Drone Savaşları – Hangi DJI Phantomu Almalı?

Drone’lar, namıdiğer quadcopterler tüm dünyada olduğu gibi bizde de gün geçtikçe daha popüler hale geliyor. Drone‘lar arasındaki öne çıkan marka DJI da Phantom ‘ları ile ortalığı kasıp kavurmaya devam ediyor. Siz de drone almak istiyorsanız yazımdan muhtemelen faydalanacaksınız…

Nedir bu drone olayı?

Drone aslında insansız hava aracı oluyor, bir diğer deyişle uzaktan kumandalı helikopter :) Yıllardır askeriye için kullanılıyorlardı ama boyutu teknolojiyle beraber o kadar küçüldü ve fiyatları da o kadar aşağıya indi ki artık sıradan insanlar da alıp kullanabiliyor. Kullanımı da çok çok kolaylaştı, başlarda sıradan birinin bunları uçurması çok zordu, o yüzden pahalıları çok daha az satıyordu ama şimdi iş biraz değişmiş görünüyor. Hobi için kullanılan dronelar olduğu gibi havadan görüntüleme için alınıp kullanılan daha profesyonel dronelar da var. Taşıma kapasitelerine göre bu dronelar da birbirinden ayrılıyor. Ben bu yazımda genellikle satılan ve benim de hakim olduğum DJI ürünlerine yer vereceğim.

DJI_Phantom_3
Phantom3 Pro

Kimdir Bu DJI?

DJI bilinenin aksine bir Çin firması. 2006’da kuruluyor, kurucusu 1980 doğumlu Frank Wang. Şu anda dünyanın en büyük drone üreticisi durumundalar ve giderek de büyüyorlar. DJI ‘ın sadece drone değil aynı zamanda birlikte gelişen gimbal alanında da ürünleri var. Gimbal da görüntüyü sabit tutma amaçlı bir mekanizma. DJI Ronin ve Ronin M isminde piyasada satılan tüm stabilizerları çöpe döken bir ürünleri var. Bunu da belki başka bir yazımda anlatırım.

4k-vs-1080p
4k ve FullHD’nin farkınını görebilirsiniz

DJI Phantom Nasıl Gelişti?

İlk DJI Phantom çıktığında büyük heyecan yaratmıştı. Kullanımı kolay bir drone, altına da popüler GoPro ile birlikte iyi bir ikili oluşturmuşlardı. O dönem GoPro Hero3 vardı, ben de bu tufana kapılıp bir tane almıştım. Evde valizde duruyor hatta hala, aklınızda olsun uçak kabin valizleri tam DJI’lara uygun oluyor. Her şeyden önce şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki GoPro’ların fotoğraf kalitesi pek iyi değil, Hero4’ün bile çok iyi değil, aynı zamanda gökyüzündeyken geniş açıdan kaynaklı ciddi bozulmalar vardı. Drone kullanımı kolay desek de sonuçta bu bir oyuncak değil, ilk aldığım gün heyecanla eve götürmüştüm ve uçurmak için ne yapmam gerektiğini bilmiyordum. Daha önce böyle bir hobim olmadığı için bu tip küçük bir tecrübem bile yoktu. Önce Youtube’dan bolca “First Flight” videosu izledim, arkasından yazılım güncellemesi yaptım, o güncellemeyi yaparken bile çok sayıda teknik bilgiye sahip olmak gerekiyordu, ben risk alıp yaptım ama keşke yapmasaydım çünkü büyük ihtimalle yanlış bir şeyler yaptığım için drone uç(a)madı. Teknik servise gönderip firmware’ı düzgün şekilde güncellettim ve sonrasında tekrar baştan başladı süreç. Ama sonrası gerçekten büyük zevk, uçma hissi, dünyayı farklı bir gözden görmek, bunların hepsi çok güzel.

