Fotoğrafçılıkla uğraşınca bir çok web sitesine gün içinde uğruyor ve gerekli bilgileri almaya, öğrenmeye çalışıyorum. Sonuçta fotoğraf bitmeyen bir süreç, dolayısıyla da insan kendini yenilemezse ve teknolojiden geride kalırsa fotoğrafları da geride kalıyor; portre çekim teknikleri de bu şekilde. Her ne kadar her insan inanmasa da fotoğrafın da bir modası var ve o moda çerçevesinde bütün fotoğraf paylaşım siteleri de yenileniyor.
Yine o siteden bu siteye geçtiğim günlerde Digital Camera World sitesinde çok güzel bir anlatım gördüm ve bunu hem Türkçeye çevirerek hem de anlatımını biraz basitleştirerek paylaşmak istedim. Yaklaşık 1 haftamı alsa da paylaşmanın çok verimli olacağını düşünüyorum.
Alttaki anlatımda portre çekiminin 4 fazını göreceksiniz:
1- İç Mekanda Doğal Işıkla Çalışmak
2- İç Mekanda Loş Işıkla Çalışmak
3- Dış Mekanda Doğal Işıkla Çalışmak
4- Dış Mekanda Flaş ile Çalışmak
Bu fazların hepsi günlük hayatta sık sık karşılaştığımız durumlar, hepsini bir arada görmek çok faydalı olacaktır. Tabii normalde bunları bu şekilde yapmak zorunda değilsiniz ama yeni başlayanlara yol gösterecektir diye düşünüyorum. Alıp kaydedebilir, hatta çıktı alabilirsiniz.
20 comments
Sanırım daha faydalı bir yazı daha önce yazılmadı! Sık kullanılanlara atıyorum, hem benim hem daha yeni başlayanlar için kutsal bilgilerle dolu bir yazı olmuş. Teşekkürler Tahir. :)
Teşekkürler Varol, bence de çok faydalı olacak :)
Üstad gerçekten çok yararlı bir yazı olmuş, herkesin faydalanacağından eminim. Devamı dileklerimle…
Çok yararlı çok teşekkürler!
Harikasın. Bu formatta yararlı yazılarının devamını bekliyoruz.
Kalemine yüreğine sağlık
Teşekkürler :)
Merhabalar ;kursa gittiğim halde bu kadar bilgi verilmedi teşekkürler….Rabia Özgün
Çok teşekkürler :)
Kralsın..
Hakkını helal et. Sayende bedavadan bir şeyler öğreniyoruz. Eline, emeğine, yüreğine sağlık.
Teşekkür ederim, bilgi paylaştıkça güzel :)
İlk diyagramın sağ alt kısmındaki "enstantane yeterince hızlı mı? Değilse iso'yu artırın" cümlesi çelişkili olmamış mı? Enstantane hızlı değilse pozlama değeri artacaktır, bunun üstüne bir de iso'yu artırın demişsiniz ki, bu da pozlama değerinin extra artması anlamına gelir. Halbuki dengelemek için bu durumda iso'yu azaltmak gerekir. Benim yanlış anladığım bi durum varsa siz beni bilgilendirin, teşekkürler :)
Enstantane yeterince hızlı değilse, yani örneğin 1/40 'taysa fotoğrafı çekemezsiniz, titrer, bu sebeple ISO'yu artırıyorsunuz, mantığı bu :)
Elinize emeğinize sağlık, çok faydalı ve aydınlatıcı bir yazıyı burada aktarıyor olduğunuz için size çok teşekkür ediyorum
Yaaa abi bi fotoğraftan örnek verip hangi ayarlarla sahip olduğunu yazar mısın ? Lütfen ya çok ihtiyacım varr.
Ya şöyle demek istedim herhangi bir portre fotoğraf, ve bu fotoğraf enstantane ayarı ne diyaframı ne kadar açıklıkta, asa ıso değerleri neler… Işık gölgesine dikkat ederek… Lütfen abi yaaa hiç bi yerde bulamadım yardimci ol lutfennn
Güzel bir paylaşım. Emeğine sağlık..
Gerçekten altın değerinde bir ders olmuş. Ekran görüntüleri aldım, meseleyi iyice kavrayana kadar açıp açıp bakacağım. Bir hafta boyunca bununla uğraştığınız için çok teşekkürler:)
Çok teşekkürler kiwi :)