UV Filtre Nedir, Ne İşe Yarar, Satın Alınmalı Mıdır?

Fotoğraf makinesi satın aldığınızda yanında önerilen bazı aksesuarlar var, bunların başında UV filtre, fotoğraf makinesi çantası ve yedek pil gelir, Bir de alınması zorunlu olanlar var; hafıza kartı gibi… Fotoğraf makinesi aldığınız yer size mutlaka bu aksesuarlardan vermek isteyecektir, ama gerçekten UV filtre gerekli mi, bu yazıda bunu anlatmaya çalışacağım.

lens_kirik

Filtreler aslında filmli makine dönemlerinde, yani analogda çok daha sık kullanılıyordu, pek çok çeşitli filtre vardı, renk filtreleri de dijitalle beraber artık kaybolmaya yüz tutanlardan örneğin. Ama UV filtre hep vardı, muhtemelen hem de olacak. Ultraviyole kelimesinin kısaltması olan UV filtre aslında güneş ışınlarından korumak için kullanılıyor, aynı zamanda lensimizi dış etkenlerden, yağmurdan, çamurdan hatta kırılmalardan korumaya yardımcı oluyor. İnternette görebileceğiniz düşmüş makinelerin hemen hemen hepsinde UV filtre olduğunu ve kırıldığını göreceksiniz. UV filtre olmasaydı lens kırılabilirdi. Dolayısıyla UV filtrenin en önemli kullanılma sebebi biraz da bu aslında.

 

UV Filtre Almalı mısınız?

Bu sorunun cevabı yine kişiden kişiye değişebilir. Ben UV filtre kullanmamayı tercih ediyorum. DSLR makinelerin sensörlerinde UV ışınlarını engelleyici bir filtre zaten bulunuyor.  Dolayısıyla UV filtrenin tek kullanım amacı koruma oluyor. Eğer lenslerinizin temizliği konusunda çok hassassanız mutlaka UV filtre kullanın. Ama UV filtrelerin görüntü kalitesine olumsuz bir etkisi oluyor. Bu olumsuz etkiye sahip olmamak için de kaliteli UV filtre tercih etmelisiniz. Kalitesiz olan, makineyle beraber hediye edilen UV filtreler görüntü kalitenizi bozacak, özellikle netliğinize ciddi etki edecektir. Hatta bazen gece çekimlerinde makinelerin netleme hızını direkt olarak etkilediğine şahit oldum, netlemeyle ilgili bir probleminiz varsa, bir de UV filtrenizi çıkarıp deneyin, farkı göreceksiniz.

Hangi Marka UV Filtre Almalısınız?

Benim tavsiyem B&W, Hoya veya Heliopan yönünde olacak. Zaten hangi filtreyi alacak olursanız olun B&W ‘dan şaşmayın, ama Hoya’nın HD filtreleri de çok başarılı, aynı şekilde bunlara alternatif olarak da Heliopan ‘ı öneriyorum. Şöyle düşünün, diyelim ki 24-105mm f/4 L lensiniz var, bu lensin ortalama fiyatı 1500TL. Siz alıyorsunuz 10TL’ye Takahushi marka UV filtre. Ne kadar mantıklı? 1500TL ‘lik camın önüne 10TL ‘lik cam takılır mı? Görüntü kalitesini etkileyebileceğini basit bir mantıkla düşünebilirsiniz. Lenslerinizin ön optiği zaten basit çarpmalara çizilmelere karşı dayanıklıdır, dolayısıyla makineyi düşürme ihtimaliniz yoksa, dağda bayırda gezmiyorsanız, askı takıyorsanız vs UV filtre kullanmayabilirsiniz, veya vereceksiniz 150TL, kaliteli bir UV ile kendinizi garantide hissedeceksiniz.

Multi Coated Nedir, Ne Demektir?

UV filtrelerde bir de MRC (MC) yazar, yani multi coated (çoklu kaplama). Çoklu kaplama ile camın daha kaliteli olduğunu düşünebilirsiniz. Üretici flare, yani güneş ışınlarının etkisinden lensi ve elde edeceğiniz görüntüyü daha iyi engelleyebilmek için çoklu kaplar ve daha kaliteli bir UV filtreye sahip olursunuz. Zaten tüm UV filtre tavsiyeleri de bu yöndedir;: B+W 77mm UV MRC Filtre gibi…

Bu arada UV filtrenin üzerine polarize veya başka filtre takmayın, bu görüntü kalitesini daha da bozar…

0 Shares:
20 comments
  1. Yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum çok başarılı yazı olmus… En kısa zamanda ND filtreler hakkında dşüncelerinizi merak ediyorum…

  2. tahir abi gün şığına çıkmamış böyle bir konuyu aydınlattığın için çok teşekkür ederim.Yazının devamını sabırsızlıkla bekleyeceğim..:)

    1. Teşekkürler Alperen, istek konular olursa her zaman öncelik vermeye çalışırım.

  3. İyi günler tahir bey marumi hakkındaki düşünceniz nedir polarize filtre almayı planlıyorum şuan bütçeme uygun bunu gördüm nex-7 kit lens ile kullanıcam

  4. Ne zamandır bu konuyu bekliyordum, teşekkür ederim. Benim soruma cevap olarak yazdıysanız bir kez daha teşekkür ederim :)

  5. Tahir Bey
    Heliopan filtre aldığım zaman resim kalitesine eksi yönde bir etkisi olucak peki ?

  6. merhaba Tahir Bey. f1.2 portre lensim var. gündüz çekimlerde arka kısımda bokeh etkisi istediğim için 1.2'de çekiyorum ama patlamalar oluyor. Elektronik shuter de var. Söylemek istediğim birçok incelemede polarize filtreler daha çok manzara çekimlerinde kullanılmakta. Ben portre çekimlerinde patlamaları önlemk istediğim için polarize almam doğru olur mu? Arka kısımda o kadar bokeh varken mantıklı bir seçim mi olur? Teşekkürler

    1. Kullanabilirsiniz tabii ki ama dikkatli olmakta fayda var, portrede renk sapmaları olsun istemeyiz.

  7. Bir de hoya HD2 polarize filtre'deki HD2 ne anlama geliyor. Kısa da olsa bilgi verirseniz sevinirim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like
Sigma 135mm Art İncelemesi
Devamını Oku

Sigma 135mm f/1.8 DG HSM Art İncelemesi

Yazı İçeriği Hide Sigma 135mm Art İncelemesiGenel BakışÖzelliklerGövde YapısıSigma 135mm f/1.8 PerformansıSon Söz ve Yorum Sigma oldukça popüler…
Devamını Oku

Fotoğrafta Retouch İşlem Listem

Yazı İçeriği Hide Ben ne yapıyorum, nasıl yapıyorum?Gözler:Burun:Cilt:Ağız ve Dudaklar:Saç:GövdeGenel: Retouch, Türkçesiyle rötüş işlemi Türkiye’de oldukça basite alınan…
Devamını Oku

Zoom Lens mi Prime Lens mi?

Yazı İçeriği Hide Prime Lensin AvantajlarıZoom Lens Nedir?Zoom Lensin AvantajlarıPrime Lens mi Zoom Lens mi Tercih Etmeliyiz, Neden?…