İkinci El Lens Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Fotoğrafa gönül verdiyseniz her zaman daha iyi fotoğraflar çekmek isteyeceksinizdir. Daha iyi fotoğraflar çekmek için de daha kaliteli ekipman kullanmanız gerekiyor. Çoğu lensi sıfır alabileceğiniz gibi ikinci el yani kullanılmış olarak da alabilirsiniz. Bu yazımda ikinci el lens alırken dikkat etmeniz gereken bazı noktalara değineceğim.

Neden İkinci El Lens Tercih Edilir?

Tabii ki ilk planda ekonomi geliyor. Lensler kaliteleri arttıkça ciddi şekilde fiyatı artan ekipmanlar, tam iyi bir gövde aldım derken, en az onun fiyatı kadar da lens almanız gerekiyor. Şu anda full frame bir gövde ile beraber alacağınız iyi kalitede bir lensin toplam fiyatı 5000 lirayı rahatlıkla bulur. Fotoğrafa gönül vermeden önce bir kere daha düşünün :) Her lensin ikinci eli olmayabiliyor tabii, özellikle az tercih edilen ve ülkemizde popüler olmayan lenslerin ikinci elini bulmak çok zor.

Hangi Ürünleri Bulabilirim?

  • Canon ürünlerini bulmak her zaman çok daha kolaydır, en ucuzundan en pahalısına, manuelden L lenslere hemen her Canon uyumlu ürünü çok zorlanmadan bulabilirsiniz.
  • Yeni lensleri bulmak pek olası değildir, bulsanız da sıfır fiyatta olacaklarından dükkanlardan bile pahalı olabiliyorlar.
  • Nikon ürünleri Canon kadar olmasa da bulunabiliyor, özellikle prime lensleri bulmak biraz zor, bekleyip öyle hareket etmek gerekiyor.
  • Pentax, Sony, Olympus gibi marka ürünleri zaten az olduğu için satışları da az, dolayısıyla bu konuda biraz dezavantajlılar.
  • Az bulunan manuel lensleri de satın alabilir, en azından kendinizi deneyebilirsiniz.

Nerelerden Alabilirim, Güvenebilir miyim?

Güven konusu tabii burada en önemli olan nokta. Bu konuda satış yapan pek çok web sitesi mevcut. Bunların en başında sahibinden.com geliyor, hemen hemen tüm ürünlerin ikinci elini ve sıfırını burada bulabilirsiniz, satış yapanlar arasında hem dükkanlar var hem de kullanıcılar. Aynı zamanda piyasayı da öğrenebilir, vermeniz gereken ücreti de buna göre belirleyebilir, pazarlık yapabilirsiniz. Ülkemizde Canon kullanıcıları diğer markalara göre daha fazla olduğu için genellikle Canon uyumlu lensleri bulmak çok daha kolaydır.

İkinci olarak canonturk.com ‘u söyleyebilirim. Kurucusu olduğum bu websitesini Canon kullanıcılarına özellikle öneriyorum, sahibinden.com ‘dan güven olarak büyük farkı var, çünkü satıcıların %90ı gerçekten fotoğrafa gönül vermiş kimseler ve sitede belli bir mesaj sayısına ulaşmadan ilan açmak mümkün olmadığından aynı zamanda sitenin sağlam üyeleri olmaları gerekiyor. Bu sebeple tanınıyorlar, dolayısıyla güven de bunun arkasından geliyor. En azından kişiye referans olabilecek kişilere sorup güven onayı alabilirsiniz.

canonturk_logo

Bu arada ikinci el lensler her zaman çok kullanılmış diye bir şey yok, o kadar çok kullanıcı tanıyorum ki sadece lensi merak edip satın alıyorlar, bir-iki ay sonra satıyorlar…

Lens Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Geldik satın alma aşamasına, bu noktada satıcı ile birebir görüştüğünüzü ve elden aldığınızı düşünerek yazıyorum çünkü aksi halde hiç bir şekilde anlayamazsınız.

1- Yanınızda laptop götürün:

Lensi test etmek için en önemli adımlardan biridir, laptop ile çektiğiniz fotoğrafı iyice inceleme şansınız bulunur ve lenste olabilecek olan olası sorunları (netlik problemi gibi) görebilirsiniz.

2- Lensin kapaklarını açın ve bir tarafından diğer tarafına bakın:

Lens her ne kadar dışarıdan temiz gibi görünse de içi tamir görmüş veya açılmış olabilir, bunu anlayabilmek için içine bakmamız gerekiyor, kapakları açın ve oluşan boşluktan içeriye doğru bakın, bazen orada saç teli bile olabiliyor :) Toz, kir, yağ yoksa sorunsuz olması daha olasıdır.

