Canon Fotoğraf Makinelerini Tanıyalım

Zorlu fotoğraf makinesi seçme dönemini atlattıktan sonra bir Canon fotoğraf makinesi aldınız ve zevkle kutusunu açtınız. İçinden askılar, kablolar ve o çok istediğiniz makineniz çıktı, elinize aldınız, lensi taktınız ve artık onunla başbaşasınız. Peki şimdi ne olacak, fotoğraf çekebilecek misiniz, üzerindeki bir sürü tuş ne işe yarıyor? Tüm bu sorulardan sizi kurtaracak yazı huzurlarınızda. Kısa yoldan makinemizin tuşlarını öğrenelim…

 

Altta Canon EOS 60D için tuşlar ve tuşların ne işe yaradıkları ile ilgili bir görsel hazırladım, bunu kullanarak kısa ve öz olarak makinenizi tanıyabilirsiniz. Ortalama bir makine seçmeye çalıştım, sizin makineniz 60D olmasa da Canon için yeterince bilgiye sahip olmuş olacaksınız.canon_dslr

canon_lcdBu görsel de Canon ‘un arka LCD ekranının bir görüntüsü. Özellikle başlangıç seviyesindeki kullanıcıların sıklıkla kullandığı ve çok yardımcı olan bir görünüm. Canon zaten başlangıç seviyesi makinelerde üst LCD ‘yi koymayarak buranın kullanım oranını artırmayı planlamış durumda, bu bölümde ayarları kolayca yapabiliyor, hem de kısa bilgiler alabiliyorsunuz. Q tuşuna basarak ayarların arasında geçiş yapıyorsunuz.

Kısaca buradaki değerleri inceleyelim:

Enstantane: 0″8 olarak görünüyor. 0.8 saniye demek, yani yaklaşık 1 saniyelik bir enstantanemiz var. Elde çekim olanaksız, ortalama bir insan 1/100’ün altında elde çekim yaparken titreyebilir, o yüzden siz siz olun elinizin hangi enstantanede titrediğini keşfedene kadar 1/100 altına inmemeye gayret edin.

Diyafram: f/5.6 olarak görünüyor, klasik makinenizin yanında gelen kit lens de bu değerde çalışır dolayısıyla yabancı olmayacağınız bir diyafram değeri. Diyaframla ilgili daha sonra daha detaylı bir yazım olacak ama bu değer ortalama bir değer diyebiliriz. Yani f/5.6 diyaframda hemen hemen her konu çekilebilir.

ISO: 100 olarak görünüyor, ideal değer, ışığın oldukça yeterli olduğunu söyleyebiliriz. İmkan varsa tüm fotoğraflar ISO 100 ‘de çekilmeli ki fotoğrafta gren oluşmasın.

Çekim Modu: M olarak görünüyor, yani manuel. Bu modda iken diyafram, enstantane ve ISO değerlerini elle girmemiz gerekiyor. En başlarda M modunu kullanmanızı önermiyorum, ayarlara hakim olmadığınız için fotoğraflar istediğiniz gibi çıkmayacaktır.

Fotoğraf Kalitesi: M olarak görünüyor, yani medium. Burada büyük, orta, küçük ve RAW (ham) olarak seçim yapabilirsiniz. Eğer DSLR kullanıyorsanız mutlaka RAW fotoğraf çekimini aktif yapmalısınız ki daha sonra bilgisayarda fotoğraflarınızı işleyebilesiniz.

Picture Style: Canon makinelerde renk, keskinlik, kontrast ve tonlama değerlerini belirler. Her fotoğrafçının kendi zevkine göre bu bölümü şekillendirmesi gerekir. Ben başlangıç seviyesindeki kullanıcılar için burayı şu şekilde ayarlıyorum:

Renk +1

Keskinlik +2

Kontrast +1

Tonlama 0

AF Modu: Bu bölümde üç seçim şansınız var, durağan objeler için, hareketli objeler için ve ikisinin ortası, yani durağan ama hareket edebilen objeler için, ben ortadaki ayarı yani AI Focus ‘u kullanıyorum ve size de öneriyorum.

Batarya Durumu: Bataryanın ne kadar dolu olduğunu gösteriyor, bu göstergeye zaten cep telefonlarımızdan alışığız.

Kalan fotoğraf sayısı: Fotoğraf makinesinin içindeki hafıza kartının aynı şartlarda (yani fotoğraf boyutunu değiştirmeden) ne kadar daha fazla fotoğraf çekebileceğini gösterir.

Tekli çekim: Deklanşöre bastığınızda tek çekim yapmanıza yarar, isterseniz çoklu çekim moduna alıp bastığınız sürece makinenin saniyede 5 kare gibi izin verilen ölçüde çekim yapmasına yarar. Başlangıç dönemlerinde özellikle hava atmak için kullanılır :)

Ölçüm modu: Ortalama, noktasal ve ikisinin arası ölçüm modları var. Genellikle ortalama ölçüm modu kullanılır, detayı öğrenene kadar ortalamadan şaşmayın.

Beyaz ayarı: Fotoğrafınızın beyaz ayarını belirler. Eğer RAW çekiyorsanız sonradan istediğiniz gibi belirleyebilirsiniz, dolayısıyla günümüzde çok önemli bir değer değil, yine de JPEG çekiyorsanız ayarlamak durumundasınız.

