Vlog yazı dizisinin ilk bölümünde “hangi kamerayı kullanmalı” konusuna değinmiştim, şimdi de mikrofon konusuna değineceğim. Vlogging tipine göre farklı mikrofonlar var ve bu konuya çok yeniyseniz mikrofon farklılıklarını da göz önüne almalısınız.
Vlog için Mikrofonlar
Alttaki mikrofonlar elbette sadece vlog için değil, genel olarak mikrofonlardan bahsettikten sonra Vlog özeline geçeceğim.
Mikrofon Tipleri
Vlog tipine göre mikrofonlar da değişiyor. Örneğin kendinizi çekiyorsanız ve durağan bir çekiminiz varsa, yani bir şey anlatıyorsanız size masa mikrofonu yeterli iken, sokakta hareketli bir şeyler çekiyorsanız yaka mikrofonu veya makinenin üstüne takılan shotgun mikrofonlar kullanmanız gerekiyor. Her mikrofonun kendine has özellikleri var, kimisi her alandan ses alırken kimisi sadece önündeki bölgeden daha çok ses alıyor.
Bu diyaframda mikrofon tiplerinin sesi nereden ne kadar aldığını görüyoruz. Mikrofon araştırması yaparken teknik özellikler kısmında örneğin Cardioid yazıyorsa şunu bilin ki genel özellik olarak mikrofon ön tarafından ses alıyor.
1- Shotgun Mikrofonlar
Basit olarak kameranın üstüne takılabilen, ortalama olarak her şeyi yapabilen (All in one) modele deniyor. Bir çoğu boom pole ile beraber uzatılarak el mikrofonu olarak da kullanılabiliyor, tabii ki bir el mikrofonu kadar hassas olmuyor ama çok amaçlı olarak kullanabiliyorsunuz. Makineye mikrofon çıkışından bağlayabiliyorsunuz, ortalama 2 metreden ses alabiliyor. Bazı shotgun mikrofonlarda titreşimleri engelleyebilmek için shockmount denilen yay sistemine benzeyen sistemler var. Rüzgarı engellemek için de mikrofonun üstüne takılan deadcat de denilen bir sistem mevcut.
XLR Girişi: Shotgun mikrofonların bazıları direkt kameraya girişli olmuyor, XLR girişli bu mikrofonlar genellikle daha profesyonel olup ekstra bir güce ihtiyaç duyuyor, buna Phantom Power deniyor. Phantom Power bazen ekstra bir pil, bazen de ekstra bir ekipman olabiliyor, ses kayıtçısı gibi (Örn: Zoom H6). Ayrıca XLR kablo almanız gerekiyor ki bağlantıyı sağlayabilin.
Önerdiğim Model: RODE Rycote VideoMic Mikrofon
2- Yaka Mikrofonları
Benim en fazla tecrübeye sahip olduğum kısım burası aslında. Ekipman incelemeleri vs yaparken sadece tek sese ihtiyaç varsa (anlatıcı) yaka mikrofonu en iyi tercih olacaktır. Yaka mikrofonu seçerken de kalitelerine dikkat etmeniz gerekiyor, tabii ki fiyatı da önemli ama özellikle dip ses buradaki en büyük sıkıntı. Yaka mikrofonunda aynı zamanda kablolu ve kablosuz olmak üzere iki tipi var.
Kablolu Yaka Mikrofonları: Genellikle daha ucuzdur, kabloları da uzundur (4 metre gibi). Arkaplan sesini hemen hemen hiç almazlar, sadece anlatıcının sesini alırlar. Dip ses azdır, dış mekanda kullanımları biraz zordur çünkü kamera ile aranızda bir kablo olacağından insanların takılma şansı yüksek oluyor ve hareketinizi kısıtlıyor.
Önerdiğim Model: Boya BY-M1 Yaka Mikrofonu
Kablosuz Yaka Mikrofonları: Kabloluya göre daha fazla tercih edilirler, dış mekanda hareketinizi kısıtlamaz. Kalitelerine göre daha uzağa gitmenize izin verirler. Azden ve Sennheiser en çok tercih edilen markalardan. Açıkçası tecrübelerimden sonra Sennheiser ‘in rakipsiz olduğunu düşünüyorum. Kalitesiz olan modellerde dip ses sorunu çok oluyor.
