Cep telefonu ile güzel fotoğraf çekmek herkesin ortak sorunu oldu bu aralar… Günümüzde cazip fiyatlara kameralı bir cep telefonuna sahip olmak çok kolay. Ayrıca bu kameralı cep telefonlarının başına “akıllı” takısı getirilerek çektiğiniz fotoğrafları “duvar” ınıza koyup “arkadaşlarınız” ile paylaşmanız mümkün kılınıyor. Gelişen teknoloji, yaygınlaşan sosyal ağlar ve herkesin birbirini merakla izlediği bu devirde ne yediğinizden, ne yaptığınıza, kimle takıldığınıza kadar herşeyi yazmak yerine cep telefonu ile kaydedip, yükleyerek anlatmanız mümkün.
Bir çok insan için sadece telefonun deklanşörüne basarak çekilen fotoğrafın kadrajı, renkleri, ışığına göre etkisi artıyor yada azalıyor. Bu da direk “like” sayınıza etki eden en büyük etken.
Paylaşılan her şey sizin hayatınızın bir parçası ve bu parçalara ufak detaylar ekleyerek neden daha fazla dikkat çekip kendinizi ifade etme şeklinizi aydınlatmayasınız?
Bu seride cep telefonu ile ilgili basit kuralları sizlere aktarıp ufak detaylar ile ne kadar fark yaratabileceğinizi anlatacağım.
1- Cep Telefonu:
a) Cep Telefonu ve Megapiksel Değeri:
Öncelikle şunu belirtmekte fayda var; cep telefonunda yer alan 5mp-12mp değerleri sizin çekeceğiniz fotoğrafın kalitesine etki etmez, fotoğrafa bakacağınız ekrandaki büyüklüğünü ve şayet baskı alacaksanız fotoğraf boyutunu etkiler.
24 inch Full HD bir ekranda 12mp bir fotoğrafa tam boy bakmak ile 5mp bir fotoğrafa bakmak arasında yaklaşık ebat olarak yarı yarıya fark vardır.
Örneğin 5mp ile en kaliteli şekilde 10*15cm baskı alınabiliyorsa 12mp ile 21*29 cm boyutunda kaliteli baskı alınabilir…
Eğer bu fotoğrafları sadece sosyal medya da paylaşacaksanız 5mp lik bir cep telefonu kamerası bile yeterli olacaktır.
b) Cep Telefonunu ve Aperture / Diyafram Değeri:
Çeşitli cep telefonu kamera karşılaştırma sitelerinde f:2,8 veya f:2,4 gibi değerler görebilirsiniz. Bu değerler cep telefonu kamerasının ışık karşısındaki hızını ve fotoğraf ın keskinliğine etki eder. Bu “f” değeri ne kadar ufak ise sizin fotoğrafı daha hızlı ve keskin çekme şansınız artar. Ayrıca “f” durağı-değeri- ne kadar ufak olursa karanlık ortamlarda flaş kullanmadan fotoğraf çekme şansınız artar. Aynı zamanda “f” değeri ne kadar küçük ise arkaplanınız o kadar bulanık olacaktır.
c) Cep Telefonunu ve Sensör Boyutu:
Çektiğiniz her fotoğraf cep telefonu içerisindeki bir sensöre yansır. Sensörün boyutu ne kadar büyük ise çektiğiniz fotoğrafın detayları o kadar iyi görünür. Cep telefonlarının boyutları malum, o yüzden sensör boyutları özellikle D-SLR fotoğraf makinelerine nazaran küçük kalsa da bazen çok önemli anlarda gereken fotoğrafı çekerek hayatımızı kurtarır.
d) Cep Telefonunu ve Zoom Özelliği:
Optik zoom ve dijital zoom olmak üzere 2 tip zoom bulunmaktadır.
Optik zoom cep telefonu veya fotoğraf makinesinin lensinin yardımıyla yakınlaşmak anlamına gelir. Yani 12mp lik bir fotoğraf makinesi ile 10x optik zoom yapılabilir deniyorsa 10 kat yakınlaştığımızda çekeceğimiz fotoğrafın yine 12mp değerinde olacağını anlatır.
Dijital zoomda ise 10x (10 kat) yakınlaştığınızda çekeceğiniz fotoğraf 12mp değil 2mp veya3mp değerinde olacaktır. Bu da fotoğrafın ekran kalitesini doğrudan kötü yönde etkiler.
Cep telefonunuzun yukarda belirttiğim değerlerini biliyor olmak size çekeceğiniz fotoğrafta büyük avantajlar sağlayacaktır. Bu değerlere internet üstünden çok rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Bu değerleri bir yere not etmekte fayda var.
