Sigma Art serisini geliştirmeye 85mm ile devam etti, lens daha duyurulduğunda oldukça ilgi çekmişti çünkü uzun zamandır bekleniyordu. Photokina ‘da lensi görme ve kullanma şansım olmuştu fakat detaylı olarak tabii ki bilgisayarda fotoğraflara bakmak gerekiyordu, lens Türkiye’ye gelir gelmez de bu şansı elde ettim. Fikrim ve sonuçları altta göreceksiniz:
Sigma 85mm Art İncelemesi
Genel Bakış
Sigma 85mm Art, elinize alır almaz kaliteli hissi duyacağınız bir lens. Lens 85mm açıya göre biraz heybetli açıkçası, görünüşü yine diğer Art serileri gibi yakışıklı, tabii böyle olunca kalitesinin de üst seviye olduğunu düşünüyorsunuz ki bu Sigma’nın büyük başarısı. Artık Art olan lensin kaliteli olduğu algısı yerleşmiş durumda. Lens full frame uyumlu, crop gövdelerde de tabii ki kullanılabiliyor. Çok ciddi rakipleri var, yine de bu rakiplerinden sıyrılabilecek mi göreceğiz.
Özellikler
Üretici | Sigma |
Model | A 85mm f/1.4 DG HSM |
Lens Tipi | Sabit (Prime) |
Odak Aralığı | 85mm |
Maksimum Diyafram | f/1,4 |
En Yakın Netleme Mesafesi | 0,85m |
Minimum Diyafram | f/16 |
Diyafram Bıçakları | 9 |
Otomatik Netleme Tipi | HSM |
Lens Yapısı | 14 element / 12 grup |
Filtre Çapı | 86mm |
Bayonet Uyumu | Canon EF, Nikon F, Sigma SA |
Boyutlar | 126.2mm x 94.7mm |
Ağırlık | Açıklanmadı |
Gövde Yapısı
Diğer 85mm lenslerle kıyasladığımızda en dikkat çeken özelliği 86mm filtre çapına sahip olması. Bu onu devasa hale getiriyor.
Gördüğünüz gibi lens, rakiplerine oranla biraz büyük, bu bazen dezavantaj bazen avantaj, müşteri gözünde daha profesyonel görünmeye sebep olurken, fotoğrafçı gözünde fazla ağırlık oluşturabilir. Ağırlık demişken, nedense Sigma’nın kendi sitesinde bile hala lensin ağırlığı duyurulmuş değil, daha sonra açıklananacaktır demişler kısaca. Yine en az 800gram olduğunu söyleyebilirim, öyle aşırı ağır da değil, zaten rakipleri de oldukça ağır lensler.
Lens Keskinlik Testleri
85mm lensleri üstteki setupı kullanarak test ettim. Tabii ki laboratuvar koşullarında, aynı ışık şartlarında testler değil ama çok yaklaşık diyebilirim, test ettiğim lensleri sıralıyorum:
- Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art
- Tamron SP 85mm f/1.8 Di VC USD
- Nikon AF-S NIKKOR 85mm f/1.4G
- Canon EF 85mm f/1.2L II USM
- Canon EF 85mm f/1.8 USM
- Samyang 85mm T1.5
- Sony FE 85mm f/1.4 GM
Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art Lens Testi
Sigma 85mm Art ‘ı en açık diyaframından başlayarak, birer stop yukarıya çıkarak test ettiğimde alttaki sonucu elde ettim. Siz de tıklayarak büyük versiyonunu görebilirsiniz. Benim gördüğüm lensin en açık diyaframda bile oldukça keskin olduğu, en keskin halini tahmin edebileceğimiz gibi bir veya iki stop sonra elde ediyor ama oldukça stabil şekilde seyrediyor.
