Kullanım Kılavuzunu Okudunuz mu?

“Kim okuyacak o ansiklopedi gibi şeyi?” dediğinizi duyar gibiyim, hangi arkadaşımla fotoğraf makinelerinin kullanım kılavuzları hakkında konuşsam aynı şeyi söylüyor. Sadece fotoğraf makinesi değil, buzdolabı da alsak, televizyon da alsak sanırım kullanım kılavuzu okuma gibi bir alışkanlığımız yok. Oysa içinde sadece fotoğraf makinesine ait değil, fotoğrafçılığa ait de bilgiler var.

Klasik bir kullanım kılavuzunda şunlar bulunur:

1- Kullanmadan önce yapılması gerekenler (Cihazla beraber gelenlerin kontrolü, pil ne kadar şarj edilmeli, tuşların fonksiyonları…)

2- Özellikler ve nasıl kullanılacakları

3- Fotoğraf/video çekme ve görüntüleme

4- Çekim modları, hangisinin ne durumda seçilmesi gerektiği

5- Bilgisayara aktarım ve diğer teknolojik fonksiyonlar

IMG_9900Popüler fotoğraf makinesi üreticilerinin, yani Canon, Nikon ve Sony ‘nin kullanımları benzer ama aynı değil, özellikle Canon ve Nikon harici marka kullanıyorsanız kullanmakta biraz zorluk yaşayabilirsiniz. Ama gözünüzde büyütmeyin, en karışık fotoğraf makinesi bile olsa kullanım kılavuzuna 5 dakika göz gezdirmenizle makineye hakim olabilirsiniz. Aynı marka içinde makine değiştirdiyseniz ise çok büyük farklılıklar olmadığı için kolaylıkla alışırsınız.

Makine üzerindeki tuşlardan, bir sürü matematiksel terimden, çevrenizde duyduğunuz f/8, ISO 1600, 1/250 enstantane gibi terimlerden korkmayın! Kullanım kılavuzunuzu okuyun, eğer hala anlamadığınız veya kafanıza yatmayan şeyler varsa araştırmaya, öğrenmeye başlayın, fotoğrafçılığın öğrenmesi de çekmesi kadar zevklidir.

NOT: Kullanım kılavuzunuzu fotoğraf çantanızın bir köşesinde bulundurmanızda fayda var, özellikle başlangıçta size çok ama çok yardımcı olacaktır, hatta yeni bir şeyler öğreneceğinizi garanti ederim.

[note note_color=”#ff4a6f” text_color=”#ffffff”]He bu arada, kullanım kılavuzunu okuyan kaç kişiyiz? Ben sadece fotoğraf makinesi değil, her aldığım elektronik aleti açmadan önce hatim ederim de…[/note]
0 Shares:
7 comments
  1. toplam 3 yada 4 kez okudum tıpkı bir sınava hazırlanan öğrenci gibiydim ve makinemde bilmediğim birçok özellik buldum ayrıca sadece çekim tekniği ile değil kullanım şekli ilede önemli bilgiler verdiği için makinemizin kullanım süresininde arttığını teknik arızalara sebep olma riskimizinde daha azaldığını düşünüyorum.

    1. Aynen öyle Uğur Bey, en iyi biliyorum diyen biri bile eminim ki bilmediği bir şeyle, veya bildiği bir şeyi daha kısa yoldan yapma yollarıyla karşılaşacaktır.

  2. Kullanım klavuzunu kesin okuyorum, A58'imide aldığımda eve geldiğim an yaptığım ilk şey klavuzu okumaktı.
    Kulaklık, falan gibi standart eşyalar olmadıkça kesinlikle okurum.. Anakart da olsa,ses sistemide olsa.

  3. Her kullanım klavuzunu dibine kadar okurum…. İlk profesyonel makinamı dün aldım.. Hala kitp okuyorum makina kutuda duruyor :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like
Devamını Oku

Sigma 35mm F1.4 DG HSM İncelemesi

Yazı İçeriği Hide Canon’a Canon, Nikon’a Nikon Takılır Diyenlerden Misiniz?Hangi 35mm?Lens Gövdesi:Performans ve Deneyim:Sonuç: Bir çoğunuzun bildiği gibi…
canon 50mm stm incelemesi
Devamını Oku

Canon 50mm f/1.8 STM Lens İncelemesi

Yazı İçeriği Hide Nedir bu 50mm Sevdası?Canon 50mm Lensler Arasındaki FarklarGenel BakışOptik Performans50mm ile Neler Yapılır?50mm ile İlgili…
Devamını Oku

Sony A7R Edirne Gezisinde

Yazı İçeriği Hide Selimiye Camii ve ÇevresiEski CamiiTarihi Ciğerci Kazım UstaTarihi Edirne sokaklarıEdirne Büyük SinagoğuTrakya Üniversitesi Güzel Sanatlar…
Devamını Oku

Sony A7R Stüdyo Testi

Sony ‘nin aynasız makinelerdeki amiral gemisi Sony A7R ‘yi daha önce manuel lens ile incelemiştik. Sağolsun Sony bu sefer…