Olympus OM-D E-M10 ve Olympus PEN E-PL5 İncelemesi

Hiç kimsenin kafasında böyle bir tanım yokken DSLR/2 yapıp hem gövdeyi hemde sensörü ufak tutarak aynasızları modern zamanlarda ortaya çıkartan-ya da hortlatan Olympus un son OMD si M10 nu ve üst seviye PEN olan E-PL5 i test etme şansına sahip oldum.

Giriş:

Şu zamana dek Olympus harici hemen hemen her markanın aynasızını test ettim (Canon-Nikon-Pentax malum durumlardan dolayı hariç) Hem gövde güzelliği hem de çekilen fotoğrafların kalitesini göz önüne alıp artık bir Olympus da test etme vaktim gelmişti. Sağolsun Zoom İthalat bizi kırmayıp sabah istediğimiz Olympus ‘u bize verdi. (Nasrettin Hoca fıkrasında olduğu gibi doğurmuş  bir şekilde (Biz tek Olympus OMD 10 istedik onlar bize 2 body+4 lens) verdi)  Bu kadar kısa sürede cevap verip kendi aralarında organize olup bize bu tedariği sağladıkları için çok teşekkür ediyorum.

Olympus OM-D E-M10
Olympus OM-D E-M10

Olympus OM-D E-M10

Genel Değerlendirme:

Ben makinelerin kısa adlarını kullanacağım çünkü gerçekten “gereğinden fazla” uzun isimleri var. İlk olarak Taksim İstiklal sokaklarında OMD-EM10 nu kullandım. En büyük artısı çok hafifi olması. Ürüne Olympus M.Zuiko ED 14-42mm f3.5-5.6 EZ lensi taktınız mı en ince yağmurluğun cebine bile  koyup rahatlıkla taşıyabilirsiniz.

Olympus M.Zuiko ED 14-42mm f3.5-5.6 EZ
Olympus M.Zuiko ED 14-42mm f3.5-5.6 EZ

Body ufaklığı, kalitesi belirtilen fiyat için mantıklı fakat beni en rahatsız eden şey elektronik vizörün çağın gerisinde kalması. Eşdeğer markalarda bu fiyata alacağınız aynasızların vizörleri ufkunuzu geliştirirken Olympus ‘un kalite ve çözünürlük olarak beklentimi karşılamadığını söylemeliyim. Özellikle gece kullanımda etrafta bulunan renkler saçılım yaparak görüntüyü kirletmekte. Çektiğiniz fotoğrafa bu şekilde yansımıyor olsa da elektronik vizörden gördüğünüzle, çektiğinin aynı olmasını istiyor insan. Olympus ‘un kırmızı renge karşı aşırı bir hassasiyeti mevcut. Kırmızı olan objeler “aşırı” dikkat çekici olarak ortaya çıkıyor. Genel anlamda bu aşırı tepki diğer renklere sıçrama gerçekleştrimediği için bence bir problem teşkil etmemekte. 2 Çarpanlı sensöre rağmen keskinlik konusunda Olympus ‘un taviz vermediğini belirtmek isterim. %100 Crop alınmış fotoğrafta bunu daha net hissedebilirsiniz. PS üstünde herhangi bir müdahale söz konusu değildir. Tamamen RAW dosyalar jpeg e çevrilmiştir.

Orjinal
Orjinal
½ 100 Crop
% 100 Crop

Serinin diğer fotoğrafları için;

Olympus OM-D E-M10 Stüdyo Testi:

Sokakta deneme turları yaptığım OMD 10 ‘u bu sefer stüdyoda konuk ettim. Lens olarak yine 18:55 kit lensi kullandım. Test için gönderilen lensleri ayrıca inceleyeceğim.

