Dış Mekan Fotoğrafçılığı ve Model Çekimi Nasıl Yapılır?
Fotoğrafa başladığımdan beri yapmak istediğim bir projeyle beraberim sizlerle. Fotoğraf makinesi anlatımlarını yıllardır yapıyorum biliyorsunuz ama ben hep fotoğraf çekmek, çekerken anlatmak belki de bir şeyler göstermek istiyordum, bu videoda da kapsamlı şekilde dış mekanda nasıl fotoğraf çekilir, model çekimi nasıl yapılır, harici ışıkla nasıl çalışılır konularını göstermek ve sizlere de yaşatmaya çalıştım. Bu yazımda da olayın hikayesini paylaşacağım :)
Sayfa İçeriği
Fikir Aşaması
Uzun yıllardır fotoğrafçılığın portre tarafındayım, portre çekmekten hoşlanıyorum, moda / portre ve bağlantılı konular diğer konulara göre daha çok ilgimi çekiyor. Benim gibi bu tarzdan hoşlananlar için de biliyorum ki harici ışıklar en az ISO, diyafram ve enstantane kadar önemli. Harici ışık konusunda da hem bilinen inanılmaz yanlış noktalar var, hem de ekipmanlar yanlış biliniyor. Ben de dedim ki öyle bir şey yapmalıyız ki hem temel bilgi verelim, hem ekipmanları tanıtalım, hem de bir çekim yapalım ve post prodüksiyonunu yapalım. Aynı zamanda bir de işin iddiasını şurada koyduk, dedim ki ben çekimi bir aynasız makineyle yapıcam ve DSLR kadar iyi çekim yapabileceklerini göstericem. Önceleri biraz itiraz olsa da sonradan herkesi ikna etmeyi başardım. Tabii konu video çekim olunca Fotopazar.tv ‘nin de yönetmeni olan Gökhan’a gittim ve durumu anlattım, onun da aklına yatınca biz bir kabataslak çıkardık. O da altta işte :)
İçerik
Temel içeriğimizi kabataslak oluşturmuş olduk, videomuzda şunları işleyecektik:
- Temel Fotoğrafçılık ve Işıkla Bağlantıları
- ISO
- Diyafram
- Enstantane
- Flaş Gücü
- Flaşın Modele Olan Uzaklığı
2. Ekipmanları Tanıtılması
- Işık Ayakları
- Şemsiye & Softbox
- Tetikleyiciler
- Çanta
- Tepe flaşı & Paraflaş
- Reflektörler
3. Model Çekimi
4. Çekimin Post Prodüksiyonu
Hazırlık Aşaması ve Ekipmanlar
İçeriği hazırladıktan sonra sıra geldi her başlık ve içindekiler için ayrı ayrı çalışmaya, özellikle ciddi ekipman ve tabii işin profesyonelce yapılması için bir bütçe gerekiyordu. Her şeyden önce bu bir ışık videosu olacaktı ve ışıkla ilgili en sevdiğim marka olan Profoto ‘ya gidip projemi anlattım ve olumlu cevap aldım. En önemli aşamayı tamamlanmış oldum, sonrasında bağlantılı olan ürünlerle de ilgili destekleri alınca Haziran ayında bizim tüm Fotopazar.com ekibiyle de toplantı yaparak konuyu açtım ve kendimizi 5 Temmuz’a ayarladık. Ekibin hepsinin fotoğrafçı olması kadar güzel bir şey yok, başka türlü sadece prodüksiyon için binlerce lira vermek gerekebilirdi :) Ekipmanları hazırlamıştık, sonra da kendi aramızda iş bölümü yaptık, bu videoda kullanılan ekipmanları da yazayım çünkü eminim çok soru gelecek :)
- Tahir YILDIZ – Ana Fotoğrafçı – Anlatıcı
- Olympus OMD EM1 Body
- Olympus HLD7 Battery Grip
- Olympus 12-40mm f/2.8 Pro Lens
- Olympus 40-150mm f/2.8 Pro Lens
- Olympus 45mm f/1.8 Lens
- Olympus 75mm f/.18 Lens
- Olympus 9-18mm f/4-5.6 Lens
- Olympus BLN-1 Yedek Pil
- Profoto Air Remote Tetikleyici
