Ürün çekimi veya portre / model çekimi yapmak istiyorsunuz diyelim, ışıklara bir şekilde karar verdiniz, peki hangi softboxı almalısınız? Light modifier denen şemsiye, softbox gibi araçlar olmadığında ışıklarınız çok güçlü veya kontrolsüz şekilde kullanılırlar, dolayısıyla softboxlar bizim için büyük önem taşıyor.
Işık kullanımında ışığın kuvveti kadar, ışıkları nereye konumlandırdığınız da önemli. Ters kare kuralı diye bir kural var örneğin çok basit şekilde anlatmak gerekirse ışığı 2 metre uzaklaştırırsanız ışığın gücü 4 kat azalır, katlı katlı değişen bu kural biz fotoğrafçıların aklında olması gereken bir formül.
Softbox tercihi yaparken alttaki maddelere dikkat etmek gerekiyor:
- Softboxın boyutları arttıkça, yani softbox büyüdükçe ışık yumuşar.
- Softboxın dışındaki kumaş ışığı yumuşatır, bununla beraber bazı softboxlarda içeride yer alan ikinci bez ışığın bir kat daha yumuşamasına neden olur. Kumaşsız kullanmak isterseniz çok sert ışıkla karşı karşıya kalırsınız.
- Çekmek istediğiniz konuya yaklaştıkça ışık yine yumuşar, tersi şekilde softboxı konudan uzaklaştırırsanız ışık sertleşir, kontrast artar.
- Softboxın içindeki yansıtıcı malzemenin kalitesi de ışığın düzgün dağılımını ve rengini etkiler, bu sebeple alacağınız ucuz bir softbox her zaman aynı rengi veya gücü vermeyebilir.
- Softboxın içindeki beyaz / gümüş / altın renk ışığa rengini verir. Işık yansıdığı yüzeyin rengini alır.
Softbox deyip geçmeyin, bu zamana kadar onlarcasını gördüm. Genellikle moda çekimlerinde strip light denilen uzun ince dikdörtgenler kullanılırken normal şartlarda 80×100 gibi boyutlardaki standart softboxlar her zaman işinizi görecektir. Çekmek istediğiniz ürünün boyutlarını da göz önüne almakta tabii ki fayda var…