Daha önce aynı mekandaki uzun pozlama bir manzara fotoğrafını ve nasıl çektiğimi sizlerle paylaşmıştım. “Nasıl çektim” değil, “nasıl yaptın” diye anlatman gerek diye yorumlar geldi, bu konuya çok girmek istemiyorum, sadece benim tarzım bu diyebilirim, Photoshop varken nimetlerinden faydalanıyorum kısaca. O yazıyı şu linkte bulabilirsiniz: Bu Fotoğrafı Nasıl Çektim? – “Duru”
Mekana modelimiz ile beraber gitmiştik, amacımız hem fotoğraf çekmek hem de biraz seyahat etmekti aslında. Bu kapsamda biraz gezdikten sonra bu köprünün üstüne geldik, üstteki lamba ve arkaplandaki kayalar fotoğraf için iyi bir arkaplan oluşturuyordu. Fotoğrafı çekmeden önce ilk baktığım şeylerden bir tanesi fotoğrafın arkaplanı. Çok kalabalık ve dağınık arkaplanlar fotoğrafı da dağınık gösteriyor. Kış döneminde olduğumuz için biliyorsunuz güneş erken batıyor, bu bölgede de arkamızda tepe olduğu için normalden daha erken güneş ışığı gidecekti. Ona göre hem hızlı olmalıydım hem de modeli üşütmemeliydim :) En zoru bu soğuk kış şartlarında havaya tezat giyinmek zorunda olan model tabi…Yine de bu da işin bir parçası.
Sayfa İçeriği
Fotoğraf Ne Şartlarda Çekildi?

Geçen yazımda da bu fotoğrafı kullanmıştım, mekanı tarif etmek için güzel olduğu için tekrar kullanıyorum. Sol tarafta gördüğünüz köprünün üzerinde model vardı, ben de köprünün bize doğru olan tarafında hafif eğilmiş şekilde çektim bu fotoğrafı. Arkaplan olarak kullandığımız kayayı ve ışığı görüyorsunuz, güneş çok eğik şekilde ama güçlü geliyordu bu saatte.
Çekim saati: 16.37
Fotoğraf Hangi Ekipmanlarla Çekildi?
İlk burayı okuyorsanız veya fotoğrafa ilk bakışınızda “Acaba hangi lensle çekildi?” diye soruyorsanız siz de bir LSA hastasısınız demektir; şu yazımı okumanızı öneriyorum: Sadece Fotoğrafçılarda Bulunan Hastalıklar. Her ne kadar asıl çeken fotoğrafçıdır desek de elbette ekipmanın önemi büyük.
Fotoğraf Makinesi: Nikon D600
Lens: Tamron 24-70 f/2.8 VC
Işık: Çin malı akülü paraflash
Yanımızda sadece paraflash kafası vardı, herhangi bir softbox, octabox, şemsiye gibi bir yumuşatıcı veya dağıtıcı kullanamadık. Ama yine de paraflash kafasını modelden uzak tutarak ve gücünü artırarak ışığın çok sert gelmesini engelledik.
Fotoğraf EXIF Bilgileri Nelerdir?
Exif bilgileri alttaki gibi; flash kullandığımız için enstantaneyi daha yukarıya çekemiyorum ve daha fazla ortam ışığı alabilmek ve arkaplanı aydınlık tutabilmek için 1/200 kullandım.

Işık Setupı

Fotoğraf ve İşlenme Süreci






İşlenme Süreci


Neler Yaptım?
Diğer fotoğraf anlatımındaki gibi adım adım anlatmak isterdim ama PSD dosyasını yine kaybetmişim, bunda çok fazla işlem yok, anlatmak daha kolay.
- İlk fotoğrafta üst kısımda bulunan jet geçmiş gibi olan bulutu “clone” aracıyla kaldırdım.
- Havadaki bazı kuşları fotoğrafta leke oluşturdukları için kaldırdım.
- Fotoğrafın bana biraz soğuk geldiği için temperature değerini artırdım ve biraz daha sarı tonlar aldım.
- Cross Process işlemi ile renk tonlarını biraz daha maviye yaklaştırdım.
- Arkadaki ışığı yakmak için Photoshop filtrelerindeki Render–>Lens Flare kullandım.
Işık kullanılan fotoğraflar, eğer ortam da güzelse diğer fotoğraflardan hemen ayrılıyor, ışıkla çalışmaya başladıktan sonra ışıksız çektiğiniz fotoğrafları beğenmeyebilirsiniz, bu benim başıma geldiği için şimdi dışarıya çekip fotoğraf çekemiyorum çünkü kalite beni tatmin etmiyor, o yüzden ışık güzeldir, ama sizi etkilemesin :)