Selamlar, Aralık ayının yarısına geldik, bu yılı da yedik hep birlikte :) Yıl sonuna doğru sende de “Bu yıl neler yaptım?” gibi bir sorgulama oluyor mu? Bu tip kendi kendine konuşmaları çok faydalı buluyorum. Bu arada bir süredir email yazamadım, nedenlerini altta bulacaksın.
Bu arada yeni özelliğimizi de kullanalım, şu butona tıklayarak üye olabilirsin:
Haydi bültene geçelim, bu hafta bulacakların:
- Neden Bülten Yazamadım?
- Girişimlerim ve Producthunt Lansmanları
- AI Nereye Gidiyor: ChatGPT ve Midjourney
- Haftanın tweeti
Neden Bülten Yazamadım, Neler Oldu?
Twitter, Revue’yu Kapatma Kararı Aldı:
Size gönderilen emaillerin hepsi bir platform üzerinden yazılıyor, yani Gmail — Hotmail gibi bir arayüz kullanamıyoruz bu tip işler için. Ben de doğrudan Twitter arayüzüne bağlı olduğundan dolayı Revue’yu seçmiştim ve emailleri o platform üzerinden gönderiyordum. Bazılarınızdan spam’e düştüğüne dair çok yorum gelse de devam ettim çünkü raporlamaları güzeldi. Ama ne oldu, Elon Musk’ın Twitter’ı satın alması sonrası işler değişti, önce Revue’da işten çıkarılmalar başladı, zaten görünüyordu yolun sonu ve gelen bir email ile dediler ki artık Revue yok, başının çaresine bak. Ama tabii o kadar kolay değil, geçmiş yazılar, üyeler, karşılama sayfaları derken zaman geçti, şu anda ilk defa sizlere Substack üzerinden yazıyorum, umarım sorunsuz bir deneyim yaşarız; hem ben gönderirken, hem sizler okurken.
Kasım Ayı Kampanyaları:
Bir çoğunuzun bildiği gibi ben Teknosa e-ticaret tarafında çalışıyorum ve Kasım ayı biz eticaretçiler için artık feci yorucu bir ay olmaya başladı bir kaç senedir. Ani oluşan durumlar, belirsizlikler, hızlı aksiyon gereksinimleri, ek sunumlar, bütçeler derken o kadar yoruldum ki ayın son haftası yıllık izin alıp biraz dinlenip inzivaya çekildim :)
İki Ürün Çıkardım ve Producthunt Lansmanı Yaptım:
Bültenlerde de sık sık yazdığım üzere yan gelir etme etme, pasif gelir, döviz kazanma gibi konularla yıllardır ilgiliyim ve ufak tefek ürünlerin gücüne çok inanıyorum. 10 dolara satacağınız bir üründen günde 2 tane satsanız, ayda 600 dolar eder, bu da şu anki kur ile yaklaşık 11500TL ediyor, 10 dolar özellikle ABD, Avrupa bölgesi için bedava, yani bu rakamları elde etmek hiç zor değil, yeter ki inandığınız, güvendiğiniz bir ürününüz olsun.
İlk ürünümü para kazanmak için değil producthunt’ta deneyim kazanmak için çıkardım:
1- Plant Images for Presentations:
https://www.producthunt.com/products/plant-images-for-presentations
Sunum hazırlarken bitki fotoğrafları bulmak çok zor oluyor, ben de bir gün Ikea’da gezerken bunu hatırlayıp bir sürü bitki alıp evde beyaz arkaplanda fotoğraflarını çekmiştim, sonra da bunları bir set haline getirip ürünleştirdim. Üstteki linkten sen de ücretsiz indirebilirsin. Çok beklemediğim üzere yaklaşık 90 upvote alıp günün 12.si oldu, beni de sevindirdi.
