Bebek için Pasaport ve Vize Nasıl Alınır?

Bebeğinizle yurt dışına mı çıkacaksınız, bebek için pasaport ve vize işlemleri, tüm gezi süreci gözünüzde mi büyüyor? Büyümesin, bebeğinizle gezmek hakkınız :) Pasaport ve Schengen vize işlemlerini şimdi sizler için anlatıyorum.

Her şeyden önce Schengen vizesi alırken dikkat edilmesi gereken şeylerin hepsi, bebek için de aynen geçerli. Gidiş tarihinizden mümkünse en az 1 buçuk ay önce başvurunuzu yapın ki sıkıntı, stres yaşamayın. Bebekler için de pasaport ve vize isteniyor, aslında yetişkinlerden çok da farklı değil prosedürler. Madde madde listeyelim:

Bebek için Pasaport Nasıl Alınır?

  • Aynen yetişkinlerdeki gibi randevu almak gerekiyor. (Randevu almadan da oluyor ama randevulara öncelik veriliyor) Randevuyu https://epasaport.egm.gov.tr/ adresinden alıyorsunuz, Istanbul için şunu belirtmem gerek, randevu tarihini ortalama 15 gün sonraya alabiliyorsunuz. En yakın karakola gitmek zorunda değilsiniz, örneğin biz Büyükada’dan aldık vaktimiz az olduğu için.
  • Randevuya gitmeden önce pasaport ve defter harcının bankaya yatırılması gerekiyor. 620TL ediyor, bu tabii 2016 yılı için geçerli. Makbuzunu saklıyorsunuz. (Pasaport alırken ödemeyi yaparım diye düşünmeyin, her yerde ödenemiyormuş)
  • En az 2 adet biyometrik fotoğraf gerekiyor. Bu süreç bebeğe göre biraz zorlu olabilir, tam karşıdan, yüz ifadesi olmadan kulakları karşıdan görünecek şekilde olan bu fotoğraf şekli bebek için oldukça zorlu tahmin edersiniz ki. Tavsiyem stüdyoya girer girmez o şaşkınlıkla fotoğrafı hızlıca çektirmeniz yoksa bir arkadaşımın olduğu gibi 2,5 saat uğraşırsınız. Bazıları da evde üstten bebeklerini fotoğraflayıp fotoğrafçıda biyometrik hale getiriyormuş, biz fotoğrafçıda çektirdik.
  • Randevu sırasında hem annenin hem de babanın hazır bulunması gerekiyor. Eğer bu imkansızsa noterden almanız gereken bir belge var, muvafakat deniyor. Bu belge tamamen güvenlik için, anne veya baba çocuğu kaçırmasın diye anladığım kadarıyla. Kısaca diyorsunuz ki ben anne / baba olarak çocuğumun şu şu işlemleri yapmasına izin veriyorum.
  • Bebeğin / çocuğun nüfus cüzdanının yanınızda olması gerekiyor.
  • Ortalama bir hafta içerisinde pasaport kargolanıyor. Biz başvuruyu perşembe günü yaptık, salı günü pasaport elimdeydi.

Bebek için Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

  • Pasaportu aldıktan sonra bu sefer Schengen için gitmek istediğiniz ülkeden randevu almanız gerekiyor ama şu anda neredeyse bütün ülkeler bu işi aracı bir kuruma devretmiş durumda. Dolayısıyla muhtemelen VFS Global veya iData gibi şirketlere rastlayacaksınız. Randevunuzu mümkünse sabah erken saatlere alın ve randevunuzdan daha önce orada bulunun.
  • Belgeler normal yetişkin belgeleriyle aşağı yukarı aynı bu detaylara girmeyeceğim, sadece bebekler için özel istenen bazı belgeler var.
  • İlginç ama ailenin tüm bireyleriyle beraber de seyahat ediyor olsanız, muvafakatname burada kesinlikle isteniyor, notere ortalama 100TL veriyorsunuz bunun için. Hem anne, hem babanın kimlikleri ve imzaları gerekiyor.
  • Vukuatlı Aile Nüfus Örneği bazı yerlerde gerekliymiş, bizde değildi, bunu mutlaka randevu öncesinde sorun derim.
  • Bebeklerin vize ücreti yok deniyor ama biz anneyle beraber (60+20Euro) ödedik, yani 20 Euro gibi bir ücreti oluyor. (VFS Global Altunizade)

Evraklarınız tamsa, herhangi bir sorun görünmüyorsa ortalama 10-20 gün içerisinde vizeniz çıkıyor ve pasaportunuz size teslim ediliyor. Eğer Doğu Avrupa ülkeleriyse biraz daha erken başvurmakta fayda var, sistemleri daha yavaş işliyor.

İyi gezmeler…

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like
bebekle ucak yolculugu
Devamını Oku

Bebekle Uçak Yolculuğu Tecrübeleri

Eğer bebeğinizle ilk kez uçakla seyahat edeceksiniz, uçak yolculuğu yapacaksanız, şunu kabullenin ki bu şimdiye kadarki yolculuklarınızdan oldukça…
Devamını Oku

Kuzey Şimdi 20 Aylık

Kuzey büyümeye devam ediyor, ben de yazmaya devam ediyorum. Artık 1,5 yaşını biraz geçti, anne deyimiyle 20 aylık,…