Mac OS evet çok güzel ama bazen Windows programlarına veya oyunlarına ihtiyaç duyabiliyorsunuz. Her yazı bir ihtiyaçtan doğuyor malum, ben de Steam ‘de Mac versiyonu olmayan bir oyunu kurabilmek için araştırdım, sonuca ulaşınca da buradan paylaşmak istedim.
Mac’e Windows Kurmadan Windows Programlarını Nasıl Çalıştırırım?
Öncelikle bildiğiniz gibi Mac OS’e Parallels ile veya başka yöntemlerle Windows kurabiliyorsunuz, kurulum aşamasında da bir sıkıntı yaşamazsınız, yani tam tersini yapmaya kalksanız zor ama Apple, Windows yüklenmesine karşı değil. Tabii şu var, ben tecrübelerimde bunun bilgisayarı ciddi yavaşlattığını hissediyorum. Dolayısıyla sadece bir oyun oynamak için veya sadece tek bir program üzerinde işlem yapmak için koca işletim sistemi kurmanıza gerek yok.
Not: Bilgisayarımın konfigürasyonu alttaki gibi:
Şimdi adım adım gidelim:
- Kurmak istediğimiz programın Windows versiyonunu indiriyoruz, büyük ihtimalle exe veya zip dosya olarak gelecektir. Zip geldiyse içinden exe’yi çıkaralım.
- PlayOnMac yazılımını indiriyoruz.
3. Dosya indikten sonra PlayOnMac simgesini Applications içine sürükleyerek kurulumu yapıyoruz.
4. İşlem biraz uzun sürüyor, hatta kurulum sırasında XQuartz.dmg dosyasını görme olasılığınız yüksek, çift tıklayarak onu da kuruyorsunuz ve kurulumun tamamlanmasına yardımcı oluyorsunuz.
5. Kurulum tamamlandıktan sonra PlayOnMac programını açıyoruz, üst menu bar’dan Tools/Manage Wine Versions yapıyoruz. Wine ‘ı belki duymuşsunuzdur, Windows programları Mac’te çalıştırmaya yarayan bir emülatör gibi düşünün. Buradan Wine yüklemesi yapacağız. Sol tarafta indirilebilir Wine versiyonlarını göreceksiniz, ben indirdiğimde en üst versiyon 1.9.10-staging idi, ben genelde stabil olması açısından bir altını indiriyorum. Zaten ekran görüntüsünde de 1.9.9-staging indirdiğimi görebilirsiniz. Soldaki sürüme tıklayıp, hemen yandaki ok tuşuna basarak kurulumu yapabilirsiniz.
6. Sıra geldi artık uygulamamızı kurmaya, PlayOnMac üzerindeki install tuşuna basarak işlemi başlatıyoruz.
7. Yüklemek istediğiniz program gördüğünüz penceredeyse oradan da işlem yapabilirsiniz ama genellikle listelenmemiş oluyor, dolayısıyla sol alttaki “Install a non-listed program” diyerek devam ediyoruz.
8. Yeni bir sanal sürücü yüklemek istediğimizi söylerek devam ediyoruz.
9. Bir isim veriyorsunuz, ne verdiğiniz çok önemli değil.
10. Hangi Wine versiyonunu kullanacağını söylediğimiz yere geldik.
11. Yüklediğimiz Wine versiyonunu göreceğiz bu noktada, seçiyoruz.
12. Son noktaya geliyoruz. Browse diyerek yüklemek istediğimiz Windows programını (ilk aşamada indirmiştik) seçiyoruz ve aynı Windows’taki gibi Next diyerek kurulumu yapıyoruz.
13. İşte bu kadar, programımız kuruldu, isterseniz kısayol çıkartabiliyorsunuz son aşamada. Mac kullanıcıları için biraz meşakatli olduğunun farkındayım ama işletim sistemi kurmaktan iyidir.
Sonuçta bir emülatör vasıtasıyla program yüklüyoruz, Windows’taki gibi mükemmel çalışmasını beklemeyin, yine de ben kullandığım programlarda pek soruna rastlamadım. Oyunlarda bazen yazdığınız yazıyı göremiyorsunuz ama Enter’a basınca yazdığını görüyorsunuz. Çok sorun yaşarsanız da işletim sistemi kurmaktan başka çare kalmıyor. Umarım yardımcı olabilmişimdir.
3 comments
Merhaba Tahir Bey,
Sorunsuz bir şekilde çalışıyor denedim fakat Knight online oyununu yükledikten sonra start butonuna basılmıyor. Oyunun kısayoluna sağ tıklayıp paket içeriğini göster dediğimde wineskin girip oradan oyunun exe dosyasına ulaşamıyorum. Browser edip C’nin içerisinden oyunu kurduğunuz dosyanın exe dosyasını açmamız gerekmiyor mu ? Bilgilendirirseniz sevinirim.
Merhaba, bazı exe’ler düzgün çalışmıyor, bende de olmadı ama Steam oyunlarında pek sıkıntı olduğunu görmedim, yine de olmuyorsa Google’lamayı öneririm, çünkü hepsinin farklı yöntemi oluyor genelde.
Steam üzerinden denemeyelim o zaman çok teşekkür ederim.