WordPress için En iyi Hosting Firması Hangisi? Ne Kullanıyorum – 2023

WordPress günümüzde hemen hemen her iş için kullanılabilen ve ilk çıkış noktası olan blogdan çok uzakta olan bir yazılım. Ajanslar, fotoğrafçılar, e-ticaret sitesi sahipleri en kolay ve hızlı şekilde WordPress kullanarak kendilerini gösterebiliyorlar fakat hala en büyük sorun site hızı olarak görünüyor. Site hızı ve siteye stabil ulaşım için hosting seçimi en büyük etken. Ben de sürekli güncellediğim bu yazımda bu konularda en önemli etken olan en iyi hosting firmaları tecrübelerimi paylaşacağım.

WordPress Sitenizde Neler Ters Gidebilir?

Siteye Giriş Sorunları

En büyük sorun sitenin açılmaması. Adresi yazarsınız ve sitenize girilmez. Bunun elbette ki farklı nedenleri olabilir. Yanlış bir ayar da bu soruna yol açarken, genellikle karşılaşılan en büyük nedeni hostinginizdir, genellikle kullanıcı adı ve şifre girerek destek bölümüne ticket açmanız gerekir ve sonucunu beklersiniz, veya telefon edersiniz, yine beklersiniz.

Google Listeleme Sorunları

Yazılar yazıyorsunuz ve haliyle onların okunmasını (trafik) bekliyorsunuz ama kimse gelmiyor, hatta site başlığını Google’a yazdığınızda bile sitenizi görmüyorsunuz. Muhtemelen indeks sorunu yaşıyorsunuz, temel SEO bilgisine ihtiyacınız var ama yine de hosting ile ilgili bir problem olabilir. Google botlarının -yanlışlıkla!- engellendiğini dahi gördüm, o yüzden sormakta fayda var.

Stabilite Sorunları

Yazı yazmak istersiniz, panel açılmaz, eklenti yüklemek istersiniz, hata verir vs vs. Sadece bu nedenden dolayı WordPress’ten soğuyan pek çok arkadaşım oldu. Temel nedenleri yine hosting. Elbette kullanılan tema, plugin de bunda oldukça etken ama hosting optimize ise zaten bu sorunları pek yaşamıyorsunuz.

Güvenlik Sorunları

Bir yazı yazdınız, Google’da da iyi pozisyon aldınız diyelim. O kadar çok spam yorum alırsınız ki artık baş edemezsiniz. Ya da birdenbire ani bir trafik gelir ve siteniz açılmaz duruma gelir, bandwidth sorunu yaşarsınız. Bu sorunları da belli bazı eklentilerle aşabilirsiniz.  En popülerleri: Akismet ve Wordfence Security. Aynı zamanda hosting firmanızdan bir inceleme isteyebilirsiniz. Onlar log okuyarak size oluşan sorunları iletebilirler.

Site Hızı Sorunları

En çok yaşanan sorunlardan biri de site hızı. Sayfa açılmaz, 30 saniyede açılır, bir kısmı açılır bir kısmı açılmaz… Çok çeşitli sorunlar yaşayabilirsiniz, bunlar bazen tema bazen hosting kaynaklı olsa da iyi bir hosting firmanız yoksa bu artık sizin için hayatın bir parçası olur ve artık hosting firmasını değiştirmenin zamanı gelmiştir. Çünkü ne zaman sorsanız bunun sizin eklenti ve temanız nedeniyle oluştuğunu söylerler. Oysa ki siz olmadığına eminsinizdir. Genellikle en iyi hosting firması araması yaptığınız zamanlar bu zamanlara denk gelir. Ben sadece bunu hosting firmasına kanıtlamak için aynı tema ve eklentileri 3 ayrı hosting firması serverına kurdum ve arada dağlar kadar fark vardı. Dolayısıyla herkes kendini korumaya çalışıyor, tek yapabileceğimiz kendi ihtiyaçlarımıza göre en iyi hosting firmasını bulmak.

Hosting Nedir?

İsterseniz temelden girelim. Hayalinizde bir web sitesi var, tasarım olarak her şey mükemmel ve ortaya çıktığında herkese göstermek için can atıyorsunuz. Bu web sitesinin içeriğini sunacak ve barındıracak bir sunucuya (server) ihtiyacınız var ve bu sunucu topluluğunu kullanıcılara servis eden firmalara da hosting firması diyoruz.

