Canon 5D Mark IV İncelemesi – Neden Aldım?

Yeni bir full frame makine almak istiyorsanız eminim ki Canon 5D Mark IV de seçenekleriniz arasındadır. Bu yazımda Canon 5D Mark IV’ün genel bir incelemesini yazacağım ve tekrar neden Canon’a geçiş yaptığımı anlatacağım. “Neden bu kadar geç geldi bu inceleme?” diye sorabilirsiniz, genel olarak kullanmadan inceleme yapmayı pek sevmiyorum, kullanınca detaylar daha çok göze çarpıyor ve size de yansıtabiliyorum.

Canon 5D Mark IV İlk Bakış

Canon 5D serisi 1D serisinin bir altında, 6D serisinin de bir üstünde olan Canon’un göz bebeği full frame segmentini oluşturuyor. 6D< 5D< 1D gibi düşünebilirsiniz. 5D ‘nin ilk makinesine 5D Classic deniyor, ilk full frame makinem olduğu için ayrı bir sevgi besliyordum. Sonra çıkan 5D Mark II özellikle video tarafında devrim yaratarak neredeyse tüm klip, video hatta film sektörüne ilaç gibi gelmişti. Artık kısa filmler veya benzeri videolar çekmek için servet yatırmak gerekmiyordu ve çok sayıda video sever 5D Mark II ile beraber ilk fotoğraf makinelerini aldılar. Daha sonra 5D Mark III, daha çok otomatik netleme alanında yenilikler getiriyordu ve başarıyı sürdürdü diyebiliriz. Şimdi ise önümüzde serinin 4. temsilcisi var…

Canon 5D Mark IV vs Canon 5D Mark III

ÖzelliklerCanon 5D Mark IVCanon 5D Mark III
Çözünürlük30.4 megapiksel22.5 megapiksel
Sensör BoyutuFull frame - 36 x 24mmFull frame - 36 x 24mm
İşlemciDigic 6+Digic 5+
Low Pass FiltreVarVar
Titreşim EngelleyiciYokYok
AF SistemiKontrast (Tracking + Dokunmatik Eklendi)Kontrast
AF Noktaları61 nokta61 nokta
ISO50-10240050-102400
Enstantane Hızı30sn - 1/800020 sn - 1/8000
Saniyedeki Maksimum Kare Adedi7fps6fps
Video4k @30fps1920 x1080 (30, 25, 24 fps)
Görüntü İzleme3.2″ Dokunmatik 1620k3.2″ 1040k
VizörOptik (100%)Optik (100%)
Hot-shoeVarVar
Pil Ömrü900 çekim950 çekim
Hava Koşullarına DayanımVarVar
Giriş-ÇıkışKulaklık, mikrofon, kumanda,USB 3.0, HDMI MiniKulaklık, mikrofon, kumanda, USB2.0, HDMI Mini
Hafıza KartıCF + SDCF + SD
WiFiDahiliOpsiyonel
Boyutlar151 x 116 x 76mm152 x 116 x 76mm
Ağırlık890 gr950 gr

Neler Değişti?

1. Yeni Sensör

5D Mark II ‘den 5D Mark III ‘e geçişte çok fazla çözünürlük farkı yoktu, 21.1 Megapikselden 22.3 Megapiksele geçiş yapılmıştı ama yeni 5D Mark IV’te 30.5 Megapiksel gibi bir çözünürlük mevcut. Canon’un söylediğine göre yeni bir tasarım getirilmiş durumda, low pass filtre yine kullanılmış. Dinamik aralıkta daha iddialı bir sensör olduğu da belirtiliyor.

2. Yeni İşlemci

Digic 5+ kullanan 5D Mark III’ten sonra yeni Mark IV Digic 6+ işlemci ile geliyor. Yeni işlemcinin özellikle noise gidermede ve hızlı çekimlerde çok daha iyi olduğu iddia ediliyor.

