Selam 👋 Yine Cuma, geldi hafta sonu, modunu buldun mu? Bu arada o modumu buldum, doğdu güneşim diyen çocuk post başına 10bin TL istiyormuş, bu hafta da buna şaşırdım :) Her neyse güzel bir bülten hazırlamaya çalıştım yine, haydi başlayalım:
Bugünkü bültende bulacakların:
-
İşler bitmiyorsa bir yerden başla
-
Yazılım öğrenme ve Twitter’ın düşündürdükleri
-
Haftanın Videosu
-
Haftanın Tweeti
-
Haftanın Linkleri
İşler Bitmiyorsa Bir Yerden Başla
Geçtiğimiz hafta iki farklı sektörden iki eski arkadaşımla buluştum, ortak kaygılar ve noktalar özellikle pandemi sonrasında iş – yaşam dengesinin çok bozulduğu yönünde. Ev- ofis dengesi, ofiste daha az çalışılması, evlerin artık çalışma alanı haline gelmesi ve benzeri konular, eminim siz de konuşuyorsunuzdur. Günün sonunda pek çok iş var ve özellikle bitmeyen işlerin ciddi bir stres yarattığını görüyorum, ama aslında kafamızda yarattığımız stres genelde işten daha büyük oluyor.
Ne düşünüyoruz?
Genelde akıldan geçen cümleler şöyle oluyor:
“Haydi başlayalım, ama bu zaman alacak, diğerini yapayım da buna dönerim.”
“Ufff gerçekten bunu yapmak istemiyorum.”
“Acaba X’ten yardım istesek de beraber mi yapsak?”
“Bu tarihe hayatta yetişmez, ben en iyisi konuşayım da deadline’ı ertelesinler.”
Çok tipik erteleme ve geciktirme semptomları.
Nasıl Başlamalı?
Aslında tek ihtiyacın olan başlamak, başladıktan sonra zaten işin içine girdikçe korktuğun kadar zor olmadığını, korktuğun kadar zaman almayacağını düşünmeye başlıyorsun ve zamanla da işin bitecek olmasını düşünmek keyiflendiriyor.
-
Net zaman koy: Ben bu tip büyük işler için kendime bir zaman koyuyorum ve takvime işliyorum, örneğin yarın saat 10.00’da başlayacağım diyorum ve o saatte gerçekten başlıyorum. Bu hem motivasyonel olarak hem de disiplin olarak insanı yukarıda tutan bir davranış, öneririm.
-
İşin içinde küçük çıktılar bul: Bazen işe devam ederken oradan hızlı bir kazanım elde edilebiliyor, ve kazanımı hızlıca aksiyona dönüştürebiliyorsun. Bu bazen bir email, bazen bir not da olsa işi tamamlamak adına çok faydası dokunuyor.
-
Dikkat dağıtan şeyleri ortadan kaldır: Teams’den, Whatsapp’ten, her yerden devamlı mesaj geliyor değil mi? Ya kapat, ya rahatsız etme moduna al, hatta telefonunu bile. Bakmadan duramadığı için telefonunu başka odada bırakan arkadaşım var, önemli olan o çalışma konsantrasyonunu sağlamak, unutma.
-
Diğer işler kafanda olmasın: Bir problem de bu, genelde bir işi yaparken bile kafada diğer işler dönebiliyor. Ben bunu şöyle çözüyorum, o gün için kendime yapılması gereken 3-5 işi tanımlıyorum ve not alıyorum. Kendi içlerinde önceliklendirip bittikçe tik atıyorum, öneririm.
İnsanın psikolojisi ve motivasyonu kısa dönemli çalışıyor, kendine uzun hedefler koymuş olabilirsin ama mutlaka kısaları da olsun. Çalışma disiplini de benzer şekilde, büyük işin içindeki küçük işleri ilerletebilmek, ve ilerlediğini görmek bu çelik kapıyı açacak olan anahtar.