- Profoto B1 Akülü Paraflaş Sistemi
2. Gökhan TUTAK – Ana Video Kaydı – Yönetmen
- Nikon D600 Body
- Tamron 24-70mm f/2.8 VC Lens
- Nikon 35mm f/1.4 Lens
- DJI Ronin M 3 Axis Handheld Gimbal Stabilizer
- Manfrotto MVT502AM + 502HD Video Tripod
3. Taner ÜNLÜ – İkinci Video Kaydı
- Fujifilm XE-2 Body
- Fujifilm 56mm f/1.2 Lens
- Fujifilm 14mm f/2.8 Lens
- Kafanın arkasına askıyı sabitlemek vasıtasıyla DIY stabilizer
4. Emirhan AKINCI – Backstage Fotoğraf 1 – Set İhtiyaç Gidericisi
- Canon 5D Mark 2 Body
- Canon 24-70mm f/2.8 L Lens
- Canon 135mm f/2 L Lens
5. Bahadır UŞUN – Backstage Fotoğraf 2 – Model İlgilenicisi
- Canon 5D Mark 2 Body
- Canon 50mm f/1.4 Lens
- Olympus OMD EM10 Body
- Olympus 17mm f/1.8 Lens
Model Seçimi
Bu kadar ekip ve ekipman olunca işin de iyi olmasını istiyordum tabii ki. Bu çerçevede model ajanslarıyla iletişime geçtim, onlar da projeye sıcak baktılar, burada tekrar tekrar Select Models, Respect Models, Flash Models ve Ace Models ‘a yardımları için çok çok teşekkür ediyorum. Bana hem bütçe hem de gereken her konuda tüm yardımı sağladılar. Bazı model ajansları da sanki kızı alıp dağa kaçıracakmışım gibi sorgu sual sistemine girdiler; Option Istanbul gibi, anlayamadım… Model seçmek zevkli gibi görünse de iş için en iyisini seçmek zorunda olduğum için beni ciddi zorlayan ve zaman alan bir süreç oldu. Sonuçta alttaki üç kişi arasına kadar daralttım aramamı ve sonunda Olga ‘da karar kıldım. Hala acaba Darja ‘yı mı seçseydim diye düşünmüyor değilim :) (Please don’t read here Olga) Makyaj ve saç için de araştırmalar, arkadaş tavsiyeleri vs sonucunda Esra Özgür Gül ve Şeyma Aygül Altunkese ile anlaştık ve Esra aynı zamanda stylingi de üstlendi.
Kıyafet Seçimi
Kıyafetler de çekimin olmazsa olmazları ve çok çok önem arz ediyorlar. Ben biraz vintage çalışmak istedim ve bazı vintage butikleri ile iletişime geçtim. Bana çok kısa zamanda cevap veren Madam Mare ‘yi yerlerinde ziyaret ederek projeyi konuştuk ve tekrar buradan teşekkür ediyorum Ferhat Bey’e, bana hem kıyafetlerin seçiminde yardımcı oldular hem de sıcaklık gösterdiler. Mekanları Cihangir ‘de, Tophane tramvay istasyonunda indikten sonra az yukarıda, buradan da belirtmiş olayım. Kıyafetleri zaten modelin üzerinde göreceksiniz…
Çekim Günü
…ve sonunda çekim günü geldi, sabah 8.30’da Sirkeci’de Fotopazar.com ofisten ekipmanları almak üzere sözleşmiştik. 3 araç yola çıkacaktık, Şeyma da Edirne’den gelecekti. Ben bize ekipman desteğini sağlayan Zoom İthalat’tan Osman Çetinyurt ‘u da alarak Sirkeci’ye geçtim, bu arada pazar sabahları Istanbul gerçekten çok güzel, eğer siz de benim gibi trafikte araç kullanmaktan nefret ediyorsanız ya pazar sabahı çıkın ya da gece geç saatleri seçin. Her neyse konumuza dönelim :) 3 araç Sirkeci’de buluşarak çekimi yapacağımız Lüleburgaz’a doğru yola çıktık, yaklaşık 2 saatlik yolumuz vardı ama tabii yol bomboş olunca biraz hız yapmadık desem yalan olur, bol bol da çekim yaptık, umarım bir çoğunu sizlerle paylaşabilirim çünkü epey kurguya giremeyecek olan olacaktır eminim.