3. Dual Pixel Raw Formatı

Yeni gelişen teknolojilerden birisi de Dual Pixel. Aslında daha önce Lytro diye duyurulan fotoğraf makinesinde kullanılan teknolojiye benziyor. Çekilen bir kaç fotoğraf istenen nokta seçilerek keskinliği ve netliği sağlanıyor gibi anlatabiliyorum. Görüntüyü Canon Digital Photo Professional ile işlemek gerekiyor, değişik bir teknoloji, iyi ellerde çok daha geliştirilebilir diye düşünüyorum.

4. Dual Pixel CMOS AF

Canon EOS ‘un neredeyse her DSLR ‘ında kullandığı Cmos otomatik netleme sistemi, özellikle netlik takibi performansı övgüler alıyor ve 5D Mark IV ‘te de kullanılmış. Aynı zamanda ekrandan dokunmatik olarak netlik noktasını seçebiliyor ve yumuşak geçişler sağlayabiliyor.

5.Yenilenmiş AF Sistemi

5D Mark IV’te 61 adet netleme noktası bulunuyor. Bu 61 noktanın 41 tanesi daha hassas olan cross type noktalar. Aslında rakamlar birbirine benzese de Mark IV’teki noktalar daha fazla alanı kapsadığı için netlik kaçırma ihtimaliniz çok daha az. Aynı zamanda menüde yine pek çok AF ayarı var, ama inanın ben bile içine girmeye korkuyorum.

6. 4K Video

5D Mark IV ile Canon da sonunda 4K oyununa dahil oldu. Bu konu çok benim konum olmasa da araştırmalarımda Canon ‘un Motion JPEG codecini kullandığını ve bu codecin az sıkıştırılmaya sahip olduğunu ve görüntü kalitesinin çok çok iyi olduğunu öğrendim. Ama bu sefer de yüksek bitrate sebebiyle video dosyaları çok büyük oluyor ve bilgisayarda görüntülemek çok zor oluyor. Ayrıca 4K çekimde 1.74x gibi garip bir crop faktorü var ki 50mm olan lensiniz neredeyse 90mm olarak işlev görüyor ve tamamen perspektifiniz değişiyor, focus-peaking özelliği de yok, bunlar dezavantajlar.

7. Videodan Fotoğraf Alabilme

5D Mark IV ile video çekerken aynı zamanda 8.8 Megapiksel boyutlarında fotoğraf da alabiliyorsunuz. Bu da avantajlardan biri.

8. Sürekli Çekim

5D Mark IV, Mark III’e göre 1 kare daha fazla çekebiliyor: 7fps > 6fps. Burada önemli olan kullandığınız hafıza kartı. 5D Mark IV’te 21 adet RAW dosya arka arkaya saklanabilirken, Mark III’te bu rakam 18 idi. Bir de unutmadan, Live view’da bu rakam 4.3fps’ye düşüyor.

Ergonomi

Canon 5D ve 7D serisi benim elime en iyi oturan makinelerden. Tuş dizilimi de klasik Canon tuş dizilimi, dolayısıyla çok farklı hissetmeyeceksiniz. Canon’da tek şikayetçi olduğum konu büyüteç tuşunun garip yerlerde olması. Nikon’da bu çok daha hızlı ve kolay kullanılabiliyor.

Otomatik Netleme

İşte 5D Mark IV’ün beni tavlayan özelliği. Sanırım ömrümde gördüğüm en iyi ve en tutarlı netleme ve netleme hızı. Özellikle düşük ışıkta ve hareket eden nesnede netleme yapmak zordur, Servo moduna alıp seri çekime alıp yaptığım çekimlerde makine neredeyse %100le oynuyor, hiç bir fotoğraf flu çıkmıyor. Bu özellikle portre, moda, düğün gibi çekim yapanlar için olmazsa olmaz ve çok önemli bir özellik. Unutmadan ekleyeyim, benim kullandığım lens 85mm f/1.2L idi, tabii ki o da hızlı netleyen bir lens, bu da önemli. Bazen makinelerin özellikle kendi markası olmayan lenslerle daha yavaş netlediğine şahit oluyorum ama micro ayar yaparak bunu çözebiliyorsunuz.

