2016 da bitiyor, bir yılı daha geride bırakırken yılın özeti olacak şekilde 2016 ‘nın en iyi fotoğraf makineleri yazısını da yazmak gerektiğini düşündüm. Altta bu yıla damga vurduğunu düşündüğüm fotoğraf makinelerini bulacaksınız:
2016’nın En İyi Fotoğraf Makineleri
Fotoğraf makineleri illa ki belli bir özelliğine göre bu “En iyi” olma durumunu alması gerekiyor. Dolayısıyla makine tercihinizi yaparken mutlaka ne fotoğrafı çekeceğinizi göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Video amacınız fotoğraftan fazlaysa veya fotoğraflarınızın %80i makro ise en iyi makineyi değil, size uygun olan makineyi almanız daha avantajınıza olacaktır.
DSLR mı Aynasız mı?
2016’da iyice dillendirilmeye başlayan muazzam soru. Aynasızlar ilk çıktığında ben bile bu kadar hızlı yayılıp gelişeceklerini beklemiyordum doğrusu. Benim düşüncem şu: Eğer fotoğrafçılık hobinizse, para kazanma amacınız yoksa, kaliteli fotoğraflar istiyorsanız DSLR almayın. O kadar ağırlığı taşımanıza artık hiç gerek yok çünkü aynasız fotoğraf makineleri artık kesinlikle DSLR makinelerin kalitesini yakalamış durumdalar. Ama para kazanma durumu varsa, müşteri ile sıcak ilişki içinde olacaksanız ve iş yapacaksanız DSLR hala üstün. Küçük makinenin ne yazık ki “profesyonel olmayan” algısı devam ediyor, sadece Türkiye ‘de değil, tüm Dünya ‘da bu şekilde. Ne kadar büyük makine ve lensiniz varsa o kadar profesyonelmişsiniz gibi düşünülüyor. Fotoğrafçıların kullanmasalar dahi 70-200mm lens alma istekleri çoğu bu sebeple.
2016 ‘da Neler Değişti?
2016 biraz daha piyasanın oturduğu bir yıl oldu aslında. Madde madde yazalım net olsun:
- Canon ve Nikon, fotoğraf piyasasının en büyükleri giderek birbirinden farklılaşmaya devam ediyor. Eskiden birbirinin karşılığı modeller üretirken artık bu durum ara modeller şeklinde devam ediyor. Yani artık Canon ‘un X modelinin Nikon ‘da tam bir karşılığı yok.
- Önceki senelerde piyasaya çok hızlı giriş yapan Samsung, fotoğraf sektöründen tamamen çekildi. Artık Samsung makine ve lens üretmeyecek, satmayacak.
- Sony full frame aynasız fotoğraf makineleriyle çok ciddi güç kazandı ve kazanmaya devam ediyor. Pek çok Canon ve Nikon kullanıcısı Sony setlere geçiş yaptı, özellikle A7s ve A7s II serisi video severler için uygun fiyatlı ve çok kaliteli çözümler sunuyor.
- Canon aynasız tarafında iddialı olacak EOS M5 gibi ürünler çıkardı.
- Nikon 360 derece kameralardaki geleceği görerek KeyMission 360 ürününü çıkardı.
- Olympus çok iddialı şekilde OMD EM1 Mark II ‘yi çıkardı.
- Fujifilm aynasızlardaki gücünü XT-2 ile pekiştirdi.
Gelelim konumuzun yıldızlarına, önce DSLR ‘lar ile başlayalım:
2016 ‘nın En İyi DSLR Fotoğraf Makineleri
En İyi Giriş Seviyesi DSLR Fotoğraf Makinesi: Canon 700D
Giriş seviyesinde Canon 700D, tüm lensleri kullanabilmesi, fiyat/performans dengesi, ikinci el satışının kolay olması gibi nedenlerle daha çok tercih ediliyor. 18MP çözünürlüğü, dokunmatik dönebilir ekranı ile yeni başlayanların tercihi olan 700D’deki tek eksik WiFi ise, WiFi destekli kartlarla (Örnek: EyeFi) çözülebiliyor.
En İyi Orta Seviye DSLR Fotoğraf Makinesi: Canon 80D
Orta seviyede açıkçası Nikon D7200 ile arada çok kalsam da oyumu daha güncel model olan Canon 80D‘ye vermek istedim. 80D özellikle netleme kapasitesi, ekran kalitesi, dokunmatik netleme özelliği ve kaliteli gövdesi ile dikkat çekici. Eğer hem fotoğraf hem video çekmek istiyorsanız ve alacağım makine uzun yıllar dayansın diyorsanız Canon 80D göz önüne almanız gereken en önemli makine.