Mekana geldiğimizde önce hemen ufak bir keşif yapıp eğitimi ve çekimleri yapacağımız yerleri araştırdık, sonrasında ben ve Gökhan hemen eğitim çekimlerine geçtik, modeli de saç ve makyaj için hazırlanmaya bıraktık. Bu sırada o kadar çok backstage fotoğraf çekilmiş ki normal çekimden daha fazla fotoğraf burada var sanıyorum :) Eğitim ve ekipmanlar kısmının anlatımı epey uzun sürdü, hava sıcak da olunca dilim damağım kurudu inanın, ama projenin en iyi olmasını istediğimiz için kimse gıkını çıkarmadı ve en iyisi için çalıştı diyebilirim. Sabah 10 civarında başladığımız çekimi akşam 6 civarında bitirebildik, altta hem fotoğrafları hem de kısa videoyu göreceksiniz, sanıyorum kurgusu 2 hafta kadar sürer, sonrasında da tam projeyi sizlerle paylaşıyor olacağım.
Bir Çekim Hikayesi
Önce teaserımızı verelim:
https://www.youtube.com/watch?v=u2JM15ybw90
Uzun videomuz da burada:
https://www.youtube.com/watch?v=GwkqwM5mSU0
Sonuç
Ey Romalılar, hayalimdeki bir projeyi daha gerçekleştirmenin gururunu yaşıyorum :) Profoto B1 çok pratik, anında devreye girebilen ve tutarlılık konusunda aşmış bir paraflaş, parasının kuruşuna kadar hak ediyor, söylenecek hiç bir şey yok. Zaten harici ışıkla çalışanlar bilirler ki artık ışıksız çalışmak onlara bayat ekmek yemek gibi gelecektir, bir kere tadına varan ışıksız çekim yapamaz. Olympus ‘un özellikle 40-150’sine bayıldım, tele gibi tele, 2 çarpan da olunca 300mm ‘de nereden çekim yaptığımı görmeniz lazım, ama Profoto yine tetiklendi o uzaklıktan arada epeyce duvar olmasına rağmen, burada tetikleyiciyi düşünmek zorunda değilim çünkü fotoğrafçı olarak, bu beni çok memnun etti. DJI Ronin M videoda bir harika, biraz ağır ama buna değiyor. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum, umarım fotoğrafları ve videoyu da beğenirsiniz, faydası olur…
Special thanks to:
- Osman Çetinyurt (Olympus)
- Jirayr Gamsaragan (Zoom İthalat)
- Yasemin Yıldırım (Select Models)
- Ferhat Bayır (Madam Mare)
- Volkan Şit (Görsel Düzen)
- Cansın Soyer (Model Seçimi)
- Garenta Rent a Car
Murat Gencer
Tem 9, 2015 at 22:25Çok faydalı bir rehber olmuş, teşekkürler.
Erdem Yener
Tem 10, 2015 at 00:37Reklam kokan hareketler. Bok attığınız olympus u yere göğe sığdıramıyorsun. Ne değişti peki? Kötü olan nasıl iyi oldu?
tahiryildiz85
Tem 10, 2015 at 07:42Ne ilgisi var? 1- Markayla ilgili ne yazmışım ben yazıda? Marka fanatikliği bırakıp üretilen işe bakmak lazım, ayrıca kötü bir şey yazmış olsam bile, kötü olan her zaman kötü kalacak diye bir şey yok. Bu gözle bu yazıya nasıl bakılabiliyor anlamak mümkün değil.
