Fotoğrafçılar için Sorular – Cevaplar

Blogda bazı yazıların altına öyle sorular geliyor ki kısa kısa cevaplamak yetmiyor, benim de uzun süredir aklımda böyle bir yazı yazmak vardı, altına yorum eklediğiniz sürece, soru sorduğunuz sürece canlı kalmaya devam edecek diye düşünüyorum. Altta bloga gelen ve benim cevaplayamadığım soruları göreceksiniz, özellikle fotoğrafa yeni başlayanlar için güzel bir kaynak oluştururuz hep beraber umarım:

1- İçerisinde çok sayıda kişi olan portrelerde neye dikkat edilmeli, örneğin AF noktası sayısı, kişi sayısı arttıkça F değeri artırılır diye bir kural var mı?

Cevap: Fotoğrafta, konusu ne olursa olsun kesin kurallar yok önce bunu söyleyeyim, ama tabii tecrube edilmiş 1/3 kuralı gibi altın nokta gibi kompozisyon kurallarının varlığı kesin. AF noktalarının sayısı çok kişili portrelerde çok önemli değil, fotoğraf matematiksel olarak hareket eder, düzlemsel olarak düşünün, f değeri, yani diyaframın değeri de bu düzlemdeki net bölgeyi belirler. Dolayısıyla düşük f rakamı daha az net alanı oluşturduğundan ne kadar çok kişiyse o kadar yüksek f değeri teoride doğru bir kural, sebebi de en öndeki kişinin net olması arkadakilerin flu olmasını istemememiz. Ama normal şartlarda f/5.6 gibi değerler yeterli olacaktır.

2- Portre fotoğraflarda en ideal çekim açıları nelerdir, göz hizası ne anlama geliyor, kimin göz hizası?

Cevap: Göz hizası burada çekeceğiniz kişinin göz hizası anlamına geliyor, yani boyu sizden kısaysa onun boyuna inmek veya uzunsa onun boyuna çıkabilmek veya modelinizin eğilmesi sağlamak olarak anlatabiliriz sanırım. En ideal çekim açısı modelinizin vücuduna ve yüzüne de bağlı, biz fotoğrafçılar, kusurları saklamaya daha fotoğrafı çekerken başlamalıyız.

3- Harici flaş mı dahili flaş mı?

Cevap: Bu tabii çok geniş bir konu, cevabı kesin tabii; harici flaş. Şu yazımda epey detaya girmiştim: http://tahiryildiz.com/fotografta-flas-kullanimi/

4- Flaş mı yoksa 1.4 diyaframlı objektif mi, bundan kastım doğal ışık mı yapay ışık mı?

Cevap: Bu yine fotoğrafçıya kalmış bir konu aslında. Fotoğrafı nerede çekeceksiniz, ne için çekeceksiniz, müşteriye mi çalışıyorsunuz, bunların hepsi önemli, bana soracak olursanız ben hem 1.4 diyaframlı lens hem de ışık isterim, çünkü ışığın verdiği etkiyi diyafram, diyaframın etkisini de flaş veremez, ama yeni başlayanlar için konuşacak olursam, kesinlikle diyafram önde gelir.

5-  Fotoğrafın gözün gördüğü şekilde çıkması mı iyi, yoksa aydınlatılmış hali mi? Makinedeki işleme sistemi nasıl çalışır, çıplak gözle görüneni çekmek mümkün mü? Nelere dikkat edilmeli.

Cevap: Değişik bir soru olmuş bu, ama sanırım anladım. Makineler genellikle gözümüzden daha iyi çeker gibi görünürler çünkü renkler genellikle gördüğümüzden daha doygundur, kontrast gördüğümüzden fazladır vs. Bunu kimi fotoğrafçı daha da abartarak kullanır, kimisi daha göze yakın kullanmayı seçer. Ben fotoğraflarımda renkleri soldururum, çünkü daha gerçek hayata yakın olmalarını tercih ederim ama bir başka fotoğrafçı renkleri abartır, çünkü öyle daha güzel olduğunu düşünür, tamamen kişisel tercihler… Bilgisayarda bunların hepsini fotoğrafı işlerken deneyebilirsiniz.

6- Portreler nerelerden alınmalı, “eklem yerleri” terimini açıklar mısınız?

