💰 Dolar Kazanmak – Mutluluk Anketi – Öneriler #6

Altıncı bültenden selamlar 👋 , uzun ve soğuk bir Ocak ayını geride bırakırken herkese güzel bir Şubat ayı diliyorum. Emaillerime gösterdiğin ilgi çok sevindirici, tekrar teşekkürler.

Bu arada arkadaşlarına bu eposta bültenini önerirsen çok sevinirim, buraya tıklayarak üye olabilirler. Yeni katılan herkese de şimdiden hoş geldin diyorum.


İşinde Mutlu Musun Anket Sonuçları

Geçen haftaki bültende işteki mutluluk konusuna değinmiştim ve bir anket linki vererek bülten okuyucularının durumlarını sormuştum. Altta sonuçlarını bulabilirsin, bu arada 150 kişiye kadar alabildim, daha fazlası ne yazık ki ücretliymiş. O nedenle anket sonuçları 150 kişi üzerindendir bilgisini vermiş olayım, bu arada anket sonuçlarını görselleştirmede bana yardımcı olan Bahadır’a çok teşekkürler! Buradakinden daha detaylı sonuçları da alabiliriz ama çok da uzamasın istedim :)

💵 Dolar Kazanmak – Stok Fotoğraf & E-ihracat

Döviz her hareketlendiğinde, her maaş zam döneminde veya her ekonomik sallantıda bu konu gündeme eskisine göre daha çok gelir, ama ya sonra kişisel geciktirmeler nedeniyle ertelenir ya da yapılamaz gibi hissedilir. Aslında dolar kazanmak için yapılabilecek çok şey var, bunlara zaman zaman değinmeyi zaten istiyorum ama öncelikle seni uzun zamandır dolar kazanan, hem dijital hem de fiziksel ürün satan bir arkadaşımla tanıştırmak istiyorum: Ahmet Çığşar. Ahmet sadece bir satıcı değil aynı zamanda bu bülteni okuyan sen ve diğer üyeler gibi kendini geliştiren, aynı zamanda eğitimci, bildiklerini paylaşan biri ve altta göreceğin ropörtajı verdiği için de şimdiden tekrar teşekkür ediyorum. Umarım sana ilham olabilir.

1- Ahmet Çığşar kimdir?

1986 Adana doğumlu, memur baba ve terzi annenin oğlu. Eski beyaz yakalı, 2014 yılından beri hem dijital, hem fiziksel bir şeyler üreten veya ürettiren ve bunları tüm dünyaya satmaktan maddi ve manevi tatmin sağlayan biriyim. 

2- Ne zamandan beri fotoğraf çekiyorsun?

Kamera ile ilk 16 yaşımda tanıştım ama fotoğraf bilincim yoktu, 21 yaşındayken yarı profesyonel kompakt bir kamera almıştım ve öylece kesintisiz başlamıştı fotoğraf maceram. 2022 itibarıyla 14 yıl olmuş.

3- Ne zamandan beri dolar kazanıyorsun?

4 Eylül 2015 gününü unutmam, yurtdışına açılmaya karar vermiştim çünkü Dolar o gün 3 TL olmuştu ve bir şeylerin değişmeye başladığını hissetmiştim. O zamanlar kendi ürettirdiğimiz kadın ayakkabılarını iç piyasaya e-ticaret sitemiz üzerinden satıyorduk. İlk ürünü üç ay sonra 2015 Aralık ayında Fransa’ya satmıştım ve yurtdışına nasıl göndereceğimi bile bilmiyordum. Aralık 2015’ten beri aralıksız olarak hem dijital, hem fiziksel ürünlerle ihracat devam ediyor. Stok fotoğrafçılığa başlamam da aynı tarihlerde.

4- Peki ne satıyorsun, nerelerde satıyorsun?

İlk başladığımda deri ürünleri satışıyla ve üretimiyle başlamıştım ama o işi bıraktım. Şimdi iki tane e-ihracat işim var. Ahşap, metal ve mermer ürünlerinden oluşan ev ve ofis dekorasyonu üzerine. Biri seri üretim ürünler, onlar amazon ve kendi sitemizde satılıyor, diğeri ise atölyelerde elde üretiliyor daha butik ve özel ürünler. Onlar da amazon handmade ve etsy’de satılıyor. Aslında iyi bir ürünü bulduysam ve pazarı olduğuna inanıyorsam onları da üreticiden alıp küresel pazara satmaya çalışıyorum. Örneğin; Bali’de atölyelerde bulduğum bambu ürünler ve mobilyalar gibi.

Bunların yanında asla vazgeçemediğim ve kazancı beni çok mutlu eden pasif gelirlerim var. Stok fotoğrafçılık, stok video, etsy’de dijital ürünlerin satışı, fineart posterlerin satışı, danışmanlık, aracılık gibi…

5- Sence ortalama ne kadar çalışan bir insan ne kadar dolar kazanır?

Bunun kesin cevabı yok, çok fazla parametre var ama şöyle bir zihin egzersiz yapıp, skala belirleyelim. Pasif gelirlere odaklanırsa kişi ve dört farklı pasif gelir işiyle, günde 2-3 saat kadar uğraşırsa 1 yıl sonunda aylık 300-1200 $ arası gelire ulaşabilir.