  • Çekim esnasında bir adet  RIME LITE FAME 600 W/S FLASH- 1/125 Enstantane değerinde ve 1/4 güçte kullanıldı.
  • Tripod üstünde F değeri 5,6 olarak saptandı.
Stüdyo %100 crop
Stüdyo %100 crop

Her ne kadar ismi kit lens olsa da 18:55 stüdyo ortamında beklediğimden daha iyi bir performans sergiledi. %100 Cropta gördüğünüz gibi çok başarılı detay veriyor. Elbette daha iyi lensler daha üst performans gösterecektir fakat fiyat/performans açısından gayet yeterli. PS de yapacağınız %15 lik bir keskinlik artışı ve %5 lik kontras artışı ile ciddi “güzel” imajlara sahip olabilirsiniz.

Düzenlenmiş imaj
+15 keskinlik +5 kontras

Makinenin paraflash lara tepkime süresi gayet başarılı. Çekimler tripod üstünde ve saniyeli deklanşör kullanılarak yapıldı. Deklanşöre basma anı ile paraflashların patlamsı arasında geçen süre gayet yeterli. Neye göre yeterli derseniz eğer sabit bir obje vb bir çekim yapıyorsanız hiçbir sıkıntı yaşamazsınız. Stüdyo fotoğrafçılığı hıza dayalı olmadığı için Olympus sizi yarı yolda bırakmayacaktır.   IMG_7911Stüdyo ortamında gayet başarılı işler çıkartan Olympus ‘un sokakta avantaj olan ufaklığı bu tarz çekimlerde dezavantaja dönüşüyor. Elde tutuşu hafif olması dikkat gerektiren çekimlerde hakimiyeti zorlaştırırken fotoğrafçıya bir profesyonel fotoğrafçı imajından ödün verdiriyor. Bu tarz durumlar göz ardı edilirse stüdyo ortamında Olympus OMD M10 ‘u rahatlıkla kullanabilirsiniz. Şunu da belirtmekte yarar var kullandığım tüm aynasızlar içersinde en iyi performansa sahip olan makine kesinlikle Olympus Omd -Em10. Tüm çekilen stüdyo fotoğrafları için;

Olympus OM-D E-M10 ISO Testi:

Sırasıyla fotoğrafların ISO 100-1600-25600 halleri %50 crop alınarak eklenmiştir. ISO100-1600 arası makul kabul edilebilir fakat daha üstü ciddi sıkıntı yaratmakta. Özellikle 25600 değeri çok ekstrem bir durum olmadığı sürece kesinlikle kullanılmamalı. 12800 ISO ya kadar renk saçılımı makul olmasına karşın 25600 de renkler birbirine geçmekte ve imaj kalitesine noise harici ciddi zarar vermekte.

ISO100
ISO100

 

IS01600
IS01600
ISO 25600
ISO 25600

Tüm ISO örnek fotoğrafları için:

Olympus PEN E-PL5 Stüdyo Testi:

Dürüst olmak gerekirse 0MD E-M10 varken E-PL5 i yanımda pek taşımadım. Sokakta- dışarda veya işe gidip gelirken hep yanımda OMD vardı fakat stüdyo testi süreci başlayınca E-PL5 i de bu teste tabi tutmak şart oldu.

Kullanım olarak vizör olmadığı için alışmak gerekiyor. Boyutlarının ufak olması kompak makine hissi yaratmakta. Özellikle yeni kit lens ile gayet ufak boyutta oluyor.

  • Çekim esnasında bir adet  RIME LITE FAME 600 W/S FLASH- 1/125 Enstantane değerinde ve 1/4 güçte kullanıldı.
  • Tripod üstünde F değeri 5,6 olarak saptandı.
Olympus PEN E-PL5
Olympus PEN E-PL5

Detay verme konusunda OMD nin E-PL5 e göre daha başarılı olduğunu düşünüyorum. Her iki makine için kit lensle test yapıldığını belirtmeliyim bu yüzden lensten kaynaklanan bir fark olmayacaktır.

Paraflash lara tepkime süresi OMD kadar hızlı ve başarılı. Hiçbir problem yaşamadım. PS de yapacağınız %20 lik bir keskinlik artışı ve %10 lik kontras artışı ile imaj kalitenizi daha üst seviyeye çıkartma şansınıza sahipsiniz.