Cevap: Portreler nereden alınmamalının cevabı aslında bu, eklem yerlerinden kesmemeye özen gösteriyoruz çünkü kolu bacağı yokmuş veya kesilmiş gibi görünmesini istemeyiz. Eklem yerleri derken diz, dirsek, bilekler gibi… Düzgün, dengeli bir kadraj her zaman aradığımız şey.

7- Gece dışarıda portre çekimlerinde nelere dikkat edilmeli, flaş yüzü bembeyaz yapıyor, nasıl kullanmalı?

Cevap: Gece mümkünse açık diyaframlı (f/1.8 gibi) bir lensle çalışılmalı, yeni başlayanlar kit lensle sürekli bulanık fotoğraf çektikleri için gece fotoğraf çekmekten nefret ediyorlar ve bu yüzden fotoğrafı bırakanlar bile var biliyorum, ama açık diyafram ve ISO’ya yüklenmekten başka şansımız yok, eğer flaş varsa (harici) yansıtma ve çarptırma yoluyla kullanmalısınız, yani makinenin üzerindeki dahili flaşla yüzde bembeyaz bir ışık olması çok normal çünkü ışık direkt yüze veriliyor ve aydınlatma o şekilde sağlanıyor. Belki kullanılacak bir yumuşatıcı (diffuser) flaş önünde iyi iş çıkartabilir.

8- Makinelerde bulunan fotoğraf stili menüsü ne kadar etkili? Manzara, portre vs gerçekten etkili mi yoksa standart olmasının bir zararı var mı?

Cevap: Yine aynı şeyleri söyleyeceğim burada, fotoğrafı RAW çekin, yani ham çekin, daha sonra bilgisayarda istediğiniz gibi işleyin. Makinelerde bulunan stiller menusu JPEG formatında fotoğraflar içindir ve bunları daha sonra RAW gibi işleyemezsiniz. Evet tabii ki etkililer, örneğin portreye aldığınızda keskinliği artırır, manzarada kontrastı artırır vs ama siz bunların hepsini RAW çekerseniz zaten istediğiniz gibi kayıpsız değiştirebilirsiniz.

9- Aile içinde ve gezmelerde güzel fotoğraf çekmek icin dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Cevap: Temel fotoğraf kurallarına uymak yeterli, zaten bir yerden sonra iyi fotoğraf çekmeliyim diye bakmayacaksınız olaya, kadrajlar oturacak, kullanacağınız lensi bileceksiniz vs, iyi fotoğraf çekeceksiniz.

10- Full Frame olmayan DSLR makineler ISO kaça kadar başarılı olabilir? Grenleşme ne zaman başlar?

Cevap: Bu hemen her makinede farklıdır ama şu an için konuşursak (2013) ortalama 1600’den sonra grenleşme başlıyor diyebiliriz, full frame’de bu ortalama 2 katı daha iyi.

11- İyi bir fotoğraf makinesi mi yoksa iyi bir lens mi daha iyi fotoğraf çeker,  tabii deklanşördeki parmağı bir yana bırakırsak?

Cevap: Kesinlikle lens! Makine sadece gövdedir, evet tabii önemlidir ama lens çok daha önemlidir, daha pahalı gövde alacağınıza yatırımı lense yapın.

12- Tek bir lens yapmak mümkün değil mi, mesela 10-200 f/1.4 istediğim alana göre çevirip kullanamaz mıyım?

Cevap: Teknolojilerini çok iyi bilemiyorum ama tahminimce şu an için üretilebilir lens 10-200 f/1.8 olacaktır ve onun da fiyatı en az 80-100bin TL olur diye tahmin ediyorum, bunun da fizibilite raporunu çıkaran markalar tabii ki böyle bir lens üretmeyi akıllarından bile geçirmiyor olmalılar.

13- Fokus sistemi AI SERVO dayken netlemenin yapıldığını nasıl anlarız, bip sesi çıkmıyor çünkü?

Cevap: Gözle anlayacaksınız, zaten SERVO’ya almanın sebebi hareketli obje olacağı için netlemenin yapılma sesini duyacak zamanınız olmamalı.

13- Photoshop sizce ne kadar etik bir davranış? PS bi yerde manipulasyon degil mi, herseyi PS ‘de yapmak etik mi?