3- Ön veya arka camda çizikler olup olmadığını kontrol edin:

Bu benim için problem değil ama eğer çok titizseniz lensin önünde veya arkasında olabilecek çizikler sizi rahatsız edebilir, bu çizikler UV filtre gibi koruyucu element kullanmamadan meydana gelir, görüntüye bir etkisi genellikle yoktur.

4- Keskinliği ve netliği kontrol edin:

Lensi makinenize takın ve diyaframınızı kısın. f/11den sonra düz bir tuğla duvar gibi

bir alanı kadrajınıza alın ve çekin, sağ ve sol taraf arasında fark olmamalı, bazı lenslerde örneğin sağ taraf soldan daha keskin olabiliyor ve flulaşma olabiliyor. Bu tip lensleri asla almamalısınız, çünkü bu ciddi bir sorun.

5- Front focus – Back focus testi yapmalısınız:

Lensler netlediğiniz bölgenin hafif önüne veya hafif arkasına netleyebilir, bu da sizin fotoğrafınızın her zaman flu olmasına neden olur, hem de sizinle ilgili olmayan bir problem yüzünden. İşin ilginç yanı bu sıfır lenslerde de görülebilen bir sorun.

Nikon D600 ve Tamron 24-70mm f/2.8 VC İncelemesi : Bu yazımın içeriğinde bu sorunu nasıl görebileceğinizi anlatmıştım.

6- Zoom ve netleme halkalarına bakın:

Zoom ve netleme halkaları özellikle çok kullanılmış lenslerde çok sarkmış olabiliyor. Özellikle nemli bölgelerde yaşayanlar bunu daha kolay göreceklerdir, Antalya bölgesinde iseniz örneğin muhtemelen Canon 70-200L lenslerinizin halkalarında beyazlama görebilirsiniz, ama bunlar çok önemli problemler değil.

7- Diyafram halkalarına bakın:

Bazı lenslerde (özellikle Nikon D modelleri) lensin diyaframını kısıp açtığınızda diyafram halkarlarını görebilirsiniz. Halkaların muntazam olmasına, üzerlerinde kir, toz, yağ bulunmamasına dikkat edin.

Diyafram halkaları
Diyafram halkaları

8- Seri şekilde otomatik netleme yapın:

Lensler günümüzde giderek daha hızlı netleme yapıyorlar, yeni aldığınız lens ile öne, arkaya, objeye, duvara, yakınınızdaki her yere seri olarak netleyin, lensin netleme problemi olmadığından emin olun.

Sonuç

İkinci elde önemli olan güven, ilk fotoğrafa başladığım yıllarda Canon EOS 40D ‘yi Antalya’dan almıştım ve karşımdakine güvenerek (hiç tanımıyordum, internetten tanıştık ve konuştuk) Hiç unutmuyorum o gün için 1100 TL’yi hesabına havale yapmıştım ve para hesaba geçtiği gün kargom da verilmişti. Gelen ürün de aynen konuştuğumuz ve hatta webcamde gördüğüm gibi sorunsuzdu. Siz siz olun, iyice emin olmadan ikinci el riskine girmeyin, sonuçta her zaman bir risk, ama yine de üsttekileri yaparak kendinizi daha güvende hissedebilirsiniz.

0 Shares:
5 comments
  1. Tahir Bey bu yazının üzerine "İkinci El Gövde Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir" konulu bir yazı beklemekteyim.
    Selamlar..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like
Devamını Oku

Kit Sonrası İlk Lens Hangisi Olmalı?

Yazı İçeriği Hide Kit Lens Alternatifi: Avantajı:Dezavantajı:İlk Prime:Avantajı:Dezavantajı:Portre Lensleri:Avantajlı:Dezavantajı:Tele LenslerAvantaj:Dezavantaj:Makro Lensler:Avantaj:Dezavantaj: Geniş Açı Lensler:Avantaj:Dezavantaj: Tüm fotoğrafa yeni başlayanlar DSLR gövde…
Devamını Oku

Canon 7D Mark II Detaylı Test ve İnceleme

Yazı İçeriği Hide Body Farkları:Yeni-mini-USB-Yeni PilÇift Kart SlotuWi-Fi YokAF TakipÇekim HızıAF NoktalarıISO Performansı:Netleme HızıGenel Değerlendirme Çıktı çıkacak, geldi-gelecek,…