Diğer test ettiğim tüm aynasızlara kıyasla Olympusların RAW fotoğrafı çekildikten sonra işleme süresi daha kısa. Özellikle stüdyo ortamında RAW çektikten sonra diğer fotoğrafa çekmek için çok fazla beklemiyorsunuz. Bu ciddi bir avantaj.

Elde “stüdyo fotoğrafçısı” imajı vermemesi haricinde hiçbir problem yaşatmayan E-PL5 ten imaj kalitesi açısından gayet memnun kaldım. Keskinlik ve detay için ufak bir PS müdahalesi istediğiniz imaja ulaşmanızı sağlayacaktır.

Olympus PEN E-PL5 ISO Testi:

En yüksek ISO da renk saçılımı konusunda OMD ‘ye nazaran daha kuvvetli fakat açık renklerde aşırı parlama söz konusu. Kumlanma tipi ufak tefek PS hileleri ile göze daha hoş gelebilecek şekle döndürülebilir. Elbette yüksek bir kumlanma söz konusu fakat ISO kullanım değeri 3200 e kadar rahatlıkla çıkılabilir. PEN karakteristliğinden olsa gerek E-PL5 in ISO performansını OMD ye nazaran daha “kullanılabilir” bulduğumu söylemek isterim.

ISO 12800
ISO 12800

ISO Testinin tüm fotoğrafları için:

Lensler:

lenses

 Olympus M.Zuiko Digital 25mm F1.8 Örnek Fotoğraflar:

25MM- F:1.8
25MM- F:1.8
f1.8 %100 crop
f1.8 %100 crop

Olympus M. Zuiko Digital ED 45mm f1.8 Örnek Fotoğraflar:

45MM F: 1.8
45MM -F:1.8
f:1.8 %100 crop
f:1.8 %100 crop

Olympus M.ZUIKO Digital 75mm f/1.8 Örnek Fotoğraflar:

75MM-F:1.8
75MM-F:1.8
f:1.8 %100 crop
f:1.8 %100 crop

Olympus sağolsun kit lens ile beraber 3 adette prime lensi gönderdiğinde aklıma ilk gelen bu lensleri stüdyoya kapatıp canlarını okumaktı : )  Test için makine alacaklara öngörü olması açısından kit lensleri sıklıkla kullansam da verilen bu üç lenside bol bol inceleme şansına sahip oldum.

Sensör boyutundan dolayı 25mm bize 50mm görüş açısı, 45mm 90mm görüş açısı ve 75mm 150mm görüş açısını sunmakta.

Bu lensleri kullanım alanı olarak düşünürsek 25mm sokak için ideal.

45mm ile detay ve portre lensi olarak kullanabilirsiniz.

75mm aralarında beğendiğim en güzel açı ve lesn oldu. 150mm e tekabül eden açısı ile yarı tele+portre kullanımı için ideal.

Avantajları 75mm hariç (150mmlik açıya göre aslında) ufak olmaları.

Dezavantajları keşke daha düşük F değerine sahip olan prime isteyenler için çözüm sunmamaları.

Sonuç:

c_mft_benefit_vi_02

Olympus Micro Four Thirds sistemlerin öncüsü ve yatırım yapan bir firma. Panasonic ‘in Türkiye piyasasından çekilmesiyle bu sistemin tek temsilcisi Olympus. Diğer alternatif aynasızlara nazaran daha ufak sistemler üretmesi, Panasonic lensleride sayacak olursak bol miltarda lens seçeneği sunması en büyük avantajları. Özellikle çok sıklıkla yurdışı yada yurtiçi iş ziyareti yada gezi yapanların ilk tercihi olabilir. En ufak boy çantaya tek body+3 lens sığdırabiliyor olmak büyük avantaj.

Dezavantajı 2 çarpanlı sensörün getirdiği handikap ve lenslerin ışık alma kapasitesinin (f değerinin) 1.8 in altına inmiyor olması.

c_mft_benefit_vi_04

Olympus sistemin artıları:

  • Ufak ve kolay taşınabilir olması.
  • Lenslerin body ler gibi ufak olması.
  • Hızlı ve seri çalışması.
  • Aynasızlara nazaran iyi pil tüketimi.