Cevap: Bu tüm dünyanın tartıştığı bir konu, bence manipülasyon yapmadığınız sürece etiklik açısından bir sorun yok. Fotoğraftan istenmeyen çöpleri vs atmak, renkleri doygunlaştırmak ve kontrast ayarlarını yapmak zaten bugün her fotoğrafçının yaptığı şeyler.

  • Ömer

    Elinize sağlık Tahir bey, devamını bekliyoruz cok faydalı oluyor.

  • AHMET

    öncelikle vermis oldugunuz olagan üstü bilgiler icin tesekkürler– ama baya bi arastirmadan sonra gördüm ki maalesef türk sitelerinde low key teknigi hakkinda fazla bilgi yok herhalde bu teknigin genellikle erotik resimlerde kullanilmasi diye tahmin ediyorum ama halbuki cok güzel portre calismalerina rastladim bu konuda bi makale veya benzeri bisey yazmayi planliyormusunuz eminim cok degisik bi deneyim olacak özellikle benim icin

    Iyi calismalar

    • tahiryildiz85

      Low key ve high key hakkında detaylı yazmak çok kolay değil açıkçası, çok göreli bir sanat çünkü, ama aklımda olsun :)

  • Evde arkaplanı siyah Ve net fotoğraflar nasıl çekerim bu işte yeniyim ve makinam (Nikon d3200 18-55mm lens )

  • tahiryildiz85

    Bunun en basit yöntemi flaş kullanmak, ama kullanmak istemiyorsanız da arkaplana siyah bir t-shirt tarzı arkaplan koyup öndeki konuyu aydınlatmak. Tripod önerilir.

  • Hasan

    Merhaba abi studyoda canon mark2 24.105 lensle çoklu fotograf cekiyorum f.6 da ortadaki net digerleri net degil flu seklinde acaba bu makina etkisimi yoksa lens mi 24.70 lens daha iyi dediler… mark3 24 70 almak istiyorum ayni sprun olur mu diye endise yapuyorummm

    • tahiryildiz85

      Diyaframı f11 ve sonrası yapın sorun olmayacaktır, bu diyafram ayarınızla ilgili bir sorun.

  • Taha

    Tahir bey merhaba, canon 650d sahibiyim. Bir otelde düzenlenicek yemekli bir davette çekim yapmam istendi. Hangi ekipmanlar gerekir? Flash kullanmalı mıyım? 17-55 sizce iyi midir? Lens önerir misiniz? Yardımcı olursanız çok sevinirim, teşekkürler

    • tahiryildiz85

      17-55 çok iyi bir lens, flaş ortamdaki ışık değerleriyle ilgili, dolayısıyla mekanı görmeden bir şey demem çok mümkün değil.

      • Taha

        Yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim çalışmalarınızda başarılar

  • mesut

    merhaba Tahir bey. Aynasız olarak fuji X-E2 kullanıyorum. Sizin de yönlendirmeniz doğrultusunda ve gayet memnunum. Teşekkür ederim öncelikle. Yeni bir lens olarak 56mm 1.2' yi düşünüyorum. Ancak fiyat olarak sanki biraz fazla gibi. Belki 1.2 çok iyi bir değer ama canon ve nikon vb. bazı modellerde 1.8 gibi değerlerdekiler fujiye göre gayet uygun. Bu konuyla ilgili düşüncenizi merak edi,yorum. İyi çalışmalar

    • tahiryildiz85

      Mesut Bey, 56mm 1.2 bahsettiğiniz lenslerle kıyaslanmayacak kadar çok iyi, o fiyati kesinlikle hak ediyor : )

      • mesut

        Peki bir de 18-135 mm ile 50-200 3.5-4.8 konusunda düşüncenizi öğrenmek istiyorum mumkunse.

        • mesut

          bu soruma farklı sayfanızda cevap verdiniz. Tekrar teşekkürler…

  • nilgün aksu

    eski makinem nikon f50 ile beraber kullandığım nikkor 80-200 objektifi canon d 400 makinede kullanabilirmiyim. Ara aparat olarak ne tavsiye ederisiniz teşekkürler

    • tahiryildiz85

      Kullanamazsınız Nilgün Hanım, o ara aparatların hiç biri doğru düzgün işinizi görmez.

  • Bra

    Merhaba. Benim Kodak AF 26X wıde angle fotoğraf makinem var. Lens kullanabilir miyim? Mesela Canon’un 50mm f1/8 ini?? Teşekkürler..