Aynasız fotoğraf makineleri geliştikçe biz de yazılarımızı güncelleyerek hangisini alacağınıza yardım etmeye çalışıyoruz, bu yazımızda da geniş şekilde incelemeleri bulacaksınız.Merhaba ben Nezihi Gözen, bundan yaklaşık iki sene evvel yazdığım ve çok ses getiren (!) yazıyı benim yazmış olmama karşın bir çok insan Tahir ‘e kızmış o yüzden yazı girişinde adımı verdim ki böyle bir sıkıntı bir daha olmasın. :) -bkz:yazı altındaki yorumlar- Aynasız yazımdan sonra ortaya çıkan teknolojik gelişmeleri ve yenilenen makine ile lens parkurunu göz önünde tutarak yeni versiyonunu yazmaya karar verdim. İlk yazının aksine markalar üstünden konuşmak yerine gelişen teknolojini ve makinelerin özelliklerine göre bir sıralama yaptım. Bu sayede “Hangi marka almalıyım?” sorusu, yerini “Hangi makine ve özellikleri” ne bıraktı. Bu yazıda belirtilen özellikleri tartıp almak istediğiniz makineyi kafanızda da çizdikten sonra size uyan aynasız makineyi seçebilirsiniz.
Aynasız Fotoğraf Makinesi Nedir ?
Bir çok kişide kafa karışıklığına yol açan şeyin bu olduğunun farkındayım. “Aynasız makine nedir ve DSLR ‘dan farkı nedir?” diye kendi kendinize soruyor iseniz işte soruların cevabı bu başlık altında.
Bildiğiniz üzere -bilmiyor iseniz de bu yazıda öğrendiniz- DSLR sistemleri içerisinde size lensin gördüğü görüntüyü ileten bir prizma sistemine sahip. DSLR ‘dan içeriye giren görüntü/ışık önce aynaya (mirror) a oradan yukarı prizmaya (pentaprism) ya gelip vizöre doğru yön buluyor. Bu “kaba” sistem fotoğraf makinesi içerisinde fazla yer kapladığı için DSLR’lar daha büyük ve hantal olmak zorunda kalıyor. Aynı durum lens mekanizmaları içinde geçerli. Sensör ile lens arasındaki mesafe uzadıkça aradaki kayıp alanı yakınlaştırmak için lenslere ekstra cam takılması vs gerekiyor.
İşte tüm bu karmaşayı ortadan kaldıran sistem Aynasız/Mirrorless dediğimiz türden olanlar. Lensten gelen ışık ve görüntü anında sensöre düştüğü için aradaki prizma ve aynaya ihtiyaç kalmıyor. Evet diyeceksiniz, o zaman neden DSLR alalım ki(!) hem daha ufak, hem daha uygun fiyatlı bir sistem varken?
Bu yazı içerisinde sizlere bu iki sistemin avantaj ve dezavantajlarını da anlatacağım ki aklınızda soru işareti kalmasın. Prizmasızlık fotoğrafı kurtarmaya yetmiyor. (şimdilik)
Hangi Marka Aynasız ?
Boşverin şimdilik hangi marka olayını, bu sonuçta “Ne veriyim abime? Ne verecen bana” tarzı bir çekişme. Burada asıl mesele sizin aynasız makinelerden ne beklediğiniz. O yüzden en güncel makinelerin özellikleri üstünden sizlere eşitli kıyaslar sunuyorum. Kafanız hangi özelliklere ve tabii ki bütçeniz- ona göre o özelliklere sahip makineyi seçersiniz.
Sensör Boyutu
Sensör bir makinenin herşeyidir. Bir fotoğraf makinesi aldıysanız bilin ki verdiğiniz paranın %80 i sensör içindir. Peki sensör herşey midir ? Evet ya da hayır. Sensör kadar içinde yer alan işlemcide sonuca etki eder. Yani neymiş kalbi besleyen damarlar tıkalı olur ise kalp çalışmaz. Şimdi sensör boyutu olarak aynasızları sınıflandıralım.
FF diye tabir edeceğimiz full frame sensörlü aynasızlar piyasada artık bulunmakta. Böyle bir sensörlü aynasız alacaksanız kesenin ağzını açmanız gerektiğini hatırlatmam gerek. O yüzden FF sensörlü aynasız almayı planlıyorsanız fotoğraftan para kazanıyor olmanız veya yüksek kalitede büyük boyutlu baskılara ihtiyacınız olması gerekiyor. Yok arkadaş benim için görüntü kalitesi çok önemli ve illa param bol istediğimi alırım diyorsanız karar sizin. FF sensörlü aynasız alacaksanız lens parkurunun buna yeterli olup olmadığını lütfen gözden geçirin.
