)

Bu tarz başarılı bir workshop gerçekleştiren Fuji Türkiye ekibine bir kez daha teşekkür ediyor ve özellikle stüdyo ortamında Fuji aynasızları test etmek için kendileri ile iletişime geçeceğimi siz değerli okuyucularımıza belirtmek isteriz.

Yazıda yer alan veya yer alamayan tüm örnek fotoğraflar için;

http://www.flickr.com/photos/nezihigozen/sets/72157642267495354/show

 
0 Shares:
51 comments
  1. bende 6d var ve amatör olarak fotoğraf ile uğraşıyorum. uzun zamandır sırt çantasında o kadar ağırlık taşımak zor geldiği için bazı lensleri yanıma bile almaz olmuştum.
    fuji xt-1 almayı düşündüğüm gövde. performansı çok iyi…
    örneğin, multi exqosure ikisinde de var; 6D de ilk çektiğiniz kareyi size göstermiyor, fuji düşük opacity ile gösteriyor. ayrıca örneğin lensi manuel kullanacaksınız, hem netleme yerini renkli uyarı ile gösteriyor hem de manuele alır almaz lcd de görüntüyü zoom yapıyor ki odak kaçırmayasınız.

    tum FF setimi satıyorum ve buna geçeceğim.

  2. Açıkçası XT-1 benim de favorim.. Fuji Türkiye ile yaptığımız organizasyonda 14mm f/2.8 ve 23mm f/1.4 ile deneme imkanım oldu.. Sonuçları gerçekten de çok başarılı idi.. XT-1 ayrıca gövde olarak da, özellikle klasik d-SLR kullanıcıları için, uyumsuzluk yaşatmayacak bir yapıya sahip.. Bilhassa Power-BatteryGrip ile kullanıldığında son derece ergonomik bir hal alıyor. Özellikle benim gibi büyük elleri olan kullanıcılar için..

  3. X100s kullanan biri olarak DSLR'ı satıp ana makine XT-1 ya da X-Pro 1 yapma konusunda düşünüyorum. Güzel bir değerlendirme olmuş. Fuji aynasızlardan neler beklediğimizi iyi biliyor.

    1. Gelecek aynasızlar ile şekilleneceğe benzer :) güzel lensler ile çok iyi işler çıkıyor. Her ikisinide tavsiye derim. Teşekkürler

      1. Merhaba Nezihi Bey X-T1 +35mm aldım fakat aklımın bir ucunda 23mm f1.4 kaldı :)

        1. Güle güle kullanın :) ilerde onuda alırsınız. Çok yakında 56mm 1.2 testi yapacağız. Es geçmeyin derim…

  4. Teşekkür ederim Nezihi Bey, 35mm biraz kullanayım baktım olmadı 23mm ile değiştiririm sonrasında da 56mm f1.2 alınca set tamamlanmış olur :)

  5. Arkadaşlar benim 3000 TL civarında bütçem var ve FujiFilm marka bir makina almak gibi bir düşüncem var.Şimdi kararsız kaldığım bazı modeller var ve bunlar –> X-Pro 1 — X-T1 — X-E2 — X-E1 — X-100S ve X-100 gibi modeller arasında kaldım. (kafamda oluşanlar da -eleme yaparak- X-Pro 1 — X-T1 ve X-E2). Şimdi ben genellikle manzara çekimleri yapmak istiyorum. Lütfen bana bu modeller arasındaki farkları ve hangisinde karar kılmamı söylerseniz sevinirim. (FİYAT konusunda +500 TL daha max çıkabilirim.) Bir de bu aynalı ile aynasız makinalar arasındaki farkı da yazabilirseniz sevinirim.Bir arkadaşım bana aynasızların aynalılardan daha iyi kalitede resim çektiğini aralarındaki tek farkın megapixel olduğunu söyledi. Bu söyledikleri ne derece doğru bunu da açıklayabilirseniz sevinirim. Amacım almışken kaliteli ve iyi bir makina olması (herkes için öyledir). Bundan ayrı önerebileceğiniz bir marka varsa onu da yazabilirsiniz. Son olarak önereceğiniz bir mağazanın da ismini yazarsanız çok sevinirim. Sorum çok uzun olduğu kusura bakmayın.Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

    1. Merhaba
      En sondan başliyim cevaplamaya .https://www.fujifilmshop.com/ den Fuji alabilirsiniz. Resmi sitesidir.
      Benim tavsiyem XT1+10-24mm (4.500 tl kadar tutuyor)
      fakat bütçeden dolayı sunacağım seçenekler;
      X PRO1 2.249 veya X E2 2.129

      lens olarak;
      Sabit odaklı 14mm – 1.579 tl
      Kaliteli kit lens 18-55 (f:2.8-4) 1.299 tl

      Fuji incelemesi altına başka bir öneride bulunmak ayıp olur :) zaten önermem de.(Yaklaşık 10 gündür XT1 var bende. Çatır çatır kullanıyorum)

      Aynasızları gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Tavsiye ederim. Aynalılardan kalite olarak hiçbir farkları yok. Tek dezavantajı pil ömrü. Her ne set alırsanız alın yanında yedek bir batarya alıp her daim herşeyi çekebilirsiniz.

