❌ Fail Etmiş Girişim Hikayesi – 2022'de Mezun Olsaydım #22

Herkese merhaba 👋. İkizler burcuna girdiğimiz bu günlerde, açık cam ve mis gibi yaz kokusu eşliğinde yazıyorum bu yazıyı bugün.

Bu hafta emailde bulacakların:

  • Fail Etmiş Bir Girişim Hikayesi ve Dersler

  • 2022 Yılında Mezun Olsaydım?

  • Haftanın Videosu

  • Haftanın Linkleri

Haydi başlayalım.


Fail Etmiş Bir Girişim Hikayesi

Bugün size uzun zamandır uğraştığımız ve artık başarısız olduğuna inanarak devam etmediğimiz bir projenin hikayesini anlatacağım. Bu başarısızlıktan da elbette pek çok şey öğrendik, bunları da paylaşmak istiyorum.

Mezun olduğum 2007’den bu güne bir sürü girişimde bulundum, bunların bazıları başarılı olurken çok daha büyük bir yüzdesi başarısız oldu. Hepsinin kendine ait hikayeleri var elbette, kimisi ortak nedeniyle, kimisi tedarikçi nedeniyle, kimisi yazılı sözleşme yapmadığımızdan… Bu seferki hikayenin geçmişi de epey uzun zamana dayanıyordu: CV oluşturmak. Hem benim, hem yakınlarımın devamlı CV ihtiyaçları oluyor ve eskiden Word’de, sonra Photoshop’ta belki şu anda Figma’da yapılıyor profesyonel cv’ler. İşim gereği sürekli de cv incelediğim için bu konudaki sorunu net şekilde görebiliyordum çünkü pek çok insan çok özensiz cv’ler gönderiyorlar. Önce Word veya kolay düzenlenebilecek Excel formatında tasarımlar hazırlayıp satalım dedik, sonra işleri daha da büyüterek web üzerinde çalışabilecek, istenen fontları, renkleri seçebilecekleri ve çok profesyonel şablonlara sahip bir çözüm ile ilerlemeye karar verdik. Çok da bakım gerektirmeyen bir iş olacağı için bu bizim için bir pasif gelir olacaktı. Sürekli biz diye anlatıyorum çünkü iki ortaklı olarak başladık bu işe. Üniversiteye ilk başladığım yıl özel bir yurtta kalmıştım, aynı yurtta tanıştığım oda arkadaşım Bahadır’la hala çok samimi bir şekilde görüşüyor ve bu tip girişim işlerini takip ediyoruz. Birlikte bu maceraya atıldık çünkü birbirimizi tamamlayan özelliklerimiz var. Örneğin ben müşteri deneyimi, ürün-pazar uyumu, rakip araştırması vs konularında iyiyken Bahadır da finans, raporlama, muhasebe gibi konularda çok iyi.

Geçen yaz fikri canlıya geçirmeye karar verdik, yazılımcılarla görüşmeye başladık. Çok heyecanlıydık tabii, isim bulmaya çalışmalar, logo acaba nasıl olsalar, fiyatı ne yapsaklar… İş planlarımız, fiyatlandırmamız, işi konumlandırmamız her şey yerli yerindeydi ve yola koyulduk. Derdimizi anlatmak için çok detaylı bir kapsam dokümanı yazdık ve yine kendimiz için detaylı bir rakip analizi exceli hazırladık. Hangi özelliklerimiz olacak, hangi özellikler ücretsiz olacak, hangileri pro versiyonda olacak, rakiplerimizden bizi hangi özellikler farklılaştıracak… Frontend, backend developer ve bir ux/ui designer ile anlaştık ve işe giriştik. Bunları yazmak kolay tabi ama hepsiyle telefonda görüşmeler, işi uzun uzun anlatmalar derken epey zaman harcadık ve doğru insanlarla anlaştığımıza inanarak haftalık toplantılar ekledik. Tasarım aşaması bizim için oldukça yorucu oldu, hem benim çok titiz olmam, hem tasarımcı arkadaşın istediğimiz ve beklediğimiz disiplinde ne yazık ki olmaması ve bunu çok normal karşılaması gibi sorunlarla karşılaştık ve kafamızdaki deadline’ın yaklaşık 1,5-2 ay kadar sarkmasına neden oldu. Arkasından yazılım aşaması geldi ve ne olduysa bu aşamalarda oldu. Bir web application’ın canlıya çıkması için temelde iki iş var, biri önyüz yani frontend, biri de müşterilerin görmediği ama database’lerin vs bulunduğu backend. Bizim web app anlayabileceğiniz üzere çok fazla frontend işlemi gerektiriyordu ama işin sonunda elde ettiğimiz sonuç bizim beklentimizin çok uzağında kaldı.

Harcadığımız para, verdiğimiz emek, harcadığımız zaman, yaşadığımız stres… Geriye dönüp baktığımda elbette bizim de yaptığımız yanlışlar var, profesyonel hayat devam ederken bu denli büyük bir projeye kalkışmak yanlışmış, özellikle bir proje yöneticimiz yokken ve bunu kendimiz yapmak zorundayken. Keşke sadece cv tasarımlarını satmaya çalışsaymışız belki de… Ama tabii iş planları, sosyal medya hesaplarının açılması falan derken insan o heyecana kapılıyor ve gerçekten işin iyi olacağına da inanmıştık. Bana sorarsanız ben hala inanıyorum, iyi bir yazılımcının elinde olsaydı bu proje ayda en az 3000$ kazandıracaktı.

