Zoom ses kayıt cihazları, yani Zoom H1, Zoom H2n, Zoom H4n ve Zoom H6, ses kaydı almak için kullanılan en profesyonel çözümlerden. Müzisyenlerden gazetecilere, öğrencilerden sesçilere kadar geniş bir kullanıcı kitlesi bulunan ses kayıt cihazları hakkında pek bilgi yok, ben de elimden geldiğince artılarıyla eksileriyle konuyu ele almak istedim.
Öncelikle şunu belirteyim; alttaki ürünlerin tümü 24bit 96k olarak wav ve mp3 formatında ses kaydı yapabiliyor.
Zoom H1 İncelemesi:
Zoom H1 basit ve ekonomik çözümümüz. Küçük ve kompakt bir yapısı var. Her yerde bulabileceğimiz basit bir yaka mikrofonunu line in girişine takıyorsunuz ve belki de daha önce duymadığınız kadar güzel ve temiz bir ses alıyorsunuz. Yaka mikrofonu olarak Audio Technica veya Sennheiser tavsiye ediyorum ama tabii burada belirleyici olan yine bütçe, daha düşük bütçelerle çalışmak isterseniz Boya gibi markalar da uygun olacaktır. Ama tabii normal olarak AT ve Sennheiser kadar temiz ses alamazsınız. Ben denememi yaparken Audio Techinca AT-3350 kullandım, desibeli -12 civarına getirdiğimde çok çok iyi ses aldığımı söyleyebilirim, tabi burada At-3350’nin içerisinde dahili olarak bulunan Pre-Amp ‘ın da önemli olduğunu söyleyeyim. Pre-ampı da ayrıca bir ses yükseltici gibi düşünebilirsiniz.
Eksileri: Fiyatı dolayısıyla malzeme kalitesi biraz düşük, plastik hissi verdiğini söyleyebilirim. Ama bu hissi performansta görmüyoruz tabii o yüzden eksiden saymaktansa hafif olduğu için artıdan bile sayılabilir :)
Zoom H2n İncelemesi:
Zoom H1 ‘in bir üst modeli diye bakabiliriz H2n’e. En büyük özelliği iki kalem pille 20 saatin üzerinde çalışabilmesi, kalem pil olarak Duracell tavsiye ediyorum, hiç üzmedi beni bu zamana kadar. 5 adet entegre mikrofonu var, SD karta kayıt yapabiliyor ve kardeşi Zoom H1 gibi iyi bir preamp bulunan yaka mikrofonu ile kullanıldığında çok çok iyi ses kaydedebiliyor. Menü kullanımı çok kolay, zaten gördüğünüz gibi ekranı oldukça büyük, en güzel özelliklerinden birisi de kullanıma çok hızlı şekilde girebilmesi, aşağı yukarı diğer Zoom ürünlerinden ve ses kaydedicilerden yaklaşık 2 kat daha hızlı.
Eksileri: XLR girişinin olmamasını eksi olarak sayabiliriz. Aslında H1 ve H2n ‘in giriş seviyesi olarak düşünüldüğünün bir kanıtı bu. Genellikle uzun kablolara ihtiyacınız yoksa zaten XLR mikrofon kullanmanıza çok da gerek olmuyor, standart bir kullanıcı için en iyi çözümlerden biri olduğunu düşünüyorum.
Zoom H4n İncelemesi:
Bu robotumsu cihaz bir harika :) Bu demek değil ki diğerleri kötüydü ama gerçekten profesyonel kayıtlar almak için önerebileceğim en iyi fiyat / performans cihazı diyebilirim. Yine 2 kalem pille çalışıyor ama phantom power bulunan 2 adet XLR girişine de sahip. Eğer DSLR makinelerle video çekimi yapıyorsanız sadece hotshoe kısmına entegre edilecek bir adaptör ile Zoom H4n’i de kullanabilirsiniz, bunun için Manfrotto 482LCD gibi bir ürün size yetecektir. Zoom H4n ‘in kullanışlı özelliklerinden bir tanesi mikrofon olarak kullanılabilmesi, DSLR ile kayıt yaparken H4n ‘den geçmiş temiz sesi direkt SD kartınıza kaydedebiliyorsunuz. Böylece kurgu aşamasında senkronizasyonla çok uğraşmanıza gerek kalmıyor. Ürün aynı zamanda düşmelere, patlamalara, çatlamalara karşı da dayanıklı :)
Eksileri: Ürün daha profesyonel olunca pil tüketimi ciddi artıyor, yanınıza ekstra piller veya şarj edilebilir pil almanız faydalı olur.
