Çapraz Işık Tekniği ve Bir Pazar Gününden Kalanlar

Dün, düğün fotoğrafçılığı yaptığımız ekip arkadaşlarımla buluşup sitemiz için fotoğraf çektirme günüydü. Ara sıra buluşuyor, hem birbirimize bir şeyler anlatıyor hem de güzel fotoğraflar çekmeye çalışıyoruz. Dünkü amacımız da hepimizin benzer tip fotoğraflara sahip olmasıydı. Benzer tip fotoğraflar çekerken de sıradanlıktan biraz daha uzak kalmak ama bunu abartmamak da amacımızdı. Özellikle fotoğraf işleme kısmında eğer ticari iş yapıyorsanız ne yazık ki her şey istenilen şekilde yapılamıyor. Örneğin ben daha soluk renkli fotoğraflardan hoşlanıyorken, artık kişilerin beğenisi üzerine ticari işlerde daha doygun renkler elde etmeye çalışıyorum.

Hepimizin portre fotoğrafları fotoğraf makinelerimizle beraber çekilmesi gerekiyordu, hava güzeldi ama saat itibariyle çok sert bir güneş vardı. Elimizde herhangi bir ışık kaynağımız da yoktu, sadece reflektörümüz vardı. Uygun  bir alan bulup sıradan bir portre çekmektense, gün ışığını backlight olarak kullanıp saç ışığı yapmayı düşündük. Yalnız güneş hala çok sertti, yapraklarla biraz daha ışığın kırılacağı bir bölge bulduktan sonra çekimlerimizi yapmaya başladık.

gokhan

setup

Müthiş çizimli ışık setupımız da bu şekilde. Buna çapraz ışık kullanımı diyebiliriz ki literatürde de benzer isimlerle geçer. Maksat arkaplandaki ışığı çaprazdan alıp saç ışığı yapmak, veya bazen ışığın uygun olduğu durumlarda vücüt kıvrımlarını çizmek, bunun yanında o ışığı yüze yansıtarak yüzün de aydınlanmasını sağlamak. Bu şekilde model, arkaplandan ayrılacak, hem de dengeli bir ışıkla iyi bir fotoğraf çekilmiş olacak. Burada zorlandığımız nokta kış güneşinin çok sert olması ve parkta ışığın sürekli değişiyor olması. Bir kişiyi çektiğimiz ışıkla hemen arkasındaki kişinin ışığı birbirinden o kadar farklı oluyor ki tüm değerler değişiyor. Aynı zamanda lensin parasoleyini yanımızda getirmediğimiz için ciddi flare (güneş ışığının lense girmesi) problemleri yaşadık.

Bu fotoğrafta arkaplandan gelen ışığın modelin sol kolunun arkasındaki vücut kıvrımlarını çizmesini görüyorsunuz. Aynı zamanda reflektör de kullandığımız için modelin yüzü aydınlık, göz altlarında karanlık bölgeler yok olmuş durumda. Reflektörün bulunduğu yer de bunda çok önemli. Reflektörü eğer çok yakına getirirseniz hem model çok rahatsız olacak hem de yüz gereğinden fazla ışık alacağından fazla aydınlık olacak, bu da doğal görünümü kaybettirecektir.

Işık kullandığınız veya reflektör kullandığınız fotoğraflarda eğer ilk bakışta harici ışık kaynağı kullandığınız anlaşılıyorsa o fotoğraf başarılı değil demektir.

okanAynı setup kullanılan bir başka fotoğraf. Saç ışığının etkisini görebiliyorsunuz. Işık biraz farklılaştığı için sol taraftaki yaprakların rengi daha soluk çıkmış. Işığın objelerin renklerini bile ne kadar değiştirdiğini gördüğünüzde doğal ışıkla çalışmanın zorluklarını bir kere daha anlıyorsunuz.

bahadirIşığın tekrar güçlendiği başka bir fotoğraf. Sert ışık saçta ciddi bir parlamaya yol açıyor, bunu kesmek için reflektörün iç tarafını kullanabilirdik ama o zaman da diğer fotoğraflarla ciddi bir farklılık olacaktı.

neseKızlarda tabi her zaman daha iyi sonuç veriyor gibi görünüyor, hangi ışık setupını kurarsanız kurun… Renkli kıyafetler fotoğrafta daha iyi bir görünüme neden olurken, saç ışığı da ciddi efekt veriyor. Tabii bu fotoğrafta da bir flare sorunu var ama istemediğim şekilde de değil.

umitBenzer şekilde renkli kıyafetler, arkadan gelen ışığın o kıyafetlerin kıvrımlarını çizmesi…

gokhant tahirSon olarak Gökhan ve ben. Tek Nikoncu olarak farkımı belli ediyorum :P

gokhan2

gokhant2

nese2

umit2Aynı ışık setupının kullanıldığı başka bir yer de burası. Benzer etkileri daha yumuşak ışıkla elde ettik.

Kullanılan ekipman da şu şekilde:

Canon 5D Mark II

Canon 70-200 f/2.8L IS II

f/3.2

1/320

Sonuç:

Farklı portreler elde edebilmek için ışığın kullanım yöntemlerini bilmek gerekiyor. Bu çapraz ışık yöntemi bunların sadece birisi. Yöntemi kendiniz de keşfedebileceğiniz gibi internette de pek çok yöntem bulabilirsiniz. Arkadaşlarınızla buluştuğunuzda, aile içinde, model bulduğunuz herhangi bir yerde çeşitli deneyimler yapabilir, farklılıklara yelken açabilirsiniz. Amaç daha iyi fotoğrafsa denemekten ve yanılmaktan çekinmeyin.

0 Shares:
10 comments
  1. her ortamda ışık farklılık gösterecektir. bu yüzden denemekten başka çaremiz yok . deneyin ve tecrübe kazanın
    Tahir bey bilgilendirici yazılarınız için teşekkürler.

  2. Tahir Bey, bildiklerini kendine saklamayıp başkalarına öğretmek çok büyük bir özelliktir. Siteniz gerçekten ciddi bir çalışma ürünü ve benim için çok yararlı oluyor. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.Mansur

    1. Tesekkurler Mansur Bey, ayrica ogrenmek istediginiz bir seyler olursa yazin lutfen ben de zaman buldugumda blogda paylasayim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like
Devamını Oku

O Bir Orta Format: Pentax 645Z İncelemesi

Yazı İçeriği Hide İlk BakışPentax 645Z Teknik ÖzellikleriGövde Yapısı ve ErgonomiOtomatik NetlemeISO PerformansıFotoğraf Kalitesi ve DetaylarÖrnek FotoğraflarStüdyo Sonuçları…
Devamını Oku

Canon 85mm f/1.4L IS USM İncelemesi

Yazı İçeriği Hide Genel BakışTeknik ÖzelliklerGövde YapısıCanon 85mm f/1.4 L IS ve Canon 85mm f/1.2 L II KarşılaştırmasıCanon…