Yakamoz YAKUT
Tem 10, 2015 at 21:15Tahir Yıldız ve arkadaşları bu ülke için ilk 5 içerisinde birinci sıradalar…. çırak olarak fotoğraf çekmeye çalışanlar ve ustalara hep örnek oluyorlar.. alkışlamak varken lütfen yermeyelim… hiç bir ürünü de reklam olsun diye tanıtmıyorlar ki…. işlerine sevgi – saygı çerçevesinde çalışıyorlar
..alkışlar arkadaşlar…
Behzat Onur AKTAY
Tem 10, 2015 at 10:25Yine her yanı emek ve başarılı çalışmalarla dolu olan bu fikriniz süper başarılarınızın ve yeni fikirlerinizin devamını dilerim abi :)
tahiryildiz85
Tem 10, 2015 at 22:37Teşekkürler…
Hasan Mercimek
Tem 11, 2015 at 00:11Video tanıtımı olsun yazilrı olsun çok güzel.. Bu yazıda muhteşem belki portre çekimine başlayan bilirim bundan sonra
tahiryildiz85
Tem 11, 2015 at 14:53Teşekkürler, tavsiye ederim :)
Ömer
Tem 12, 2015 at 22:23Tebrikler, oldukça faydalı bir çalışmaya daha imza atmışınız. Hem bizlerin de daha yakından öğrenmesi açısından, hem de sizin birebir eğitim vermeniz açısından, ufak bir workshop mu düzenleseniz? Ya da fotoğraf gezmeleri, bence çok güzel olur.
tahiryildiz85
Tem 14, 2015 at 12:11Teşekkürler Ömer, her şeyi yapabiliriz ama açıkçası hep gelicem deyip yan yattı çamura battı diyen insanlardan o kadar sıkıldım ki, yapasım gelmiyor :)
Hilmi Çekiç
Tem 14, 2015 at 13:18Avrupada ve Amerikada bu gibi çalışmaların örneği çok. Çok ünlü fotoğrafçılar bile sık sık bu gibi etkinlik yapıp çekim öncesi, aşaması, sonrası, düzenleme, ekipman konusunda bilgi veriyorlar.
Ülkemizde ise maalesef fotoğrafçılar çok cimri. Ps de birşey soruyorsun sanki programı o kodlamış gibi triplere giriyor. Halbuki iki tıkla yapılacak şey.
Çok uzatmayalım. Emek veren herkesi tebrik etmek lazım. İnşallah örnekleri çoğalır. Elinize sağlık arkadaşlar. Her bildiğini workshop adı altında paraya çevirenlere duyrulur.
Reklammış falan filan hikaye. İster reklam yapar ister yapmaz bana ne? Aklımız var fikrimiz var. Onun övdüğü ürün hoşuna gitmezse almazsın o kadar. Tabi ki bu kadar geniş çaplı işin bir sponsoru olacak. Anormal bir şey göremiyorum.
tahiryildiz85
Tem 15, 2015 at 09:23Detaylı yorum için teşekkür ederim Hilmi Bey, ülkemizde ne yazık ki her meslek grubundan insan hiç bir şey paylaşmıyor, aslına bakarsanız atomu parçalamıyoruz :) İşin bütçeli olması için illa ki sponsor gerekiyor ama yazımda markalarla ilgili bile bir şey yazmazken bu tip ithamları kötü niyetli görüyorum açıkçası.
KENAN
Ağu 9, 2015 at 19:23Çok dogru ve kafamda olan bir yanıt olmuş. Gerçekten böyle birşeyi bizlerle ücretsiz olarak paylaşıp gerek bilgilendirmek gerek ise fotoğrafı daha çok sevdirmek adına yapılan bu paylaşımda emeği geçen herkes e sonsuz teşekkürler olsun :)
Cemil BARMANBEK
Tem 15, 2015 at 08:25Elinize sağlık, Gerçekten çok değerli bir çalışma , Merakla bekliyorum :)
Deniz
Tem 25, 2015 at 19:57Merhaba harika bir çalışma olmuş!Birşey sormak istiyorum ''BEN DE FOTOĞRAFI TAM ŞURDAN ÇEKİCEM BAK.''
yazdığınız fotoğraf hangi makine ile çekildi? Teşekkür Ederim..
tahiryildiz85
Tem 26, 2015 at 10:33Merhaba, teşekkürler, Canon 6D + 135mm f/2 ile çekildi…
Serhan Altuğ
Tem 29, 2015 at 00:03Video ve fotoğraf bekliyoruz.