DJI uçururken belli zorluklar var tabii, benim en zorlandığım şey şu oldu; hem uçmayı kontrol ediyorsunuz, hem de görüntüyü kontrol etmek zorundasınız. Bunun ikisini beraber yapmak neredeyse imkansız, hatta drone’u indirdikten sonra beyniniz yanmış gibi hissediyorsunuz. Aynı zamanda droneun yönünü bulmakta zorlanabilirsiniz, ne tarafı önü, ne tarafı arkası gibi. Bunun için drone’un altında ledler var, bu ledler ne tarafının önü olduğunu belli ediyor ama joystick sayesinde dönebildiğiniz için, bu dönüşü hızlı yaparsanız o ledler de kayıyor ve yine beyin yanıyor :) Aynı zamanda rüzgarda uçurmak zor çünkü kontrolü çok zorlaştırıyor, yükseğe çıktıkça da rüzgardan daha fazla etkileniyor. Bir de çok uzaklaştırırsanız sinyalde kopmalar meydana gelebiliyor, ben yaşamadım ama buna da dikkat etmekte fayda var.

625x465_3584629_11070904_1435792367
Bu tip komik aksesuarlar da bulabiliyorsunuz :)

Şimdi artık DJI Phantom3 ve Inspire gibi çok çok daha gelişmiş cihazlar var. Kontroller çok daha kolay, hatta Inspire’da çift kumanda desteği de var. Bu sayede bir kişi sadece uçuşu sağlarken diğeri de görüntüyü ayarlıyor, yani tiltler shiftler vs hepsini diğer kumanda sağlayabiliyor. Bu da büyük kolaylık tabii ki. Aynı zamanda yeni DJI Phantom3 ve Inspire’larda kamera artık kendine ait bir kamera ve GoPro’dan çok çok daha iyi bir kamara. Zaten duyduğum ve bildiğim kadarıyla Sony tabanlı bir kamera ve artık geniş açı bozulmaları gibi sıkıntılar minimumda. İlk DJI’a göre ek olarak yine bir gimbal sistemi mevcut, eskiden sadece gimbal için bile bir sürü modifikasyon yapmak gerekiyordu. Havada neredeyse sabit kalabilen bir drone’umuz var artık. Rüzgarsız havalarda neredeyse hiç kıpırdamıyor. Kumandaya entegre olan bir kontrol ekranıyla da uçuşunuzu izleyebiliyorsunuz, bunun için de akıllı telefon veya tablet kullanabiliyorsunuz, genellikle iPad Mini kullanılıyor bunun için de. Ortalama 2km mesafede drone’unuzu kontrol edebiliyorsunuz bu da genelde meraklı bakışların drone’unuzda olmasına yol açıyor, mutlaka uçuşu gerçekleştirirken birileri yanınıza gelip onlarca soru soracaktır :)

Phantom 3 Pro / Advanced vs Phantom 3 Standart vs Phantom2 Vision+

Şimdi de piyasada bulunan DJI’ların birbirinden ne gibi farkları varmış bunlara bakalım. Professional ve Advanced aslında aynı alet, tek farkları Pro’nun 4K çekim yapabilmesi, Advanced ise Full HD çekim yapabiliyor. Bir de Pro versiyon daha hızlı şarj oluyor.

[table “” not found /]

Fotoğrafta Çekimi Nasıl?

Bu genellikle video çeken bir alet olarak biliniyor ama fotoğraf için de kullanmak tabii ki mümkün. Belki şaşıracaksınız ama RAW çekebiliyor ve tahmin edebileceğiniz gibi JPEG ‘e göre çok daha geniş bir dinamik aralıkta çalışabiliyorsunuz. Aynı fotoğraf makinelerinde olduğu gibi Photoshop veya Lightroom ile fotoğrafları daha iyileştirmek mümkün. Bununla beraber tamamen otomatik çalışmanız da tabii ki olası ama manuel moda hakimseniz ISO’yu düşük tutmanız daha temiz fotoğraflar almanızı sağlayacaktır. Eğer şanslıysanız ve rüzgarsız bir havada uçuyorsanız, 5-6 saniyeye kadar uzun pozlamalar da yapabilirsiniz.