Zoom H6 İncelemesi:
Zoom ‘un son harikası da H6. Zoom H4n’den en büyük farkı 4 adet XLR girişine sahip olması. Canlı ses kaydı, röportaj, kısa film, müzik kaydı gibi geniş bir kullanım alanı bulunuyor. 6 kanala sahip böylece 6 farklı sesi kaydedebiliyorsunuz. Bu arada şu detayı da vereyim XLR giriş yerine gitar jackı da kullanabiliyorsunuz kayıt için. Yine H4n gibi harici mikrofon olarak da kullanabiliyorsunuz. Hissiyatı çok daha kaliteli ve ürün biraz daha büyük. Kullanımı ve ayarlaması kolay, kolayca kayıt alabiliyorsunuz. LCD ekranından çıkış alabileceğiniz formatları vs her şyi kolayca seçebiliyorsunuz.
6 comments
Konunun yeri burası değil fakat nerede sorabileceğimi kestiremedim. Lütfen mazur görün.
5D Mark2 için yaka mikrofonu almak istiyorum. Tahta karşısında ders anlatırken kullanacağım. Yani müzik kaydı gibi yüksek kalite beklentim yok. Videoda dersi dinleyenlere rahatsızlık vermemesi ve konsantrasyonlarının bozulmaması için sesimi yeterli şekilde algılayabilecek bir mikrofon istiyorum.
Ortamda öğrenciler olmayacak ama yine de dahili mikrofonla çekimde uğultu gibi garip bir ses oluyor. Bunu engellemek ve yalnızca sesime konsantre olmalarını sağlayabilmek için kullanacağım.
Araştırırken Canonturk'te sizin yaka mikrofonu önerinizi gördüğümde yaka mikrofonu konusunda emin oldum. Fakat pek yaygın bir konu olmadığı için bunla ilgili araştırmalarım biraz kısıtlı kaldı. Uygun fiyatlı bir yaka mikrofonu önerebilir misiniz?
Merhaba Gürkan,
Yaka mikrofonu ve muhtemelen kablosuz kullanmak isteyeceksin, benim tercihim Sennheiser, ama fazla para vermek istemem dersen Boya marka satılanlar var, önerebilirim, ara fiyatta da Azden 'ler var, ama bunların hepsinin arasında kalite farkı var bilgin olsun.
Çok teşekkür ederim. Kablosuz olmasına gerek yok. Sesi bozmayacak şekilde, uygun fiyatlı birşeyler arıyorum doğrusu.
Müzik kaydı gibi ekstrem kalite aramadığım gibi, sıradan bir konuşmayı bozacak birşey de olmasın istiyorum yalnızca.
Yine Boya markasından devam edilebilir, çok içimden gelerek tavsiye etmesem de…
Merhaba ben Zoom H5 cihazı aldım ancak ortam seslerini çok fazla alarak ses kaydı yapıyorum. İnternette videolara baktığımda herkes Zoom H5 den çok temiz bir sesle videolar oluşturmuşlar. Ortam seslerini temizlemek için mutlaka audacity gibi programlar kullanıyorlardır ama ben onu kullandığım halde gürültülü bir ses kaydı alıyorum. Acaba menüdeki ayarlar nasıl olmalı, yardımcı olabilir misiniz lütfen? Temiz bir ses kaydını nasıl alabilirim?
Temiz ses kaydı ortama da bağlı, bulunduğunuz ortam nasıl bilmeden buna net cevap vermek çok mümkün değil.