Hosting Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

Hosting seçimi genellikle basit bir adım olarak gösterilse de işin iç yüzü öyle değildir. Bu blogu açtığımda (Aralık 2012) domaini aldığım yerden (IHS) hosting kullanıyordum. Bu genellikle ucuz olduğu için en sık tercih edilen yöntemdir. Web sitenizi kurmak istediğinizde önce bir isme ihtiyacınız vardır, godaddy, hostgator gibi yabancı merkezli firmalara gidebilir veya Türkiye’de de bu hizmeti veren natro, ihs, isimtescil gibi firmaları tercih edebilirsiniz. Bu servisler haliyle isim aldığınızda onlar için hosting hizmeti de sunarlar ve avantajlı şekilde sunarlar. Gelecekte nasıl olacağını tahmin edemediğiniz siteniz için bu tip sunumları tercih edebiliyoruz. Bu seçim aynı zamanda içinde nameserver değişikliği gerektirmediği için en hızlı çözümdür. (Nameserver çok kısaca domainizi hostinginize yönlendirmenize deniyor)

Paylaşımlı ve Paylaşımsız Hosting Nedir?

Temelde iki tip hosting hizmeti var; Paylaşımlı ve Paylaşımsız. Paylaşımlı sunucularda pek çok web sitesi bulunur ve bu web sitelerinin yaptığı yanlış ayarlardan kaynaklanan sorunları veya güvenlik sorumlarını siz de yaşarsınız. Paylaşımsız sunucular ise sadece size aittir, dolayısıyla her şeyinden siz sorumlusunuzdur. Dolayısıyla en iyi sonuçları elde edebilmek için paylaşımsız olan sunuculardan seçmek gerekiyor. Tahmin edebileceğiniz gibi arada ciddi fiyat farkları oluyor ama hedefiniz yüksekse temelinizi sağlam atmak her zaman avantajdır.

en_iyi_hosting

Hosting Firmasına Sorabileceğiniz Sorular

Diyelim ki bir hosting servisi almak için karar verdiniz, siteler arasında geziyorsunuz ve fiyatlandırmalarına bakıyorsunuz. Burada özellikler de listelenir ama sizin daha fazlasına ihtiyacınız var.

  • WordPress’e özel hosting hizmeti var mı? Çoğu hosting firması artık bunu standart hale getirdi. WordPress sistemine uygun şekilde optimize edilmiş server tercih etmek avantajınıza olacaktır.
  • WordPress ile ilgili teknik destek alabilecek misiniz? İnanın bana bu çok önemli. Elbette size firmaların hepsi var diyeceklerdir ama çoğu hosting firmasında standart teknik personeller var ve WordPress özelinde yardımcı olamıyorlar. Tek söyleyecekleri şey yazılımınızı optimize etmeniz gerektiği olacak.
  • Yedekleme yapıyorlar mı? Sorun yaşayabilir ve geri almak zorunda kalıyor olabilirsiniz, o yüzden mümkünse günlük ve otomatik yedekleme hizmeti çok işinize yarayabilir. Özellikle e-ticaret sitesi gibi düzenli sipariş aldığınız bir siteniz varsa bu sizin için olmazsa olmaz.
  • Migration (Site taşıma) yapıyorlar mı? Sitenizi bir hostingden diğerine taşımak bazen çok yorucu olabiliyor, bunu sizin yerinize biri yaparsa tadından yenmiyor. O yüzden bence bu da hosting seçiminde önemli unsurlardan.

Deneyimlediğim Hosting Firmaları – Neden WPX Hosting’i Seçtim?

Yabancı Hostingler

1. GoDaddy

Piyasanın en bilinen firmalarından, sanıyorum bu işin içinde olup da bilmeyeni yoktur. Bir süredir TV reklamları da veriyorlar. Türkçe destek sunabilen az yurtdışı firmasından biri. Genellikle çok ucuzdur ve paketlerinde pek çok özellik sınırsız olarak sunulur, bu şekilde rahatlıkla öne çıkabilir. Bol bol reklam, promosyon yapar, klasik Amerikan pazarlamaları ile göremeyeceğiniz maliyetler eklemeye çalışır. Ama günün sonunda özellikle stabilite anlamında çok defa sorun yaşadım, destek hızının yavaş olması da beni uzaklaştıran etmenlerdendi. Günlük trafiğiniz 1000 tekil üzerindeyse çok tavsiye etmem.

2. Bluehost

Yine çok büyük hosting firmalarından ve işlerini iyi yapıyorlar Fotoders.com ‘u bluehost üzerinde uzun süre barındırdım. Stabilite sorunu yaşamadım fakat hız sorunu yaşadım. Bir e-ticaret sitesi olduğu için güvenlik ve yedekleme de önemliydi ve Bluehost bana bunları sunabiliyordu. Ama zaman geçtikçe site yavaşlamaya devam etti ve maliyeti de yüksekti, paketler arasında çok fazla fiyat farkı vardı ve Bluehost’tan ayrıldım. Ayrıca Türkçe destek bulmakta zorlanabilirsiniz.