En İyi Orta-Üst Seviye DSLR Fotoğraf Makinesi: Nikon D500
Nikon, hız isteyen, özellikle kuş fotoğrafçıları için sonunda yılların D300s ‘ini güncelleyerek Nikon D500 ‘ü ortaya çıkardı. D500 bir fotoğrafçının isteyebileceği hemen her özelliğe sahip. Expeed 5 işlemcinin 200 kareye kadar saniyede 10 kare fotoğraf çekme özelliği koyan Nikon, yanına video severler için de 4K’da 30fps çekim imkanı koymuş. Crop makinelerin şu andaki tartışmasız Nikon D500.
En İyi Üst Seviye DSLR Fotoğraf Makinesi: Canon 5D Mark IV
Canon 5D Mark III ‘e ne kadar kanım ısınmadıysa Mark IV’e o kadar ısındı. Makine ilk çıktığında özelliklerine göz attığımda o kadar gelişme yokmuş gibi görünse de, Digic 6+ işlemci, AF başarısı, Dual Pixel AF gibi geliştirdiği özelliklerle ve serinin kanıtlanmış başarısıyla 5D Mark IV favorim. Makinedeki 4K video ‘nun crop olması eleştiriliyor olsa da bu makineyi tercih edenlerin ilk isteğinin fotoğraf olduğunu düşünüyorum.
2016 ‘nın En İyi Aynasız Fotoğraf Makineleri
En İyi Giriş Seviyesi Aynasız Fotoğraf Makinesi: Olympus OMD EM10 Mark II
Görünümü, sahip olduğu özelliklerle bay-bayan çok gönül fetheden M10 Mark II, benim de ilk çıktığı günden bu yana kullandığım yanıbaşı makinem. Hafifliği, lenslerinin de hafifliği ve verdiği fotoğraflar oldukça tatminkar. WiFi özelliği, uzaktan kontrol edilebilmesi ve yazılımın iyiliği beni etkileyen özelliklerden. 5 yönlü görüntü sabitleyici de onu “en iyi” yapanlardan.
En İyi Orta Seviye Aynasız Fotoğraf Makinesi: Sony A6300
Fotoğraf çekiyorsanız ama videoya da ihtiyacınız varsa, olmuşken 4K olsun istiyorsanız hiç daha fazla düşünmeyin. Sony A6300, hafifliği, kaliteli lensleri ve adaptörlerle Canon lensleri kullanabilmesi, 4K videosu, 11 fps seri çekimi ve 4D Focus özellikleri ile bu seviyedeki en iddialı ürün. Tabii üstüne çıkan A6500 henüz ülkemize gelmiş değil ama A6300 satın alan kimseyi pişman etmedi.
En İyi Üst Seviye Aynasız Fotoğraf Makinesi: Sony A7s II & A7R II
Üst seviyede Sony rakipsizliğini devam ettiriyor. Full frame aynasız üreten rakibi olmadığı için kendi rekorlarını kıran Sony video için A7s II, fotoğraf için A7R II ile bu ödülün sahibi. Full frame segmentinden DSLR rakiplerinden de çok kullanıcı çalan A7 serisi, diğer Sony aynasızlarda olduğu gibi Metabones adaptörler sayesinde Canon, Nikon veya Four Thirds lenslerle kullanılabiliyor.
Bu yazıyı okuduktan sonra bana kızanlar, “Neden şunu seçmedin?” diyenler illa ki olacaktır ama tüm yılı ele aldığımda en başarılı olduğunu düşündüğüm modeller üsttekiler. Bu modellerin yanında çok iyi olduğunu düşündüğüm diğer kameralar da alttakiler:
- Canon 1300D: Uygun fiyat, kaliteli sonuç
- Nikon D5500: Ara seviye kalmasa kesinlikle kazananlarımdan
- Canon 760D: 70D özelliklerinde, gövde daha küçük ama özellikler taş gibi
- Olympus Pen-F: Fiyatı yüksek olmasa aynasızlarda kazananım
- Fujifilm XT-2: Test etme şansım olsa listeye girebilirdi, okuduğum yazılar çok olumlu
39 comments
10 yıldır nikon kullanan birisi olarak sirf beceriksiz video cektigi icin yedek body olarak 80d alacagim. Bence listeniz 10 numara ve tam tutarli olmus. Tebrikler.
Teşekkürler Recep :)
hocam elinize sağlık, fotoğraf eğitimi alıyorum ve yeni bir makina alma düşüncem vardı. Yazınız seçim yapmamda çok faydalı olacak. Teşekkürler emeğinize sağlık
Teşekkür ederim Cengizhan, görüşmek üzere…
X-T2 yi ne zaman inceleyeceksiniz onuda okumak isteriz.
Merhaba, a7r2 ile d810 arasında kaldım. Nedense d810 tavsiye eden pek görmüyorum yazılarde veya forumlarda. Özellikleri çok iyi olmasına rağmen bir eksiği mi bulunuyor? Fiyat performans açısından geride mi kalıyor?