      İşe gidip gelirken 1 makine +2 tane lens i işe giderken sırt çantasına koyup hiç ağırlık derdi olmadan rahat rahat heryere taşıyorum.

      Tavsiye ederim

  6. Merhaba Nezih Bey, öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim. Kalite olarak X-Pro 1 mi daha iyi yoksa X-E2 modeli mi? Bir de X-T1'in body fiyatı tam olarak nedir, ben sitelerdeki fiyatlandırmaları tam olarak anlayamıyorum. Çalışmalarınınzda başarılar dilerim.

  7. Merhaba Nezihi bey. Sony aynasız modelleri hakkında fikriniz nedir? Fujifilm iyi evet ama fiyatları nedense çok yüksek. Sony A6000 bile daha uygun. Daha önce fotoğraf makinesi kullanma konusunda çok deneyimim yok. Yeni basliycam ama aynasız ve de uzun süre kullanabileceğim makine almak istiyorum. Eğer Fujifilm alırsam x-e2 düşünüyorum. Lakin tuşları karışık gibi geldi bana. Canlı test etme şansım malesef olamıyor mağazalarda çok bulunmaması sebebiyle. Teşekkür ederim.

  8. Merhaba
    Sony aynasizlara cok viddi uatirim yapan bir firma. A6000 yeni bir model ve guzel ovguler aliyor. piyasa fiyati fuji xe2 ye yakin. 2 makinede mutlu eder sizi sikinti yasamassiniz.
    Fuji turkiye kadikoy de yeni magaza acti oradan test edip bakabilirsiniz. Esim xe2 aldi ve gayet memnun.

    1. Ben Gaziantep'ten yazıyorum size. Buradaki mağazalarda olmaması sebebiyle inceleyemiyorum:) fujifilm x-e2 düğmeleri karışık gibi geliyor bana. Bu anlamda sıkıntı olur mu acaba? Klasik Canon vb. menülerine alışık olmamız sebebiyle. Son olarak Sony'de CarlZiess lensler var. Bunlar çok pahalı. Aynı zamanda Fujifilmin lensleri de ucuz sayılmaz. Fuji lensler bu fiyata normal mi sizce?

  9. Merhaba Nezihi Bey , makineyi incelemiş biri olmanız dolayısı ile samimiyetinize güvenerekten birazda uzun olacak olan bir sorum var size. Öncelikle belirtmeliyim güzel sanatlar – resim bölümü öğrencisiyim ve fujifilm x100 – x20 modellerini almayı düşünüyorum. Çektiğim fotoğrafların yağlı boyasını yapacağım. Dolayısı ile renkler benim için çok önemli. Bütçem max 1500 olacak. Siz bu şartlarda bu 2 makineyi bana önerebilir misiniz ? Daha öncesinde uzun bir süre d-slr olarak canon body + l serisi , pentax dslr gibi makineler kullandım fakat 2 setimide sattım öğrencilik dolayısı ile. Başka bir öneriniz olur mu yoksa fujifilm bana istediğimi verebilir mi ? Cevabınız için şimdiden teşekkür ediyorum..

  10. Merhaba
    Lens değiştirilmeyen bir moel düşünüyorsanız x100 ü öneririm. Eğer lens değiştireceğim derseniz xe1 çok rahatlıkla iş görür.
    Bu önerilerim bütçeye göre tasarlanmıştır yoksa gönül isterki XE2 veya X100S almanızı.
    Aynasız düşünüyorsanız fuji film size yetecektir.

  11. Merhaba Nezihi Bey. X-E2 ile x-pro1 arasında x-proyu tercih ederim demişsiniz. Sebebi nedir acaba? Kaldı ki X-E2 sipariş verecekken yorumlarınızı gördüm ve tercihimi iyi yapmak istiyorum. Teşekkürler

  12. Açıkçası 2 modelde birbirine çok yakın. Kullanım kolaylığı ve body yapısı sebebiyle X-PRO1 bana daha alışılabilir geldi. Hangisini seçerseniz seçin pişman olmazsınız.
    Bu aralar X-PR02 dedikoduları dönüyor fakat gerçekliğini tam bilemiyorum.
    Eğer bütçeniz var ise XT1 almak mantıklı bir yatırım olacaktır.
    Selamlar

