En İyi Görünen Facebook Fotoğrafları için İpuçları

Facebook yaklaşık 2007 ‘den beri, yani 6 yıldır hayatımızın tam göbeğinde, zamanla daha fazla fotoğraf paylaşılır oldu ve artan üye sayısı ile beraber bu noktada Facebook ‘un da optimizasyon yapmasına neden oldu. Gönderilen fotoğraflar ciddi biçimde dezanformasyona uğruyor, bozuluyor, keskinliği yok oluyor. Peki bu fotoğrafları en iyileştirmek için ne yapılabilir, fotoğraflarımızı nasıl küçültmeli, bu yazımda buna değineceğim.

Facebook yardım sayfasında aslında bu konuda bir açıklama yapmış durumda:

Fotoğraflarımın mümkün olan en yüksek kalitede gösterildiğinden nasıl emin olabilirim?
Fotoğraflarınızın yeniden boyutlandırılmasını ve biçimlendirilmesini sizin yerinize otomatik olarak yaparız. Fotoğraflarınızın daha iyi görünmesini sağlamak için daha gelişmiş teknikler kullanmak isterseniz, şu ipuçlarını deneyin: Fotoğrafınızı yüklemeden önce yeniden boyutlandırın.

Desteklediğimiz boyutlar şunlardır:

Normal fotoğraflar 720 px, 960 px, 2048 px

Kapak fotoğrafları 851 px X 315 px 2048 px

fotoğraf kullanırsanız, fotoğrafı yüklerken Yüksek Kalite seçeneğini işaretlediğinizden emin olun. Kapak fotoğrafınızı yüklerken sıkıştırılmasını önlemek için, dosya boyutunun 100 KB’den küçük olduğundan emin olun. Görüntünüzü sRGB renk profiliyle JPEG olarak kaydedin.

Yani yapmanız gereken şey aslında 2 seçenekli:

1- Uzun kenarı en büyük boyutta olacak şekilde yüklemelisiniz (Uzun kenar 2048px)

2- Uzun kenarı 960px olacak şekilde yüklemelisiniz.

Adobe Photoshop’ta Facebook için Fotoğraf Küçültmek

Fotoğrafınızı işlemeyi bitirdikten sonra File / Automate / Fit Image komutlarını kullanıyorsunuz ve gelen pencerede her iki kutuya da 2048px veya 960px yazıyorsunuz, fotoğrafınız küçük boyuta indirgeniyor. Daha sonra webe yüklerken her zaman tavsiye ettiğim gibi bir sharpen (keskinleştirme) uygulamanızı öneririm. Bunu da Filter / Sharpen / Unsharp Mask ile yapabilirsiniz.

Ben bu işlemleri sizler için Action haline getirdim, buraya tıklayarak indirebilirsiniz.

Dosyayı kaydederken

photoshop_resize

Adobe Lightroom’ da Facebook için Fotoğraf Küçültmek

Lightroom da Photoshop kadar popüler bir fotoğraf yazılımı. Özellikle son zamanlarda kullanımı daha yaygın hale geldi, Lightroom ‘da da File / Export komutuyla fotoğrafımızı küçültme alanına geliyoruz ve alttaki gibi uzun kenarını 2048px olacak şekilde ayarlayıp fotoğrafı kaydediyoruz.

lightroom_resize

Fotoğrafı PNG Formatında Yüklemek

Bir çok arkadaşımdan PNG formatında yüklemenin daha iyi sonuç vereceği bilgisi geldi, ben de genellikle PNG olarak yüklüyorum ama JPEG ile PNG arasında çok da bir fark oluşmuyor, esas dikkat edilmesi gereken fotoğrafın uzun kenarının boyutlandırılması. Facebook da zaten yardım sayfasında bundan bahsediyor, daha da fazla yapılacak bir şey yok ne yazık ki…

Adım Adım bir Başka Yöntem

  • 8 Bit renge dönüştürün (Image / Mode / 8bits)
  • Uzun kenarı 2048px yapın (Image / Resize / Bicubic Smoother)
  • Unsharp mask ‘ı %100 değerde 0.7px radius ve 3 level threshold kullanarak uygulayın. (Filter / Sharpen /Unsharp Mask)
  • File / Save for web
  • Kaliteyi %70 civarında tutun ve kaydedin.
0 Shares:
14 comments
  1. Rica ederim, pek çok insan olduğu gibi yüklüyor, kötü görünüyor, şimdi umarım iyileşir :)

  2. Yuklediğiniz fotoğrafın png olarak kaydedilmesini istiyorsanız, sayfanızı "iş" "business" olarak açmalısınız yoksa ne yaparsanız yapın, face bunları jpg'e cevirir… PNG sadece iş sayfalarında destekleniyor…

  3. verdiğiniz actions güzel olmuş tahir sağolasın.Şunu sorcaktım album içine fotograf atıyorum ben yuksek kaliteyi seçerek yine de bu işlemi yapmalımıyım ?

    1. Facebook 'a atılan her fotoğrafta bu geçerli, yüksek kaliteyi seçmek de bir yöntem yüksek çözünürlüklü ekliyorsanız.

  4. Teşekkurler Tahir Bey Fotograf konusunda bilmediğimiz bir çok konuya ışık tutuyorsunuz…. Çalışmalarınızı yakından takibe devam :))

  5. Merhaba , ben kapak fotoğrafımı yüklüyorum fakat yüksek kalite seçeneği vs. çıkmıyor ? Nerden bulabilirim ?

  6. Peki Facebook dışında mesela 500px ve 1x gibi fotoğraf paylaşım sitelerine fotoğraf yüklerkende bu işlemleri mi uyguluyoruz? Ya da oralara fotoğraf yüklerken ne gibi bir yöntem takip ediyoruz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like
Devamını Oku

Sony A7R Stüdyo Testi

Sony ‘nin aynasız makinelerdeki amiral gemisi Sony A7R ‘yi daha önce manuel lens ile incelemiştik. Sağolsun Sony bu sefer…
Devamını Oku

Fotoğrafçılar için WordPress Temaları – 2019

Yazı İçeriği Hide KaliumPhotographyFluxusHazelLensPhotomeKinetikaVegaMyFolio Fotoğrafla ilgilenenler, amatör de olsa fotoğraflarını sergileyebilecekleri bir alan olmasını isterler. Dijital çağın da…
Devamını Oku

Kit Sonrası İlk Lens Hangisi Olmalı?

Yazı İçeriği Hide Kit Lens Alternatifi: Avantajı:Dezavantajı:İlk Prime:Avantajı:Dezavantajı:Portre Lensleri:Avantajlı:Dezavantajı:Tele LenslerAvantaj:Dezavantaj:Makro Lensler:Avantaj:Dezavantaj: Geniş Açı Lensler:Avantaj:Dezavantaj: Tüm fotoğrafa yeni başlayanlar DSLR gövde…
Sigma 12-24mm Art İncelemesi
Devamını Oku

Sigma 12-24mm f/4 ART Lens İncelemesi

Yazı İçeriği Hide Sigma 12-24mm Art İncelemesiGenel BakışÖzelliklerGövde YapısıÖrnek FotoğraflarSonuç Sigma ART lens serisini geliştirmeye devam ediyor, şimdi…