FuJi X100T Geniş İnceleme

Aynasızların ortaya çıkmasıyla fotoğraf dünyası büyük bir değişim yaşamaya başladı. İlk zamanlar yavaş AF, yetersiz body ve lensler, düşük pil tüketimi vs sebepler ile biz fotoğraf severler bu makinelere uzak dursak da artık benim gibi stüdyo sahibi olup para kazanan bir çok insan yanında taşımak adına aynasız sistemler kurmaya başladı. Başta Fuji olmak üzere Sony, Olympus ve Panasonic DSLR pastasından kaybettikleri payı, aynasızlar ile kapatmaya başladılar.

Bu gelişmeler olurken bir de lensi değiştirilemeyen retro görünümlü (gerçi fuji aynasızlar ağırlıklı retro görünümlü.) olanları piyasaya çıkmaya başladı. Bu sınıfın en çok beğenilen ve tercih edilen makinesi Fuji nin X100 serisi. X100 ile başlayan yolculuk X100S ve en son X100T ile devam etmekte. Bu makinelerin özellik kıyaslaması için altta yer alan listeye bakabilirsiniz ;x100t_a-1000x574

Sensor

X100T

16.3MP APS-C X-Trans CMOS II sensor

X100S

16.3MP APS-C X-Trans CMOS II sensor

X100

12.3MP Bayer CMOS sensor

İşlemci EXR Processor II EXR Processor II EXR Processor I
Vizör Advanced hybrid viewfinder, with electronic rangefinder (ERF) Hybrid optical electronic viewfinder Hybrid optical electronic viewfinder
Vizör % si 92% 90% 90%
Vizör Tipi Real time After focusing Nope
Vizör Çözünürlüğü 2,360,000-dot High Definition LCD panel 2,360,000-dot High Definition LCD panel 1,440,000-dot
Yatay Vizör No No No
Gelişmiş Vizör Yes No No
Autofocus Faster Intelligent Hybrid AF Fast Intelligent Hybrid AF Slower Contrast AF
AF Noktalarıma Erişim Yes No No
Poz Telafisi ±3EV ±2EV ±2EV
Time-Lapse Yes No No
Açılış Süresi 0.5 seconds 0.5 seconds “Fast”
Deklanşör Gecikmesi 0.1 seconds 0.1 seconds “Low”
Hızlı Çekim 6 fps to a maximum of 25 frames (JPEG) or 3 to card capacity 6 fps to a maximum of 31 frames (JPEG) or 3 to card capacity (Assumed) 3 or 5 fps to a maximum of 10 frames (JPEG)
Maximum Çekim Hızı 1/32,000 of a second electronic, 1/4000 of a second mechanical at f/8-16, 1/2000 at f/4-5/6, 1/1000 at f/2-2.8 1/4000 of a second mechanical at f/8-16, 1/2000 at f/4-5/6, 1/1000 at f/2-2.8 1/4000 of a second mechanical at f/8-16, 1/2000 at f/4-5/6, 1/1000 at f/2-2.8
Lens FUJINON 23mm ƒ/2.0 fixed lens (35mm equivalent) FUJINON 23mm ƒ/2.0 fixed lens (35mm equivalent) FUJINON 23mm ƒ/2.0 fixed lens (35mm equivalent)
LCD 3.0-inch (1040K-dot) 2.8-inch (460K-dot) 2.8-inch (460K-dot)
 Q Menu Customizable Q Menu Standard Q Menu Standard Q Menu (configurable to “RAW” button with firmware 2.0)
Kontrol Halkası Yes No No
Film Similasyonu Yes – Classic Chrome Not yet Not yet
Battery  700 photos per charge 330 photos per charge 300 photos per charge
Flash Super Intelligent Flash Super Intelligent Flash Super Intelligent Flash
Macro Mod 10cm 10cm 10cm
Focus Peaking Yes – with colours Yes – white only Yes – white only
Video Yes – More frame rate options, shoot video through OVF, manual exposureset during video No – Fewer framerates, Full auto only No – Fewer framerates, Full auto only
WiFi  Yes No No
Ebat

Slightly less deep126.5 (W) x 74.4 (H) x 53.9 (D) mm

126.5(W) x 74.4(H) x 53.9(D) mm 126.5 (W) x 74.4 (H) x 53.9 (D) mm

İlk Görüşte Aşk (Retro)

İlk görüşte aşka inanırmısınız bilmem ama ben bu X100 serisine oldum olası “hastaydım” X100 ü beğendim, X100S i sevdim ama X100T ye aşık oldum. Fuji deki dostlar (sağolsunlar) hangi makineyi test etmek istersin diye sorduğunda ağzımdan çıkan ilk hece X100T oldu.