APS-C sensörü bir kaç markada bulmak mümkün. FF e nazaran daha uygun fiyatlı olduklarını söylemeliyim. Çeşitli firmalar hem FF hemde APS-C sensörlü alternatif aynasız modelleri bulunmakta. Günümüz giriş ve giriş üstü seviye DSLR ile aynı performansı sunan bu sensörler tam anlamıyla olgunlaştı diyebiliriz. Orta karar bir bütçeniz var ise bu tarz sensörlü güzel bir set almanız mümkün.
Micro Four Thirds (4/3) ebat olarak FF in yarısına tekabül etmekte. En büyük avantajı ufak olması sebebiyle makinelerin daha da ufalması ve lenslerinin çok küçük olması. Bu ebattaki sensörlü bir makine alırsanız taşıma kolaylığını göz ardı etmeyin.(Lens ve makine ebadına göre değişiklik gösterebilmektedir.) Model ve özelliklerine göre fiyatları değişmekte fakat en uygun fiyatlı aynasızlar bu sistem içerisinde yer almakta.
1″ Sensör ve altı aynasız makinelerde piyasa bulunmakta. Fiyat performans açısından güzel işler yaratmalarına karşılık çok alternatifleri bulunmamakta.
Aynasızın Tipi
Gerçekten bu konu çok önem arz ediyor çünkü artık aynasızlar retro modasına istinaden eski model SLR ların tiplerinde üretilmekte. Elde şık duran ve analog makine tadı veren bu görüntü sizi daha fotoğrafçı görüntüye sahip olmanızı sağlamakta ama unutulmamalıdır ki daha iyi fotoğrafçı yapmamakta.
Bunun yanı sıra yeni tip kompakt makine tipinde olan aynasızlarda mevcut. Burada tercih “Yanınızda hep olmasını istediğiniz makine tipi nasıl olsun?” sorusu ile alakalı. Sonuçta bir çok tip ve seçenek var. Elbet gözünüze hoş gelen ve elinizde şık duran bir model belirleyebilirsiniz.
Üreticiler artık makine ve lenslerini suya-toza dayanıklı olarak da üretiyor. Eğer zorlu hava şartlarında aynasız kullanacağım diyorsanız bu tarz modellerde yönelebilirsiniz. “Kardeşim ben sağanakta fotoğraf çekmeyeceğim” diyorsanız uygun fiyata satılan fotoğraf makinesi yağmurluklarından yararlanılabilir.
Bakaç-Vizör Tipi veya LCD mi ?
Vizör için çeşitli tipler mevcut ya da “Ben vizör sevmiyorum” diyenler için LCD de önem arz edebilir.
En yaygın olarak elektronik vizörler kullanılmakta. Çektiğiniz fotoğrafı anında vizör üstünden görebileceğiniz bir sistem. İlk çıktığında saniyelik hatalar yapan veya çözünürlüğü düşük olan bu vizörler artık çağ atlamış durumda. Bire bir görüntüyü veren ve çözünürlüğü fotoğraf makinesinden bile daha yüksek vizörlü makineler bulmak mümkün. Burada dikkat edilmesi gereken bu tarz vizörler de gördüğünüz vizör görüntüsü ile çektiğiniz fotoğrafın aynı renk kırılımına sahip olup olmadığı. Bazı durumlarda hatalar olsada geçmişe nazaran elektronik vizörlerin bekelenenin karşıladığını söylemeliyim. Benim gibi DSLR kullanan birisinin bile alışması kolay oldu ise inanın çok zor vazgeçilmez bir alışkanlık değil artık analog vizörler.
“Yok ben hem analog hem de elektronik vizör de kullanmak istiyorum” diyorsanız hybrid vizörlü alternatifler mevcut. Bu sayede istediğiniz şekilde vizörü kullanabilirsiniz. Daha önceden paralaks hatası (ne olduğunu yazmıyorum googlayın lütfen) veren bu sistem artık hatalarından arınmış durumda.
