Cep Telefonu ile Fotoğraf Düzenlemek

Fotoğrafı nasıl çekerseniz, neyle çekerseniz çekin muhakkak bir düzenleme (edit) sürecinden geçirip insanlar ile paylaşmanız göze daha hoş kareler sunmanızı sağlayacaktır.

Bir çok farklı fotoğraf düzenleme uygulaması var ve ana değişiklik yapma opsiyonları birbirinin aynısı olduğu, sadece adları değiştiği için anlatacağım düzenlemeler her uygulama için geçerlidir.( Ben snapseed uygulamasını kullanıyorum.)

Fotoğrafı Kesme ve Boyutlandırma (Crop-resize);

Cep telefonu kamera mp değerleri 13 lere kadar çıkması ile çekilen fotoğrafların en-boy oranları artmış oldu. (İphone 5 ile çekilen bir fotoğraf 3200*2400 çözünürlüte ve yaklaşık 2mb a eşdeğer)) Bu medya boyutunun hem sosyal medya da paylaşılması zor hemde büyüklük sebebiyle karşı tarafın özellikle mobil ortamda incelemesi internet hızları sebebiyle ızdırap verici. Bu sebebple çektiğiniz mobil fotoğrafları boyutlandırmanızı (re-size) tavsiye ediyoruz. Bunu iki şekilde yapabilirsiniz.
Çektiğiniz fotoğrafları PC ye aktarıp Google Picasa veya Microsoft Office Picture Manager programlar ile gerçekleştirebilirsiniz. İki programda da çok basit bir şekilde seçtiğiniz fotoğrafı yeniden boyutlandırabilirsiniz. Önerdiğim çözünürlük 1024-768 e denk gelen HD çözünürlük. Kalitesini kaybetmeden fotoğraflarınızı bu çözünürlükte istediğiniz ortama yükleyebilirsiniz.
Diğer bir yöntem ise cep telefonu ile fotoğraf çekerken çözünürlüğü (megapixeli düşürürek) çekmeniz. Örnek 13 mp ile fotoğraf çekiyorsanız bu değeri 5-8mp seviyelerine çekerek çok fazla kaliteden ödün vermeden daha efektif kullanabileceğiniz fotoğraflara ulaşabilirsiniz.

Boyutlandırma sonrası bir diğer önemli detay fotoğrafı kesmek (crop). Bir fotoğrafı kesmek için iki nedeniniz olabilir.

1- Çektiğiniz fotoğrafta istemediğiniz objelerin bulunması.
2- Yükleyeceğiniz sosyal medya ortamına göre düzenlenmesi.

Özellikle sokakta fotoğraf çekerken kadraja istem dışı kişiler, objeler, arabalar vs girmesi muhtemeldir. Bu tarz durumlarda fotoğrafınızı belli yerlerden keserek bu objeleri çerçeve dışında bırakmanızı tavsiye ederim.
İnstagram gibi sosyal medya uygulamalarına fotoğrafları kare formatında yüklendiği için cep telefonu ile çekilen dikdörtgen fotoğrafları kare şeklinde kesmeniz gerekir. Bazı cep telefonu modelleri artık kare şeklinde kadraj kurabilmenizi sağlayan çekim modları mevcut.

Before-After Nezihi Gözen
Before-After
Nezihi Gözen

Işık ve Kontrast (Light and Contrast);

Çekilen fotoğraflarda oluşan karanlık ve aşırı aydınlık bölgeleri ışık ayarı yaparak düzeltme şansına sahipsiniz. Ayrıca kendi çektiğim fotoğrafları karartmak içinde bu modülü kullanmaktayım.

Özellikle güneş ışığı patlamaları, az ışıklı ortamda kaybolan detayları bu şekilde düzenleme şansına sahipsiniz. Kullandığınız uygulamanın en uç değeri örnek 100 ise ben en fazla 50 değerinde fotoğrafın tonlamasını açmanızı veya karartmanızı tavsiye ederim. Daha fazla değerde yapılan oynamalar detayların kaybolmasına veya fotoğrafın grenlenmesine neden olmaktadır.
En doğru ayar sizin gözünüze hoş görünen ve gerçekten hayal ettiğiniz kareye ulaştığınız şekilde yapılan düzenlemedir. Her kişinin karakterislik bir fotoğraf anlayışı vardır ve bu bakışı oturttuğunuz zaman bu tip ton ayarları size çok kolay gelecektir. Ben çektiğim fotoğrafları karanlık ve kontrastlı görmeyi seviyorum ve fotoğrafı çekerken bu şekilde düzenleyebileceğim ışık oyunlarını dikkate alıyorum.