Asıl sormak istediğim ise lens olayı. Sony g-master lenslerin çok iyi olduğu söyleniyor. Lens açısından dxmark ta vs de baktığım puanlamalarda en yüksek puanları sony’e takılabilen lensler almış. Arada ki fark çok mu yoksa gözle görülemeyecek cinsten dediğimiz kadar mıdır? Yani lens için sony yi tercih etmek gerekir mi?
Bir de izlediğim bir test videosunda a7r2 nin video çekerken fazla ısındı diyerek durduğunu gördüm. Bu sıkıntı ile ilgili bir bilginiz var mı? Zaten az sayıda fotoğraf çekme sıkıntısı var şarjı itibari ile, birde böyle bir sıkıntı olur mu. Şimdiden teşekkürler.
D810 biraz eskidiği için yazmıyor artık sağda solda. GMaster lensler gayet iyi doğru, gözle görülme olayına gelirsek Sigma Artlar da gayet iyi mesela. Fotoğraf amaçsa D810’la devam etmek de mantıklı, arada büyük farklar yok.
merhaba elinize sağlık çok güzel bir yazı ben d7100 kullanıcısıyım ama 2. makine olarak yanımda taşıyabileceğim sokak footograflarında kullanmak için fuji xt10 ile sony a 6000 arasında kaldım sizin başka bir öneriniz veya bunlardan hangisi işimi görür yardımcı olursanız sevinirim
Benim aynasız tarafında önerim Olympus M10 Mark II. Taşıma ve lens kalitesi anlamında çok başarılı buluyorum.
sosyal kullanıcı diyebileceğimiz (bu işten para kazanmayacak-profesyonel olmayacak) birisi için en ideal uzun ömürlü f/p yönünden en mantıklı makine nedir?
Benim günlük hayattaki tavsiyem Olympus OMD M10 Mark II.
Merhabalar Tahir bey
Yaklaşık 3-4 senedir Nikon D7000 kullanıyorum. Bu ilk makinem ve amatörüm. Makro çekimleri ve doğa fotoğrafçılığını seviyorum. Onun haricinde portre ve az da olsa vakit bulursam manzara fotoğrafları çekmek istiyorum.
Elimdeki lensler Tamron 17-50, Nikon 50mm 1,8, Nikon 35mm 1,8G, Tamron 70-300 VC
Beni hobiden soğutan D7000’nin yağ damlatma problemi oldu. Manzara fotoğrafı için diyaframı kıstığımda 20’ye akın noktacık beliriyor. Onun dışında ekipmanların ve body nin ağırlığı, dışarı çıkarken makineyi yanıma almam konusunda büyük çelişkiye düşüyorum. Birde çocuk olunca bebek arabası çantalar falan derken makinayı yük edinmek çok zahmetkar geliyor.
Ekipmanları satıp Sony veya Olympus’a mı geçmemi tavsiye edersiniz ? Yoksa Nikon tarafından daha hafif bir body almamı mı ?
Merhaba, yanınızda fotoğraf makinesini taşımak en önemli şey, dolayısıyla aynasıza geçmeniz mantıklı görünüyor. Benim şahsi tavsiyem Olympus yönünde, maksat özellikle hobi ise. DSLR olunca her türlü ağır oluyor.
Ekipmanlarımı satıp üzerine çokta masraf yapmadan hangi body ve lensi tercih etmemi önerirsiniz ?
M5 Mark II, 17mm, 40-150 Pro olabilir.
Tahir bey bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim. Ekipmanlarımı sattığım zaman elime 3,500 TL gibi bir rakam geçiyor.
M5 Mark II sıfır olarak body 3500 TL tutuyor :)
17mm 1,650 TL
40-150 pro 4,600 TL
2.El body ve 12-40 2.8 daha alabileceğim bir set gibi görünüyor. Yada bunların yerine M10 mark II 12-40 2.8 almış olsam beni mutlu eder mi ? Nikon’da 70-300 Vc çok beğendiğim bir lens olsa da çok çok az kullanmışımdır. Hem ebat olarak büyük hemde ağır olduğundan pek yanıma almazdım. Genelde 17-50 ile çekimlerimi yapıyordum. 35mm prime lensi’de net ve çok hızlı AF performansından dolayı kullanıyordum.
Bu durumda sizin öneriniz ne olur ?