Cep telefonu ile fotoğraf çekmeye alışmış kesim için vizörsüzlük dert değil. Yeterki güzel bir LCD ekran olsun gerisi teferruat. Son zamanlarda çıkan dokunmatik ekranlar ve açılı ekranlar ile vizörü sevmeyen kişiler için ilaç niteliğinde.
Ayrıca LCD ekrandan memnunum fakat keşke şuna bir vizör takabilseydik dediğiniz durumlar için ek para ödeyerek- ah şu markalar- ekstra elektronik vizör satın alabildiğiniz modeller mevcut.
Autofocus (Otomatik Netleme)
DSLR sistemler faz algılama ile fokus yapmasına karşılık aynasızlar bu sistemden farklı olarak kontrast algılamalı olarak fokus yapmaktadır. Faz algılama sistemi DSLR da ayna üstünden gerçekleştiği için ve bildiğiniz üzere aynasızlarda (adı üstünde) ayna olmadığı için tamamen farklı bir fokus sistemine ihtiyaç duymuştur. Aynasızlar fokus işlevi için sensöre düşen ışığın arasındaki kontrast farklarına göre fokus kararı almaktadır. Yeni yeni geliştirilen hybrid focus sistemi sayesinde aynasızların DSLR kadar hızlı fokus yapmasına olanak tanınmaktadır. Kimi firmalar özel yazılım güncellemeleri ile makinelerin netleme sistemine müdahale edip daha hızlı fokus yapabilen makinelere ortaya çıkartmaktadır.
Lens Parkuru ve Adaptör Kullanımı
Her makinenin kendi lens gamı bulunmakta. Çeşitli üçüncü parti üreticileri de ek olarak aynasızlar için lensler üretmekte. Burada dikkate etmeniz gereken durum çekmekten hoşlandığınız açıya ait lens almak istediğiniz makinede bulunuyor mu ? Eğer bulunmuyor ise o aynasızı almanın sizin için pek bir anlamı olmayacaktır.
Kimi markaların lensleri birbiriyle kombine kullanılabilmektedir. Sadece Micro Four Thirds (4/3) kullanan iki farklı markanın lenslerini kendi makineleri hariç diğer diğer alternatif markada kullanmak mümkün. Bu da lens çeşitliliği açısından büyük avantaj.
Alacağınız makinenin sensörü lens seçimi için büyük etken. Aynı markanın hem FF sensörlü aynasız hem de APS-C sensörlü makine üretmesine karşılık ikisi için farklı lens alternatifleri ürettiğini hatırlatırım.
Yukarıda örnekte görüldüğü gibi (Canon) bazı markalar kendi aynasız makinelerine bir adaptör ile DSLR lenslerini takabilmekte. Eğer elinizde bol miktarda bu markanın lensleri var ise hiç düşünmeden aynı markanın aynasızını alabilirsiniz. Bu şekilde lens maliyetinden kurtulmuş olursunuz. Bunuda aklınızdan çıkartmayın.
Bit Pazarına Nur Yağdı
Yeni sistem hemen hemen tüm aynasızlara koyulan “focus peaking” özelliği ile artık manuel lensler ile netleme yapmak çok kolay. Bunu özellikle belirtmek istedim. “Benim elim hızlıdır ve alacağım lensler bu sistemde yok ama manuel eski lensler ile çekim yaparım” diyorsanız bu sistem tam size göre.
Netleme yaparken ortaya çıkan “kırmızı” gölge sizin manuel olarak nereye netleme yaptığınızı gösteriyor. (Her markanın işaretleme tekniği farklı olsa da mantık tamamen aynı). Bu sayede elle hızlı bir şekilde netleme yapma şansına sahipsiniz. Alışıldığı zaman vazgeçemeyeceğiniz bir sistem olduğunu belirtmeliyim.
Wi-Fi şart mı?
Bence şart. Şu sıra çıkan tüm aynasızlarda zaten mevcut. Burada dikkat etmeniz gereken özellik wi-fi ile makinenin kontrol edilip eilemediği. Kimi wi-fi özellikleri sadece mobil cihaz ile aynasız arasında fotoğraf transferi işlevi görürken, kimi modellerde uzaktan makineyi kontrol etme şansına sahipsiniz. Elbette özellik arttıkça fiyat artmakta. Yok ben wi-fi siz makine alıp içine wi-fi özelliği olan sd kart takarım diyorsanız buda tercih edilebilir fakat hesap kitap yaparken astarı yüzünden pahalıya gelmesin, dikkat edin.