Uğur Uslu
Ağu 6, 2015 at 12:11Firmaların bu gibi aktivitelere gönüllü sponsor olması lâzım. Yazınızda markaların, firmaların isimlerini vermişsiniz, fotoğrafçılıkla ilgilenen çoğu kişi sizi zaten internet üzerinden tanıyor, videolarınızı izliyor, yazılarınızı okuyor yani demek istediğim sizin gibi insanlara, bilgilerini, tecrübelerini bonkörce dağıtan kişilere olunan sponsorluklar kadar mantıklı reklâm hamlesi olamaz. Şahsen yazınızda bahsettiğiniz sizi geri çevirmeyen firmalara karşı sempati duydum. Bir çok kişi de benim gibi hissetmiştir sanırım. Bu markalar için bir nimettir :) Yaptığınız çalışmaya gelince, üzerinde çok emek harcamışsınız, videoyu daha izlemedim, vaktim olunca (!) en kısa zamanda izleyeceğim :) Projelerinizin devamini dilerim :) size ve emeği geçen ekibe de çok teşekkürler. Yaptığınız tüm işlerde de başarılar…
tahiryildiz85
Ağu 6, 2015 at 12:38Çok teşekkür ederim Uğur, ben de aynen senin gibi düşünüyorum, bu gibi aktiviteler arttıkça fotoğrafçılık ve hatta videography de gelişecektir.
Gürcan
Ağu 6, 2015 at 12:15Çok büyük emek verilmiş.. elinize sağlık tebrik ederim..
tahiryildiz85
Ağu 6, 2015 at 12:38Çok teşekkürler!
Hurkan
Ağu 6, 2015 at 12:21Emeğinize sağlık. Şüphesiz ülkemizde fotoğraf işine gerçekten emek sarf eden nadir insanların arasındasın.
tahiryildiz85
Ağu 7, 2015 at 09:33çok teşekkür ederim…
bulent
Ağu 6, 2015 at 15:26Tahirin videolarini izlemek gercekten cok zevkli. Aksam rahat kafayla izlicem insaallah
tahiryildiz85
Ağu 7, 2015 at 09:33Teşekkürler, izledin mi acaba? :)
Seyfeddin
Ağu 6, 2015 at 16:21İlk önce şunu belirtmek isterim uzun zamandır kendimi geliştirmek için fotoğraf adına bir çok eğitim videoları izledim ve araştırmaya izlemeye de devam ediyorum. Fotoğraf için bir şeyler araştırıp, eğitim videoları aramaya kalkıştığınızda %90 karşınıza yurt dışı bazlı eğitim videoları çıkıyor. Bu da ister istemez tam anlamıyla bir katkı sağlamıyor. İyi bir araştırmacı olarak söyleyebilirim ki ilk kez bu kadar detaylı ve iyi bir portre çekimi hakkında ciddi bir çalışma olmuş. Bu çalışmaların devamı desteklerle gelir diye ümit ediyorum maddi, manevi.. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim yabancıların elinden kurtardınız bizi :) son olarakta çekimlerinizden bir fotoğrafı alıp işlemek isterim müsadelerinizle… :)
tahiryildiz85
Ağu 7, 2015 at 09:35Çok teşekkür ederim Seyfeddin, mailini da aldım, fotoğraflara ulaşınca göndericem.