Olympus sistemin eksileri:

  • 2 Çarpanlı sensöre göre yüksek fiyat.
  • Diyafram değeri 1.8 in altında lenslerin olmaması.
  • EVF teknolojisinin beklenenin altında kalması.
0 Shares:
26 comments
  1. Selamlar,Tahir bey inceleme için teşekkür ederim. OMD EM-5 VE 10 un grainy B&W filtesini çok beğendim siz de çok beğenmişsiniz. Ara Güler tarzı yüksek kontrast siyah beyaz grenli harika fotoğraflar veren bir filtre. Sırf bu filtre için omd alınır mı, yoksa daha iyi olan A6000 alıp bu tonları photoshopta kolaylıkla yapabilir miyiz? Çok az photoshop biliyorum, omd nin bu filtre etkisini elde etmek zor mudur, çok zaman alır mı her fotoğraf için..
    teşekkürler

    1. Zaman alır tabii ki, tek filtre için fotoğraf makinesi alınır mı emin değilim ama çok seviyorsanız değer bence.

  2. hocan güzel yazı eline sağlık yalnız 18-55 mm lensten bahstmişsin birkaç yerde 14-42 olucak herhalde o yanlışlık olmuş
    Bir de diyafram konusunda haksızlık etmişsiniz bence 45mm(90 mm 1.8) ve 75(150 1.8) gayet güzel lensler 90 mm de 1.8 diyafram lens mi var(canon 85mm 1.2 L) saymazsak hele aynasızlarda hiç yok 150 mm 1.8 zaten emsalsiz.Eğer bunlarda kesmiyorsa voiglander nokton 25mm f0.95 ve 42.5 mm f0.95 var yani şu anda bence en iyi aynasız sistemler

  3. Tahir bey Olympus Omd E-M10 makinem var sorularımdan da anlayacağınız üzere yeniyim. Bu makine ile ilgili iki sorum olacaktı. Öncelikle panorama modu var ancak çekim yaparken fotoğrafları birleştiremedim tek tek kare fotoğraf aldım. Makineden panoramik çekilmiş bir fotoğraf elde edemiyor muyuz? İkincisi de son zamanlarda genellikle gece farkettiğim bakaçda ve ekranda mavi ya da kırmızı gölgeler oluşuyor oldukça yoğun bir şekilde ve rahatsız edici görüşü engelliyor. Neden olabilir. Bilginiz var ise yanıtlarsanız çok memnun olurum.

    1. Cengiz Bey, bunu en iyi şekilde servise sormanız lazım, ben her ne kadar çoğu makineyi kullanıyor olsak da sorunlar konusunda bilgili değilim, bir şey derim yalnış olur, o sorumluluğu almak istemem açıkçası :)

    2. Makinadaki yüklü gelen yazılımda panorama birleştirme özelliği yok. CD ile gelen veya online sitesinden indirebileceğiniz Olympus Viewer 3 programı ile panorama karelerini otomatik tanıyan yazılım ile bu işlemi yapmak çok kolay. Ayrıca ücretsiz olan bir başka yazılımı denemek isterseniz Microsoft ICE var , (32 ve 64 bit sürümleri mevcut). http://research.microsoft.com/en-us/um/redmond/pr

      Elektronik bakaçlar ve LCD ekranlar geceleri genellikle yapıları(teknolojileri) sebebi ile ışığın yetersiz olduğu ortamlarda da görüntüyü kumlu gösterirler. Bir diğer tabiri ile fotoğraftaki noise etkisi gibi. Eğer aşırı bir anormallik yok ise bu durum doğaldır.

  4. Selam. EM-1 + 75mm 1.8 kullanıyorum. Örnekte paylaştığınız 45mm 1.8 %100 crop karesiyle 75mm 1.8 %100 crop karesi sanırım ters paylaşılmış.