Video
Evet aynasızlarda video çekme özelliği de mevcut. Hatta sırf video çeksin diye üretine aynasızlar var. DSLR ile çıkabileceğiniz en maksimum video Full HD iken ( Daha yüksek çözünürlükte çeken tek bir DSLR var oda aşırı pahalı) aynasızlarda 4K video çekebilen uygun fiyatlı ürünler mevcut. “Hem video çekeceğim hem de ufak bir makineye ihtiyacım var” diyorsanız ciddi anlamda başarılı video çeken modellere göz atmanızı öneririm. Kimi modellerde sırf olsun diye video özelliği koyulmuşken aradan sıyrılan ürünleri tercih edebilirsiniz video sizin için şart ise. Yok değil ise çoğu ürün Full HD video kaydı yapabiliyor. Kimi modellerde time-lapse özelliği bile mevcut.
Öne Çıkan Aynasız Fotoğraf Makineleri
1- Olympus OM-D E-M10 Mark II 14-42mm Aynasız Fotoğraf Makinesi: Retro fotoğraf severlerin bir numaralı tercihi, küçük, hızlı, şık, oldukça fazla lens çeşitliliği var.
2- Sony A6000 16-50 Kit: Daha futuristik stili seven fotoğrafçılar için üretilmiş klasik bir Sony, hızlı ve popüler.
3- Fujifilm XT1: Hızlı netleme performansı, su geçirmezlik ve sağlam gövdesi gibi özellikleri ile göz dolduruyor.
4- Canon EOS M3: EOS M’in gelişmiş modeli olan M3, Canon lensleri kullandıran adaptör seçenekleriyle öne çıkıyor.
5- Sony A7s: Full frame aynasızların özellikle videodaki kralı, pek çok DSLR sahibinin ikinci makinesi.
6- Sony A7 II: Full frame aynasızların fotoğraf tarafındaki kralı, entegre titreşim engelleyici müthiş iş yapıyor.
7- Fujifilm XT10: Fuji,nin amiral gemisinin bir alt versiyonu fiyat/performans açısından alınabilecek aynasızlar arasında yer alıyor.
Not: Liste Tahir Yıldız tarafından oluşturulmuştur.
Sonuç
Bazı özellikleri ile DSLR ı geçsede kimi özellikleri ile henüz sistem olarak pazarda gerideler. Bu durum geçici çünkü azalan DSLR pazarının payı aynasızlara kaymakta. Bu durumu yatırıma çeviren aynasız üreticiler her geçen gün özelliklerini yenilemekte. DSLR pazarında payı olmayan bir çok firma aynasız pazarında başa baş mücadele ederken ana üreticiler bu pazarda can çekişmekte. Şu an için pil süresi ve otofokus sistemlerinin bir DSLR seviyesini yakalayamamasının haricinde markasal kronik şikayetler harici problemi olmayan aynasızlar her zaman yanında makine taşımayı seven, sosyal medyada kaliteli paylaşım yapmaktan çekinmeyen, kendi blog ve yaşam tarzını anlatmaktan keyif alanların ilk tercihleri arasında.
Birçok DSLR kullanıcısı-bende dahil- ikinci makine olarak bir tane aynasız bulunduruyor ve bu hafiflikten ve fotoğraf çekme özgürlüğünden keyif aldıklarını söyleyebilirim.
25 comments
Nezihi güzel bir yazı olmuş. Eline sağlık. Bu yazının bence ikincisini hazırlayıp birde lensler açısından Aynasızları değerlendirirsen çok iyi olur. (MuratReis)
Merhabalar. Blog çekimi için fotoğraf makinesi arayışındayım Canon Eos 600d 18-55mm lensli almayı düşünyorum fakat aklımda canon eos M 22mm lenslide var.Sizce hangisini almalıyım?Blog çekimimde net ve keskin resimler elde etmek istyorum. İlk makinem olucak bide.yanıtlarsanız sevinirim teşekkürler
Merhaba, eos m 22mm her zaman kullanilacak bir makine+lens ikilisi olmaz, 600D daha uygun olacaktir.
