Fotoğrafçılar için Web Sitesi / Blog Nasıl Yapılır – 1.Bölüm

Fotoğraf makinesi aldınız, lenslerinizi dizdiniz, ışık ekipmanlarınız var, fotoğrafları çekmeye başladınız. Peki bunları nerede sergileyeceksiniz? Günümüzde Dünya ‘ya ulaşmanın en kolay yolu internet ve artık blog yazarak da fotoğraflarımızın nasıl çekildiğinden tutun, backstage’leri, videoları her şeyi paylaşabiliyorsunuz. Bu yazımda da özellikle “Fotoğrafçılar için nasıl web sitesi yapılır?” konusuna değineceğim, konu biraz uzun olduğu için de yazı dizisi halinde yapmayı planlıyorum.

Bir Web Sitesi için Nelere İhtiyacınız Var?

1- Domain (Alan adı):

Basit olarak anlatacak olursam; www ‘dan sonra gelen yerdir, Örneğin şu anda okuduğunuz websitemde tahiryildiz.com benim alan adımdır. Her şeyden önce sitenizin yayınlanacağı alan adınızı almanız gerekiyor. Bunun seçimi de çok önemli aslında. Yani kişisel blog oluşturmak istiyorsanız veya kişisel portfolyonuzu sergilemek istiyorsanız isminizi veya isminizi-soyadınızı kullanmanız mantıklı, diğer durumda, yani eğer kurumsal çalışacaksanız ve arama motorlarında daha üstte görünmek istiyorsanız herkesin arama yaptığı kelimelerden alan adınızda bulundurursanız daha avantajlı olacaktır.

Yine bir örnekle açıklayalım; fotoğraf ile ilgili bir blog oluşturmak istiyorsunuz ve paylaştıklarınızın daha çok kişiye ulaşmasını amaçlıyorsunuz diyelim; tahiryildiz.com yerine fotografsevgisi.com gibi bir alan adı alsam arama motorları tarafından daha yukarıda çıkmam daha olasıdır, tabi SEO (Search Engine Optimization- Arama Motoru Optimizasyonu) bambaşka bir şey ama bu temeli.

Peki bu alan adı nereden alınır?

Ben bir çok alan adı sağlayan yer ile çalıştım daha önce, yurtdışı sitelerinden tutun yurtiçinde bir çok yere kadar… Hostgator, webhostingpad, godaddy gibi popüler olan ABD merkezli firmaları tecrübe ettim, ama en sonunda tüm alan adlarımı bir yerde toplamayı seçtim, bu da İHS oldu. Size de İHS ‘yi rahatlıkla tavsiye edebilirim, bu zamana kadar herhangi bir sorun yaşamadım, hala GoDaddy gibi yerlerde 3-4 tane alan adım var ama en yakın zamanda transfer edeceğim, ABD merkezli firmaların en rahatsızlık veren huyu sürekli reklam emailları yollamaları, ben sadece ihtiyacım olduğunda o firmalara kendim ulaşmayı seçiyorum.

İHS’den alan adı almak ise çok kolay, ihs.com.tr ‘ye giriyorsunuz. Hemen anasayfada zaten istediğiniz alan adınızı yazmanız gereken kutucuğu göreceksiniz. Sonunu da siz seçiyorsunuz, yani isterseniz .com, .net veya .org alabilirsiniz, bu tamamen sizin seçiminiz ama .com her zaman daha geçerli ve kullanıcılar otomatik olarak .com koymaya eğilimliler. Dolayısıyla önerim .com almanız olacak. Ama çok kafiyeli olacak bir isminiz varsa; aklıma ilk gelen emel.net, yani net soyadına çok uygun bir isminiz varsa .net de seçebilirsiniz, bu tamamen sizin kişisel tercihiniz.

alan_adi
İhs alan adı kutucuğu

Fiyatlar Nasıl?