Yazılım Öğrenme Konusu ve Twitter’ın Düşündürdükleri
Geçen hafta önce bültende yazdığım yazılımcı olma yolculuğu ve kaynakları Twitter’da paylaştım ve inanılmaz bir ilgi oldu, üstte de görebileceğin gibi binlerce like, yüzlerce retweet aldı ve hala almaya devam ediyor, gelen mesajları saymıyorum bile. Bu konunun zaman zaman üstüne gitmeye devam edeceğim ama çıkardığım soru işaretlerini de burada seninle paylaşmak istedim:
-
Büyük özgüven problemi var, hangi yaşta olursa olsun, ne okumuş olursa olsun “Yapabilir miyim, çok zor diyorlar, hiç temelim yok benim, matematikten anlamıyorum, yaşım 28 oldu bu saatten sonra yapılabilir mi” gibi cümleler en çok gelenlerden. Piyasada o kadar fazla alaylı yazılımcı var ki, bazıları hiç düşünmeden kendini bu sektörde bulmuş. Yapabilirim de ve başla, seni sadece sen motive edebilirsin.
-
Hep destek alma ihtiyacı görüyorum, “Yardım edebilir misiniz, takılırsam size gelebilir miyim, nasıl başladınız, hangi yolu izlemeliyim?” Bunun çok benzerini fotoğrafçılık için de alıyorum bu arada, emin olun tek bir yol yok ve herkesin yolu farklı. Bu yolları merak ediyorsan yaz Google veya Youtube’a insanların hikayelerini dinle. Ama bana uygun olan yol, sana uymayabilir, o nedenle kendi hikayeni yaz, kendi yolundan yürü.
-
İş bulabilir miyim korkusu var, “Arkadaşım frontend dev, iki yıldır iş bulamıyor, iOS’ta para yokmuş Flutter mı öğrensek” Bu cümleler her iş kolu için geçerli, yapacağın işi iyi yapacaksın ki iş, işi açacak, bu hep böyledir. Ve tabii o işi yaparken mutlu olman lazım, bu işin altında yatan motivasyona uzanman lazım, neden yazılımcı olmak istiyorsun? Bu sorunun cevabı senin için sadece para ise, üzgünüm iyi bir yazılımcı olamazsın çünkü bu her iş için geçerli, sadece para ile motive olunan bir işe sahipsen mutsuz olursun.
-
Kolay mı? soruları… Hangi iş kolay? En popüler işlere şöyle bir bakayım dedim, seninle de paylaşayım bir bak bakalım hangisi kolay:
2022’nin En Popüler İşleri
-
Project Manager
-
Business Analyst
-
Java Developer
-
.Net Developer
-
Data Analyst
-
Data Engineer
-
DevOps Engineer
-
Data Scientist
-
Product Owner
-
Security Engineer
Üstteki işlerin hepsi dijital ve hepsinin bir noktası yazılıma dayanıyor. Dayanmayanlardan bir tanesini örnekleyeyim, belki product owner olabilmek için kod yazman gerekmiyor ama o iş de çok ciddi tecrübe gerektiren, yükselmek için çelik gibi sinirlere sahip olman gereken, yapılan business’a 360 derece sahip olarak önceliklendirmeler yapman gereken, bence yazılımdan da daha zor bir iş. Yine de çoğunun “engineer” olduğunu gördüğümde “mühendislik” kavramının nereden nereye geldiğini görüp gülümsüyor insan. Mühendis dendiğinde belki 10 yıl önceye kadar inşaatlar, makineler akıllara gelirken çocuklarımız sadece bilgisayarı düşünecekler.
🎸 Haftanın Videosu
Bu videoya ve başlığına çok güldüm, altındaki yorumlar da bir o kadar komik. 34 milyon izlenmiş :) Benim bulma sebebim eve yeni aldığımız japon balıklarının üzgün üzgün durduklarını görünce belki ortamlarına yakın olduklarında mutlu olurlar demiştim. Güzel bir probleme parmak basmış videoyu çeken arkadaş :)
Haftanın Tweeti
Basit ama etkili, çok çalışmak, bu çalışmayı da uzun süre sürdürebilmek istediğin her şeyi başarabileceğin anlamına geliyor.
Haftanın Linkleri
https://playphrase.me/ : Bir söz yazıyorsun, onunla ilgili filmlerden videolar çıkartıyor, çok iyi iş.
https://www.agegeek.com/ : Doğum tarihini giriyorsun, seninle aynı yaşta olan ünlüler neleri başarmış onu görüyorsun, etkileyici.
Bu haftalık bu kadar :) Bültende olması gerektiğini düşündüğün konuları, düşüncelerini benimle paylaşırsan çok sevinirim. Bu epostaya cevap yazabileceğin gibi sosyal medya kanallarından da bana ulaşabilirsin:
Sevgiler,
Tahir