ISO Başarısı ve Diğer Özellikler

Çok fazla tekniğe girmek istemiyorum, tahmin edebileceğiniz gibi Canon 5D Mark IV ISO ve ölçüm gibi diğer teknik taraflarda da oldukça başarılı bir makine. Kendi çekimlerimde ISO’yu çok fazla yükseltmeye ihtiyaç duymuyorum ama ortalama olarak 5000’e kadar tamamen sorunsuz çekim yapabilirsiniz diyebilirim. Dahili WiFi ve GPS’in olması da önemli başka teknolojiler. Artık telefon paylaşımı olmazsa olmazlardan.

Ben Neden Nikon’dan tekrar Canon’a Geçtim?

Yakından tanıyanlar bilir, herhangi bir markaya bağlılığım yok, hangi makine bana güven veriyorsa ve işimi en iyi şekilde yapacağıma inandırıyorsa onu tercih ediyorum. Canon 5D’den sonra Nikon D700’e geçmiş ve dinamik aralık ve ölçüme bayılmıştım, hatta benzer sebeplerden dolayı uzun süre Nikon’da kalmaya devam ettim. Buna Nikon 85mm f/1.4 de etkendi tabii, Canon’da böyle bir lens yoktu – ki hala yok – Canon 5D’de de sonra çıkan 5D Mark II ‘de de benim için en önemli sorun; harici ışıkla çalışırken ekranda gördüğüm fotoğrafla bilgisayara attıktan sonraki pozlamanın aynı olmamasıydı, neredeyse 2-3 stop fark ediyordu, bu da mecburen RAW işlerken pozlamayı artırmam demekti, Nikon’da böyle bir durum olmayınca uzun zaman Nikon’da kaldım. Peki neden şimdi Canon 5D Mark IV? İşim gereği elime neredeyse bütün makineler geçiyor, inceliyorum. Burada da sıkça yazmaya çalışıyorum. Netleme hızı ve tutarlılığı 5D Mark IV’te Nikon D5 serisi kadar iyi sanırım. Abartmıyorum, şakır şakır çekiyor makine ve neredeyse sıfır hata. Önceki şikayetçi olduğum konular da giderilmiş olunca, Nikon tarafında da beni tatmin eden yeni bir makine olmayınca Canon 5D Mark IV benim için seçmesi kolay bir seçenek oldu.

Canon 5D Mark IV + 85mm f/1.2L

Çok Sevdiklerim

  • Dokunmatik ekran; hassasiyeti, kullanımı, otomatik netlemesi, her şey şahane.
  • Otomatik netleme; gördüğüm en iyilerden, neredeyse hatasız.
  • WiFi; bağlantı sorunsuz, hiç kopmuyor, sadece pil ömründen ciddi yiyor.
  • İmaj kalitesi çok iyi.
  • Ergonomi, elde tutuş ve güven.
  • Dinamik aralık çok gelişmiş görünüyor.

Gerek Duymadıklarım

  • Dual Pixel Raw özelliği; bence çok zaman gerektiriyor ve şu haliyle çok kullanışlı değil.
  • GPS; olmasa da olur dediklerimden.

Beğenmediklerim

  • 4K ‘da crop video severleri üzmüş durumda, firmware bekliyoruz Canon :)
  • Fotoğraflara büyüterek bakma daha kolay olmalı
  • Otomatik netleme noktası seçerken alan veya otomatiğe geçmek daha hızlı olmalı
  • Video dosyaları çok büyük, çok çok iyi bilgisayar gerektiriyor.
Canon 5D Mark IV + 85mm f/1.2L

Çekimin videosunu da ekleyelim: Video çok sevdiğim arkadaşım Burhan Cem Dursun ‘dan…

https://youtu.be/xlWoHGw42tg

Sonuç

Canon 5D Mark IV, hem Canon 6D’den hem de Canon 5D Mark III’ten sonra geçmeye değer bir makine. Özellikle sahip olduğu etkileyici otomatik netleme özelliği ile neredeyse flu fotoğraf çekme şansı bırakmıyor. Dokunmatik ve çok kaliteli ekranı hem netleme yapmaya yarıyor hem de fotoğraflar arası geçişinizi bir telefondaki kadar rahat. Bu zamana kadar kullandığım belki de en iyi makine diyebilirim 5D Mark IV için.