Ürünün kutusu içerisinde neler olduğunu merak edenler alttaki videomuzu inceleyebilir.

Fuji X30 ve X100T nin Kutusunu Açtık

Fotoğrafçıların en büyük hastalığı boyun tutulması ya da boyun fıtığıdır. Bir çuval para verip yatırım yaparak aldığınız lensleri yanınızda taşımak ve sokakta fotoğraf çekmeye çalışmak gerçekten zor. Çanta, tripod, ipad vs yükle birlikte sokakta bir şeyler çekmeyi denerken yorulup bol bol mola vermeniz muhtemel. Özel bir yolculuk veya fotoğraf seyehati yapmıyorsanız bu kadar ekipmanı yanınızda taşımanız işkenceye dönüşüyor.(En azından benim için öyle ilerde sizler için de öyle olacağı muhtemel.)

Kullanım Kolaylığı ve Ergonomi

 

erez

Aynasızların en büyük avantajı ufak ve taşınabilir olması. Lens değiştirilemeyen aynasızlarda ise bu durum iki kat daha avantajlı. X100T yi tüm mont, ceket, yağmurluk vs nin cebine koyup taşıyabilirsiniz. Elbette kompak makineler kadar hafif değil ama taşınmasında bir sıkıntı yaratmıyor. Yazın bol cepli pantolonlar ile taşınabilir. Şunu unutmamak lazım kot pantolon vs nin cebinde taşınmaları pek mümkün değil. Herşeyi tek kamera ile çekeceğim diye birisi iseniz bunu dert etmezsiniz.

Benim gibi ufak elli birisiyseniz kavranması kolay bir makine fakat eliniz büyükse ufak kalabilir. Bunun dezavantajı kadar avantajı var çünkü bu sayede sokakta fotoğraf çekerken fark edilmiyor ve kimseden tepki almıyorsunuz.

Aynasız kullanmaya alışkın birisi için makine ayarlarına alışmak zor değil ama tüm ayansızlarda olan bol düğme-çok fonksiyon ilkesi bu model içinde geçerli. DSLR ın pratik kullanım şekline alışmak için zaman gerekiyor. Lens boyutu ufak olduğu için diyafram halkasını kavramaya alışmak lazım. Bir çok kere kadraj içerisinde elimi gördüm.

Vizör performansı çektiğim fotoğraf ile aynı kalitede bana doğru ve eş zamanlı olarak görüntü vermekte. DSLR da optik vizör kullanan birisi olarak X100T de hep dijital vizör kullandım. Performansı benim için gayet tatmin edici.

Sensör Boyutu ve Fotoğraf Kalitesi

sensor1-Fujifilm-X100T

FujiX100T giriş ve orta seviye DSLR larda kullanılan 1.5 çarpanlı sensöre sahip. Bu segment için gayet yeterli ve kaliteli sensörü var. Fotoğraf kalitesi beklentimi karşılayacak düzeyde. Kullanılan EXR Processor II işlemcinin de bunda payı büyük. DSCF2963

Fotoğraf keskinliği ve buna bağlı kontrast değerli sert ışık şartlarında bile yeterli düzeyde.

ISO Performansı sensör boyutu ve satış fiyatına kıyasla yeterli. Fuji nin aynasızları ISO konusunda başarılı olduğu fotoğraf dünyasında şehir efsanesi olarak konuşulduğu düşünülürse X100T de bu başarıdan nasiplenmekte. Yaklaşık 6400 ISO da sizleri görsel olarak rahatsız etmeyecek fotoğraf ve baskılar alabilirsiniz. Fuji ISO efsanesi X100T ile devam ediyor.

Makine Açılma ve Netleme Hızı

Aynasızların diğer handikapı açılma ve netleme hızı. Fuji  X100T de bu negatif durumu ortadan kaldırmak için büyük çaba sarf etmiş. Muhtemelen Fuji nin son model çıkan tüm aynasızları açılma hızı da sizi memnun edecektir.

Netleme hızına etki eden faktör sensör+işlemci+lens in uyumundan kaynaklanmakta. Lensi değiştirlemeyen bir aynasızda netlik performansını arttırmak çok daha kolay. Tek bir formül ile X100T nin netlik performansını arttırmak mümkün. Fuji de bunu düşünerek bir makinenin performansını değerlendirmeye yönelik en önemli kriterlerden olan netleme hızında iyileştirmeye gitmiş. Uyumlu çalışan makine içi dinamikleri anlık tepkilere gayet başarılı cevaplar verdi. Şunu belirtmekte yarar var netleme performansı olarak bir USM lens beklemeyin fakat DSLR lar ile kit lens olarak satılan 18-55 lerden kat be kat üstün.