Tamron SP 85mm f/1.8 Di VC USD Lens Testi
Tamron 85mm fiyatına göre başarılı bulduğum bir lens. Tabii ki Sigma 85 Art’ın tam olarak rakibi değil ama fiyat performansa göre ne derece başarılı olduğuna bakabiliriz diye düşündüm. Alttaki görsele tıklayarak büyük versiyonunu inceleyebilirsiniz. Lens en açık diyaframında yumuşak, sonra görece keskinleşiyorsa da ancak f/4 gibi keskin diyebilirim, düşük diyaframlarda aynı zamanda C/A sorunu olduğunu söylemek mümkün. Yazıların etrafındaki minik harelerden durumu fark edebilirsiniz.
Nikon AF-S NIKKOR 85mm f/1.4G Testi
Nikon 85mm f/1.4G; uzun süre hem D hem de G serisini kullanmış biri olarak gördüğüm en başarılı lenslerden diyebilirim. Sonuçlar da bunu belgeler nitelikte görünüyor. Lens en açık diyaframından başlayarak keskin, f/5.6dan sonra yumuşamaya başlıyor ama zaten biz portrecilerin oralarla çok işi yok :)
Canon EF 85mm f/1.2L II USM Testi
Canon’un hatta belki dünyanın en popüler portre lensi, 1.2 diyaframa inebildiğimiz yegane lens 85mm 1.2, o bir efsane. Test sonuçları aslında keskinlik anlamında o kadar efsane değil, lens kendini ancak bir kaç stop sonra bulabiliyor, açık diyaframlarda C/A sorunu da göze çarpıyor. He yine de alınmaz mı, koşa koşa alırım, her şey keskinlik değil, ama burada keskinlik testi yapıyoruz :)
Canon EF 85mm f/1.8 USM Testi
Canon kullanırken o kadar çok kullanmıştım ki bu lensi, artık kadrajı ezbere biliyordum. Fiyatına göre çok çok iyi bir lens, portre için vazgeçilmezlerden. Keskinlik testinde en açık diyaframda yumuşak ve C/A sorunu var, sonra f/2.8’den sonra oldukça keskinleşiyor ve o şekilde devam ediyor. İyi bir F/P lensi.
Samyang 85mm T1.5 Testi
Samyang lenslerine yazık ki manuel oldukları için kullanamıyorum, gözlerim bozuk ve manuel netlemeye güvenemiyorum. Ama bu testte 5D Mark III’teki %100 büyütme yardımcısını kullandım ve sonuçlar beni bu testteki en fazla şaşırtan sonuçlar oldu. Lens en açık diyaframında biraz yumuşak ama hemen f/1.8de öyle bir keskinleşiyor ve kendini bozmuyor ki bu fiyata bunu nasıl yapmışlar anlamak mümkün değil, kesinlikle çok başarılı.
Sony FE 85mm f/1.4 GM Testi
Sony 85 de çok yeni bir lens. Sony aynasız segmentinde lider konumunu sürdürürken lensleri de hızla çıkartmaya devam ediyor. Lensin sonuçlarına baktığımızda f/1.4te biraz yumuşak olduğunu görüyoruz ama sonra yükselerek f/2.8de en keskin halini alıyor. Ben lensin davranışını Sigma 85mm ART’a çok benzettim, ama fiyat olarak epey daha üstte. Ama tabii Sony kullanıcıları için şahane bir lens.
85mm Lens Karşılaştırmaları
Lenslerin sonuçlarını bir de yanyana koyup karşılaştıralım diye düşündüm, burada Sony’i unutmuşum ama üstteki sonuçlardan yararlanabiliriz yine de, sonuç bölümünde fikirlerimi de tekrar yazacağım.
Altta göreceğiniz gibi lenslerin en açık diyaframdaki sonuçlarında Nikon 85mm f/1.4G en önde geliyor, arkasından Sigma geliyor, en softu sanki Samyang gibi.
Altta da tüm lensleri f/1.8 diyaframda karşılaştırdım, yani en pahalı lensleri biraz kısmış olduk, daha iyi sonuç vermelerini bekliyoruz. Nikon, Sigma ve Samyang çok keskinler, ayırt etmek zor, en yumuşak Tamron’muş gibi duruyor.