Ayrıca Bilmeniz Gerekenler

  1. Yedek Pil Alın: Bence en az 2 yedek piliniz olmalı, tek pille ortalama 15dk uçabildiğini düşünürseniz, özellikle etrafınızda meraklı insanlar varsa onlara gösteri yapmaktan çekiminizi tamamlayamayabilirsiniz :)
  2. Kalibrasyon yapmayı öğrenin: Eski modellerde çok daha fazla ihtiyaç olsa da yeni modellerin de bazen kalibre edilmeleri gerekiyor. Youtube’dan bu konuda da bolca videoya ulaşabilirsiniz.
  3. Bunun oyuncak olmadığını sık sık aklınıza getirin, daha önce eline drone almamışlara vermeyin ve onlara da bunu hatırlatın, 5bin TL verdiğiniz cihaza bir şey olmasını istemezsiniz.
  4. ND veya polarize filtre almanız çok iyi olur, fotoğrafta belki sonradan işleyerek halledebileceğiniz pus, sis gibi sorunların önceden önüne geçmiş olursunuz.
  5. Hakim olabileceğiniz mesafeden daha yukarıya veya ileriye gitmeye çalışmayın, sinyali kaybettiğinizdeki korku oldukça fazla oluyor :)
  6. Hareketli bir yerden uçuşa başladıysanız 2 kat dikkatli olun çünkü sinyal kaybolması veya herhangi bir kötü durumda Phantom3 geri dönecektir ama siz orada olmayacağınız için sıkıntı olabilir.

Nereden Alınır?

DJI ürünlerinin de güvenilmez olanları ne yazık ki var, alırken mutlaka Türkiye garantili olmasına dikkat edin, sonuçta sık sorun çıkarabilen ürünler, update ediliyor, düşüyor, tamir edilmesi gerekiyor vs.

Sonuç

Bir drone sahibi olmak istiyorsanız DJI Phantom3 Pro veya Advanced alın, çok mutlu olacaksınız. Pro ve Advanced’in zaten çok az farkı var, ilk drone’unuzsa Advanced alabilirsiniz, 4k çekimi izleyebilecek bir televizyon veya monitörünüz yoksa zaten yeterli olacaktır. Mutlu çekimler…

0 Shares:
7 comments
  1. Tahir eline sağlık verdiğin bilgiler için.
    İki sorum olacak:
    1. 4k çekim işleme için cihazın go pro gibi bir video işleme programı mevcut mu?
    2. 4k video boyutundan dolayı bilgisayarda sıkıntı yaşanır mı? Yavaş açma, donma, yer kaplama vb.?

    1. İşleme programı yok, boyuttan dolayı tabii ki sıkıntı yaşanabilir, iyi bilgisayar her zaman lazım bu tip çekimler için…

  2. Bir de bunu uçurma izne ve sertifikaya tabi mi? Özellikle istanbul içinde veya büyük şehirlerde…

      1. Avrupa ve Amerika'da yanlış hatırlamıyorsam 120-130 metreden daha yüksekte uçurulmaları yasak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like
Devamını Oku

Yeni Adobe Photoshop CC – Neler Geliyor?

Yazı İçeriği Hide Versiyonlar Arasında Ciddi Değişiklikler Var mı – Hangi Versiyonla Başladım?Fotoğrafçılar için En Büyük Değişen Ne?En…
Devamını Oku

Uyku Severlere Akıllı Yatak: Luna

Uykuyu çok seviyorsanız bu geleceğin teknolojisi akıllı yatak tam size göre. Kullandığımız her araç yavaş yavaş akıllanıyor, görünüşe…
Devamını Oku

Hyundai i30 İncelemesi

Yazı İçeriği Hide Genel Bakışİnceleme KoşullarıAracı Alım Sırasında Başımdan Geçenlerİlk İzlenimHyunda i30 Elite Donanım Paketi İçeriğiYurtdışında Sunulan ama…
Devamını Oku

Nikon Yelek İsteyen?

Çoğu fotoğrafçının marka bağlılığını yitirdiği bu günlerde, elimde uzun zamandır bulunan ama hiç kullanmadığım bir Nikon yelek var.…