Murat Günay
Ağu 7, 2015 at 02:15RONIN değil, RONIN M…
Halkı yanlış bilgilendirmemek lazım.
tahiryildiz85
Ağu 7, 2015 at 09:27Tam 2buçuk saatlik video hazırladık, M harfiyle mi halk yanlış bilgilenecek? :) Düzelttim…
lore inofa
Ağu 7, 2015 at 12:15Anlaşılabilir bir dille paylaşmanız çok faydalı oldu…başarılar dost selamlar…
tahiryildiz85
Ağu 12, 2015 at 11:07Çok teşekkürler :)
ibrahim korkmaz
Ağu 12, 2015 at 08:14bence cok anlaşılır birdilde anlatıyor ve reklam derken tabiki sponsor olan ı demesi lazım cok başarılı bir arkadaş
meryem
Ağu 14, 2015 at 17:45Merhaba video muhteşem olmuş videonun 53:38 saniyesinde çalan şarkının adını öğrenebilirmiyimm:):):):):)
tahiryildiz85
Ağu 17, 2015 at 09:2753.38'de şarkı çalmıyor ki? :)
meryem
Ağu 17, 2015 at 17:01nasıl yaaa ?? neyse 51:51 civarında arka planda çalan şarkının adı ne acabaa :):):):):)
Hatice dahan
Şub 29, 2016 at 23:45Aynen ya o şarkının adı ne
cengiz
Ağu 15, 2015 at 21:00Tahir hocam DSLR LOVE diye bi televizyon programı yapsanız hem bu tip bilgiler hemde ekipman tanıtsanız hemde konuk olarak pro fotoğrafçıları çağırıp sohbet etseniz ne güzel olur bide NTV gibi iyi bi kanalda yayınlansa hiç kaçırmam
tahiryildiz85
Ağu 17, 2015 at 09:25Ben de çok isterim, tabii yapımcıların görmesi gerek :)
AKUSTİKFOTOGRAF
Eki 10, 2015 at 12:24HA-Rİ-KA
melisa
Mar 2, 2016 at 16:52videonun arkasında çalan fonun adı neeeee!!!!!!!!!!! cevapverin lütfen
Ahmet Kadir
Mar 6, 2016 at 02:25bence güzel bi parça olmuş başarılı
bülent
May 31, 2016 at 15:25Tahir Bey,
çekim yaptığınız yer neresi öğrenebilirmiyiz detayıyla
ahmet
Nis 21, 2017 at 15:50Lüleburgaz Kepirtepe Anadolu Öğretmen Lisesi’nin eski binaları. 4 yılım oralarda geçti :)
tayfun
Ağu 27, 2016 at 13:54merakla izledim ama nasıl bir amatörlüktür bu bir bölümü hatta çin malı kötüleme üstüne.iso ışığın miktarını ayarladığınız bir ayar olarak anlatırsanız insanlarda bunu yanlış kullanır . İso insan cildi gibidir beyaz tenliler güneşten hemen yanar ve etkilnirken buğday tenliler nasıl daha az etkilenirse iso da sensorün ışığa duyarlılığını gösterir.Filmlerden bildiğimiz gibi farklı iso değerlerinde filmler vardır bunlar mevcut birim ışıktan her birinin ne kadar etkilendiğini gösterir.Mesela birebir matematiği olmasa da 1 birim ışığı 100 asa 1/1 alırken 400 asa 4/1 olarak alır yani 1 birimi dörde katlamış gibi etkisi olur.
reflektörlerde gümüş taraf gri ya da gümüş etkiler almak için değil sıcak ışığı soğutarak yansıtmak içindir , altın taraflarda gümüşün tam tersi için kullanılabilir.Ayrıca lastolite reflektöre 250 lira vermek yerine 100 liraya aynısının çin malını aldığınızda da aynı işi görmekte. Reflektörün jilet gibi olması çok ekstra bir özellik değildir tam tersine hafif bir kırışıklık daha maküldür , çünkü jilet gibi olursa çok sert ve keskin odaklı ışıklar yansıtacaktır ki bu da doğallığı ve kontrol edilebilirliği azaltır.
Tahir Yildiz
Ağu 28, 2016 at 01:11Yazdıklarınızın hepsi kişiye göre değişir, bana göre Çin malları çok kötü olabilir, size göre iyi olabilir. Yorum için teşekkürler