2- EcommChecklist Notion Template:
https://www.producthunt.com/products/ecommchecklist-notion-template
Eticaretin matematiklerinin en temeli şudur: Ciro = Trafik x Dönüşüm Oranı x Sepet Ortalaması. Aslında biz çalışanlar devamlı bu temel metrikleri geliştirmeye çalışıyoruz. Bu ürün de dönüşüm oranını artırmak için oluşturulmuş bir Notion checklist. Kazanç elde etmenin yanında bir de kitle oluşturmak için üretmek istiyordum yıllardır, bu zamana kısmetmiş. Bitki lansmanından aldığım tecrübe ile çıktım bunu da, yaklaşık 120 upvote alıp gün 10.su oldu. Şu ana kadar yaklaşık 150dolar kazandırdı, beklentimin çok altında ama yine de tecrübe, burada öğrendiklerimi ileride yine kullanacağım.
Bu arada bir ürün lansmanı deyip geçme, o kadar çok şey hazırlamak gerekiyor ki, ilgilenenler için şöyle en gereklileri bir yazayım:
-
Web sitesi gerekiyor
-
Domain
-
Hosting
-
WordPress / cardd / ghost ne kullanılacaksa altyapının seçimi ve entegrasyonu
-
-
Tasarımsal işler gerekiyor
-
Web sitesi için görseller
-
Producthunt için görseller
-
Gumroad için görseller
-
Reklamlar için görseller
-
Sosyal medya için görseller
-
-
Metin yazarlığı gerekiyor
-
Web sitesi için metinler
-
Producthunt için metinler
-
Gumroad için metinler
-
Sitenin blog kısmı için metinler
-
Reklamlar için metinler
-
Sosyal medya için metinler
-
AI Nereye Gidiyor?
Bu konu çok gündemde biliyorum herkes bir şeyler söyledi ama yazmadan duramayacağım çünkü sanıyorum beni Google ‘ın icadı da dahil en çok heyecanlandıran teknolojik gelişme bu oldu.
En üstteki görseli de AI yaptı bu arada…
ChatGPT Mucizesi:
https://chat.openai.com/chat üzerinden erişebileceğiniz bu “sohbet botu” ile hemen hemen her bilgiye ulaşabiliyorsunuz. Sohbet botu şeklinde dizayn edilmiş bir OpenAI mucizesi olan bu ürünle çıktığı günden beri sıkı şekilde iletişimdeyim, hatta bir tabım hiç kapanmayacak şekilde ChatGPT’ye ayrılmış durumda, artık Google yerine bu arkadaşımıza soruyorum. Türkçe de biliyor ingilizce de biliyor, diğer dilleri de biliyor ama en geniş havuz büyük ihtimalle ingilizcede olduğundan genelde bu şekilde kullanıyorum. En basitinden sırt ağrılarım için bana neyin iyi gelebileceğini bile artık ona soruyorum, daha çooook örnek verebilirim çünkü sunumlarımı bile bu arkadaşa yaptırtıyorum artık ama uzatmayayım:
Midjourney Mucizesi:
https://www.midjourney.com/home
Midjourney de bu işin görsel tarafının mucizesi olacak gibi duruyor, tabii OpenAI, ChatGPT’nin içine daha iyisini entegre etmezse. Şu anda bir Discord serverı üzerinden çalışıyor, ücretli versiyonları da var, istediğin görseli yazıyorsun ve sana veriyor, hem de çok kaliteli şekilde veriyor, istersen upscale tuşuna basarak daha da kaliteli versiyonunu alabiliyorsun. Instagram’da da paylaştım, stok fotoğraf işine baya balta vurabilir bu iş:
Üstteki görseli Midjourney oluşturdu, şunu yazdım: “Curly haired woman in an elegant blue dress, wearing sunglasses”. Yorum senin…
Haftanın Tweeti
Üstteki tweette Leo iş görüşmelerinde nelere dikkat ettiğini yazmış, ki çok da güzel detaylara değinmiş.
Bugünlük bu kadar :) Bültende olması gerektiğini düşündüğün konuları, düşüncelerini benimle paylaşırsan çok sevinirim. Bu epostaya cevap yazabileceğin gibi sosyal medya kanallarından da bana ulaşabilirsin:
Sevgiler,
Tahir