2021’in son gününden, güzel bir Cuma’dan herkese merhabalar. Öncelikle herkese iyi yıllar; dileklerinizin gerçekleşeceği, sağlıklı, mutlu, sevdiklerinizle beraber geçireceğiniz çok güzel bir 2022 olsun!
Uzuuun zamandır aklımda olan bir fikri sonunda gerçekleştirmenin hazzını yaşıyorum şu anda. Uzun yıllar blog yazdım, sonra neredeyse tüm evren video içeriğe geçince, benim gibi yazmayı sevenler eposta bültenleri çıkartmaya başladılar, hep ertelemiştim, şimdi ilkini yazıyorum. Bu eposta bültenlerini haftalık olarak düzenli şekilde yazarak paylaşmayı hem de kendime bir disiplin sağlamayı istiyorum. Siz de yazmaktan hoşlanıyorsanız bence hemen bir eposta bülteni aboneliği başlatın, blog yazdığım yıllarımdan çok iyi biliyorum ki çok güzel insanlarla tanışacaksınız. Haydi başlayalım!
Bu arada arkadaşlarınıza önerirseniz çok sevinirim, alttaki linke tıklayarak üye olabilirler:
Başlamanın Zorluğu – MVP
Bir şeye başlamak bitirmenin yarısıdır derler ya (Bu arada bu söz kimin diye araştırdım ama anonim diye geçiyor her yerde) bu epostaya başlamak da benim için zor oldu. Özellikle benim gibi detaycı biriyseniz, “Hangi altyapıyı kullanayım?”, “Türkçe desteğine dikkat edeyim”, “Eposta bülteninin adı gibi “Sade” bir tasarım olsun”, “Fontumu ne yapsam” diye düşünürken epey zaman geçiyor. Mesela şu gördüğünüz logoyu yapmak bile yarım saatimi aldı, “Hangi rengi kullansam?”, “İsmi ne olsa?” bütün bu soru işaretleri içinde başlayabilmenin bütün zorluklarını yaşadım.
İş hayatında hep şunu gördüm, bir an önce başla. Başlamadan geçirilen zamanlar hep motivasyon kaybına neden oluyor, daha iyi olsun diye başlangıçta harcanan zamanlar insanı geriye götürüyor ve başlangıç sırasında artık o enerjiyi kendinizde bulamayabiliyorsunuz. O nedenle başlıkta da yazdığım MVP (Minimum viable product) kavramı çok önemli. Bunu hayatın her alanında kullanabilirsiniz, o işin ortaya çıkmasını sağlayın, çok küçük bir parçasıyla da olabilir, yeter ki insanlar görsün, paylaşın, tepkileri alın. Daha sonra geliştirerek ilerleyebilirsiniz, ama önce işinizi canlıya alın. (Bu da product owner dili) İlk epostadan daha fazla detaya girmek istemediğim için kısa kesiyorum :)
2021’in Öğrettikleri
Alttaki maddelerin hepsi belki birer yazı konusu ama hızlıca üzerlerinden geçmek istiyorum:
Hep hatırlamak lazım ama sağlıktan daha önemli hiç bir şey yok.
Uzaktan çalışma hayatları ve yaşam şekillerini değiştirecek ve artık en büyük şirketlerde bile kalıcı olacak.
Başarılı insanların en büyük yetkinliği: Süreklilik. Sürekliliği sağlayabildiğiniz her işte başarılı oluyorsunuz.
Mutlu iş yeri = Mutlu insanlar
Mutlu insanlar = Gerçekten ilgilenilen insanlar
Crypto paralar öcü değildir, yatırım olarak görülmelidir ve dolarda kalmanızı sağlarlar.
Türkiye’de bir iş yapacaksanız, bir şey satın alacaksanız, bir fikri canlandıracaksanız hemen şimdi yapmalısınız, yarın çok geç olabilir.
Baba olmak, önceden düşündüğüm gibi önemi anne olmaya göre daha az bir kavram değildir.
İnsanoğlu istediği her şeyi yapabilir, yeter ki kafasına koysun ve doğru insanlarla iletişime geçsin.
Yazılım öğrenmek tamamen odaklanılması gereken, zaman buldukça üstüne düşülerek yapılabilecek bir iş ne yazık ki değil.
İyi yönetici olmanın en önemli parçalarından biri her şeyi her zaman ve her yerde söylememek, çok haklı olsanız bile.
Tutkulu olmadığınız hiç bir işi yapmayın, ya sıkılacaksınız ya da başarısız olacaksınız.
Öneri Şarkı
Pandami Music, Youtube’un eğlenceli ve yetenekli gruplarından. Eğer bu zamana kadar denk gelmediyseniz mutlaka şans verin.
Öneri Uygulama
Cleanup.pictures adresine girerek videoda gördüğünüz gibi fotoğraflarınızdan istenmeyen objeleri çok kolay şekilde çıkartabiliyorsunuz. Uygulama tamamen ücretsiz.
Mobil Yazılım Öğrenmek İster misin?
Döviz kurlarının hızlı dalgalanmasıyla beraber dolar kazanmak daha önemli hale geldi. Dolar kazanmanın en kabul edilir yöntemlerinden biri yazılım gücü ihraç etmek; bir ürün oluşturabilir veya bir firmada remote olarak çalışabilirsiniz. Tabii yazıldığı kadar kolay olmadığını biliyorum. Yine de eğer istekliyseniz veya kendinize yeni bir kariyer yolu çizmek istiyorsanız ücretsiz olan bir siteden ve yöntemden bahsedeceğim: 100 Days of SwiftUI. Bu web sitesi yine ücretsiz ve 100 gün boyunca takip ederseniz sizi belli bir aşamaya getireceğine dair bir söz veriyor. Bültenin başında bahsettiğim gibi sürekliliği sağlamaya çalışmak en büyük disiplin.
Umarım ilk sayıyı sevmişsindir, bültende olması gerektiğini düşündüğün şeyleri, düşüncelerini benimle paylaşırsan çok sevinirim. Bu epostaya cevap yazabileceğin gibi sosyal medya kanallarından da bana ulaşabilirsin:
Sevgiler.
Tahir