Before-After Nezihi Gözen
Before-After
Nezihi Gözen

Gölge (Shadow) Ayarı;

Yukarda bahsettiğim konuya istinaden çektiğiniz fotoğrafların gölge-karanlık kısımlarına etki eden ve rengin açılmasına sebep olan bir düzenlemedir. Özellikle karanlıkta kalan detayları ortaya çıkartmak veya ters ışık kullanımlarında ortamı karartmak için kullanılabilir. Ben bulut, deniz vb ögeler fotoğrafta bulunuyor ise bu alanları karartmak veya aydınlatmak için bu düzenlemeyi kullanıyorum.

Renklendirme (Color ve Satutarion);

Fotoğraflar ne kadar renkli ise o kadar çok dikkat çeker. Rengin tonlaması burada önem taşır. Kimi fotoğraflarda rengin tonunu düşürmek kimisinde ise yükseltmek fotoğrafın etkisini arttıracaktır.
Eski yerler, binalar, eski objeler vb şeyleri çektikten sonra bu fotoğrafları hafif kısık renkle tonlamak eski değerlerini ortaya çıkartacaktır.

Son model yeni bir araba, baharda yeni açan çiçek, bol bulutlu bir gün batımı fotoğrafında ise rengi arttırmak fotoğrafı daha dikkat çekici kılacaktır.

Bu düzenlemede dikkat edilmesi gereken nokta aşırı parlak renkler kullanarak insanların gözlerini yormak veya az renklendirme yaparak istediğin etkiyi uyandırmasını engellemek. Burada yine tercihler sizin elinizde. Gerçeğe en yakın kullanacağınız renk tonlaması seçtiğiniz fotoğrafın beğenilmesini sağlayacaktır.

Before-After Nezihi Gözen
Before-After
Nezihi Gözen

Siyah Beyaz a Çevirme (Black or White-Monocrome);

Açıkçası çok ender siyah-beyaz fotoğraf çeken ve paylaşan birisi olarak kimi zaman doğru kullanımlar işe çok etkili kareler oluşturmak mümkün. Her fotoğraf siyah-beyaz olamayacağı gibi kimi fotoğraflar da renkli olarak sunulduğunda etkisi azalır.
Özellikle sokak fotoğrafları, gölge-ışık oyunları olan, eski evler veya yapılar, yaşlı insanların fotoğrafları siyah beyaz olarak sunulduğunda daha güçlü görünüyor.

Siyah beyaz yapılan fotoğraflarda kontrast arttırarak beyaz ve siyah dengesini daha dikkat çekici hale getirebilirsiniz.

Beyaz Dengesi (White Balance-Warmith)

Çekilen her fotoğrafın o anki duruma göre farklı renk dağılımların da ağırlığı olabilir. Örneğin gün batımı fotoğraflarının sarımtırak olması veya alacakaranlık fotoğraflarının mavi tonunda olması gibi. Çektiğiniz fotoğrafın o anki ışık durumuna göre renk tonunun arttırılmasına beyaz dengesi olarak ifade edilir.

Genel anlamda beyaz dengesi çekilen fotoğrafta yer alan ışığın doğru beyaz renge ulaşması için kullanılan bir yöntemdir. Cep telefonunda yer alan lensler ve sensörlere bu tarz düzenleme komutları veremediğimiz için fotoğrafı çektikten sonra o anki ışığa uygun tonlama yaparak bu açığı kapatabilme şansına sahibiz.

Before-After Nezihi Gözen
Before-After
Nezihi Gözen

Bir sonraki yazımda hangi sosyal medya platformlarında fotoğraflarınızı nasıl paylaşmanız gerektiğini sizlere anlatacağım.

0 Shares:
6 comments
    1. Merhaba Ben snapseed uygulamasını kullanıyorum. Hem arayüzü basit hemde istediğim tüm detaylara hakimim. Tüm platformlarda da ücretsiz. Eğer daha profesyonel düşünürseniz Adobe Photoshop Touch para verilip satın alınabilecek en iyi uygulama.

  1. Nezihi Bey snapseed resize yapabiliyor mu snapseed de 1024*768 nasıl yapabiliriz.teşekkürler.

  2. Ben de telefonumda picsArt kullanıyorum telefonumda note 3 kalemi sayesindede mükemmel sonuçlar elde ediyorum adobe photoshop cc gibi kullanabiliyorum sizede tavsiye ederim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like