DSCF2939

Fiyat/Performans

Amerika fiyatı 1.299$+vergiler-Ülkemizde ise 2.999 tl. Amerika fiyatına vergiler dahil edildiğinde TR ile aynı fiyata denk gelmekte. Fuji Türkiye Amerika ile aynı fiyat iddiasını bu ürün içinde korumakta.

Bir “acaba” aklımda her zaman. Keşke biraz daha “makul” fiyatı olsaydı da insanlar rahatça bu ürüne ulaşabilse. Japon amcalara sesimi duyar umarım.

Tek makine ve değiştirilemeyen lensli bir makine için bu fiyat insanları korkutsa da değerlendirmeye alınmayan nokta kaliteli bir prime lens ve sağlam bir body almaya kalksanız Fuji de yaklaşık bu fiyata ulaşıyor olduğunuz. Burada sizin önleyemeyeceğiniz yanınızda taşıyabileceğiniz makine mi almak istiyorsunuz yoksa aynasız sistem mi kurmak istiyorsunuz ? Tercihe göre değerlendirmek lazım.

Diğer tüm aynasızlara nazaran en iyi pil performansına sahip makine kesinlikle X100T. Ciddi anlamda yol kat edilmiş. Kesinlikle pil performans olarak ilk defa bir aynasız DSLR seviyelerine ulaşmış.

Z-PR-FUJI-X100T-OPTIONS-600

 

Kimler Satın Almalı

  • Benim x100 üm veya x100S im var sizce bu makineyi almalı mıyım ? diye soranlar için cevabım;

X100 ünüz varsa ve netleme-pil vs gibi performansından memnun değilseniz X100T ye geçmenizi tavsiye ederim. X100S i olanlar yukarıda yer alan tablodaki farklar önemli ise X100T ye geçebilir. Özellikle sosyal medyada fotoğraf paylaşımını anlık yapan birisi iseniz S den T ye terfi edebilirsiniz

DSCF2945

  • Benim DSLR setin var ama ikinci makine olarak yanımda hep taşıma amaçlı almalı mıyım ?

Sizin için DSLR ı heryere taşımak sıkıntı ise X100T tam anlamıyla bu konu için çözüm ortağı. Hafif ve yer kaplamayan yapısı ek çantaya bile gerek duymadan taşınmasını sağlıyor. Fotoğrafın ekipman boyutundan uzaklaşıp sadece “çekim tekniklerine” kafa yormak isteyen kullanıcılar için biçilmiş kaftan.

X100Tmain

  • Bu makine ile neler çekilir ?

%100 Macro, Aslan-Kaplan, Vahşi doğa-Kuş, Hızlı sporlar-Formula 1 vs gibi pahalı ekipman ve hızlı makine gerektiren konular hariç her tip fotoğrafı çekebilirsiniz. Bu açı ile stüdyo ışığı altında başarılı portre fotoğraflarına ulaşmak mümkün.

Sokakta, tatilde, gezide, akşam eğlencede, eşinle cafe de veya her yerde yanında kaliteli makine olsun isteyen herkese X100T yi öneririm. Bu jenerasyondan sonra aynasızların yapabilitesi çok daha fazla artacağı ve DSLR piyasasından daha büyük pastaları alacakları kanaatindeyim.

Lightroom-Edit
Lightroom-Edit
0 Shares:
1 comment
  1. Keşke alıntı yaptığınız yabancı siteleri kaynak olarak belirtseydiniz(daha da ayrıntılı bilgiye ulaşmak maksadıyla)…Güzel inceleme..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like
Devamını Oku

Cep Telefonu ile Fotoğraf Düzenlemek

Fotoğrafı nasıl çekerseniz, neyle çekerseniz çekin muhakkak bir düzenleme (edit) sürecinden geçirip insanlar ile paylaşmanız göze daha hoş…
Devamını Oku

Sosyal Medyada Fotoğraf Paylaşımı

Yazı İçeriği Hide Facebook:Twitter:Foursquare:Instagram:500px ve Flickr: Gördüğümüz manzarayı, yediğimiz yemeği, sevdiğimiz kediyi (!), içtiğimiz içkiyi, beğendiğimiz kişiyi ve…