3. Hostgator

Bana her zaman klasik bir ABD şirketi gibi gelen hostgator yine fiyat odaklı hostinglerden biri. Hosting alırsınız domain satmaya çalışır, olmadı SSL vereyim der, olmadı bir üst pakete geç der; kurtulamazsınız. Kısacası tavsiye etmiyorum. Hız olarak da problemi olduğunu söylemeliyim.

4. WPX Hosting

WordPress odaklı hostinglerden bir tanesi. Kısa zamanda tüm sitelerimi WPX üzerinde host etmeye başladım ve şu ana kadar çok mutluyum. Site hızları fark edilir derecede arttı ve SSL de paketlerin içinde mevcut. Destek ömrümde gördüğüm en iyi desteklerden biri, canlı destekten sürekli teknik destek alabiliyorsunuz ki bu ender görünen bir durum. Böylece en hızlı çözümü en iyi şekilde almış oluyorum. Kesinlikle öneririm, en iyi hosting 2023 itibarıyla budur.
Ekleme: Kullanmaya başlayalı yaklaşık 5 yıl oldu, cache desteğini de eklediler ve hala çözümleri en geç 5 dakikada alıyorum. Sadece hosting gibi de düşünmeyin, örneğin WordPress’le ilgili bir eklenti sorununuz mu var, iletin, yapıyorlar. Müşteri hizmetleri olarak bir WPX, bir de rahmetli Paypal’ı tek geçerim.

[button text=”Tıklayın” url=”http://bit.ly/2ABXp8H”]

Aradığınızda internette pek çok karşılaştırma bulacaksınız, çoğu editorial, yani reklam amaçlı karşılaştırmalar. O yüzden kendiniz denemeden hiç birine inanmayın derim.

Yerli Hostingler

1. Turhost

turhost-wordpress-hosting

Sevdiğim ve genellikle önerdiğim hostinglerden bir tanesi de Turhost. Fiyatları fena değil ve destek de iyi. Zaman zaman stabilite sorunları yaşamıştım ama her şeye rağmen Türkiye’deki iyi hostinglerden biri diye düşünüyorum.

Her şeyin önünde WordPress’e özel bir çözüm sunuyorlar; bu WordPress ‘e göre uyarlanmış bir sistem demek aslında ve istediğimiz de tam olarak bu. Ek olarak verdikleri LSCache ile de hızınızı daha da artırabiliyorsunuz. WordPress kurulumu otomatik olarak yapılıyor, aynı zamanda pek çok premium hostingde bulunan staging ortamı da ücretsiz olarak sağlanıyor. Staging ortamı kısaca bir demo site, canlıya çıkmadan önce tüm denemelerinizi staging ortamında yapıp, doğruluğundan emin olduktan sonra canlıya alabilirsiniz. Destek anlamında canlı desteklerinin de yardımcı olmayı sevenlerden olduğunu ekleyelim, illa ticket açın diye tutturmuyorlar :) Sadece yedekleme konusunda bir ek hizmetten bahsediliyor. Otomatik olarak sitenizin yedeklenmesini talep ederseniz aylık 1$ gibi bir ücret ödüyorsunuz. “Beğenmediyseniz iade edebilirsiniz” gibi bir bölümü ise aradıysam da bulamadım, anladığım kadarıyla bu şekilde bir hizmetleri bulunmuyor.

 

2. Natro

natro-wordpress-hosting

Sektörde oldukça eski olan ama benim sevemediğim hosting şirketlerinden, o yeşil logo hemen aklınıza geldi değil mi? Ne zaman bir şans daha vermeye kalksam bir sorun oluyor. WordPress ile ilgili destek almakta zorlandığım ve sistemin bir türlü stabil çalışmadığı bir hosting oldu benim için her zaman.

Detaylara girecek olursam yine WordPress için özel bir hosting hizmeti mevcut. JetPress adını verdikleri; SSD Platform, Ücretsiz Yedekleme ve Ücretsiz Güncelleme hizmetleri oldukça etkileyici. Caching yine var ve paketlere dahil. Canlı destekleri ben sitede olduğum saatte (20.01) çevrimdışı idi, ben bunu kabul edilemez buluyorum çünkü bir hosting firması 7/24 canlı destek vermek zorunda çünkü benim sitem 7/24 açık. Ömür boyu SSL’i ücretsiz verdikleri de bazı paketler var ki bence bu devirde standart hale geldiği için bu paketleri tercih edin. İade konusu Natro’da da atlanmış durumda, beğenmedim iade alayım yapamıyorsunuz, veya yapıyorsanız da net olarak yazılmamış.

3. Güzel Hosting

guzel-wordpress-hosting

İsmi biraz ilginç ve çok bilinmiyor olabilir, ama benim için hep ilk noktalardan biri oldu. Gerek fiyatları gerek kendilerini geliştirmesi ile sevdiğim firmalardan. Küçük ölçekli siteleriniz için kesinlikle tercih edebilirsiniz.

