Canon, Nikon tartışmaları bir kenarda dursun bugün bir orta format fotoğraf makinesini inceleyeceğim: Pentax 645Z. Pentax’ın ülkemizde daha fazla yer bulacağını daha önce size söylemiştim, bu kapsamda lens incelemeleri, makine incelemeleri için kendileriyle iletişimdeyiz, beni en çok heyecanlandıran makineleri 645z idi, sonunda ele alıp inceleme fırsatı buldum. Sizlerle de bu yazımda heyecanımı paylaşırken, orta format neymiş ne değilmiş beraber bakalım istiyorum.
İlk Bakış
Elime daha önce de orta format makineleri almıştım fakat hepsi stüdyo ortamındaydı, ilk defa bir orta format ile bağ bahçe dolaşabilecek konumdaydım. 1 Mayıs tatili de üstüne geldi ve 3 gün boyunca bende olacak bir Pentax 645Z ve yanında Pentax 90mm f/2.8 Macro lens vardı. 645Z aslında orta formatı son kullanıcıya çok yaklaştıran bir ürün, gövde fiyatı bir yana lensleri orta format için gerçekten ucuz. Dolayısıyla bugün 5D Mark III veya D810 almayı planlayan fotoğrafçılar bir kaç tık daha yukarı çıkıp 645 alabiliyorlar, lens seçenekleri Türkiye’de bu zamana kadar pek yoktu ama bu zamandan sonra hemen hemen tüm lensler bulunabiliyor, bulunamayanlar da getirtilebiliyor, yani almamak için pek bir soru işareti yok kafada.
Makineyi ve lensi elime alır almaz tabii yine bir heyecan oluyor, genellikle incelemeleri yapmadan önce internetteki yazıları okumuyorum ki bir önyargı oluşmasın, dolayısıyla altta yazdıklarım her zamanki gibi tecrubelerim dahilindeki bireysel görüşlerimdir.
Pentax 645Z Teknik Özellikleri
- 51.4 Megapiksel CMOS Sensör – 43.8 x 32.8 mm
- Prime III İşlemci
- AA Filtre yok
- 3.2″ 1037K Nokta Döndürülebilir LCD Ekran
- Full HD 1080 60i/30p/24p Video Kaydı
- ISO 100 – 204,800 Aralık
- SAFOX II TTL 27 Nokta AF Sistemi
- 3 fps Sürekli Çekim
- Hava koşullarına dayanıklı magnezyum alaşımlı gövde
- Pentax Flucard ve Eye-Fi Uyumlu
Özellikler özellikle son çıkan DSLR’lardan çok farklı değil, son yıllarda Canon ve Nikon zaten büyük bir megapiksel yarışı içindeler, Canon 5Ds de 50 Megapiksel yapısıyla orta formatlara göz kırptı. Pentax 645Z de 50 Megapiksel çözünürlüğe sahip, ama tabii 44x33mm sensör burada esas sözü söylüyor, DSLR’larda göremeyeceğiniz kadar detay orta formatlarda var. Aslına bakarsanız crop sensör- full frame farkı gibi bir fark bekleyebilirsiniz orta format- full frame DSLR karşılaştırırken ama fark, crop-full frame farkından daha fazla. İncelemelerimi okuyanlar bilirler, ben çok fazla teknik kısma girmem, yüzde yüz büyütmeler veya ISO karşılaştırmaları çok benim işim değil, sadece şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki bekleyebileceğiniz gibi ISO aralığı çok geniş ve herhangi bir DSLR’dan oldukça üstün, ama otomatik netlemenin biraz yavaş olduğunu söyleyebilirim.