Son olarak da tüm lensleri f/2.8 diyaframda karşılaştırdım, tüm lensleri bir veya bir kaç stop kısmış oldum. Bu bölgede bütün lensler keskin, Canon 85mm f/1.8 sanki en yumuşak gibi duruyor. Tabii bu lensleri pek f/2.8’de kullanmak istemiyoruz. Şahsen f/1.4 lens alıp f/2.8de kullanmak beni üzüyor.
Lens Bokeh Testleri
Nikon uyumlu olan Nikon 85mm f/1.4G, Sigma 85mm f/1.4 Art ve Tamron 85mm 1.8VC’nin en açık diyaframlarındaki bokeh performanslarına bakalım:
Bokeh kalitesi diye de bir kavram var. Özellikle portre lenslerde arkaplanın olabildiğince az rahatsız edici olması gerekiyor, üreticiler bunu da diyafram bıçaklarıyla, lens element ve gruplarıyla sağlıyorlar. Örneğin ünlü 50mm f/1.8 lensler arka planı flu yaparlar ama bokeh kaliteleri düşüktür, çünkü bu lensler ucuz olmaları için hafif yapılıdırlar, az grup ve element içerirler. Bokeh kalitesi genellikle bokehin şekliyle ve ışığı yansıtmalarıyla belirlenir. Nikon 85mm ve Sigma 85mm ‘in bokehlerine baktığımızda neredeyse hiç fark görmüyoruz, yuvarlak, içiçe geçmiş halkalar, rahatsız edicilik çok minimum düzeyde, Nikon sanki çok çok az daha ışığı az yansıtıyor gibi görünüyor ama çok çok az bir fark. Tamron ise fiyatına göre yine iyi bir bokeh kalitesi sunsa da Sigma ve Nikon gibi tabii ki değil.
Sonuç
“Hangi 85mm’yi almalıyım?” sorusu kafanızda varsa umarım bu test size bir yol gösterir. Her şeyden önce bu testlerde şunu da görmüş olduk ki f/1.4 lenslerle f/1.8 lensler arasında dağlar kadar fark var, hani bazen soruyorsunuz bu kadar fiyat farkına değer mi diye, sonucunu da açık seçik göstermiş oldum. Sigma 85mm Art temel konumuza dönersek, lensi çok başarılı bulduğumu söylemem gerek. Rakipleri olan lenslerin hepsi Sigma’dan pahalı, hem de az buz pahalı değiller, ona rağmen Sigma 85 Art onlara kıyasla sadece en açık diyafram değerinde geride görünüyor, sonraki tüm diyaframlarda geçiyor veya rahatlıkla yarışıyor. Bokeh kalitesinde de en üst seviyede performans sergiliyor. Kesinlikle alınır.
Artıları
- Keskin, C/A yok
- Çok kaliteli malzeme, optik yapı
- Yakışıklı görünüm, profesyonel duruş
Eksileri
- Ağır ve büyük
Jilet gibi keskin
- Keskinlik 90%
- Optik Kalite 90%
- C/A 90%
- Bokeh Kalitesi 100%
- Fiyat/Performans 80%
3 comments
135L ile kıyaslandığında keskinlik ve bokeh açısından çok fark varmıdır ?
135L ile kıyaslayamadım gördüğünüz gibi, bilemiyorum onu…
Lenslerin diyafram aralıklarına göre keskinliklerini görünce; bence o kadar fiyat farkına değmez. f/1.8 lensler i almak daha mantıklı. Yarım stop ışık farkı da olmaz olsun. Profesyonellere gelince onlar imkanları sonuna kadar zorluyor, zor durumda kaldıkları anda kendilerini kurtarmak adına. Ancak gerçekten de o kadar gerekli değiller bu f/1.4’ler. Ayrıca profesyoneller dıştan daha ciddi görünmek için büyük ölçüde en pahalı olanları tercih ediyorlar.