d

Lorem ipsum dolor sit amet, consectet uradip iscingelit, sed do eiusmodu tempor incididure ntutm abore

Nasıl Photoshop Kullanıyorum? Ayarlarım Nasıl?

Konu fotoğraf ise post-process işlemi olmazsa olmazlardan. Pek çok kişi Photoshop ‘a kötü gözle bakarken benim için kesinlikle harika bir araç ve her zaman daha fazlasını öğrenmek için çabalayacağım. Bunun sonucunun fotoğraf olup olmaması tartışıladursun, önemli olan sonuç ve bu güzel sonucu almak için her yol mübah.

Öncelikle her zaman son sürümü kullanırım, şu an için Adobe Photoshop CS6 kullanıyorum. Ben fotoğrafa başladığımda CS2 sürümü vardı ama ben Photoshop’u CS3 sürümü ile öğrendim. Temeli aynı olduğu için hangisini kullandığınız önemli değil aslında. Sürekli soruluyor hangi sürümü kullandığım ama eğer bilgisayarınız iyiyse en son sürümü kullanmanızı tavsiye ederim, sonuçta özellikler her seferinde daha iyileştirilmiş hale getiriliyor. Özellikle CS2’yi görmüş ve tecrübe etmiş biri olarak “Patch tool” gibi araçların müthiş geliştiğini rahatlıkla söyleyebilirim.

Evde MacOS Mountain Lion, işyerinde Win8 kullanıyorum daha önce de bahsettiğim gibi. Genel olarak da konuşulduğu gibi MacOS’te grafik ve ses uygulamaları daha hızlı çalışıyor. Eğer fotoğraf işi ile ciddi derecede ilgileniyorsanız ve ilgilenmeye devam edecekseniz kesinlikle Mac tercih edin, en azından monitörünüz Apple olsun, renkleri baskıya çok yakın veriyor. Hiç bir PC monitöründe bu kadar yakınlık göremedim ne yazık ki.

MacOS Konfigurasyonum

MacOS Konfigurasyonum

Photoshop Temel Ayarlarım:

Photoshop’u kurar kurmaz düzenlediğim bir kaç ayar var, bunlar kişisel tercihlerim tabii ki ama size de öneririm.

1- Zoom with scroll wheel:

Windows’ta Edit / Preferences, Mac’te Photoshop / Preferences altından ulaşabileceğiniz General menüsü altında bulabilirsiniz bu ayarı. Yüklendiğinde tiklenmemiş olarak geliyor ve eğer tiklerseniz mouse’unuzun scrollü ile fotoğrafa yakınlaşabilir veya uzaklaşabilirsiniz. Normal şartlarda (CTRL ve +) veya (CTRLve -) komutu ile zoom yaptığınızı düşünürseniz bu oldukça güzel ve kolay bir kısayol haline geliyor.

Zoom with Scroll Wheel

Zoom with Scroll Wheel

2- Let Photoshop Use …. MB:

Yine aynı Preferences menüsünde, “Performance” sekmesinde bu ayarı bulabilirsiniz. Eğer raminiz elveriyorsa Photoshop’un kullanması için daha fazla sanal bellek ayırabilir, bu sayede daha hızlı çalışmasını sağlayabilirsiniz. Bu tamamen sizin bilgisayar konfigürasyonunuza bağlı.

Photoshop Performance Ayar

Photoshop Performance Ayar

3- Fırça Boyutlarını Değiştirmeye Kısayollar Atama:

Windows ‘ta Edit / Keyboard Shortcuts, MacOS’ te Edit / Keyboard Shortcuts kullanarak oluşabileceğiniz menüden Shortcuts for: Tool kısmına tıkladığınızda altlara inin, “Decrease Brush Size” ve “Increase Brush Size” fırça boyutunu küçültüp büyütmeye yarıyor ve fabrika ayarı olarak [ ve ] geliyor. Ama bence bunlar kolay kısayollar değiller, eğer Q klavye Türkçe klavye kullanıyorsanız Ö ve Ç veya İngilizce klavye kullanıyorsanız da M ve N kullanabilirsiniz. Photoshop’un temeli seçim araçlarıdır. Daha iyi ve sorunsuz kullanmak için de bu kısayollara çok ihtiyacınız olacak.