İHS ‘nin şu anda 1 yıllık alan adı hizmeti 15.95TL. Bunu zaman zaman farklı hizmet sağlayıcılarda daha uygun fiyatlara bulabilirsiniz, dönemlik indirim yapan yerler de oluyor. Ama gördüğünüz gibi pahalı değil, daha uzun yıllar kayıt etmek isterseniz de daha avantajlı fiyatlarla karşılaşıyorsunuz, bu arama motorları için de iyi olur çünkü daha uzun yıl websitesinin çalışacağını arama motoruna göstermeniz avantajlı olacağı çoğu zaman söyleniyor. Bu arada isminize alan adı alıyorsanız, TC kimlik numaranızla beraber com.tr soyadı da alabilirsiniz. Yani tahiryildiz.com.tr olacak şekilde bir alan adınız da olabilir. Bu Türkiye tabanlı yayın yaptığınıza delil olacaktır, bunun yıllık fiyatı ise yine İHS’de 39.99TL. Seçim tamamen size kalmış…

İhs Fiyat Listesi
İhs Fiyat Listesi

Almak istediğiniz alan adı eğer daha önceden alındıysa ve bu isim sizin için çok önemliyse o alan adını satın alan kişiye ulaşıp satın almak istediğinizi söyleyebilirsiniz, bazen karşıdaki kişi uygun fiyata verebiliyor, şansınıza kalmış…

İHS’den Alan Adı Almak:

  1. Alan adı sorgulama kısmına istediğiniz alan adını yazıyor ve altındaki .com .net gibi seçeneklerden istediğinizi seçiyorsunuz.
  2. Sorgulama sonucunda istediğiniz alan adı boşta ise “müsait” yazısını göreceksiniz ve “Devam Et” tıklıyorsunuz.
  3. Sonraki aşamada kaç yıl kayıt etmek istediğinizi, ödeme tipini ve fatura teslimat şeklini seçiyorsunuz. Havale, kredi kartı, paypal gibi popüler ödeme tiplerini kullanabiliyorsunuz. “Devam Et” tıklıyorsunuz.
  4. Kullanıcı ve ödeme bilgilerinizi girdikten sonra artık alan adı sizindir.

2- Host:

Alan adınızı aldıktan sonra sıra geldi dosyalarınızı barındıracak ve sitenizin hızını belirleyecek servise. Alan adını nereden aldığınız çok önemli değil ama hostu nereden aldığınız çok önemli. Özellikle üzerine WordPress kuracaksanız PHP ve Linux özellikli olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Bunların detaylarına WordPress bölümünü anlatırken gireceğim.

Host Nereden Alınır?

WordPress üzerinden ilerleyeceğim ama siz başka bir sistem kuracaksanız da benzer kurallar geçerli aslında. Önemli olan güvenilir bir firma olması, yıllardır bu işi yapıyor olması ve kullanıcılar tarafından tavsiye ediliyor olması. Her gün belki yeni bir hosting firması çıkıyor ve birbirinden çekici kampanyalarla kendini duyurmaya çalışıyor ama yarın ne olacakları belli değil. Belki siteniz çok tutacak, her gün takip edilen bir yer olacak, bu yüzden sağlam bir firmayla çalışmalısınız.

Şu anda okuduğunuz ve wordpress üzerinde çalışan blogum Aysima.com tabanlı bir host kullanıyor. IT’ci bir arkadaşımın tavsiyesiyle almıştım ama şöyle de bir şey var hangi IT’ci arkadaşıma sorsam başka bir firma öneriyor :) Şunu da söylemek gerek, şu anda sorunsuz çalışıyor, ne kurulumda ne de eklentilerde bir sorun yaşadım ama bu site daha yeni ve aşırı trafik aldığı durumlarda ne olacağını şu anda bilemiyorum. Yine de şans vermek gerek tabii…

Bu tür kampanyalar da çoğu zaman görülebiliyor.
Bu tür kampanyalar da çoğu zaman görülebiliyor.
[note color=”#FFCC00″]Hala host hizmeti satın almadıysanız Aysima ‘dan %10 indirimi şu kodla bize sağladılar: Aysima-10-2013[/note]

Eğer Aysima ‘dan host hizmeti almak istiyorsanız, buraya tıklayıp gerekli hizmetlerin ve fiyatların görüldüğü yere gelebilirsiniz. Eğer klasik bir blog yazma niyetiniz varsa veya sadece fotoğraflarınızı sergilemek istiyorsanız, bronz veya standart sizin için yeterli olacaktır. Web alanı burada sizin için önemli olan nokta, yani bronzda 1GB alan var ve bu alan size yeterli olmazsa fiyat farkı verip yükseltebiliyorsunuz da… Ama “Ben çok güzel ve sıkça ziyaret edilen bir websitesi oluşturacağım” diyorsanız en çok tercih edilen Gold ile başlayabilirsiniz.