diğer aynasız yazınızda panasoniğe uzak durulması gereken bir firma olarak yazdığınız için gönül koymuştum si
ze panasoniğe neden kızdığınızı anlıyamıyorum birçok canon mark3 kullanıcısı makinasını satıp panasonıc gh4 alıyo siz ne kadarda panasoniği sevmesenizde muhtesem ürünleri var son olarak panasonıc dmw fL580L flaşını aldım ışık hızında dolumu tekrarlıyor 1.2 saniye canon ve nikonun 2 katı hızında yukarda arkadaşın bir tanesi aynasız lensler hakkında yazı yazmanızı istemişler bekliyoruz yazınızı
bilgilriniz takdire değer ancak bende bu makineler arasında mutlaka bir panasonik bulunması gerektiğini düşünüyorum..gerek lens çeşitliliği gerek oto fokus hızı ..model saymama gerek yok ama panasonik e karşı önyargılı olduğunuz anlaşılıyor..conon eos m i listeye koyup ??? panasoniği koymamak ilginç..!!!
Merhaba yazıyı yazan benim (Nezihi Gözen), listeyi ekleyen Tahir Yıldızdır bunu açıklamak isterim ilk önce.
Diğer aynasız yazısını tekrar okumanızı tavsiye ediyorum. Orada Panasonic makineler ile ilgili kötü birşey yazmıyor.Panasonic Türkiye temsilciliğini çektiği için üstünde durulmadı. Takdir ederseniz kullanmadığınız bir makine hatta muhatabınız olmadığı bir marka ile ilgili maalesef görüş belirtemiyorsunuz.O yazı yazıldığında gh3 yeni çıkmıştı ki gh4 de çok yeni bir makine.
Elinizde Panasonic makine varsa ve bize yollarsanız değerlendirip elbette yorum yaparım. Panasonic markası ile alakalı bir ön yargım yok. Bu yazıda dikkat ederseniz marka belirtilmiyor ama Panasonic sistemi anlatmaktan kaçınmadık.
Murat Reis in yazdığı yorum için biraz beklemek lazım tüm lensleri yorumlamak hiç o kadar kolay değil.
Merhaba. Yazım hataları düzeltilmeli.
Merbaha xt10 sizce başlangıç için doğru tecrih olurmu
Arif Bey, biz önerdiğimiz makineleri yazdık, hepsini ayrı ayrı yazmak mümkün değil :)
öne çıkan aynasızlar olympus em-10 ! olympus 3 seviye makina üretir en üst düzey em-1 dururken em-10 nasıl öne çıktı onu anlayamadım 2 yıl önceki yazıyı araştırılmadan yazılmıştı bununda çok farkı yok. Sistem olarak düşündüğünüzde en iyi aynasız sistem M 3/4 tür. sensörü küçük olabilir ama hem oly hem panasonic üst düzey makinaları piyasanın en hızlı focus özellliklerine sahip olympusta 5 eksenli titreşim engelleme var (a7 2 de kullanıldı sonradan) ve aps-c makinalardan daha iyi görüntü kalitesine sahipler.Gelelelim lens çeşitlilğine zaten en avantajlı olduğu konu 12-40 2.8 40-150 2.8 gibi pro zoom lensler 45 1.8 75 1.8 hatta 0.95 f olan uyumlu lensler bile var 50 ye yakın lens çeşidi var eğer set kurmak istiyorsak istisnasız en iyi sistem.Bu sisteme tek alternatif son yıllarda çıkardıkları yeni lenslerle FUJİ FİLM var ama halen eksikleri var.Onun dışında canon nikonun esamesi bile okunmaz aynasız piyasasında gövdeler başarısız lens üçbeş tane listeye alıp kafa karıştırmaya değmez SONY e gelecek olursak keşke bu kadar gereksiz gövde üreteceğine adam gibi açık diyaframlı lensler üretse örneğin 16-50 2.8 yada FF gövdesi için 24-70 2.8 gibi ama yok 40 mp makina üretiyor iyide takacak len olmadıktan sonra ben neyapayım süper gövdeyi.Ha sabit 50 mm takarım gezerim dersen tamam ama set kurmak için halen uygun değil bece olmayacakta çünkü FF küçük gövde yapmak mümkün ama açık diyaframlı bir lens yine DSLR lens boyutlarına ulaşır oda aynasız kullanmaktaki asıl amaç olan ağırlıktan kurtulmak gayesine ters olur.Uzun lafın kısası şu an aynasız piyasasının bence eksiksiz lens seti ve gövdesi bence olympusta.Mark 3 satıp em-1 alan arkadaşlar var neden bunca zaman bu ağırlığı taşıdık diye sürekli söyleniyorlar.Tabi şunuda belirtmekte fayada var bu işten para kazanıyorum ve bana detay lazım büyük baskı lazım diyorsanız o zaman FF gerektiğinde ORTA format makina tabiki kullanmak gereklidir neden aynasızla uğraşılsınki.Benim naçizane fikirlerim bunlardır söylediklerim amatör fotoğrafçılara tavsiyelerdir kendimde bir amatörüm ve kendimize sormamız gereken soru şudur bilgisayar ekranı ve internet dışında bu fotoğrafları nerde kullanıyoruz?