Fırça boyutu

Fırça boyutu

 

Temel olarak kullandığım ve değiştirdiğim 3 tane ayar var, bu ayarları artık gözü kapalı yapıyorum. Siz de bunları kullanırsanız çok daha hızlı şekilde Photoshop kullanabilirsiniz, malum Photoshop uzun ve sıkıcı olabiliyor, bu zamanı kısaltmak sizin elinizde, zamanla zaten daha hızlı kullanacaksınız…

Son olarak şunu söylemek istiyorum, Photoshop ‘ta ne yaparsanız yapın, manuel kullanmayı öğrenin, action veya pluginler eliniz ayağınız olmasın…

Tahir Yıldız

#marketing #photography #socialmedia #seo #sem #digitalmedia #ecommerce #photoshop #wordpress #design #blogger #geek

21 Comments
  • Büşra Demir

    Oca 3, 2013 at 00:46 Cevapla

    Zoom olayı en çok ihtiyacım olan şeydi. Çok teşekkürler paylaşım için. İyi çalışmalar…

  • Hasan YILDIZ

    Oca 3, 2013 at 01:37 Cevapla

    Bilgilendirme için teşekkürler..

  • Tutku Kartal

    Oca 3, 2013 at 19:12 Cevapla

    Teşekkürler paylaşım için..Scroll ve bir tuş ile brush boyutunu büyütüp küçülte bilirmiyim?

    • Tahir Yıldız

      Oca 3, 2013 at 19:12 Cevapla

      Rica ederim, öyle bir kombinasyon kullanılamıyor sanıyorum, en azından temel kısayollarda yok.

  • Cengizhan Atalay

    Oca 9, 2013 at 09:51 Cevapla

    Performans la ilgili kısım uzun zamandır böyle bi ayar var mı diye merak ettiğim kurcaladığım bir fakat bulamadığım bir konuydu. Teşekkürler

    • tahiryildiz85

      Oca 9, 2013 at 10:07 Cevapla

      Faydalı olmasına sevindim :)

  • Aysu

    Oca 20, 2013 at 19:28 Cevapla

    Nasıl türkçeye çevireceğiz ? Ben c4 kullanıyorum

    • tahiryildiz85

      Oca 20, 2013 at 20:36 Cevapla

      Türkçeye çevirmeyeceğiz, orjinal halinde kullanırsanız nette gördüğünüz her türlü öğretiyi daha kolay uygularsınız.

  • Veyis Polat

    Oca 24, 2013 at 00:08 Cevapla

    Çok teşekkür ederim.

  • Koray Balcı

    Şub 27, 2013 at 20:17 Cevapla

    Çok yararlı bir yazı olmuş, teşekkürler. Verdiğiniz tüm ayarları optimize ettim. Ciddi manada post process olayı kısalıyor. Sağolun ;)

    • tahiryildiz85

      Şub 27, 2013 at 20:22 Cevapla

      Rica ederim, ise yaramasina sevindim :)

  • Adnan Uzun

    Nis 27, 2013 at 14:00 Cevapla

    ücretlimi bu program?

    • tahiryildiz85

      Nis 29, 2013 at 01:12 Cevapla

      Evet ücretli…

  • Lemi Candan

    May 20, 2013 at 10:15 Cevapla

    Güzel bilgiler, teşekkürler

  • Ahmet Ünal

    May 23, 2013 at 06:55 Cevapla

    Lazımdı, teşekkürler

  • Bora Genç

    May 28, 2013 at 10:07 Cevapla

    Teşekkürler Tahir Bey, bu blogu hazırladığınız için.