WordPress için ayrı bir servisleri mevcut. Türkiye lokasyon olarak da üstüne basmışlar, bunun bizim için avantajı şu: Yurtdışı lokasyon olan bazı hosting çözümlerinde ülkemizden servera bağlantı için geçmesi gereken milisaniyeler bazen genel sorunlar nedeniyle artabiliyor. Dolayısıyla Türkiye tabanlı bir server kullanmak bu hızı artıran ilk etmenlerden. Eskisi kadar önemi olmadığını söyleyebilirim ama yine de risk almak istemeyenlere içtenlikle öneririm. Ücretsiz SSL ve caching her pakette otomatik olarak geliyor. WordPress’i sizin için kuruyorlar, ücretsiz olarak haftalık yedekleme yapıyorlar ve isterseniz iade de edebiliyorsunuz. Site taşıma, yani migration da hizmetlerin içinde var. Daha ne olsun? :)

4. Vargonen

vargonen-wordpress-hosting

Ah Vargonen ah, çok zaman geçirdik birlikte, acı tatlı çok günlerimiz oldu. Çok uzun zaman okuduğunuz blog Vargonen üzerindeydi, memnuniyetsiz kaldığım bazı durumlarda bana çok hızlı, cep telefonumdan bile cevap verdiler ve çözdüler. Ama yine de şimdiki hosting firmasına göre yetersizdi ve özellikle hız konusunda başka bir seviyeye gelmek gerekiyordu. Yine de gönül bağım var ve her zaman Vargonen’i önermeye devam edeceğim.

Detaylara girecek olursam, WordPress odaklı bir servisleri olduğunu söylemekle başlayayım. Kurulum, SSD, caching, yedekleme ücretsiz olarak paketlere dahil edilmiş. Karşılaştırma tablosunda nedense eklememişler ama site taşıma (migration) hizmetini de ücretsiz sağlıyorlar. İade ile ilgili ne yazık ki yine bir bilgiye rastlayamadım, dolayısıyla önerdiğim 4 hosting firması içinde sadece Guzel’de böyle bir politika olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Hosting Seçimi ve WordPress Kullanımı için Bazı İpuçları

Alttaki maddeler benim yıllar içerisindeki tecrübelerime dayanır, hem hosting seçerken hem de WordPress kullanırken nelere dikkat ettiğimi listeliyorum:

  • WordPress’i sürekli güncel tutun, güvenlik açıklarını en iyi WordPress’in kendisi çözüyor, aynı zamanda stabilite kazandırıyor.
  • Temanızı ücretli olanlardan seçin ve gerçekten satın alın. Demek istediğimi anladınız, sakın warez kullanmayın, mutlaka sorun çıkartıyor.
  • İlla ki eklenti kuracaksınız, eklentileri seçerken dikkat edin, sitenizi çöplük haline getirmeyin, bol tercih edilen ve puanlaması yüksek olanlardan seçin. Örnek vermek gerekirse Yoast SEO, WP Rocket, TablePress, SEO Friendly Images, Really Simple SSL severek kullandığım eklentilerden bazıları.
  • Hosting seçimi yaparken önceki hostingdeki sizi karşılamayan özellikleri düşünün, eğer bandwidth sorunu yaşıyorsanız Cloudflare kullanın.
  • SSL kurun, hem daha güvenli hem de Google seviyor.
  • Destek çok önemli, 24 saat alabildiğinize, hızlı olduğuna ve gerçekten sizi desteklediklerine emin olun. Çünkü çoğu zaman sadece kendilerini koruyorlar.
  • İletişim formlarınızdan e-mail alabildiğinize emin olun, bazı hosting firmaları güvenlik gerekçesiyle buralarda kısıtlamalar yapabiliyor ve SMTP plugini kullanmak zorunda kalıyorsunuz, gereksiz bir sürü ekstra ayar.
  • SEO’da başarılı olmak istiyorsanız hızınız iyi olmalı, mutlaka göz önüne alın ve iyi bir hosting firmasıyla anlaşın.

Umarım kafanızdaki sorulara cevap bulabilen bir yazı olmuştur, sürekli güncellediğimi de tekrar belirteyim.

İyi şanslar…

0 Shares:
1 comment
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like
Devamını Oku

3 Kişiye 3 Premium WordPress Teması!

Şu anda okuduğunuz blog WordPress üzerine inşa edilmiş durumda ve benimle beraber milyonlarca kişi WordPress ‘in müthiş özelliklerinden…
Devamını Oku

Fotoğrafçılar için WordPress Temaları – 2019

Yazı İçeriği Hide KaliumPhotographyFluxusHazelLensPhotomeKinetikaVegaMyFolio Fotoğrafla ilgilenenler, amatör de olsa fotoğraflarını sergileyebilecekleri bir alan olmasını isterler. Dijital çağın da…