Tahir bey iyigünler
Okul,aile ve gezilerde kullanmak için fotoğraf makinesi almak istiyorum.Araştırmaya başladığımdan beri içinden çıkılmaz bir noktaya geldim.Sony a58 ile başlayan serüven canon 700D ve en son sony a6000.Sizin fikirleriniz benim için şu an çok önemli.Ben bu makinalardan sizce hangisini sevmeliyim veya bu fiyat aralığında bana hangi makinayı tavsiye edersiniz.
Merhaba, ben em10 tavsiye ediyorum, a6000 de alabilirsiniz. Aile, okul vs için hiç ağırlık taşımanıza gerek yok, misler gibi lensleri var aynasızların, ben yerinizde olsam em10 alırım :)
Tahir bey fuji incelemenizi okudum.En sonunda fuji modellerini incelemeniz iyi oldu. Fuji X-T10 hakkinda birkac sey soyleyebilir misiniz? Almak istedigim bir aynasiz modeli ama öte yandan canon 70D daha cazip geliyor sanki ,benim icin tasinabilirlik o kadar da önemli degil . Benim icin önemli olan fiyat-performans birlikteligi bu yönden bakarak hangisini öneriyorsunuz?
70D o zaman tabii ki, madem taşınması önemli değil…
Merhaba. Yazi icin tesekkurler. Benim Sony Alfa 200 makinam var. Mevcut lensleri Sony aynasiz makinalarda da kullanabilir miyim?
Merhaba;
Aynasız bir makine almak istiyorum yanımda taşıyıp anı fotoğrafları çekebileceğim bir cihaz istiyorum, Fiyat-Performans karşılaştırması önemli benim için, İki makine arasında kaldım Fujifilm X-A2 Kit XC 16-50mm II ve Olympus OM-D E-M10 14-42 EZ Pancake Kit
Olymus un en beğendiğim yani vizör ü olması ve tasarımı, onun dışında çok anlamam ama teknik olarak fuji daha iyi gibi görünüyor,
Sizce benim gibi amatör birini hangisi daha memnun eder ?
Saygılarımla.
Ben EM10 14-42 kullaniyorum herkese de tavsiye ettim, ediyorum, uzmez :)
Biz, evlenicezgimiz gun icin fotografci düşünmüyoruz bunun icin makine butcemiz 500 600 gibi ne alabiliriz lutfen yardim size güveniyorum.
Düğününüz bir kere olacak, 500-600 liraya alacağınız bir makine ile çekim yaparsanız mutsuz olursunuz…
Merhaba, şu an elimde 550D var ve mimarlık öğrencisi olduğumdan şehir/bina/sokak temalı fotoğraflar çektiğim için genellikle makinemde tokina 11-16 takılı duruyor. Onun dışında da 50mm f1.8 ile çekim yapmaktan hoşlanıyorum. Yalnız artık özellikle 550D+Tokina ikilisi bana çok ağırlık veriyor ve bazen sırf taşımak istemediğim için yanıma almadan çıkıyorum ki bu da kaçırılan fotoğraf anları demek oluyor. Mimarlık okuduğum için çok fazla eşya taşımak zorunda kalıyorum ve daha küçük ve hafif bir makine+lens ikilisi arıyorum, ama bunu alırken de makine üzerindeki kontrolümden ödün vermek istemiyorum. Bu yüzden aynasızlara yöneldim fakat bir türlü karar veremiyorum. Öğrenci olduğum için çok fazla para da vermek istemiyorum. İki seçeneğim var, ya bütün ekipmanımı satıp yeni bir sisteme yatıracağım, ya da yine Canon alacağım. Daha önce sokak fotoğrafçılığı workshop unda fuji kullandım ve memnun kaldım, ama fujinin hoşuma giden ürünlerinin de fiyatları benim için yüksek. Diğer markaları denemediğim için yorum yapamıyorum. Sizin bu durum için önerebileceğiniz bir sistem var mı? Teşekkür ederim.