Tekrar Merhaba,
Olympus’lar pazartesi kampanyaya girecek, bir kaç gün bekleyin, sonrasında M10 Mark II 12-40 çok iyi olur, ben tavsiye ederim. (Aramızda kalsın M10 Mark II, 200TL indirime girecek)
Güzel bir haber :) Çok ilginç ama hangi mağazaya yada çevremdeki insanlara sorsam Olympus alınmaz diyorlar. Aynasız istiyorsanız Sony a6000 – a6300 alın diyorlar. Yabancı inceleme sitelerinde de kimisinde Sony modeller yüksek puan alırken kimisinde Olympus az da olsa önde gözüküyor.
Bunların arasında uçurum gibi bir ayrım yok ise ve kullanıcı amatör olduğundan. Hobi amaçlı kullanmak için 6 Bin TL civarı bir para vermek yerine 2000 civarı bir ücretle sıfır a6000 alınsa memnun kalmaz mı ?
Herkes işine geldiği ürünü söylüyor açıkçası, veya elinde ne varsa. Ben kullanmadığım ürünü tavsiye etmeyi sevmiyorum. İnceleme siteleri de reklam bazlı çalışıyorlar. Bence hobi için kocaman makine taşımaya gerek yok.
Tahir bey, Olympus M10 Mark II için f/p ürünü olarak zoom lens öneriniz var mı? Bir başka sorumda kit lens olarak çoğu firma 14-150 mm ile birlikte veriyor. Bu lens gezi ve sokak fotoğrafçılığı yeterli midir? (Yeni başlayan biri olarak soruyorum :)
şu lens tercih edilir mi mesela?
Bu lens tercih edilir edilmesine de Olympus stoklarında yok şu anda.
12-50 biraz daha pahalı, 14-42 ile almak bence daha mantıklı fiyat/performans olarak.
Tahir bey, Yakın zamanda italya gezisi yapacağım gezimi fotoğraflamak için ve daha sonrada bol bol kullanmak için bir makina almak istiyorum.
Olympus E-M10 Mark II Pancake kit, Fuji X-T1 16-50mm kit ve X-T20 Gümüş XC16-50mm kit setleri düşünüyorum. (Malesef bütçem ek bir lense yetmiyor) Fuji X-T1 hala yatırıma uygun bir makina mı? Sizce nasıl bir yol izlemeliyim?
Merhaba, benim önerim yine Olympus olacak, gerek lens çeşitliliği gerekse performansı bence gayet yeterli.
mrb hayırlı günler ben giyim magazasın da acemi olarak mankene ürün giydirip cekmek için fotograf makınesi istiyorum yardımlarınızı beklıyorum
Önerim Canon 100D.
Tahir Bey Nikon d7100 ile Sony a7 arasında kaldım. Fotoğraf kalitesi açısından hangisini önerirsiniz.
Full frame ile crop gövde karşılaştırması doğru olmaz. A7 tabii ki.
Tahir Bey merhaba,
2 senedir Nikon D7100 18-105 mm kullanıyorum. Aynasıza geçmek istiyorum. Önereceğiniz modeller neler olabilir. Sony A6300-6500 modellerine baktım, ikisi arasında çok farklar var mıdır. Ayrıca bu modellerde yine 18-105 lens mi önerirsiniz, yoksa kit lenslerini de geliştirebildiler mi ? Kaliteli fotoğraflar açısından, amatör-orta seviye olabilecek hangi modelleri önerirsiniz?
Ben olsam A6300 alırdım, video çekecekseniz zaten Sony ‘den başka çare yok, Zhiyun Crane gibi bir stabilizer alarak tüm titreşimleri engellersiniz. Lens önerim Sigma 30mm f/1.4, fiyat/performans!
merhaba ,
Fujifilm X-T10 Siyah ve Fujinon XF 18-55mm F2.8-4 R LM OIS Objektif hakkında yorumunuz nedir ilk makinem olacak yeni başladım .
Denemediğim makineyi önermiyorum prensip olarak, bu da onlardan biri. Çok bilgim yok açıkçası
Merhaba makineyi aldım 😁
merhaba,
2500-3000 gibi bir bütçem var. Daha çok manzara fotoğrafları çekiyorum. Canon 5d Mark II ve Nikon D5500 arasında kaldım. Sizce hangisini almalıyım? Yada bu makineler dışında bir öneriniz varmı ? Birde lens öneriniz nedir ? Şimdiden teşekkürler.
Bu makineler karşılaştırılamaz, tabii ki 5D Mark II. Lens önerim 17-40mm
Tahir bey merhabalar
Bende daha önce canon 70d vardı malesef çalındı ve bulamadım
Tekrar makina almak istiyorum sadece manzara ve uzun pozlama için önereceğiniz bi makina ve lens varmıdır acaba????
Merhaba, alışkınsanız 80D ile devam edin derim ben
Hocam merhaba ben iş kurmak istiyorum restrontlarda vb cafelerde fotoğraf çekmek istiyorum önereceğiniz uygun fotoğraf makinası ve baskı makinesi var mı şimdiden saygılar