Şimdi projenin olmayacağına artık karar verdiğimiz için domainiyle beraber var olan tasarımı, sosyal medya hesapları ve her şeyiyle açık artırmayla satılığa koyduk, bakalım satılırsa yine yazarım burada :)

2022 Yılında Mezun Olsaydım Ne Yapardım?

Üstte sana Bahadır’dan bahsetmiştim, bugün onunla konuşurken bültende projeyi yazacağımı söylerken o da bir kaç şey yazmak istedi, üstteki soruyu yönelttim ona cevaplarını altta seninle paylaşıyorum.

“Merhaba, Bahadır ben. 1985 Bandırma doğumluyum. Üniversite için gittiğim İstanbul’da 20 yıl yaşadıktan sonra evden çalışma yöntemine geçtiğim için ailemle geçen yıl İzmir’e taşındım. Evliyim, 7 yaşında bir kızım, 2 yaşında oğlum var. Çok uluslu bir müşteri hizmetleri dış kaynak servis sağlayıcı firmasının CEMEA bölgesi Raporlama ve İş Zekası direktörü olarak çalışmaktayım.

Eğer 2022 yılında üniversiteden mezun olmuş olsaydım:

  • Bir şekilde Avrupa’da hangi pozisyonda olursa olsun 1-2 yıl çalışırdım. Bir çok Avrupa ülkesinde Türkçe konuşan çağrı merkezi operatörü çalışıyor örneğin. Hem çalışır, hem yeni bir kültür öğrenirdim.

  • İngilizcem iyiyse yeni bir dil daha öğrenir, eğer iyi değilse onu güçlendirirdim. Uluslar arası şirketlerde, iyi ücretlere çalışmanın yolu buradan geçiyor. Aksi takdirde seçenekleriniz çok dar.

  • Mutlaka en az bir yazılım dili öğrenirdim. Eğer benim gibi girişimci olmaya hevesliyseniz bazen kendi işinizi görmeniz gerekebilir. Ayrıca yazılımcılıkta da iyi para var ;)

  • Tezli yüksek lisans yapma hatasına düşmezdim (Maalesef daha önce düştüm ve tabi ki bitiremedim) Akademik kariyer hedeflemiyorsanız bence boşa zaman kaybı. Onun yerine birkaç yıl iş tecrübesi edindikten sonra MBA veya meraklı olduğunuz alanda tezsiz yüksek lisans çok daha mantıklı (Neyse ki bunu yaptım)

  • Daha erken evlenirdim ve çocuk sahibi olurdum. Evet, eğer çocuk seven biriyseniz bunu genç yaşta aradan çıkarın. 35’ini geçip bir de belli seviye yoğunlukta bir yönetici olursanız enerji ve zaman konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Hem de 40 yaşınıza geldiğinizde sizinle arkadaş olacak genç bir çocuğunuz olur.

  • Networking denen şeyi daha önemser, her sektörden ve farklı kültürden insan tanımak için elimden gelenin fazlasını yapardım. Hayatta başarılı olmanın yolu doğru arkadaşlıklar kurmaktan geçiyor.

🎸 Haftanın Videosu

Tutkuyu gördüğüm videolara bayılıyorum, mutlaka izle…

Haftanın Linkleri

Mouse veya klavye ile piyano çalın

Piyano çalma ile ilgilendiğimi daha önce yazmıştım, şöyle bir site ile karşılaştım, piyano çalmak değil burada yaptığımız, klavyeye dokunarak melodiyi ilerletmek aslında ama yine de zevkli bir dene derim: https://touchpianist.com/

Stumbleupon Alternatifi

Bilmiyorum kullanıyor musunuz eski popülerliğinde değil ama bir buton ile ilgilendiğiniz konulardaki farklı web sitelerini ziyaret etmenizi sağlayan stumbleupon’un bir alternatifini buldum ve sevdim, dene derim:

https://cloudhiker.net/

Bugünlük bu kadar :) Bültende olması gerektiğini düşündüğün konuları, düşüncelerini benimle paylaşırsan çok sevinirim. Bu epostaya cevap yazabileceğin gibi sosyal medya kanallarından da bana ulaşabilirsin:

twitter.com/tahiryildiz

instagram.com/tahiryildiz

Sevgiler,

Tahir

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like
Devamını Oku

En Büyük 10 Fotoğrafçı Yalanı

Yazı İçeriği Hide 1- Çok fotojeniksin(iz)2- Orada daha önce çok fotoğraf çektik3- Bunlar fotoğraflarımın sadece bir bölümü4- Yağmur…
Devamını Oku

Düzenli Olma Hastalığı – Masaüstlerim

Düzenli olmak çoğumuzun istediği bir şey olsa da özellikle gelişen teknolojiler, birden fazla akıllı ürünümüzün olması, akıllı telefonlar,…