Gövde Yapısı ve Ergonomi
Her şeyden önce çok ağır, yani orta formatın ağır olmasını bekliyordum tabii ama toplamda yaklaşık 3kg ağırlık olsa da ağırlık DSLR’dan daha dengesiz dağıldığı için 5kg gibi hissediliyor. Açıkçası pek omza tak dışarıda çekim yap makinesi değil, daha çok stüdyo makinesi gibime geldi bu özelliğiyle. Gittiğim yerde çok pahalı olduğu için arabada falan da bırakamadım, hep yanımda taşıdım, omuzlarım koptu :) Gövde, DSLR’lardan çok farklı değil, yani herhangi bir DSLR kullanıcısı iseniz bu makineyi elinize alır almaz kolaylıkla çekim yapabilirsiniz, yabancı olmadığınız modlar, klasik M, AV, TV, P modları var. Klasik bir DSLR’dan farklı olarak hafıza kartları (2adet var) sol tarafa takılıyor. Vizör biraz daha çıkıntılı ve daha rahat, tabii orta formatın verdiği güzellikle beraber çok daha aydınlık bir vizör. Hemen dikkat çeken bir diğer özellik ise sol taraftaki tripod girişi, makineni altında da bir tripod girişi var. Dolayısıyla 2 adet tripod girişi var, dikey veya yatay olarak kullanabilirsiniz. Pil yine sağ alt tarafta, klasik DSLR pillerinden bir farkı yok. Rahat bir tutuşu var, ele tam oturuyor, ağır olması ele oturma anlamında bir avantaj olsa da, cidden çok ağır :)
Otomatik Netleme
27 Adet AF noktası var ve dağılımları yukarıdaki şekilde. Genellikle orta noktalarda toplanmış durumda, sağ ve solda da birer adet bulunsa da her zaman olduğu gibi gruplama yine orta bölgede. Ben hangi makineyi elime alırsam alayım, AF noktasını tek noktaya alıyorum ve orta noktayı seçiyorum, o yüzden benim için kaç noktanın olduğu ve nerede gruplandıkları çok önemli değil ama bu noktaları aktif olarak kullananlar için bu bir dezavantaj olabilir. Ama orta noktanın oldukça iyi çalıştığını söyleyebilirim. Otomatik netleme hızının biraz düşük olduğunu söyleyebilirim, bunda önündeki makro lensin de etkisi yüksek elbette ama DSLR’lardaki makro lenslerin de performansını aşağı yukarı bildiğim için AF hızının biraz yavaş olduğunu söylemem gerekir.
ISO Performansı
Açıkçası makineyi ve lensi alıp gece performansını test etme şansım olmadı ama çektiğim fotoğraflarda gördüm ki ISO bu makine için düşünülmesi gereken etmenlerden değil. Hangi ISO değerinde çekim yaparsanız yapın noise ‘a pek rastlamıyorsunuz, rastlasanız da rahatsız edici boyutta değil. 12800’e kadar bahsettiğim şekilde, sonrasında tabii ister istemez bozunmalar başlıyor.
Fotoğraf Kalitesi ve Detaylar
Bu konuya normalde her incelemede girmiyorum, çünkü crop makinelerin kaliteleri hemen hemen aynıdır, full frame makinelerin de aynıdır, yani çok farklı bir durum görmedikçe bu konu başlığını da açmıyorum ama bu makinedeki ilk çekimimde de farkettim, bilgisayarda ilk baktığımda da farkettim ki başka bir dünya. Bunu ilk Canon L lens aldığımda da fark etmiştim, zaten farkında olmak biraz kötü çünkü lens çılgınlıklarının bu denli büyük olduğu zamanda kaliteye alışmak kötü çünkü ne olursa olsun o kaliteye sahip olmak istiyorsunuz.
Her şeyden önce makinede -5, +5 pozometre değerleri var ve -5 stopta çekim yapsanız bile bilgisayarda bunu 0’a getirdiğinizde hemen hemen bütün detay geri geliyor, i-na-nıl-maz şekilde oluyor bu. Alttaki fotoğraf tamamen karanlık bir JPEG çıktısına sahip, ama ham çekilen fotoğraftan pozlamayı +5 artırıyorum, bakın DSLR’da +5 artırdığınızda her yer morarır, yeşerir, ama orta formatta bu hiç sorun değil.
Fotoğrafa ne kadar yaklaşırsanız yaklaşın her alan keskin, köşeler, orta noktalar… Bir de şöyle bir durum var; fotoğraflara efekt eklediğimde, tonlama yaptığımda da keskinlik ve detaylar kaybolmuyor. Fotoğraflara rahat rahat istediğiniz işlemi uygulayabilirsiniz. Altta örnek olarak eklediğim fotoğraflara bilerek farklı farklı tonlamalar yaptım ki hepsinin etkisini beraber görebilelim ama pek bozulma olmadığını söylemeliyim.
Örnek Fotoğraflar
Fotoğraflara Lightroom ile pozlama ve tonlama işlemi yapıldı, onun dışında keskinlik vs ile oynanma yapılmadı.