  13. Iyi akşamlar Nezihi Bey. X-e2 modelini aldım. Eşiniz de bu modeli kullanıyordu. Sizden bir ricam var. Ben istanbul dışında olduğum için ürünü bizzat inceleyip alamadım. Tam lensi takarken lenste küçük bir ses duydum. Yani sanki içersinde küçük bir boşluk var gibi. Hafif hafif salladigimda belirgin olarak farkediliyor. 18-55 mm lens bendeki. Sizdeki de aynısı ise test eder misiniz? Fujifilm shop titreşim engellemeden dolayı bunun normal olduğunu söyledi ama benim içim rahat etmedi nedense. Teşekkürler

    1. Merhaba yorumunuzu yeni okudum.Bu akşam deneyip size haber vereceğim.Birde sorun lensten ses gelmesimi yoksa arada makine ile olan boşluk mu ?Tam açıklayabilirseniz seviinirim.Teşekkürler

      1. Makine ile arasında hiç boşluk yok. Tam oturuyor. Sadece lensi sağa sola salladığım zaman içerisinde küçük bir boşluk var gibi tıkırtı sesi geliyor.

          1. Merhaba. Tamam Nezihi Bey. Bekliyor olucam. Saygılarımla

  14. İyi akşamlar Nezihi Bey. Beni unuttunuz mu yoksa:) Lensi kontrol edecektiniz. Tabi müsait olduğunuzda. Saygılarımla…

  15. Merhaba makineyi dediğiniz şekilde bakma şansım oldu fakat cevap için biraz geç kaldım kusura bakmayın.
    Bizimkinde de o tarz bir ses var. Kendi dslr makinemide sallayınca o kadar yüksek olmasada hafif bir sallantı sesi geliyor.
    Kronik bir rahatsızlık olduğunu düşünmüyorum. Gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

    1. Canınız sağolsun. Ancak ben lensi kastetmistim. Siz de mi lensi ifade ediyorsunuz, yoksa bodyyi mi ?

  16. Merhaba Nezihi Bey. Sizin de deneyimleriniz doğrultusunda Fujifilm x-e2 satın aldım. Öncelikle bilgilendirme yazılarınız için teşekkür ederim. Fotoğrafa yeni başlayan biri olarak kısa zamanda enstantane, diyafram ve iso mantığını anladım. Tabi daha çok deneyim lazım:) Size birşey sormak istiyorum. Hareketli fotoğraf çekmeye çalışırken öndeki hareketli yerine arka kısım netliyor çoğu zaman. Af seçimine belki 20 defa kılavuzdan baktım ama yeterli açıklama yok. Af çok alanlı olduğunda otomatik netleme oluyor ama hareketli nesne netlenmeye biliyor. Değişken odaklı netlemeyi manuel yapmam gerekiyor ki hareketi takip etmek zor oluyor. Kısacası öndeki hareketli nesnenin takibini hangi modda nasıl yapabilirim? Iyi geceler dilerim

    1. Güle güle kullanın. Fokusu etkileyen özellikler lensin performansı-ışık-objenin makineye uzaklığı-karanlık alan-hareket hızı gibi faktörler gelmektedir. Benim tavsiyem hareketli nesneleri daha uzaktan veya geniş açı ile çekmeyi deneyin o zaman bir sıkıntı olmayacaktır. Birde hareket derken 100km ile giden bir arabamı yoksa yürüyen bir kişi mi ? Buda önemli bir faktör.

  17. Yakın çekim sıkıntı oldu sanırım o zaman. Hareket daire şeklinde levha üzerinde dönerek oynayan çocuklar idi. Peki geniş açı ile çekersem bokeh etkisini yakalama şansım olur mu? Ön bilgi için soruyorum. Çünkü geniş açı lensim yok malesef henüz:)

    1. Geniş açıda bokeh oluşması için sizin çekeceğiniz objeye çok yakın-hatta tabiri ile dibinde-olmanız gerekir. Zaten geniş açı objektif daha çok manzara fotoğraflarında tercih edildiği için bokeh beklentisi için pek kullanılmazlar. Dediğim gibi konudan uzaklaşmak bile fokus performansınızı arttıracaktır.
      Selamlar

  18. Merhabalar Nezihi Bey. Geniş açı lensle ilgili fikrinizi almak istiyorum. XF 10-24mm f4 titreşim engelleme yok. Bir diğeri ise XF 14mm f2.8 sabit ve ois var. Biliyorsunuz ki fujilerin çok yaygın olmaması sebebiyle inceleyemiyorum. Istanbul dışında bir şehirdeyim. O nedenle Fujifilm kullanıcısı olarak düşüncelerinizi önemsiyorum. Saygılarımla

    1. Merhaba
      Geniş açı 10:24 harika bir lens. Amacınız manzara cekmekse kesinlikle tavsiye ederim.
      Eğer geniş açı belgesel fotoğraf üstüne çalışacaksanız 14mm almak daha doğru olur.
      Çekiceginiz konuya göre karar verin derim.