Daha hacimli kazançlar için ise ticaret yapmak, ürün geliştirmek şart. Bu durumda satılacak ürüne ve iş modeline göre yine çok değişir ve net bir şey söylenemez ama yakın çevremden örnek vereyim; 6 ay sonunda aylık 5000$ – 50 000$ kazançlara ulaşanlar var. Gelir aralığı çok geniş çünkü ne satacağınız, ne üreteceğiniz, ne fiyattan olacağı ve nasıl bir girişimde bulunacağınız, bütçeniz gibi onlarca parametre var. Tabi bir de şans, denemeden bilemiyor insan.

6- Sence başarı nedir? Başarıyı nasıl tanımlıyorsun?

Başarı anlayışım basit. Daima başarıyı maddi ve manevi olarak iki kriterde değerlendiriyorum. Maddi başarı; kimseye muhtaç olmadan refah içinde yaşamak, alacağım şeyin fiyatına bakmadan alabilmek, istediğim zaman istediğim ülkeye gidebilmek. Manevi başarı; iş dışı uğraşlara zaman ayırabilmek, başka insanlara yardım edebilmek ve mutlu kalabilmek. Genel anlamda başarı ise bu iki başarı kriterinin sürekliliği benim için.

7- Üretkenlik benim için çok önemli bir kavram, sence nasıl daha üretken olabiliriz?

Kişisel tecrübem; doğru beslenmeden, kaliteli uyumadan ve fiziksel aktivite olmadan üretkenlik kısıtlı kalıyor. Ardından, özellikle zihinsel olarak sadeleşmek ve bir takım disiplinler kazanmak gerekiyor. Disiplin kazanmaya örnek; Türkiye’de çok görüyorum, insanlar verimlilik ve üretkenliğini olumsuz etkilediği için sosyal medya uygulamalarını siliyor bir süre. Burada sosyal medya bir uyarıcı, kişi kendini disipline edip, sosyal medyayı etkili kullansa fayda görecek fakat kendini disipline edip bu uyarıcıya duyarsız kalmak yerine geçici bir çözüm buluyor. Bunu tüm uyaranlara karşı yapabiliriz. Bir de her günün benzer olması üretkenliği ve yaratıcılığı öldürüyor. Her sabah yürüyüş yaparken farklı yollardan gitmek, her gün farklı bir yemek yapmayı denemek, bilmediğimiz bir ülkenin radyosunu açıp dinlemek zihni aktif tutuyor ve üretkenliği artırıcı olabiliyor.

8- Gördüğüm kadarıyla iyi de bir networkun var, bu konuda neler önerirsin?

Küresel çapta fantastik bağlantılarım var, arasında küresel markaların ürün yöneticilerinden, senatör yardımcılarına, fotomodellerden sporculara, oyuncudan şarkıcıya, iş insanlarından yatırımcılara, yazılımcıdan tasarımcıya kadar. Hepsiyle gezdiğim ülkelerdeki eğlence ve etkinlik ortamlarında tanıştım ve gerçekten etkili ve işe yarayan bağlantılarım. Tavsiyem yabancı ülke gezmek ve gezilen yerlerde hayatı uzaktan izlememek. Dikkatimi çeken şey, yabancı ülkelerde insanımız fazla dahil olamıyor ortamlara. Bir etkinlik veya eğlence var diyelim, uzaktan izliyorlar. Dışa dönük ve rahat olmalıyız, kendimize güvenerek iletişime açık olmamız gerekiyor ve yeni insanlarla etkileşime geçebilmek ve tanışmak için farklı ortamlara dahil olmak lazım.

9- Dünyayı da gezdiğini biliyorum, Türk insanını Dünya insanlarıyla karşılaştırır mısın, özellikle iş konusunda?

İnsanımızın maalesef hayatı birbirine zorlaştırma gibi alışkanlığı var, bu özel hayatlarında da, iş konusunda da böyle. Her ilişki dönüyor dolaşıyor güç mücadelesine dönüyor. Üstüne çok olumsuz, saygısız ve birbirine güveni zayıf bir toplumuz, bu da sevgisizliği ve öfkeyi getiriyor gördüğüm kadarıyla. İnsanımızın önce kendisiyle barışması, saygıyı, sevmeyi ve gülümsemeyi alışkanlık haline getirmesi ve bunların zayıflık değil bir güç, bir erdem olduğunun farkına varması gerekiyor. Çok fakir ülke gördüm, bu saydıklarımın maddiyatla ilgisi olmadığına yüzlerce örnek verebilirim, bu bir kültür ve bunu edinmemiz gerekiyor. 

10- Ahmet’in hedefleri neler?

Her an ölebiliriz, maalesef zamanımız kısıtlı, bu nedenle ölmeyecekmiş gibi plan yapan biri değilim. Özellikle iş konusunda çılgınca hedeflerim ve hırslarım yok, sadece maddi ve manevi standartlarımı düşürmeden, üzerine her yıl eklemeler yaparak yaşama devam etmek. Yaşam harika bir macera; görmediğim yerleri görmek, tatmadığım yemekleri tatmak, tanışmadığım kültürlerle tanışmak, okumadığım kitapları okumak ve daha fazla insana yardımcı olmak istiyorum. 