  5. Ayrıca bilgi olması açısından… m43 sistem için F1.4 diyaframlı lens bulunabilir. Panasonic tarafından üretilen bu doğal uyumlu lens incelemelerde de çok iyi sonuçlar elde etmiştir. http://www.dpreview.com/products/panasonic/lenses

    Bir diğer diyafram açıklığı ile öne çıkan m43 lensi de Panasonic : LEICA DG NOCTICRON 42.5mm
    F1.2 ASPH. POWER O.I.S. http://www.dpreview.com/products/panasonic/lenses

    Dahası da var !..
    Voigtlander Nokton 25mm F0.95 Type II http://www.dpreview.com/products/voigtlander/lens
    ve
    Voigtlander Nokton 42.5mm F0.95 http://www.dpreview.com/products/voigtlander/lens

    Mart 2015 itibarı ile m43 sistem gövdelerde kullanabilceğiniz lenslerin detaylı özellikleri ile listelendiği PDF formatında, resmi yayın olan kataloğu da indirip inceleyebilirsiniz… http://blog.fotozeynep.com.tr/2015/03/04/m43-sist

  6. Yazınız için ellerinize sağlık. Ben de Fuji x100s, em10,Fuji xe2 arasında kalmış bulunmaktayım. Fuji biraz daha pahalı ama acaba hangisi iyidir? Bir de em10 için Ankara'da bir yer M.ZUIKO DIGITAL 14-42mm 1:3.5-5.6 EZ lens ile birlikte satıyor. Maddi açıdan biraz sıkıntılı olduğum için bana önerebileceğiniz bu ikisi dışında marka var mıdır? Teşekkür ederim.

    1. Hakan Bey, Fujil'leri artık öneremiyorum çünkü satışı kendileri dışında yok, bu bana çok mantıklı gelmiyor, tek el olmak. Ben EM10 kullanıyorum, mutluyum, size de önerebilirim, tavsiye ettiğim kimse pişman olmadı. 14-42 de iyi bir lens ama daha uygunu yok ne yazık ki lens olarak.

        1. Anlattığım gibi, ben EM10 kullanıyorum ve kullandığım üründen çok memnunum, kullanmadığım makineyi hayatımda hiç önermedim :)

  7. tahir bey yazi için teşekkurler..EM 10 u canon un 50 mm f 1.8 lensi ile beraber kullanabilir miyiz?canon lensleri Em 10 için kullanabilme yolu var midir?adaptorden bahsediyorlar..adaptor kullanmak cekilen fotonun kalitesini etkiler mi?

    1. Bu tip adaptörleri unutun, her zaman kayıp olur. Kaldı ki ben mümkün olduğunu düşünmüyorum.

    2. Ona gelmeden bir çok arkadaş eski filmli makinaların mekanik lenslerini ebay'dan 10-15 $'a alabilinen adaptörler ile tıkır tıkır kullanıyor. Bence 100-300 lira aralığında onlarca farklı açılarda markalarda bulabileceğiniz bu lensleri denememek hata. Böyle bir tecrübeyi bu kadar uygun masraflarla yaşamak varken neden duralım ! Kaldı ki 2.el alacağınız bu lensleri elden çıkartmak istediğinizde kar/zarar farklı 20-30 liraları ancak bulacaktır. Ben kesinlikle yaşanması gereken bir tecrübe diyorum ve öneriyorum. Güncel bir lensi otomatik netlemesi çalışacak şekilde bir adaptör ile kullanmak isterseniz ona ait adaptörler bahsettiklerime oranla baya fiyatlı. Böyle bir adaptör e-bay'da 130-150 us$ arası. Elinizde birkaç güncel Canon EF-S lens var da bunları m43'te kullanmak gibi bir şey düşünüyorsanız tabi bu olabilir. Size kalmış.

      Mesela şöyle bir adaptör güncel oto fokuslu Canon lenslerini m43 sistem gövdelerde kullanmanızı sağlayacaktır. http://www.ebay.com/itm/Canon-EOS-EF-EF-S-Lens-to

  8. Kolay gele, bu güzel paylaşım için elleriniz dert görmiye.
    Zira bu hafta kardeşim dediğim bir arkadaşıma ,tabiki fotopazardan :) , bir Olympus niyetimiz öncesi çok faydalı bi paylaşım olduğunu gördüm.. Geriye kaldı danışmak sormak öğrenmek.