11-16 gibi bir lens aynasızlarda pek yok açıkçası, ultra geniş açıda Olympus 7-14 gelecek henüz gelmedi, ama ben omd sistem tavsiye edebilirim rahatlıkla.
Merhabalar güzel yazı olmuş eline sağlık fakat samsung nx300 modeli yok birde burada fiyat performans(kalite) oalrak hangi modellerin tercih edilebileceği tavsyesini göremedim.
1500- max 2000 tl kadar bütçem var hangi makinayı almalıyım ileriye dönük olarak ta objektif alacağım.
taşıması kolay olsun diye aynasızı tercih ediyorum makinayı alırsam ileride 50 mm ve 200 300 mm lik objektif almay düşünüyorum. 3 4 sene sonra tabi gezerken beni yormayacak ama çok kaliteli çekimler yapmak istiyorum.
sayılar.
merhabalar. fujifilm aynasızlar ile ilgili hiç inceleme yapmıyorsunuz. neden olduğunu merak ediyorum. sizin fikirleriniz doğrultusunda fujifilm aldım ve gayet de memnunum. ancak yeni modeller çıkıyor ve bunların nitelikleri hakkında bilgi sahibi olmak istiyorum. örneğin Xt2 çıktı. auoto focusu nasıl acaba? bir bilginiz var mı? ben hep sony aynasızlar ile karşılaştırıyorum ama sanırım sony hız konusundda daha hızlı gibi. özellikle continuous focusta belirgin bir hız var. sizce Xt2 ile sony focus hızı yakalabildi mi? teşekkürler
sitenizi imkan buldukça takip ediyorum özellikle yeni bir site açmaya karar verip bir fotoğraf makinesi temin etmem gerektiğini düşünmeye başladıktan sonra daha çok ilgilenmeye başladım… fotoğraf konusunda herhangi bir tecrübem malesef yok, teknoloji içerikli bir site kurup telefon bilgisayar malzemeleri vb ürünlerin tanıtımı ve incelemelerini yapabileceğim bir site kurmak istiyorum alt yapıyı hazırladım ama farkettimki cep telefonumdan çektiğim resimler istediğim kalite ve detayı vermiyor bana işte buradan sonra sizin tavsiyenize ihtiyacım doğdu… amacım bahsettiğim gibi genelde ev ortamında olacak şekilde ürün resmi çekmek ve ara sıra ürünlerin videolarını
çekmek.. lsr, dslr vs derken okuduğum yazılar izlediğim videolar kafam iyice karıştı canon 700 veya 750 d de karar kılmıştım ikinci el omak koşulu ile çünkü neticede profesyönel olarak bu işi yapamayacağımdan sıfır makineye okadar para vermek istemedim sonra detaya inince lensiydi filan derken astarı yüzünden pahalı olacak gibi geldi, sonra kompakt makinelere baktım canon sx60 hs ye baktım lensi değişmeden genel amaçlı olarak kullanıma uygun gibi geldi sensörünün küçük olması vs acaba sorun yaratırmı diye baktım netten ama sonuç bulamadım kullananlar genelde memnun ama bu makineyi alanlar hep yüksek zum özelliği için alıp kullanmışlar gibi, sonra panasonic lumix gf5 i gördüm makine hoşuma gitti gayet güzel aynasız sınıftaymış o yüzden boyutları daha ideal gibi ama genel anlamda doyurucu bir yorum bulamadım, sonra fujifilm x20 yi gördüm kullananlar çok memnun çok işe yarar bi makine olduğunu söyleyenler var ama mikrofon girişi yokmuş bu sorun teşkil edermi acaba kendi üzerlerindeki mikrofonlar ne derece iş görür yada harici mikrofon çok gerekli midir? Velhasılı karıştıkça karıştı durum… sitemde paylaşımlarda bulunmak için makine şart oldu uygun fiyatlı ve anlattığım işler için ideal bir makine tavsiyesinde bulunabilirmisiniz acaba?
Merhaba, teşekkürler. Basit şekilde bir makine ve daha iyi bir lens önereceğim. Örn: Canon 700D Tamron 17-50, mikrofon Boya BY-M1. Gayet yeterli olur.