11- Ahmet şu anda 18 yaşında olsaydı neleri farklı yapardı? Gençliğine neler öneriyorsun?

Kendimi fazlaca cesaretli, kaygısız, güçlü ve mutlu tanımlıyorum. Oysa çocukluğumdan 26 yaşıma kadar çekingen, kaygı sorunu olan, genellikle negatif biriydim. 18 yaşımdaki halime; hayatı ve kendisini fazla önemsememesini, kaygının anlamsız olduğunu, Türkiye’de değil dünyada yaşadığını, kaybetmekten korkmaması gerektiğini çünkü her kaybedişte daha fazla şey öğrendiğini ve cesur olmasını söylerdim.

📷 Haftanın Fotoğrafı

Fotoğraf V1n kod isimli bir fotoğrafçının. Her şeyden önce fotoğrafta var olan dengeye bayıldım, gölgelerin yerleşimi, hafif çapraz kadraj, tenisçinin durduğu yer sanki poz verdirilmiş ve özenle seçilmiş gibi. Turuncu kıyafet mavi arka planda adeta patlamış ve tüm dikkati üstüne çekiyor. Gölge özellikle üstten bu gibi yapılan çekimlerde objeden daha büyük olduğunda hep ilgi çeker, yine öyle olmuş, var olduğumuzdan daha büyük hissediyoruz diyebilir miyiz? :) Güzel fotoğraf.

🔥 Haftanın Değişik Olayı

Mail bültenimin 4.sünde de bahsettiğim ev tadilatı ve fotoğrafları işi biraz büyüdü, Twitterda ve bazı instagram hesaplarında paylaşıldı, bazılarını gördüm, bazılarını bana arkadaşlarım gösterdi. Telefona o kadar çok bildirim geldi ki bildirimleri kapatmak zorunda kaldım, fenomen olmak zormuş :)

🎸 Haftanın Şarkısı

Mail bülteninin en çok ilgi gören köşelerinden biri burası, bu sefer America’s Got Talent’tan genç bir yetenekle tanıştırayım seni, tabii önce tanışmadıysan ve Angelina Jordan’dan Bohemian Rhapsody diyoruz :) Gırtlağından sesine müthiş yetenek.

🐦 Haftanın Tweeeti

Dijital veya fiziksel fark etmez bir şey üretirken bazen fazla komplike düşünüyoruz, MVP mantığında en basit özelliklerle birlikte üretim yapmak ve sonra müşterilerden gelen geri bildirimlere göre geliştirmek en iyisi. Alttaki tweette Samuel Thompson da bunu söylemiş aslında, hiç ciro yapmayan şirketinin sitesinin dark mode’u olmasına gerek yok. Kaynaklarını doğru kullan.

🎶 Çalışırken Doğa Seslerini Dinle

Rainbow Huntrainbowhunt.com Online generator of relaxing sounds of rain. Free rainy sounds for background rain.

⚢ Bozulan Estetik Algısı – Kadın Vücutları

Çok enteresan bir fikir ve web sitesi ile karşılaştım. Çok eleştirilen Photoshop veya estetik müdahaleler sonrasında medyanın oturttuğu mükemmel vücutlu kadın algısını bozmak ve gerçekleri gösterebilmek için oluşturulmuş bir web sitesi. Kadınların buraya girerek fotoğraf yükleyerek destek olmaları, ve kendi boyunu, kilosunu girerek benzer kadınları görmeleri amaçlanmış; ilginç.

MyBodyGallery | What Real Women Look Likewww.mybodygallery.com MyBodyGallery is changing the way women see themselves one photograph at a time. Unphotoshopped real women, sharing their beauty, in all its different forms.

Bu Cuma da bu kadar :) Bültende olması gerektiğini düşündüğün şeyleri, düşüncelerini benimle paylaşırsan çok sevinirim. Bu epostaya cevap yazabileceğin gibi sosyal medya kanallarından da bana ulaşabilirsin:

twitter.com/tahiryildiz

instagram.com/tahiryildiz

Sevgiler,

Tahir

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like
Devamını Oku

Gece Fotoğrafı Nedir – Nasıl Çekilir?

Yazı İçeriği Hide Gece Fotoğraf Nasıl Çekilir?Gece fotoğrafı nedir?Gece çekimi için gerekli ekipmanlar nelerdir?Farklı çekim tekniklerine bakış Sık…
Devamını Oku

En Büyük 10 Fotoğrafçı Yalanı

Yazı İçeriği Hide 1- Çok fotojeniksin(iz)2- Orada daha önce çok fotoğraf çektik3- Bunlar fotoğraflarımın sadece bir bölümü4- Yağmur…
Devamını Oku

Basit Giyim Önerileri: Tshirt Kombinleri

Yazın kasıp kavuran sıcakları, tişörtleri dolabımızın baştacı ediyor. Her ortamda rahatça giyebileceğimiz tişörtler aynı zamanda her pantolonun, şortun,…