    Kendisi bolca gezen ve foto çekmek isteyen ( amatör ) biri olarak ben ona em10 u uygun buldum.:)

    Peki std. kit yerine 14-40 f2.8 parasını çıkartırmı dersiniz F/P olarak yada std kit + 45mm dahamı iyi olur acaba ( 45 in dar olması bir sıkıntı değil çünkü bnm 85 sevdam yüzünden herkes dar açıya alışkın :) )

    Son olarak em5 vakası var , her ne kadar asıl mesele lensin iyi olması olsa da sadece em5 + std kit almak ; sonuçta em5 için değer dedittirir mi? mesela iso başarımı gibi imaj kalitesi gibi

    Bide herkezin bunca sorusuna nasıl yetişiyosunuz var ama meslek sırrı heral ?

    Vakit ayırsanda ayıramasanda şimdiden teekkürler

    1. Not: Farkettim ki 14 40 iyimi diye sormak saçma. O lens tahminimce bizim 24 70 imiz ile aynı.
      Ama baskı almayacak biri için sabit olmayan bir lens gerek mi bu paraya. Keşke Tamron 17 50 gibi F/P canavarı modeli olsa Olympus'un :/

      1. EM10 çok güzel bir cihaz, ben de kullanıyorum aynasız tarafında. Pro lenslerin hepsi süper Olympus'ta, tabii ki öncelikle onları öneririm. Prime lens alınacaksa 17mm tavsiye ederim, 75mm de çok iyi portre lensi. Em5 derken mark 2sinden mi bahsediyoruz? Sorulara cevap vermeyi seviyorum, yardımcı olmak güzel :)

  9. Malesef Mark 1 mevzubahis olan. Zannediyorum otobüs yada metroda kırmızı bir tutamaç fotoğrafı çekmişsin mesela keskinliği çok iyi. Bu fotoğraf hangi lensle çekildi. Benim merak ettiğim bu keskinliği 14 42 ile yakalayabilir miyiz? Hatta oranın loş bi ortam olduğunu zannediyorum ; ki bu da ya makinanın iso başarımı gayet yerinde yada açık diyaframlı bir lens kullanıldı gibi
    Teşekkürler tekrar

    1. Makinenin isosu iyi ama ben hangi fotoğraf olduğunu anlayamadım şimdi, fotoğrafı gösterebilirseniz bakayım.

  10. Nasıl göstereyim bilemedim ama :) bu sayfanın başında önce iki tane body sonra bir lens fotosu var sonrada benim sorduğum fotoğraf var. Hatta makinaylada çekilmiş sıradan ilk test fotoğrafı kırmızı bir tutunma kolu var fotoğrafta

  11. Vallahmı e iii o zaman :) :) :) Tamamdır bence o halde gayet iyi. bundan sonrası, bi kampanyanız var 40 150 olan paket mi prime lens mi onu açıklamak. Farklarını arkadaşa anlatmak kaldı o halde :) şu saniye itibariyle heyecanlanmaya başlamış durumdayım.
    Bu arada İzmir'de yaşıyorum ben ama çarşamba İstanbul'a geliyorum , sizin tükkandan alsam sizleride görebilirmiyim orda oluyomusunuz bi tanışmak isterim ne yalan söyliyim.

  12. Ama o mu bu mu diye demisim 40 150 mi alalim prime mi alalım demişim gömdün beni abi :)

  13. İşteyim, çok hızlı okuyorum, yanlış anlayabilirim :) bence double kit güzel kampanya tavsiye ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like
Devamını Oku

Nikon D750 Detaylı Test ve İncelemesi

Yazı İçeriği Hide Nikon D750 İlk BakışNikon D750 Teknik ÖzelliklerNikon D750 Karşılaştırmalı ÖzelliklerGövde Yapısı ve ErgonomiOtomatik NetlemeISO PerformansıGenel…
Devamını Oku

Nikon AF-P Lens Uyumlulukları

Nikon AF-P lenslerin uyumlulukları kafalarda soru işareti olmaya devam ederken Nikon tarafından alttaki gibi bir açıklama yapıldı. Lens…