Önerdiğim Model: Sennheiser EW112p G3 Yaka Tipi Telsiz Kamera Mikrofonu
NOT: Yaka mikrofonları yakanıza bir klips vasıtasıyla bağlanıyorlar, kablosuz olanlarında bir alıcı bir verici mevcut, vericiyi makinenin flaş kızağına alıcıyı da belinize bağlıyorsunuz.
3- Masa Mikrofonları
Adı üstünde masa üstünde kullanmaya yarayan, genellikle altlarında tripod gibi bir ekipman barındıran shotgun benzeri mikrofonlara deniyor. Özellikle bilgisayar üzerinde eğitim videoları çekecekseniz veya ortam sesini az almak istiyorsanız kullanabilirsiniz. Ben fotoders.com eğitimlerinin hepsini masa mikrofonu kullanarak çektim, sesin çok çok iyi olmasını istiyorsanız aynı zamanda içinde bulunduğunuz ortamdaki eşyaların da etkili olduğunu unutmayın. USB girişlileri mevcut, altta önereceğim model de USB girişi bulunduğu için bilgisayara direkt giriş yapabilirsiniz bu da avantaj.
Önerdiğim model: Audio Technica AT2020+ USB Masa Mikrofonu
4- Ses Kayıt Cihazları
Kameranızın mikrofon girişi yoksa veya bir kaç kanallı çalışmak istiyorsanız (Örneğin yaka mikrofonundan anlatıcının sesini ve harici bir cihazla ortam sesini) ses kayıt cihazlarını tercih etmeniz gerekiyor. Mikrofonları ses kayıt cihazına takabileceğiniz gibi, bu cihazları ayrıca da çalıştırabiliyorsunuz. Yine ihtiyacınıza göre değişmekle beraber XLR girişlileri, 4-6 kanallıları vs mevcut. En çok tercih edilen Zoom ve Tascam ürünleri. Yandaki görselde Zoom H6 ‘yı kameranın flaş kızağında görebilirsiniz. Önereceğim model fiyat / performans olarak en başarılı olanlardan, aynı zamanda kompakt yapısıyla Zoom H1. Makinenin üstüne takabileceğiniz gibi harici olarak da kullanabilirsiniz. Micro SD kart kullanıyor ve direkt karta kayıt yapıyor. Tek yapmanız gereken kurgu esnasında ses ve görüntüyü birleştirmek. Aynı zamanda yaka mikrofonlarını da ses kayıt cihazlarına girebiliyorsunuz, dolayısıyla makinenizin girişi olup olmaması sorun olmaktan çıkıyor, cebinize H1 ‘i atıp çıkabiliyorsunuz.
Önerdiğim Model: Zoom H-1 Ses Kayıt Cihazı
5- Cep Telefonu ile Kayıt Yapmak İstiyorsanız
Diyelim ki ses kayıt cihazına para vermek istemiyorsunuz, kameranızın mikrofon girişi yok, veya daha kaliteli ses almak istiyorsunuz, bu durumda akıllı telefonlarla uyumlu yaka mikrofonları var. Bunlarla kayıt yaparak yine kurguda ses ve görüntüyü birleştirebilirsiniz. Rode SmartLav Plus+ bu konudaki en iyi ürünlerden bir tanesi, özellikle dip sesi engellediğini söylemem gerek. Taşıma çantası ve rüzgarlığıyla beraber geliyor ve size güzel bir kullanım imkanı veriyor.
Sonuç
Ses konusunda seçebileceğiniz pek çok alternatif var, burada önerdiğim modeller genellikle fiyat / performans odaklı ürünler. Tabii ki daha iyileri veya daha kötüleri mevcut, ben kendi tecrübelerime göre ürünleri önerdim. Özellikle burada şöyle bir tavsiyem olacak, kötü de olsa mikrofonu alayım, sonra yazılımlarla dip sesi alırım diye düşünmeyin, bunu yapmak hem büyük zaman kaybı hem de istediğiniz gibi olmayabiliyor. Mutlu çekimler :)
4 comments
Eline aklına sağlık,faydalı bir yazı olmuş.
Teşekkürler Yücel…
mrb amatör olarak dinamik mikrofon yapmayı planlıyorum fakat kullanmam gereken diafram için herhangi bir fikrim yok.metal alaşımlı oldukça ince bir malzeme kullanmayı planlıyorum bu konuda önerinizi almak isterim,tşk..
Sinan Bey, hiç bir zaman buna yeltenmediğim için detayını bilemiyorum ne yazık ki