
Web sitesi yapımına devam ediyoruz. Yazımın ilk bölümünde işin temellerini anlatmıştım, bir web sitesi yapabilmek için nelere gereksinim duyduğunuzu yazmıştım, şimdi ilerliyoruz ve “WordPress kurulumu ve neden WordPress?” gibi konulara değineceğiz…
Neden WordPress?
Daha önceleri web tasarım ve düzenleme işi çok zordu, çünkü her bir oluşturulan sayfa için manuel olarak kod girmek, değiştirmek vs gerekiyordu. Ama wordpress gibi CMS sistemleri çıktıktan sonra herkes daha kolay web sitesi hazırlayabilir hale geldi…
WordPress, günümüzde en çok kullanılan blog platformu. Şu an için yaklaşık 75 milyon WordPress blogu bulunuyor. İsminin blog olduğuna bakmayın, pek çok portfolyo sitesi de WordPress ile oluşturulmuş durumda. Kullanımının kolaylığından tutun, Google ile iyi anlaşmasına, yorum alma kolaylığına WordPress her zaman diğer blog platformlarının bir adım önünde. Pek çok yerde Blogger ile karşılaştırsa da özellikle konu fotoğraf ve görsellik ise ben WordPress ‘in daha önce olduğunu düşünüyorum.
Adım adım avantajları saymaya çalışayım:
- Kurulumu kolay
- Herhangi bir kod yazmaya gerek olmadan oldukça görsel web siteniz olabiliyor
- İşin temelini öğrendikten sonra fotoğraflarınızı yayınlamak ve paylaşmak kolay
- Çok fazla bakıma ihtiyaç duymaz, neredeyse ilk kurduğunuz günkü gibi stabil çalışır
- Kuracağınız eklentilerle hayal bile edemediğiniz yeni özellikleri kolaylıkla eklersiniz
- Çok geniş profesyonel tema arşivi sayesinde çok farklı tasarımlar uygulayabilirsiniz
- Sosyal medyada paylaşım açısından rahat, paylaşım eklentileri çok fazla
- Akıllı URL ‘leri kullanabiliyor, google açısından çok faydalı
- Bedava :)

WordPress Nasıl Kurulur?
Önceki adımları yaptığınızı varsayıyorum; yani bir alan adınız ve bir hostunuz var. Artık sıra geldi bu hosta wordpress kurmaya. Öncelikle şunu belirtmekte fayda var, bazı hostlarda tek tıklama ile wordpress kurabiliyorsunuz, bunu satın almadan önce host firmasına sorabilirsiniz. Altta böyle bir hizmet sunmayan bir host için de nasıl kurulduğunu anlatacağım.
- Öncelikle buraya tıklayarak son WordPress sürümünü indirin. İndirdikten sonra bilgisayarınızda uygun bir klasör açıp içindekileri oraya atın, ben her zaman masaüstünü kullanıyorum. Yani masaüstümde wordpress adıyla bir klasör oluşturup içindekileri buraya atıyorum. Bunu yapmak için Windows’ta Winrar, MacOS’te Unarchiver kullanabilirsiniz.

2. Dosyaları hostunuza yüklemek için bir FTP programı kullanmalısınız. Bedava olarak dağıtılan Filezilla ‘yı önerebilirim. Buradan işletim sisteminizi seçip indirebilirsiniz.
3. Hostunuz satın aldıktan sonra size FTP bilgilerinizi içeren bir email gelmiş olmalı. Burada size verilen değerleri FTP programınıza girerek hostunuzu içine ulaşabilirsiniz.

Ben gelen e-mailda bazı yerleri gizledim, sizin kendi kullanıcı adı ve parolanız gerekecek. Bunları da Filezilla’ya yazıp giriş yaptığımızı düşünelim.

4. Filezilla’da sol tarafta gördüğünüz yer kendi bilgisayarınız, sağ taraf ise hostunuz. Hostunuzda public_html klasörüne çift tıklayıp içine girmelisiniz ve masaüstünüzde oluşturduğunuz wordpress klasörünün içindeki tüm dosyaları buraya atmalısınız. Sürükle/bırak özelliği de çalışır.

5. Sıra geldi database oluşturmaya, işin en çetrefilli tarafı bu aslında. Ama korkmayın, bir zorluğu yok. Hostu aldığımız web sitesine gidiyoruz. Ben yine Aysima için gösteriyorum, tüm hostlarda aynı prensipte çalışıyor. Müşteri panelinize giriyorsunuz ve yeni veritabanı oluştur veya create new database diyorsunuz.






6. Veritabanı oluşturmak böyle anlatınca çok meşakatli imiş gibi görünebilir ama inanın çok kolay bir işlem, veritabanını kurduktan sonra bu bilgileri şimdi WordPress kurulumunda kullanacağız. Daha önce almış olduğunuz alan adını adres satırımıza yazıyoruz. Diyelim ki tahiryildiz.com




Bu yazımı da burada bitiriyorum, önümüzdeki yazıda temel WordPress ayarlarını, tema yüklemeyi ve yazı yazmayı / fotoğraf eklemeyi göreceğiz…