Uzun bir karar verme süreci sonunda fotoğraf makinenizi aldınız, peki şimdi ne olacak? Elinizde ansiklopedi gibi bir kullanım kılavuzu var ve ne yapacağınıza dair hiç bir fikriniz yok mu? Makineyi kullanmaya öncelikle çekim modlarından başlayalım. Hemen hemen her fotoğraf makinesinde bulunan portre, gece çekim,makro vs modları nedir, ne işe yarar veya nasıl çalışır bu yazımızda inceleyeceğiz.
Otomatik Mod:Genellikle yeşil olarak görülür. Fotoğrafçı bu modda her ayarı fotoğraf makinesine bırakır, yani ISO, diyafram, enstantane ve flaşı tamamen makine kontrol eder. Başlangıç aşamasında bu modda devam edip tamamen istediğiniz sonuçları almanıza yardımcı olur, fotoğraf makinesini kullanmayı hiç bilmeyen veya fotoğrafçılığı öğrenmek istemeyip sadece kaliteli fotoğraflara sahip olmak isteyenler tarafından sıklıkla kullanılır. Hatta bir istatistiğe göre DSLR kullanıcılarının %70’ten fazlası bu modda fotoğraf çekiyor.
Portre Modu: Adı üstünde portre çekimleri için kullanılır, fotoğrafı çekilen kişinin veya konunun ön plana çıkması ve arka planın bulanıklaştırılması amacını taşır. Bunu da makinenin üzerindeki lens ne ise, onun en açık diyafram değerini kullanarak yapar, eğer kit lens yani 18-55 gibi bir lens varsa portre modunda da olsanız aşırı bir bulanıklaşma hissetmeyebilirsiniz, bunun sebebi genellikle lenstir, alan derinliği konusuna daha sonraki bölümlerde detaylı olarak gireceğim.
Manzara Modu: Manzara çekimlerinde genellikle çekim yapılan bölgenin tamamının net olması istenir, yani minimum alan derinliği istenir, dolayısıyla manzara modu,portre modunun tersine diyaframın lensin izin verdiği ölçüde kısıldığı moddur. (f/11 ve üstü rakamlar gibi). Makine ışığı az bulursa flaşı açabilir, tripod ile kullanmanız tavsiye edilir.
Makro Modu: Çiçek, böcek veya genellikle küçük objeleri çekmek için kullanılır. Bu mod sizi şu anlamda yanılgıya düşürmesin; DSLR fotoğraf makinelerinde makro mod demek objeye çok yakınlaşmanız demek değildir, bunun için makro bir lense veya uzatma tüpü gibi ekstra elemanlara ihtiyacınız var. Makro çekim modu sadece sizin makro çekim için gerekli ayarlarınızı basit şekilde yapar, diyafram portre modunda olduğu gibi açık tutulur, alan derinliğinin sığ olması sağlanır, ışık genellikle bu tip fotoğraflarda sorun oluşturur, harici bir flaşınız varsa bu çekim modunda çok iş görebilir, yine tripod kullanmak tavsiye edilir.
Spor Modu: Görüntüden de anlayabileceğiniz gibi hızlı hareket eden objelerin veya kişilerin fotoğrafının çekilmesi için kullanılır, hareketi dondurma amaçlıdır. Tahmin edebileceğiniz gibi enstantane değerlerinizi yüksek tutarak çekimi gerçekleştirmeye çalışır, bu da yine ışık koşullarının iyi olduğu ortamlarda rahatlıkla kullanılabilir.
Gece Çekim Modu: Işık miktarının az olduğu, kapalı hava veya gece durumlarında kullanılır. Makinenin ışığı en çok alması sağlanmaya çalışılır, bunun için de diyafram değeri en düşüğe alınır, makine genellikle enstantaneyi de düşük tutar, çünkü ışık yeterli gelmez, bu da uzun pozlama yapmanızı sağlar. Gece net olmayan fotoğraf çekilmesinin sebebi enstantanedir, geceleri net fotoğraf çekmek istiyorsanız flaş kullanmalı veya daha açık diyaframlı lens satın almalı veya ISO değerinizi yükseltmelisiniz.
Flaşsız Çekim Modu: Flaşın kullanılmaması gerektiğini düşündüğünüz durumlarda kullanılır, flaş genellikle doğal olmayan görüntü oluşturur, özellikle makinenin dahili flaşını kullandığınız zamanlarda ışık parlamaları ve istenmeyen görüntüler oluşabilir, hem daha doğal görünüm hem de gereksiz flaş kullanımını önlemek için kullanılır, fakat ışık yetersizse fotoğraflarınız flu çıkabilir.
Sonuç:
Şunu unutmayın ki fotoğrafçılık uzun bir yol… Özellikle fotoğrafçılığa ilk başladığınız dönemlerde bu modları kullanmak size faydalı olabilir, belki fotoğrafçılığa hemen ciddi bir giriş yapmak istiyorsunuz veya bu modları kullanmak amatörce görünüyor olabilir fakat bu modlar sizin fotoğrafçılığınızı geliştirmek için yardımcı olabilir, fotoğrafları çekin ve hangi modda kullandığınıza göre fotoğrafın ne değerlerde çekildiğine göz atın, bu değerler size ilerleyen zamanlarda bir rehber görevi görecektir, ne kadar fazla fotoğraf çekerseniz o kadar hızlı fotoğrafçılıkta tecrübe kazanırsınız.
4 comments
Merhaba Tahir Bey. Birşey sormak istiyorum. Bir kişinin fotoğrafını çekerken ön kısmı netleyip güzel sonuç alabiliyorum. Ancak birden fazla kişi olduğunda yüz algılama açıyorum ve sadece bir kişiyi netliyor diğer kişi ya da kişiler flu çıkıyor. Birden fazla kişi yanyana iken nasıl bir ayar yapmam gerekiyor. Teşekkürler
Kadir Bey, bu diyaframla ilgili bir şey, diyaframı kısarsanız örneğin f8 istediğiniz gibi her yer net olacaktır.
Teşekkürler