90%

Full Frame'de Bir Marka

  • Otomatik netleme hızı 100%
  • Fotoğraf Kalitesi 90%
  • Kullanım Kolaylığı 90%
  • ISO Performansı 90%
  • Fiyat/Performans Oranı 80%
0 Shares:
10 comments
  1. 6d kullaniyorum ,uzun suredir 6d mark2 bekliyordum ama mark4 cok iyi hizli af cok istiyorum, bir delilik yapip alabilirim.fiyat fena makina harika.
    Canon candir .☺

  2. Tahir merhaba. Bir ara Sony A7RII kullandığını hatırlıyorum. Deneyimlerin nelerdir.

  3. Nikon D810 kesmedi mi sizi Tahir hocam, 5DM4e geçtiniz :) ayrıca nikon 85 f1.4 ün tadını Canon 85 f1.2 veriyormu merak ediyorum Nikon kullanan biri olarak… Birde Nikon D810 + 85f1.4 ile Canon 5DM4 + 85f1.2 arasında kalsanız hangisini tercih edersiniz.. Portre ve düğün fotoğrafçılığı için.. Selamlar. Barış

    1. D750 kullanıyorum, o da var. D810 çok fazla megapiksel bence gerek yok. Nikon 85mm f/1.4le Canon 85mm f/1.2 çok benziyor ama Nikon’u kullanmak daha kolay bence. Ben yine de 5D’yi tercih ederim üstte anlattığım autofocus nedeni en önemli etken.

  4. merhaba, konuyla ilgisiz olacak ama son yazınız olduğu için buraya yazmak istedim 70D kullanıyorum, gövdeden memnunum FF e geçmek yerine lense yatırım yapmayı düşündüm. FF bir makinede 50 mm 1.4 lensin vereceği etkiyi crop makinede 30mm 1.4 lensle almak mümkün olur mu, yoksa bu düz mantık düşündüğüm gibi çalışmıyor mu.

  5. Merhabalar. Konuyla çok alakalı olmayacak ama 85mm 1.2 için netlemesi iyi demişsiniz. Genelde tam tersi söyleniyor. Netlemesi biraz yavaş diye. Ne diyorsunuz?

    1. Merhaba, aynı bölgedeki fotoğrafları çekiyorsanız hızlı, ama bir yakındaki bir uzaktaki objeleri çekiyorsanız o zaman yavaş olabilir. Ben model çekiyorum dolayısıyla pozisyonum hep benzer, o zaman çok hızlı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like
Devamını Oku

Fotoğrafçılar için WordPress Temaları – 2019

Yazı İçeriği Hide KaliumPhotographyFluxusHazelLensPhotomeKinetikaVegaMyFolio Fotoğrafla ilgilenenler, amatör de olsa fotoğraflarını sergileyebilecekleri bir alan olmasını isterler. Dijital çağın da…
Devamını Oku

Her Lense Uyan Lens Kapağı – KUVRD

Lens kapaklarını benim gibi sürekli kaybedenlerdenseniz bu ürünü siz de çok seveceksiniz. Özellikle hız gerektiren çekimlerde lens değiştirirken…
Devamını Oku

Nikon Yelek İsteyen?

Çoğu fotoğrafçının marka bağlılığını yitirdiği bu günlerde, elimde uzun zamandır bulunan ama hiç kullanmadığım bir Nikon yelek var.…