Kendin yap, yurtdışında DIY yani Do it yourself adıyla yapılan ve çok geniş bir çevre tarafından takip edilen bir konsept. Fotoğraf ekipmanlarını Ikea, Bauhaus gibi yerlerde satılan ekipmanlarla daha ucuza mal ediyoruz aslında. Bu yazımızda da Ring yani Halka şeklinde ışık yapıyoruz. Haydi başlayalım.
Uzun zamandır aklımda olan bir denemeyi sonunda vakit bulup yapabildim. Yurt dışında ebay gibi yerlerden bile en ucuz 80-90 dolar gibi fiyatlarla alınabilen; piyasada en ucuz 200 TL bedelle alabileceğimiz bu ışık setini
nasıl ucuza mal edebiliriz onu anlatacağım.
İmalata geçmeden önce bu ışığın ne olduğunu ve ne işe yaradığını kısaca anlatayım:
Bu ışık temelde tamamen yuvarlak floresan kullanılmasıdır. Genelde lens ortasından çekim yapılacak şeyi görür. Obje çekimlerinde çok güzel iş çıkarır, kullandığınız ışık objenin etrafını dengeli bir şekilde saracak ve inanılmaz güzellikte aydınlanma sağlayacaktır.
Özellikle portre çekimlerinde göz içinde yuvarlak bir ışık çemberi oluşturması ile çok güzel etki oluşturur. Bu etki sadece gözlerdeki parlama değil yüzün tamamen dengeli bir şekilde aydınlanmasını sağlaması açısından da önemli oluyor.
Peki gelelim fasulyenin faydalarına, nasıl yapacağız bu ışığı…
Gereken malzemeler:
10 TL Yuvarlak Floresan
4 TL elektrikçide yaptırılan, bir ucu açık bir ucu prizli 2mt kablo
Yapım aşamaları:
– 10TL ye aldığımız floresanı kutusundan çıkarın, kutusunu sakın atmayın ihtiyaç olacak.
– Ortasındaki (duy bulunan) plastik tutucuyu yerinden çıkarın; çıkarırken dikkatli olun, bir tarafı elektrik soketinin oluduğu yerdir. Saat kordon pimleri gibi diğer taraftan bastırınca içe doğru girecek, böylelikle yerinden çıkartabilirsiniz.
– Daha sonra bu orta plastik parçayı açın ve ikiye ayırın. İçinden duydan elektrik alan iki kabloya bağlı ufak bir devre ve bu devreye bağlı beyaz bir soket çıkacak. Kabloları duydan dikkatlice kopartın.
– Şimdi elinizde floresan ve devre var. Tabi karton kutuyu da unutmayın.
– Floresanı karton kutunun üstüne koyun ve içten dıştan 2cm bırakacak şekilde çizin. Çizimin alt tarafında devreyi saklayabileceğiniz yeri ayrıca bırakmayı unutmayın; bunun için karton kutunun hazırda katlanma yerini kullanabilirsiniz. Yaptığınızda aşağı yukarı şunun gibi bir şey ortaya çıkması gerekiyor:
– Şimdi açıkta bıraktığınız iki kabloyu elektrikçide yaptırdığınız veya kendiniz yaptığınız 2mt uzunluğundaki elektrik kablosuna birleştirin. Güzelce elektrik bandı ile yalıtım yapmayı unutmayın. (tercihen birleştirdikten sonra içeride bırakabilirsiniz) Lehim aletiniz var ise kabloyu direk devreye de lehimleyebilirsiniz.
Ve setiniz kullanıma hazır. İsterseniz buna bir ışık mount’u yapabilir veya ebayden satın alabilirsiniz.
Ve bu setle yaptığım bir öz portrem. Sonucu buradan da görebilirsiniz (fotoğraf özellikle düzenleme yapılmadan konulmuştur):
Ekipman:
Fujifilm X-T1
Fujinon 56mm f1.2
Exif:
Diyafram: F1.2
Poz süresi: 1/170sn
Film Hızı: İso 400
Poz telafisi: -1/3 ev
Not: Wifi aracılığı ile sabit konulan makine ile iphone fuji camera remote uygulaması kullanılarak çekildi.
7 comments
ortasındaki duyu sökmekle uğraşmak yerine eski tip alınıp balast bağlantısı yapılarak hazırlamıştım ben. ellerinize sağlık faydalı yazınız için.
Gürkan bey,
Elimde yedek parça olmadığı için her halükarda dönüştürücü gerekecekti, bu hazır üzerinde geldiği için daha ucuza geldi. Teşekkürler.
Bende de olmasını çok istiyordum, denemeye çalışcağım. Bunu birşeyin üzerine mi koydunuz, en son yani sabit nasıl durdu?
henüz bir şeyin üzerine koymadım, çekerken elimde tuttum.
kameraya veya tripoda bağlamak için şöyle bir aparat almanız gerekecek:
http://www.ebay.com/itm/Camera-Bracket-Holder-Sta…
abi kuçuk bir vido veya takılı halde fotograf paylasırsanız cok mutlu olurum
bir önceki yorumda da bahsettiğim gibi makineyi masamın üzerine koydum, ışığı (lens ışığın tam ortasında kalacak şekilde ve bana bakar halde) elimde tuttum, diğer elimde telefonun wifi ara yüzü ile çekimi yaptım.
ikinci bir kameram olmadığı için çekim yapamıyorum kusura bakmayın….