  19. Ve bu arada 18-55mm lensim var. Sadece bir lensim olsun herşeyi çekerken bu lensi kullanayim diye bu lensi almadım. Başlangıç olarak kit lens daha iyi olur diye düşünüp o şekilde aldım. Bu lensi boşa aldım gibi hissediyorum nedense. Geniş açı zoom lensler ilgimi çekiyor. 14mm görüş açısı ile 18-55 görüş açısı arasında 14mm almaya değer bariz fark var mı acaba. Iyi geceler

      1. Doğruyu söylemek gerekirse yaklaşık 2 ay kadar oldu bu lensi alalı. Ayrıca manzara ya da belgesel fotoğrafçılığı ayrımını düşünmedim. Örneğin bir yeri fotografliyacagim zaman ekrana tam sığdıramıyor, geniş açı lensim olsa daha kolay çekim yaparım düşüncesi hakim oluyor.

  20. Merhaba Nezihi Bey. Beyaz dengesi ayarlarinda florisil-1,florisil2 ve florisil3 seçenekleri var. Hangi durumlarda hangi seçeneği sececegimiz kullanma kılavuzunda da yazmıyor. Ayrıca örneğin güneş simgesini iceren seçenek var. Cekecegimiz obje güneş ışığına maruz kaldığı zaman mı bu seçeneği secmeliyiz. Bu konuyla ilgili biraz karmaşa yaşıyorum. Eğer kısaca beyaz ayarları ile ilgili bilgi verirseniz sevinirim. İnternette canon,nikon ve sony açıklamaları var. Fujifilm yok malesef

  21. BENCE EN KOLAY KULLANIM,VE TAŞIMASI KOLAY PRATİK MAKİNA X100S DİR BEN ALDIM KULLANIYORUM ÇOK MEMNUNUM.YAKINA GETİRİP ZOOM YAPACAKSANIZ PHOTOSHOPTA CROP YAPTIĞINIZDA HERŞEY HALLEDİLMİŞ OLUYOR..HERGÜN ÇANTAMDA TAŞIYORUM HİÇ SIKINTI ÇEKMİYORUM..KIRK SENEDİR FOTOĞRAF ÇEKİYORUM, NİKON D300 MAKİNAMI ARTIK YANIMDA TAŞIMIYORM..HERKESEDE TAVSİYE EDERİM..

  22. Merhabalar, daha dün x-e2 edindim, hemen güncelleme yapmak istedim. Body ve lens güncellemesini arka arkaya hemen yaptım. Güncelleme yaptıktan sonra mı oldu önce mi bilemiyorum ama şuan ekran da(vizörden de baksam) dalgalanmalar oluyor,yani cep telefonu ile tv çeker gibi ekranda siyah dalgalar mevcut, bu dalgalar sadece odaklama yaptığımda makine sabitlenince gidiyor.Bunun sebebi nedir acaba.Bir türlü anlayamadım.Ayrıca güncellemeden sonra af karesi yeşil olmamaya başladı,bunun yerine sol altta yeşil ışık yanıyor ekranın.

  23. fuji X-A1 18-55mm kullanıcısıyım yanına birtanede sabit lens almak istiyorum acemi fotoğrafçıyım aslında gönlüm 23mm den yana ancak 56 mm 1.2 f değeri de karar vermemi zorluyor şimdi '' mutlaka en çok hangi açıyı kullanıyorsanız onu alın'' diyenler olabilir ancak ben 18-55mm kullanmayada devam edicem yardımcı olabilirmisiniz

  24. Tahir bey
    Faydalı bir site hazırlamışsınız ellerinize sağlık.
    Ben de nikon yerine fuji xt1 e geçenlerdenim ve memnunum. Fuji Shop ve ilgililer grçekten takdiri hak ediyor.
    Macro 60 mm 90 mm olabilse de yorumlara bakarak almadığım bir lens ve macro çekimlerde zaaf yaşıyorum. Farklı markalarda da uyumlu lens bulamadım. Extension tube aldım, focus sorununu aşamadım, closeup filtre bir ölçüde işimi gördü ise de tam olmadı. Sıkıntım büyük.

    Bu arada 8 mm Samyang çok başarılı, paylaşmak isterim.

    Saygılarımla
    Haldun Durukan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like
Devamını Oku

Aynasız Röportajlar 1 – Fuji X100S

Genel hatları ile aynasız makineleri yorumladığımız Hangi Aynasız Fotoğraf Makinesi yazımızdan sonra aynasız makineleri kullanan yetenekli fotoğrafçılar ile yaptığımız…