Nikon 70-200mm f/4 VR İncelemesi

Nikon kaliteli zoom lenslerine yenisini ekledi ve üzerine titreşim engelleyici özelliği koydu. Bu çok övülen Nikon 70-200 f/4 VR lens gerçekten övüldüğü kadar var mıymış bir bakalım istedim ve genel bir kullanımla lensin neler yapabildiğini görmüş oldum. Altta detaylı bir inceleme bulacaksınız.

Nikon 70-200 f/4 VR Özellikleri:

Duyurulma Tarihi: 24 Ekim 2012

Lens Tipi: Zoom Lens

Format: Full Frame ve Crop uyumlu

Odak Uzaklığı: 70-200mm

Titreşim Engelleyici: Var

Maksimum Diyafram: f/4

Optik: 20 element, 14 grup

Internal Focus: Var

Filtre çapı: 67mm

Ağırlık: 850gr

70-200f4_vr_kutu

Nikon AF-S NIKKOR 70-200mm f/4G ED VR N olarak adlandırılan lensin ismi üzerinden gidecek olursak:

AF-S: Silent Wave Motor anlamına geliyor, sessiz çalışan lenslerde bulunur ve artık hemen hemen her lenste var.

G: Gelded anlamına geliyor. G yeni Nikon lenslerinde bulunuyor ve diyafram halkası olmadığına işaret ediyor.

ED: Cam kalitesi ile ilgili bir terim, ED lensler genellikle en hızlı lenslerdir.

VR: Titreşim engelleyici özelliği var.

N: Nano kristal kaplama özelliği var.

Lensle beraber RT-1 tripod ring gelmiyor, tripod ring opsiyonel olarak sunulmuş, bu bir dezavantaj olarak sayılabilir. HB-60 parasoley ve CL-1225 çanta  ise dahili olarak geliyor.

nikon70-200_f4VR

Lensin görünüşü bu şekilde. Gördüğünüz gibi 70-200 f/2.8 lere göre daha küçük ve hafif bir lens.

A/M – M Switch: Bu kelimenin Türkçesinin olmaması çok kötü :) Otomatik netleme-Manuel netleme demek. Nikon lenslerin çoğunda otomatik netleme sırasında manuel de netleyebilirsiniz, o yüzden A/M yazıyor.

Full – 3m Switch: Çekeceğiniz obje/model 3m ‘den yakın değilse ve size 3metreden aşağısı gerekli değilse bu ayarı kullanabilirsiniz. Amacı otomatik netlemeyi daha hızlı şekilde yapabilmek.

VR On/Off : Titreşim engelleyiciyi buradan kapatıp açabilirsiniz. Tripod kullanıyorsanız VR’yi kapatmanız önerilir.

Normal/Active: Bu ayar da VR’nin davranışını belirler, durağan objeler çekecekseniz Normal, hareketli ve hızlı objeler çekecekseniz Active kullanmalısınız.

Performans:

@70mm

70mmana

70mmgenel70mm_MTF@105mm

105mmana

105mmgenel

105mm_MTF

@135mm:

135mmana

135mmgenel

Lensin keskinliği gerçekten büyüleyici, neredeyse her diyafram değerinde ve her açıda hem ortada hem de kenarlarda keskin. Neredeyse bir prime lens kadar keskin olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Lens burada tam puan alıyor!

Örnek Fotoğraflar

DSC_7736

DSC_7740

DSC_7742

DSC_7743

 

Sonuç

Nikon 70-200 f/4 VR harika bir lens, kesinlikle tavsiye ettiğim fiyat/performans olarak da başarılı ve optik olarak da çok iyi bir lens. Eğer f/2.8 ihtiyacınız yoksa ve kaliteli ve keskin bir zoom lens arıyorsanız, dar açıda çalışmak istiyorsanız ve ağırlık size göre değilse bu lens tam sizlik. f/2.8 ile f/4 arasındaki fark sizin için önemli değilse de bu lensi tercih edebilirsiniz, sonuçta artık günümüzde fotoğraf makineleri ISO konusunda çok çok iyiler, düşük ışık artık sorun olmaktan çıkmış durumda. f/2.8 tercih etmenizin iki sebebi olabilir, bokeh ve hız. Sizin için bu iki etken çok önemli değilse bu lensi mutlaka alın. Ayrıca lenste kullanılan VR’nin 5 stop avantaj sağladığı Nikon tarafından belirtiliyor, bu çok iddialı bir açıklama çünkü standart titreşim engelleyiciler genellikle 3 stop iyileştirme yapabiliyor. Dezavantaj olarak ise tripod halkasının dahil edilmemesi ve hava koşullarına dayanıklı olmamasını sayabilirim. Tripod halkası olsa da kullanmam o ayrı :)

Nikon hafif ve f/4 zoom lens çıkarmakta çok geç kalmıştı ama yaptığı zaman da çok iyisini yapıyor…

0 Shares:
5 comments
  1. Detaylı ve güzel bir inceleme olmuş elinize sağlık Tahir bey. Konunun dışında olacak ama size flaşlarla ilgili bir soru sormak istiyorum. Yongnuo flaş almak istiyorum bütçe olarak 250 TL olmak üzere. Elimde 3 adet rf603 tetikleyici ve bir adet nikon sb910 flaş var. strobist çalışmak için ikinci bir flaş almak istiyorum ama yongnuonun modelleri ve hangisi ne kalitede çok kafamı karıştırdı. TTL veya manuel farketmeksizin bu bütçede önereceğiniz model varmı, ben araştırdım kafam çok karıştı

  2. veya aynı amaçla veya aynı şekilde 300-350 TL ye kadar çıkabileceğim sitenizde önereceğiniz bir flaş. yardımcı olursanız çok sevinirim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like
Devamını Oku

Fotoğrafta Retouch İşlem Listem

Yazı İçeriği Hide Ben ne yapıyorum, nasıl yapıyorum?Gözler:Burun:Cilt:Ağız ve Dudaklar:Saç:GövdeGenel: Retouch, Türkçesiyle rötüş işlemi Türkiye’de oldukça basite alınan…
Devamını Oku

Düzenli Olma Hastalığı – Masaüstlerim

Düzenli olmak çoğumuzun istediği bir şey olsa da özellikle gelişen teknolojiler, birden fazla akıllı ürünümüzün olması, akıllı telefonlar,…
Devamını Oku

Neden Fotoğraf?

“Neden olmasın?” dediğinizi duyar gibiyim… Tdk ‘ya göre fotoğraf: Çeşitli araç ve malzeme kullanarak görüntüyü özel bir yüzey üzerinde…
Devamını Oku

Cep Telefonu ile Fotoğraf Düzenlemek

Fotoğrafı nasıl çekerseniz, neyle çekerseniz çekin muhakkak bir düzenleme (edit) sürecinden geçirip insanlar ile paylaşmanız göze daha hoş…