Stüdyo Sonuçları
Makineyi geri vermeden önce iş yerindeki stüdyoda bir de stüdyo performansını görelim dedik, haliyle hiç şaşırtmadı. Sadece 1/160 gibi maksimum Sync değeri biraz şaşırttı diyebilirim, DSLR ‘lardan daha kötü olan bir özelliği.
Genel Görüşler ve Sonuç:
Pentax 645Z, full frame DSLR’dan tatmin olmayan, daha keskin ve daha iyi çözünürlük peşinde olan, farklı bir deneyim yaşamak isteyen herkesin güvenle tercih edebileceği harika bir makine. Fotoğraf çözünürlüğü daha önce muhtemelen görmediğiniz kadar iyi, alan derinliği muazzam. Otomatik netlemesinin yavaş olması ve gövdenin ağır olması dışında negatif özelliğine rastlamadım. Tabii 50Megapiksel fotoğraf alınca yeni bir hard disk ve hatta bilgisayar almanız gerektiğini de düşünebiliriz.
Artılar:
- Ele çok iyi oturan gövde
- Mükemmel çözünürlük
- ISO Başarımı
- Keskinlik
- Kontrast
- Detaylar
- 2 tripod girişi
Eksiler:
- Çok ağır
- Biraz yavaş AF performansı
- Düşük flaş sync
10 comments
Teşekkürler inceleme için,umarım ileride alabiliriz :) Ben bıçağın sapındaki maydanoza takıldım :)
Maydanoz sağlığa çok faydalı, tavsiye ederim :)
Ben onu bıçak sapındaki bi yaprak tasarımı sanmıştım meğer gerçek maydanozmuş :D
Erik çıktı bu arada :))
Can Erik :)
Üstad biraz hakkını yemişsiniz..
O kadar da ağır değil. İri bir 35 mm. 1 kg civarlarında gezinir. Bu gövde de 1,5 kg.
Farklılıklara bakılınca 0,5 kg. katlanılabilir bir fark..
Ayrca fiyat performans notu da 8,5 az olmuş. Buradaki karşılaştırmayı sanırım 35 mm. gövdelerle yaptınız.
Kendi segmentiyle yapmış olsaydınız fiyat performansın 10 civarlarında çıkması gerekirdi :)
Kullanım kolaylığı 35 mm. lerden de rahat, not yine az kalmış.. :)
Affınıza sığınarak; fazla cimri davranmışsınız :)
Selamlar
Öyle 10 verdiğim bir makine pek yok zaten, genelde cimri olmak lazım bu konularda, her zaman daha fazlası yapılabilir diye düşünüyorum :)
Sanırım 1 serisini aldınız. Hayırlı olsun. Güle güle kullanın. İnceleme için teşekkürler bu makineler bizim için hayal olsa da :))
orta format südütyo fotoğrafcıları için omza takıp gün boyu kullanmak imkansız gibi birsey fiyatları çok yüksek lensleri çok pahalı aldığında koruması bir başka dert hırsızlardan hassebled phaseone ve leicaya göre ucuz pentax eldetaşınabilir olarak leica daha uygun canon 1dx ve nikon 4ds ten daha hafif leica 007
Fiyat performans puanina az verdigini soyleyen arkadaslarimiz bence yaniliyorlar, bardagin diger yanindan bakarsak fazla bile diyebiliriz. Bardagin diger yani, orta format malum studyo, buyuk reklam isleri yapanlara daha cok hitap eden, onlarin tercih ettikleri bir siniftir. Pentax, o sinifa makine yapiyor eyvallah ama, eski bir pentax kullanicisi hatta yillarca pentax kullanicisi olarak canon'a gecme sebebimdir, ne 3. Parti flash, tetikleyici vb firmalarin, ne de canondaki RT sistemi gibi flash vb kullanimlardaki harika rahatliklara sahip olamadiginiz bir orta format dusunun. Ben yildan fazla strobe icin ttl hss tetikleyici arayip bulamadigim ve ff eksikliginden dolayi canon'a gecmistim. Ff konumuz degil ama pentax'in o ttl hss tetikleyici vb eksikleri gidermesi hatta diger 3. Parti markalarla da iletisime gecip pentax'a da uyumlu urunler cikarmalarini saglamasi acilen ve a-ci-len sart. Yoksa orta format da oylesine urun gaminda var olan bir urun gibi oluyor maalesef.