Bir diğer tavsiye edilen ve çok daha büyük hosting servisi ise Turhost. Turhost’ ta size daha çok tavsiye edebileceğim bir hizmet var, bu da WordPress Hosting. WordPress sisteminin en iyi şekilde çalışabilmesi için gerekli konfigürasyonlara sahip hizmetleri satın alabilir, sorunsuz şekilde kullanabilirsiniz.

Fiyatlar Nasıl?

Turhost ‘un WordPress hosting sisteminde fiyatlar alttaki gibi, yani başlangıç paketini aldığınızda yıllık 45TL ödüyorsunuz. Bu gayet yeterli olabilecek bir sistem, tabii önemli olan fotoğraflarınızı tam boy değil, web için optimize edilmiş şekilde yüklemek, yani 1 fotoğrafınız en fazla 500kb civarında olmalı.

Turhost WordPress Hizmetleri Fiyat ve Özellik Listesi
Turhost WordPress Hizmetleri Fiyat ve Özellik Listesi

İleride çok trafik alan bir siteniz olursa bu hostlar size az gelebilir. O durum için VIP WordPress hosting hizmetleri var fakat oldukça pahalılar, onlara başka bir yazımda detaylıca değinmeye çalışacağım.

Bedava Yöntemler Yok mu?

Tabii ki var, wordpress.com üzerinde örneğin bedava bir blog kurabilir, fotoğraflarınızı da sergileyebilirsiniz. Oldukça da hızlı bir hosta sahip olmuş olursunuz böylece. Ama dezavantajları da çok fazla. Kişiselleştirme çok çok sınırlı oluyor, bu da hem hevesinizin kaçmasına neden oluyor, istediğiniz estetiğe de ulaşamıyorsunuz. Ama önce “WordPress nasıl bir sistemmiş?” diye bakmak isterseniz ve herhangi bir ücret ödemek istemiyorsanız, bence denemekte fayda var. Hem bozma riskiniz de yok :)

Bedava Host Kullanmanın Avantajları (WordPress.com gibi)

  • Güvenilir
  • Sağlam
  • Hızlı
  • Trafik sorunu yok, çok yoğun giriş olsa da sitenize girişte sıkıntı yaşamazsınız
  • WordPress hazır kurulu olarak gelir, herhangi bir teknik bilgiye sahip olmadan hemen yazmaya başlayabilirsiniz.
  • BEDAVA

Bedava Host Kullanmanın Dezavantajları

  • Sınırlı özellikler
  • Kişiselleştirme çok daha az

Bu yazımda genel olarak bir web sitesi için gereksinimlerinizi yazmaya çalıştım, önümüzdeki yazıda da neden WordPress kullanmalısınız, Wordpress kurulumu, alan adınızın hostunuzdan çalışması için gerekli ayarları yazacağım. Güzel bir seri olacak :)

2. bölüm için buraya tıklayın.

 

0 Shares:
5 comments
  1. güzel abi ben de yakın zamanda domain aldım kendime, foto için değil de genel olarak yazı vs. için kullanıcam da öğrenmem gereken bir iki ayrıntı var wordpressle alakalı, onları sana danışırım :) http://www.sycrone.com alan adım var benim de, çok mesudum :D

  2. louis vuitton wallet for men
    cheap mitchell and ness snapbacks free shipping

  3. Üstad sitenizi yakından takip ediyorum. Her paylaşımınızda yeni bir şeyler öğreniyorum. Çok teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like
Devamını Oku

Lightroom 5.4 iOS Uygulaması

Fotoğrafçıların çektikleri fotoğrafları işledikleri program olarak Photoshop öne çıksa da sadece fotoğraf çeken ve düzenlemeden keyif alan insanlar…