Bugunkü yazımda Lensbaby ‘i anlatıyorum. Kendisi de ismi kadar güzel ve eğlenceli. Fotoğrafçılıkta klasik çekimlerden sıkıldıysanız, makine çıktısı olarak direkt efektli fotoğraflar elde etmek istiyorsanız veya sadece farklılık amacınız ise Lensbaby almayı düşünebilirsiniz. Bu oldukça enteresan lense şöyle bir göz atalım…
Lensbaby Nedir?
Lensbaby aslında tilt-shift bir lens, yani sağa sola, yukarı aşağı bükülebiliyor ve bu bükülmeler farklı alanlara netleyebilmenizi sağlıyor. Net alan dışında kalan bölgede ise içe doğru giren bir efekt veriyor. Bunu örnek fotoğraflarda da görecek ve daha önce tanışmadıysanız şaşıracaksınız. Bu lensi tanıtmaya başlarken ilk söylemem gereken aslında lensin manuel odakladığı. Yani otomatik netleme yok, tamamen gözünüze bağlısınız bu da benim gibi gözünde bozukluk olanlar için bir dezavantaj. Netlemeyi manuel lenslerle iyi yapabiliyorsanız ise zaten zorluk yaşamayacaksınız.
Lensbaby ‘nin çeşitleri var: Spark, Composer, Composer Pro, Muse ve Scout. İsminden de anlayabileceğiniz şekilde en profesyonel ve pahalı olanları Composer ve Composer Pro. Benim elimdeki ve incelediğim model ise Composer olacak. Bu saydığım modellerin ufak tefek farklılıkları var, örneğin lens gövde kaliteleri plastikleşiyor ve daha zor netleme yapıyorsunuz. Bu lenslerin diyaframları ilginç şekilde mıknatıslı bir sistem ile değişiyor. Yani örneğin f/2.8 ile çekecekseniz ona uygun diyaframı takıyorsunuz. Takmak çıkarmak ise gerçekten çok kolay ve eğlenceli.
Netlik bölgesinin olduğu yere de Lensbaby lügatında Sweet Spot, yani tatlı nokta deniyor.
İşin daha da ilginç noktasına geliyoruz şimdi, bu bahsettiğim lens gövdelerine optik lens sistemleri takabiliyorsunuz. Bu durumda daha kaliteli fotoğraflar elde edebildiğiniz sabit odaklı bir lensiniz olmuş oluyor. Bu lenslerin en popülerleri ise Sweet 35 ve Edge 80. İsminden de anlaşılabileceği gibi 35mm ve 80mm olarak görev yapıyorlar. Normalde bu lensleri takmadığınızda normal bir Lensbaby Composer 50mm iken bu lenslerle 35 veya 80mm yapabiliyorsunuz. Ayrıca bir güzelliği de bu lenslerin üzerinde diyafram halkaları var ve bu sayede lensin direkt üzerinden diyaframı değiştirebiliyorsunuz. Ben portre ağırlıklı çekimler yaptığım için bana Edge 80 daha yakın gelmişti ama Dünyada en çok Sweet 35 satıyor ve bana gelen test ürün de Sweet 35 oldu. Bu optiklerin dışında soft-focus veya fisheye gibi farklı seçenekleriniz de var, tamamen sizin tercihiniz.
Elimdeki Lensbaby Composer ve Sweet 35i tanıtayım biraz. Elinize aldığınızda enteresan hissettirdiğini söylemem gerekiyor, kolayca eğilip bükülebiliyor ve tutmazsanız sanki çekim sırasında da bükülecekmiş gibi hissediyorsunuz. Yalnız Composer’ın bir avantajı lensin eğilip bükülmesini sıkılaştırıp gevşeten bir mekanizması var ve isterseniz netliği bir noktada sabit tutabiliyorsunuz. Böylece benim gibi netlemede çok zorluk yaşıyorsanız bir nebze de olsa bu sorunu aşabilirsiniz. Manuel bir lens olduğu için makineye taktığınızda diyaframı “0” olarak görecektir, daha önce manuel lens kullanmadıysanız bu sizi şaşırtabilir ama manuel dünyasına hoşgeldiniz :) Makinenizi de manuel kullanmak durumundasınız, pozometrenize güvenip çekimleri yapacaksınız. Tamamen manuel bir lens olduğu için diyaframı açıp kıstıkça vizörden gördüğünüz görüntü de aydınlıklaşıp karanlıklaşacaktır, bu diyaframı daha iyi anlamanıza da yarayabilir :) Doğru pozladığınıza emin olduktan sonra deklanşöre basıyorsunuz ve çekimi yapıyorsunuz. Netliği sağlamakta çok zorlanabilirsiniz, eğer daha kolay netlemek istiyorsanız fotoğraf makinenizdeki LiveView özelliğini kullanabilirsiniz. LiveView moduna alıp %100 cropladıktan sonra, enstantane değerinizi titremeyeceğinize emin olduğunuz bir değere alın, örneğin 1/160, daha sonra netliği sağlayıp deklanşöre basın.
Lensbaby Composer + Sweet 35 Örnek Fotoğraflar:
http://youtu.be/7xuCWT3g12I
Sonuç:
Lensbaby farklı bir teknik. Klasik fotoğraflardan bıktıysanız veya müşterilerinize/ arkadaşlarınıza farklı fotoğraflar göstermek istiyorsanız, ilgi çekmek istiyorsanız kullanabilirsiniz. Composer ile netlemek Sweet 35 ‘e göre daha kolay, ama Sweet 35’te ben özellikle orta nokta harici yerlere netlemekte çok zorlanıyorum. Ama orta noktada sıkıntı yok, bu sefer de kadrajlarınızın hepsi birbirine benziyor. Video örneğinde göreceğiniz gibi özellikle videoda çok eğlenceli ve kafa güzelmiş gibi videolar çekiyor :) Özellikle Edge 80 ve Sweet 35 ile beraber almanızı tavsiye ediyorum fakat Türkiye’de şu anda Sweet 35i bulabilirken Edge 80i bulamıyorsunuz. Lensbaby popüleritesi az olduğu için ürünleri bulmak da bir hayli zor. Çok kaliteli lenslere alıştıysanız lens size biraz yumuşak gelebilir ama normal kit lenslerle karşılaştırınca çok da geride kalmıyor, özellikle videoda…
3 comments
Süper inceleme. Ellerine sağlık. Yaratıcı diyafram halkaları, converterlar ve diğer optiklerle daha da keyifli hale getirilebiliyorsunuz. Özellikle yaratıcı diyafram halkalarını kesin alın. Bokehlerinize şekil vermeniz hoş olacaktır. Ayrıca Sweet35le değil ama çift cam optikle gelen bir Composer'ın 600TL gibi maliyetinin olduğunu unutmamak lazım.
Sweet 35 ile çift cam arasındaki fark nedir acaba?
Farklı lenslermiş gibi düşünebilirsiniz bunları, sweet35 ayrı bir lens..