  • asd

    Oca 12, 2014 at 16:46 Cevapla

    zoom olayı için alt tuşuna basarak scroll yapın. fırça boyutunu ayarlamak için alt'a basılı tutarak fareyi sağa sola oynatın. tuş atayarak işi zorlaştırırsınız.

  • selen

    Eki 27, 2014 at 22:45 Cevapla

    Merhaba photoshop ogrenmeye basladim bi kitap aldim bunun icin kursa gerek yok dediler cogu ilgilenmiyormus.bende kendim ogrenirim diye dusundum sizce photoshopun temel ayarlarini ve basit bir kac grafik yapma isini ogrenmem ne kadar zamanimi alir? Cunku ben oyle cokta profesyonel kullanmayacag zaten photoshopu tesekkurler

  • Serhan Altuğ

    Tem 28, 2015 at 21:35 Cevapla

    Photoshop aslında resim editör/işleme programlarından biridir. Photoshop aynı Selpak gibi marka olup işleme adını vermiş. Aslında yapılan işlemin adı fotoğraf işleme. İnsanlar neden karşı çıkar? Bilmediklerinden ve kullanamadıklarından. Şayet dijital fotoğraf çekiyorsanız zaten fotoğrafınızın fotoşoplanmaması !!! :) gibi bir şey zaten söz konusu bile olamaz. (RAW çekiyorsanız orası ayrı)

    Dijital fotoğraf makinesinde film yerine ışığın hassasiyetine göre elektrik sinyalleri üreten bir sensör var. Bu sensör bir işlemci ve YAZILIM yardımı ile içerisindeki algoritmalara göre (Vivid, Landscape, Portrait, vb) ve sizin yapacağınız diğer ayarlara göre (daha keskin yada renkler daha doygun vb.) bir işlem yapar. Bu işlemin bilgisayardaki Photoshop programı ile yapacağınız işlemden hiç bir farkı yok. (Hala karşımısınız? O zaman dijital fotoğraf makinenize veda vaktiniz geldi)

    Karşı olanların haklı olduğu bir durum var aslında… Fotoğraf işleme işlemini fotoğraf makinesi kendi içinde yaparken yaratıcılığını kullanıp başka bir fotoğraftan yada aynı fotoğrafın içerisindeki objeleri kullanıp fotoğrafı manipule etmiyor. Bu işlem bilgisayarda yapıldığında bazen manipule ediliyor ve atıyorum gökyüzünde 1 tane martı varken bir anda martı sürüsü olabiliyor. Aslında bu da bir sanat ve yetenek. Sanatçı bu şekilde kendi yorumunu katabilir ancak burada kavramları karıştırmamak lazım. Birisi fotoğraf diğer ilistrasyon, kolaj, vb. artık farklı bir şey oluyor.

    Bu arada Adobe firması bir de fotoğrafçılar kullansın diye bir Photoshop programı yaptı. Hatta adı ilk zamanlar sadece Lightroom'du ancak halk arasında Photoshop adı o kadar benimsenmiş ki, fotoğrafa Photoshop değilde Motoshop yapsanız sanki bu işi bilmiyor gibi bir aşağılama oluyordu. Bu yüzden olsa gerek Adobe firması ürünün adını sonradan Adobe Photoshop Lightroom olarak değiştirdi.

    Kesinlikle ihtiyacınız olan program Lightroom'dur. Üstelik sadece düzenleme değil arşivleme için de size çok güzel çözüm sunuyor.

    Bu programlar tabi ki lisanslı ve Photoshop ile Lightroom birlikte aylık 17TL gibi bir ücrete veriliyor. DSLR kullanıpta bu programları korsan kullanmak ise fırından ekmek çalmaktan hiç bir farkı yok. Üstelik Adobe'nin sitesindeki bir çok ücretsiz eğitimden de faydalanıyor olacaksınız.

Post a Comment