Pozometre: Fotoğraf makinesinin o anda yaptığı ışık ölçümünü gösterir. Başlangıçta ortada yani 0 (sıfır) da olması gerekir, daha sonra zevkinize göre artırıp eksiltebilirsiniz.

[note note_color=”#ff7d91″ text_color=”#ffffff”]Konuyla ilgili sorularınızı yine altta sorabilirsiniz :)[/note]
0 Shares:
34 comments
  1. Bu konuda sorum yok ama tebriğim var. İnsanlara faydalı olmanız çok önemli bir davranış.incelemelerinizi sürekli takip halindeyim. tebrik ederim :)

  2. Tahir beyin bu makine hakkında incelemeleri, makineyı tercih etmeme sebep olmuştu.. en azından kendinizi geliştirmeye müsait bi makine olduğunu düşünüyorum.. yaptığınız çalışmalarınızın devamını ve başarılarını diliyorum.

  3. eğer sony yayınlanıcaksa sabırsızlıkla bekliyoruz hocam, iyi çalışmalar

    1. Alan derinliği ön izleme tuşu, seçmiş olduğunuz diyafram değerinde optik vizörden çekiminizin yaklaşık alan derinliğini görmenize yarar, basılı tutmanız gerekir.

  4. tahir abi lütfen cevap ver canon 60 d mi nikon d7000 mi alayım ikiside güzel canon biraz ağır ama içsel olarak bi araştırma yapsamda karar veremedim biri 2500 canon, nikon 2600 mağaza zinciri olan bir firmada hediyesi var canonda 18-135 çanta tripod hafıza kartı hediye nikonda 18-105 ve diğerleride aynı hediye ne yapayım hangini alayım ???

  5. Selamlar, Canon 60D kullanıcısıyım. Kendime bir ekipman hazırlamaya çalışıyorum. Tamron SP70-300mm F/4-5.6 Di VC USD mi yoksa daha ekonomik olarak Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS mi önerirsiniz?

      1. Selam olsun size ama bana cevap vermediniz bende 60 d almaya karar verdim tahir bey ne dersiniz ? bari şimdi cevap verin :(

          1. Abi makine ilk geldiğinde neye dikkat etmeliyim yani doğru düzgün çalışıp çalışmadığını bilmek için ???

  6. merhaba, benim derdim bambaşka. makinam leica R 8 ve 10 yıldan fazladır kullanmadım, leica ya sordum R 8 şimdi dijitale artık çevrilmiyormuş, hadi ondan geçtim, objektiflerim ne olacak, hepsi de yepyeni. 4 tane : VARİO ELMAR R 1 : 4 – 80/200 ; MACRO ELMARİT R 1: 2 . 8 / 60 ; ELMARİT – R 1: 2 . 8 / 19 ; ZOOM 28 / 70.. ayrıca motor – winder R 8 . bana objektifler için önerdikleri LEICA M ( TYP 240 ), çok pahalı, 6200 euro. abd de bir arkadaşımın önerisi de şöyle : hepsi için CANON SLR gövdelere takılabilecek adaptorler var diyor, makinamdaki vidalar sökülüp bu adaptöre monte edilerek olabilir diyor. bunu gösteren link de vermiş. ayrıca minolta SR T 100 X makinamın objektifleri de var, analog srl. ne yapmamı önerirsiniz ? dijital gövde hangi modeli alayım, 2 ya da 3 bin lirayı gözden çıkaracam. yardımınızı bekliyorum.

    1. Merhaba, o adaptörleri biliyorum ama hiç kullanmadım ve kullananı da görmedim, o yüzden avantajını dezavantajını size söyleyemiyorum. Objektifleri bana satın, ben de filmli bir Leica ile kullanayım :) Dijital olarak Canon 5D Mark2 'den aşağısını önermiyorum bu lensler için… Full frame olmalı mutlaka.

  7. canon da nikonda olduğu gibi özellikle 650d de fotoğraf çekerken istediğimiz renkleri gösterme olayı var mı ?

  8. merhaba canon 60d makine de foto çekimi en fazla bir tane yapabiliyorum. ikinci için bastığımda netleme yapsa bile çekim olmuyor. neden böyle bir hata alıyorum?

  9. Merhaba Tahir Bey 2 yıldır Canon 650d kullanıyorum. Lensim 18 55. Olympus OMD EM10, Sony A6000, Fujifilm XT1 gibi aynasız makineler ile Canon 650 ile arasında çok fark var mı ? Bu aynasızlar dan birini mi önerir siniz ?yoksa daha kaliteli lens almak mı daha mantıklı.

  10. merbaha tahir bey. canon 760 d kullanıyorum. iso ayarları yapmak istediğim zaman ”iso100” seçeneğinden yararlanamıyorum o bölümü hemen alıyor. sebebi ne olabilir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like
Devamını Oku

Samsung NX210 Stüdyo Testi

Bu sitede gördüğünüz tüm aynasız yazıları tek bir soruya cevap arıyor, “Aynasız fotoğraf makineleri, fotoğraf için ne kadar yeterli…
Devamını Oku

Gece Fotoğrafı Nedir – Nasıl Çekilir?

Yazı İçeriği Hide Gece Fotoğraf Nasıl Çekilir?Gece fotoğrafı nedir?Gece çekimi için gerekli ekipmanlar nelerdir?Farklı çekim tekniklerine bakış Sık…