2- Uygulamalar:
Fotoğrafı çektik diyelim ama daha bitmedi… O fotoğrafı yüklemeden önce gerekli düzenlemeleri yapmak için ayrı, fotoğrafı paylaşacağımız sosyal medya ortamları için ayrı uygulamalara ihtiyacımız var.
Bu konu ile ilgili çok detaylı yazı yazacağım için şimdilik giriş kısmında önemli uygulamaları ve ana özelliklerinden sizlere bahsedeceğim. Her cep telefonuna saniyeler içinde yüklenip kendi hesaplarınız ile senkronize edebileceğiniz uygulamalar…
a) Sosyal Medya Uygulamaları:
En popüler sosyal medya uygulaması olan Facebook ta günde 350 milyon fotoğraf paylaşılıyor. Sizin de Facebook profiliniz varsa ve gün içerisinde bir çok fotoğraf görüp beğeniyorsunuz. Bu “beğen”meler butonu günde 4,5 milyar kez “tık”lanıyor. Bu verileri göz önüne alırsak çektiğiniz fotoğrafın diğer çekilen 359 milyondokuzyüzdoksandokuzbindokuzyüzdoksandokuz fotoğraf arasından sıyrılıp 4,5milyar da 1 olan “like” butonuna basılmasını nasıl sağlayabilirsiniz ?
Twitter, Facebook kadar fotoğraf canavarı olmasa da artık herkesin ortak yürüttüğü bir Facebook ve Twitter hesabı var. Bir kişi içerik paylaşacağı zaman bu iki uygulama üstünden paylaşıyor. Facebook a yeni fotoğraf yükleyen bir arkadaşınız bunu Twitter üstünden takipçilerine duyurabilir. Günde 500 milyon tweet atıldığı ve saniyede 5.700 tweet in postlandığı bir dünyada yaşıyoruz. Twitter, Facebook kadar fotoğraf paylaşım sitesi olmasa da kendinize albüm oluşturabiliyorsunuz veya anlık olarak görselli yediğiniz(!), içtiğiniz(!) şeyleri paylaşabiliyorsunuz. Bazen 140 karakter yerine bir fotoğraf çok daha fazla şey anlatabilir.
Bu iki sosyal medya uygulamasında farklı olarak Instagram, tamamen fotoğraf üstünden ekmek yiyen bir uygulama. 150 Milyondan fazla kullanıcı saniye başına 58 adet fotoğraf paylaşıyor ve Facebook’a Instagram üzerinden günde yüklenen fotoğraf sayısı 300 milyon. Hem diğer iki uygulama ile senkronize olabilen hem de kendi başlı başına bir sosyal fotoğraf paylaşım sitesi olan Instagram, fotoğraf çekmek isteyenler kadar fotoğraf takip etmek isteyenleri de bir arada tutuyor.
b) Fotoğraf Düzenleme Uygulamaları:
Bu yazının 2. Etabında detaylı olarak anlatacağım için sadece sizlere kullandığım ve tavsiye edeceğim fotoğraf uygulamalarının listesini paylaşacağım. Tam kullanım detayları ve özellikleri yazımın devamında sizler ile birlikte olacak.
Adobe Photoshop Express
Adobe Photoshop Touch
Snapseed
Pixlr-O-Matic
Pixlr Express
Flipagram
InstaEditor
InstaWeather
Oldbooth
ClassicToy
Coolins
500px
360 (panaroma)
Benim kullandığım ana programlar bunlar. Elbette farklı uygulamalar ile farklı sonuçlar elde edilebilir. Uygulamaların anlatılacağı 3.kısımda sizlere uygulama anlatmak yerine nasıl düzenleme yapmanız gerektiğinden bahsedeceğim. Bu sayede hangi uygulamayı kullanırsanız kullanın hangi ipuçlarına dikkat etmeniz gerektiğini kavramış olacaksınız.
İkinci yazımız Cep Telefonu Fotoğrafçılığı için gerekli çekim teknikleri ve ipuçları üstüne olacak, takibe devam :)
4 comments
Şu uygulamaların anlatımlarını merakla bekleyeceğim. :)
Bu hafta içi yayınlanacak bir aksilik olmazsa :D
Yazıyı tam okumadım üstünkörü baktım ancak göremedim elinizdeki makina nedir acaba?
B video cekseniz daha faydali olabilir, iso nasi olmali, denklansor hizi nasi ,manuel odak nasi vs