Hangi Hafıza Kartı – SD Kart, CF Kart Nedir?

Hafıza kartları hayatımızın olmazsa olmazlarından, cep telefonlarında, fotoğraf makinelerimizde, ses kayıt cihazlarında hemen her teknolojik cihazda hafızayı artırmak için hepimiz kullanıyoruz. Bu cihazlar her ne kadar basit görülerek satın alınsa da aslında bazı ipuçları var, bu yazımda da hangi hafıza kartını almalıyız, hangi markalara güvenebiliriz, SD kart nedir, CF kart nedir gibi temel konulara değineceğim.

SD Kart Nedir, Nelere Dikkat Edilmelidir?

Çoğu fotoğraf makinesi, ses kayıt cihazı, video kamera türü elektronik cihazlar günümüzde SD kart kullanıyor. SD kartlar yapı olarak basit ve ince aletler, dolayısıyla ilk başta çok güven vermediğini belirtmek lazım. Alırken dikkat etmeniz gerekenlerin başında kaliteli bir markanın üretimi olması var, tabii ben altta üstündeki yazılar nedir, ne değildir konusunda giricem ama ilk önem vermeniz gereken şey markası.
SDkart

  1. Maksimum Okuma Hızı: Hafıza kartının okuma hızını MB/sn cinsinden ifade eden sayı burada yer alıyor.  Yani saniyede kartın okuyabildiği megabyte sayısı.
  2. Kartın Okuma Hızı: Yine üstteki okuma hızının farklı şekilde söyleniş hali aslında burası da. 1000x kartın okuma hızı şu şekilde hesaplanıyor: 1000×150/1000 yapıyorsunuz, sonuç da size 150’yi veriyor, yani yanda zaten yazan değeri. O yüzden bu değer günümüzde çok önemsenmiyor.
  3. Kart Cinsi: Buradaki değer kartın ne tip bir kart olduğunu bize söylüyor, bu örnekteki XC, extra capacity demek, yani hafıza olarak yüksek değerlere çıkabilen bir kart.
  4. UHS Hız Sınıflandırması: Buradaki değer özellikle video çekimleri için önemli. UHS 3 değeri kartın hiç bir zaman 30MB/sn ‘den daha yavaş yazım yapmayacağını söylüyor. Bu bağlamda UHS 1 kartların da hiç bir zaman 10MB/sn ‘den daha yavaş yazmayacağını söyleyebiliriz.
  5. Hız Sınırlandırma Değeri:  Biraz eski bir değerlendirme yöntemi olan bu değer, video çekecekseniz en az Class10 olmasına dikkat edin, Class10 olması kartın yine 10MB/sn’den daha düşük hıza sahip olmayacağı anlamına geliyor.
  6. UHS Sınıflandırması:  Buradaki değer de kartın maksimum okuma hızını söylüyor, UHS olmayan kartlar en fazla 25MB/sn okuma yapabilirsek, UHS-I kartlar 104MB/sn ‘ye kadar okuma yapabiliyor, UHS-II’ler ise 312MB/sn okuyor. Aradak çok fark olduğunu görüyorsunuz.
  7. Kapasite: Hepimiz en çok hakim olduğu kısım burası; SD kartlar 2GB’a kadar desteklerken, SDHC kartlar 32GB’a kadar, SDXC kartlar ise 2TB’a kadar kapasiteye sahip olabiliyor. Hangi alette kullanacaksanız, ne kadar kapasiteye kadar desteklediğini öğrenip satın alma yapabilirsiniz.

CF Kart Nedir, Nelere Dikkat Edilmelidir?

cfkart

  1. UDMA Sınıflandırılması: SD kartlarda olduğu gibi okuyabildiği en yüksek değer. UDMA1 kartlar 16.7MB/sn ‘ye kadar okuyabilirken UDMA7 kartlar tam 10 kat daha yüksek değere ulaşıyor; 167MB/sn
  2. Minimum Yazma Hızı: Kartın yazabildiği en düşük değer. MB/sn cinsinden belirtilir.
  3. Maksimum Okuma Hızı:   SD kartlarda olduğu gibi biraz eski bir sınıfladırma yöntemi. 800x olan kartların hesabı şu şekilde: 150×800/1000 = 120MB/sn, ki zaten bu değer 4 numarada belirtiliyor.
  4. Maksimum Okuma Hızı: tKartın ulaşabildiği maksimum okuma hızının MB/sn cinsinden değerini belirtiyor.
  5. Kapasite  CF kartların kapasitesi 512GB’a kadar çıkıyor. Yine satın alırken mutlaka cihazınızın en çok ne kadar kapasiteyi desteklediğine dikkat edin.

Micro SD Kart Nedir, Nelere Dikkat Edilmelidir?

Üstte yazdıklarımı tekrar etmeye gerek yok açıkçası, Micro SD kartları özellikle cep telefonlarımızda kullanıyoruz, aynı zamanda GoPro ve Drone gibi yeni teknoloji aletlerde de MicroSD kart kullanıyoruz. Üstteki değerlerin aynıları Micro SD’ler için de geçerli, özellikle yazma hızı ve kapasite dikkat etmeniz gerekenlerin başında geliyor.

Hangi Marka Hafıza Kartı Almalıyım?

Benim önerdiğim ve bu zamana kadar hiç problem yaşamadığım markalar:

  • Lexar
  • Sandisk
  • Transcend

Bu 3 kartı beğeni sırama göre yazdım ama üçü de beni hiç bir zaman yarı yolda bırakmadı, özellikle yüksek hızlı kartlar sizi her zaman memnun ederler. Teknolojik cihazlarınızı kullanırken yaşadığınız donma sorunlarının çoğu hafıza kartı kaynaklıdır, o yüzden sıradan kartlar yerine iyi bir kart aldığınızdan emin olun.

Sonuç

Hafıza kartı olmazsa olmazlarımızdan, cihaz satın alırken satıcının size “16GB kart da hediyesi” demesine aldanmayın, yazma hızına, markasına ve sizin cihazınızın ne kadar kapasiteli karta izin verdiğine dikkat edin, yoksa ileride yarım çıkan fotoğraflar, kaybolan datalar gibi genel sorunlara hazır olmanız lazım. Her şeye rağmen çok değerli verilerinizi asla kartlarda tutmayın, mümkün olduğunda Cloud sistemlere (Dropbox, Google Drive) göndermeyi unutmayın.

 

0 Shares:
3 comments
  1. Sizin kullandığınız hafıza kartı tam olarak markası ve detaylarını yazarmisiniz ?

  2. Abi benim almanci dayimdan fotograf makinesi aldim da cf karti yok cf kartisz calisir mi calismiyo da anlamadim googldada yok markasi Asahi DCS1300

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like